Dodaj do ulubionych

OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle uczą

IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.08, 20:32
takie rankingi powinny byc dostepne. zwlaszcza ze sa tworzone przez organ
panstwowy. Oczywiscie powinny byc opatrzone stosownym kometarzem tak aby
rodzice poprawnie go zinterpretowali (albo inaczej, miejsce w ktorym OKE
wyrazi wszystkie swoje obawy w trosce aby pochopnie zbyt szybko uczniowie nie
zmienili szkol)
Obserwuj wątek
    • Gość: matka ucznia Szkoda dzieciaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:36
      Gimnazjum nr 20. Jeszcze w 2002 roku były klasy od A-H (8 klas w jednym
      roczniku) teraz jest 2 lub 3 klasy. W całej szkole jest ich 9. To o czymś świadczy!!
      Szkoła jest praktycznie w śródmieściu, z doskonalą lokalizacją, dojazdem, obok
      ma jedną z najlepszych w mieście podstawówek. I co z tego? Ano nic.

Sama posłałam tam dziecko, wiedząc że szkoła ma świetne warunki lokalowe, jest
      blisko domu, małe klasy, bogaty program pracy z uczniem. Okazało się, że była to
      moja największa porażka. (Tzw. godziny dyrektorskie przeznaczone były na zajęcia
      praktyczno-techniczne, zamiast na matematykę). Po roku musiałam go przenieść.
      Zafundowałam mu stres, ale przynajmniej dziecko nie straciło gimnazjum.

Dlatego takie rankingi powinny być dostępne, żeby nie marnować szans dzieci. To
      o uczniów trzeba dbać, a nie o miejsca pracy. Tę konkretną szkołę zweryfikowało
      życie, ale jest jeszcze wiele takich. W efekcie słabe szkoły stoją prawie puste,
      za to w tych lepszych klasy są przeładowane i nauka jest na pięć zmian. A czasem
      wystarczy tylko w porę przyjrzeć się pracy dyrekcji.
      Tylko tyle i aż tyle...

• Gość: mama Re: Szkoda dzieciaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.11, 20:27
        Z tego co się orientuję w większości gimnazjów jest teraz mniej oddziałów, a to za sprawą niżu! Co do dwudziestki to mój syn tam chodzi i bardzo sobie chwali... Pani dyrektor rządzi mocną ręką, utrzymuje w szkole porządek i wysoki poziom... Z polskiego i z matematyki i z kilku jeszcze przedmiotów są zajęcia wyrównawcze jak i fakultety... Szkoła bierze udział w wielu projektach, współpracuje z gimnazjum w Niemczech, jest dużo zajęć sportowych, kółek, są organizowane "wieczory z kulturą". No i co wg mnie jest bardzo ważne to że dzieciaki uczą się na jedną zmianę!
    • Gość: OKEY OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle uczą IP: 80.50.63.* 23.10.08, 05:00
      Czy oke to ta sama firma która źle przygotowała testy gimnazjalne i maturalne?
      Prosze o artykuł sprawdzający kompetencje i zarobki zatrudnionych tam fachowców.
      • Gość: Stary Zgred Re: OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 07:33
        Komisja nie zdradzi wyników swoich dociekań bo mogłaby zaszkodzić szkołom i nauczycielom. Może jednak szkoła jest dla uczniów Może dbając o dobre samopoczucie pracowników oświaty krzywdzimy młodzież Chyba się wysoka komisja niechcący rypła i pokazała, że dla władz oświatowych szkoła jest dla nauczycieli a uczniowie to nieistotny dodatek
        WSTYD panowie urzędnicy wielki wstyd !!!!
    • gohha2 Które szkoły źle uczą? Nie powiemy 23.10.08, 08:33
      Zdecydowanie wyniki powinny byc dostępne.
      Gimnazjum nr 50 w NH - słabiutkie, marni nauczyciele, dziecko słabe
      zdecydowanie bedzie w nim jeszcze słabsze..
      Liceum nrII im. Jana III Sobieskiego - ma opinię renomowanego, ale
      winno ja stracic - beztroska dyrekcji i nonszalancja nauczycieli -
      załamająca.
      A tak wogóle to mi sie przypomniało, że kiedys mówiono, żeby
      mianowania były dla najlepszych nauczycieli - tymczasem byle "burek"
      może je mieć - efekt i konkluzja - nauczyciel mianowany jest nie do
      ruszenia.
      Ciągle jest to zawód wybierany przez przypadkowych ludzi..........
      • Gość: dobry nauczyciel Re: Które szkoły źle uczą? Nie powiemy IP: *.chello.pl 10.05.09, 17:46
        Matka przeniosła syna z naszego naprawdę dobrego gimnazjum do Gimnazjum numer II
        w Krakowie. Niech sobie poczyta ...Mam nadzieje że żałuje!
      • Gość: Mama Re: Które szkoły źle uczą? Nie powiemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 11:41
        "...Zdecydowanie wyniki powinny byc dostępne.
        Gimnazjum nr 50 w NH - słabiutkie, marni nauczyciele, dziecko słabe
        zdecydowanie bedzie w nim jeszcze słabsze.. "

Gimnazjum nr 50 NH-słowa oddają prawdę,odradzam, przestrzegam .
        Brak życiowego podejścia do dziecka,dziecko w Tej szkole to z
        założenia chodzące zło,samoocena dziecka w murach Tej szkoły spada
        do minimum.

"...Dla prawidłowego funkcjonowania procesu dydaktycznego niezbędna
        jest zasada kształtowania pozytywnej atmosfery pracy. .., stworzenie
        sprzyjających, optymalnych warunków pracy. Wydaje mi się, że ta
        zasada jest podstawą do rozpoczęcia działań dydaktycznych. Tylko w
        pozytywnej atmosferze nasz wychowanek będzie chciał z nami chętnie
        współpracować, rozwijać się i osiągać coraz lepsze wyniki. Jeśli
        brakować będzie takiej atmosfery, uczeń szybko zniechęci się,
        zdemotywuje i zamknie w sobie, co uniemożliwi czynienie przez niego
        jakichkolwiek postępów....."

Niestety-brak nawet chęci.

• Gość: Ela OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle uczą IP: *.ghnet.pl 23.10.08, 08:44
      A dlaczego rankingi sa niedostępne. Ja jestem nimi zywo
      zainteresowana.
      • Gość: babazwozu Re: OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle u IP: *.compower.pl 23.10.08, 09:56
        bo oke to dupochron dla nieudolnych pedagogów
        • wu67er głupoty piszesz 23.10.08, 12:18
          znam ludzi z OKE (sam tam NIE pracuję) i wiem, że do tej instytucji ściągnięto
          najlepszych nauczycieli i doradców... pieprzenie o dupochronie jest rzucaniem
          oszczerstw... internet, jak widać, pozwala różnym gnidom wyżywa się na innych...
    • Gość: mama OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle uczą IP: 62.121.129.* 23.10.08, 11:10
      Świetnie! Wiemy, ale nie powiemy! Ciekawe, czy p.Maria Szmigiel, gdyby akurat miała posłać jakiegoś bliskiego sercu dzieciaka do gimnazjum, powstrzymałaby się od zerknięcia w ranking by "skazywać źle uczące gimnazja na ostracyzm"?
      Nie pozostaje nam nic innego jak dzielić się własnymi doświaczeniami.
      Ja do wcześniej już wymienionej 20-tki i 50-tki dodaję 3 Gimnazjum.
      Zachęcam do utworzenia naszej listy szkół, które obniżają loty naszych dzieciaków.
      • Gość: mm Re: OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle u IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 12:19
        A ja proponuje gimnazjum 37 w NH. Klasy od A - K w kazdej po ok. 30 osob. Nie
        tweirdze ze nia ma tam dobrych nauczycieli, ale w drugim miesiacu nauki z
        niektorych przedmiotow dziecko nie ma jeszcze ani jednej oceny. Kartkowki byly -
        az dwie. A moze to tylko moja subiektywna ocena? Moze inni rodzice tez cos maja
        do dodania? W tym roku musimy wybrac szkole srednia - jestem przerazona.
    • Gość: Rosmus p. Olgo IP: 83.238.175.* 23.10.08, 14:56
      Co to za naiwny komentarz o nadziei na wyrzucenie nieudolnych nauczycieli z
      pracy? Przecież nie od dziś wiadomo, że po osiągnięciu pewnego stopnia rozwoju
      zawodowego nauczyciel jest właściwie ze szkoły nieusuwalny. No, chyba że
      znielubił go własny dyrektor albo nie dogaduje się z kółkiem "zasłużonych pań" z
      pokoju nauczycielskiego. Jeżeli od tej strony wszystko gra, to nawet gdy
      "profesor" przejawia ostre objawy zaburzeń emocjonalnych - dopiero naprawdę
      nawalna akcja ze strony zaniepokojonych rodziców może nasunąć dyrekcji np.
      pomysł, by zaproponować panu koledze wzięcie urlopu dla poratowania zdrowia.
      Więc co tu mówić o takich drobiazgach, jak brak wyników pracy...
      • Gość: angrusz1 Re: p. Olgo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 08:55
        Do Rosmus :

Pisze :"by zaproponować panu koledze wzięcie urlopu dla poratowania zdrowia. "

Zapewne i mężczyźni maja problemy psychiczne i mężczyźni nauczyciele też . Ale ilu jest ich .
        Wszak zawód nauczyciela jest bardzo sfeminizowany .
        No a kobiety w okolicy 50 mają klimakterium a z tym różne problemy z ciałem i psychiką .
        I tu jest problem " zasłużonych pań nauczycielek "
    • milko75 OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle uczą 23.10.08, 15:30
      Istnieje coś takiego jak Ustawa o dostępie do informacji
      publicznych. Raport został przygotowany za pieniądze publiczne, więc
      proponuje skorzystanie z tej ustawy.
      • Gość: verona15 Re: OKE w Krakowie nie zdradzi szkół, które źle u IP: *.ists.pl 10.05.09, 20:58
        rankingi nie dają w zsadzie żadnej wiedzy o szkole.
        Wszytsko zależy od zestawu dzieci - w szkole mojego dziecka - niewazne które gimnazjum bywają klasy, w któuychzbierają się dzieci, które po prostu nie chcą nic robić.Wystarcza im najniższa ocena, bo nie mają ambicji - część dzieci z tzw.rodzin patologicznych....Ten sam nauczyciel w jednej klasie potrafi mieć super wyniki, a w innej - nawet tej samej szkole - niewielkie!
    • Gość: czytelnik to artykuł z 2008roku - nieaktualne!!! IP: *.yourproxyhost.com 26.09.11, 23:01
    • Gość: olek Które szkoły źle uczą? Nie powiemy IP: *.net 30.10.11, 10:52
      nie muszą
      wystarczy, że na stronie OKE podają wyniki z egzaminów kilka lat wstecz
      rodzice sami mogą podjąć decyzję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka