tangel 23.10.03, 09:18 czy może ktoś wie dlaczego Grobowiec Jana Matejki jest wybudowany na śrdku Alei Cmantarza Rakowickiego. Wiem że to ma jakieś uzasadnienie . Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maszkara Re: Rakowice 23.10.03, 12:05 tangel napisała: > czy może ktoś wie dlaczego Grobowiec Jana Matejki jest wybudowany na śrdku > Alei Cmantarza Rakowickiego. Wiem że to ma jakieś uzasadnienie . Dzięki. Wydaje mi się że z powodu jego zasług dla Polski i sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Rakowice 23.10.03, 12:52 Matejko przed śmiercią zastrzegł, że chce być pochowany "na rozstaju dróg" bo był w konflikcie z władzami miasta (walczył o zachowanie zabudowań Szpitala Św. Ducha, w których pragnął pomieścić swe zbiory i ofiarować je miastu. Walkę tę jednak przegrał). Rozżalony odesłał Magistratowi dyplom honorowego Miasta Krakowa i berło, które mu uroczyście wręczono kilkanaście lat wcześniej. Po śmierci Matejki władze miasta spełniając poniekąd jego wolę pochowały go wprawdzie "na rostaju dróg" ale właśnie na skrzyżowaniu głównych alei cmentarza Rakowickiego. Część informacji zaczerpnąłem z Polskiego Słownika Biograficznego, tom XX. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 errata: 23.10.03, 12:54 w wersie czwartym ma być: honorowego OBYWATELA miata... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: errata: 23.10.03, 13:02 w wersie pierwszym (i jedynym ) ma być: honorowego obywatela MIASTA...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: errata: 23.10.03, 13:05 Dzięki. Zauważyłem tuż po kliknięciu "wyślij" i nie miałem siły poprawiać:) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: errata: 23.10.03, 13:10 taka pogoda:( nic nie rozgrzewa lepiej niż odrobina absurdu:) errata do erraty ma przyszłość:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazynaa Re: Rakowice IP: *.net.autocom.pl 23.10.03, 21:46 Masz w domu słownik biograficzny???????????????????????????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Nie znam nikogo takiego, ze słownika korzystłam w Archiwum na Jana. Respect. Odpowiedz Link Zgłoś
tangel Re: Rakowice 24.10.03, 08:48 Grazyna nie bardzo rozumiem o co chodzi- ? Czy miałaś na myśli Jana Matejkę. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Rakowice 24.10.03, 11:56 Gość portalu: grazynaa napisał(a): > Masz w domu słownik biograficzny Mam w pracy. I to w każdym pokoju komplet:) Odpowiedz Link Zgłoś