Dodaj do ulubionych

Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście?

IP: *.chello.pl 09.12.08, 22:15
Koszmar, myślałem że tam jakiegoś Lidla budują a nie Opere. Co za kretyn zaprojektował taki syf?
Obserwuj wątek
    • Gość: smiechNAsali Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.chello.pl 09.12.08, 22:33
      koszmar TAKA "SZTUKĘ" NA DZIEŃ DOBRY BRR!!!!penderecki już nie obrażony na
      Kraków??!!!niech wraca do warszawki!!
    • Gość: Aga Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:34
      Czy te Archibuble pasują do Krakowa? Dlaczego mamy ciągle płacić za coś takiego?
      Kto na tym zarabia?
      • Gość: m Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:38
        Ten archibubel jak go ladnie nazywasz idealnie pasuje do przezajepistego ronda
        mogilskiego;P
        • Gość: xenior Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:49
          Z całym szacunkiem, rondo jest 100 razy ładniejsze i ciekawsze od tego czerowono-zielono-niebiesko-nie-wiadomo-jeszcze-czego TARSILVEX tam nie wpakował przy pomocy małopolskiej sławy architekta pasztetu, który jest prawie tak ładny jak KAUFLAND przy Bratysławskiej.

Pominę jeszcze wzrost kosztów z 57 do 100 milionów złotych. Kto miał nadzór nad tym badziewiem?
          • Gość: m Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:59
            Jak dla mnie i rondo i opera pod wzgledem funkcjonalnym sa ok, ale estetycznie
            lepiej pasuja do Huston w Texasie, sa wulgarne i nie pasuja do otocznenia. Ale
            jedno do drugiego jak najbardziej;)
            • Gość: Qba Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.ramtel.pl 09.12.08, 23:22
              Nie przymierzając Opera pasuje do ronda jak kupa do WCetu...
              Po raz kolejny pytam się - jak kuźwa można tak gnoić miasto? Przecież kiedyś nie
              miało się tylu możliwości co teraz... tylko dlaczego zatem budowano naprawdę
              ładnie? Czemu im technika idzie do przodu to estetyka jest spychana nie powiem
              już gdzie?

To jakieś zawody w syfieniu Krakowa? Jeśli można stawiać takie grzmoty jak
              Opera, Galeria Krakowska, Novotel czy Sheraton przy Wiśle to po jakiego grzyba w
              ogóle pozwolenia na budowę? Skoro już się akceptuje takie coś to jakim prawem
              mam jeszcze utrzymywać te pijawki na urzędowych stołkach? Puszczają wszystko jak
              leci... to już lepiej w ogóle puścić to luzem tylko stanowiska polikwidować.
              Taniej przynajmniej będzie.
              • Gość: x Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:44
                > Czemu im technika idzie do przodu to estetyka jest spychana nie
                powiem już gdzie?

To nie technika, to kasa. Żyjemy w epoce neoliberalizmu, gdzie
                najwyższym kryterium jest zysk osiągany przez jednostkę. Dla
                przedstawicieli władz samorządowych też.
        • Gość: Adam Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: 195.116.120.* 11.12.08, 15:30
          Ta tzw opera wygląda jak syfiaty biurowiec, glaerie handlowe są
          ładniejsze, ktoś ładnie w łapkę dostał że to zaakceptował, punkt
          widzenia zależy od grubości koperty w krakowskim magistracie.
          Żenada !!!!
    • Gość: krakus Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 22:47
      Tajne wejscie do opery prowadzi przez dolne poziomy garazy podziemnych na
      Uniwersytecie Ekonomicznym tego samego autora. Poniewaz nie moga na niego
      wjezdzac samochody (nie mieszcza sie), wiec przynajmniej tak je mozna
      spozytkowac. A przy okazji nie poraza kolorystyka budynkow biurowych opery.
    • Gość: Vasia A mnie się podoba IP: 195.150.60.* 09.12.08, 22:48
      Może wygląda “nie po krakowsku”, ale wg mnie to jest jeden z nielicznych
      nowoczesnych budynków który mnie się podoba. I do tego nie jest w Starym Mieście
      więc spoko.

Hotel Anders przy Dworcu Głównym chętnie bym wyburzył natomiast.
      • Gość: QBA Re: A mnie się podoba IP: *.ramtel.pl 09.12.08, 23:23
        ... razem z resztą Galerii i tymi paskudztwami obok...
      • Gość: Finwal Re: A mnie się podoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.08, 12:32
        Po pierwsze: nie Anders a Andels. A po drugie: mamy dokładnie odwrotne gusty.
    • Gość: salmanasar pomocy!!!!!!!!!!!! IP: *.ghnet.pl 09.12.08, 23:00
      Kraków się stacza. gdzie wydział architektuty ?, plastyk miasta, konsrewator
      zabytków? jak można wybudować coś takiego? ten sku...syn LEGLER powinien siedzieć
    • Gość: Paul Archiszopa 2008! IP: *.fdk.airbites.pl 09.12.08, 23:07
      Wcale się nie dziwię że gościa zatrzymali :P powinni jeszcze inwestora.
    • Gość: balusz Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.kolornet.pl 09.12.08, 23:10

Nieszczęscia chodzą parami. Opera i rondo..
      • Gość: co to jest przerobic na parking wielopoziomowy IP: *.ists.pl 10.12.08, 17:05
        w Ameryce tak wygladaja parkingi wielopoziomowe !
        ale syf
    • Gość: behemot Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.autocom.pl 09.12.08, 23:15
      Zła lokalizacja, kiepski projekt, jeszcze gorsza realizacja. Zamiast wizytówki - posmiewisko.
    • Gość: gosc Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.08, 23:27
      No i kawa z automatu, w Mikro mozna kupic prawdziwa kawe a ekspresu, no ale
      Mikro sie szanuje...
      • anamp Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? 10.12.08, 00:56
        a mnie to wygląda na klocki LEGO!
    • Gość: Krzysztof K. Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.fema.krakow.pl 10.12.08, 01:55
      No, rzeczywiście knot potworny. Poza tym ta lokalizacja. Czyżby w
      Krakowie nie było urbanistów. Proponuję wycieczkę do Kopenhagi i
      zobaczenia tamtejszej nowej opery i jej wkomponowania w takeankę
      miasta. A panu Loeglerowi juz naprawdę dziękujemy.
    • Gość: Mary Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: 195.150.133.* 10.12.08, 07:57
      Jechałam w niedzielę ul. Lubicz w kierunku Ronda. Ruchu nie było,
      więc mogłam jechać powoli i przyglądać nowej operze. I przyznam, że
      ten budynek zrobił na mnie przygnębiające wrażenie. Nie jest to ani
      dobra, ani interesująca architektura, a tym bardziej nie jest to
      architektura odpowiednia dla budynku o takim przeznaczeniu. Kojarzy
      się z biurowcem, czy fabryką cukierków, ale nie z operą. Do tego
      budynek jest "wciśnięty" w niewielką przestrzeń. W 100% zgadzam się
      z panem Pendereckim, który powiedział, że można było wybudować operę
      w innym miejscu - może byłby to budynek opery z prawdziwego
      zdarzenia, a nie coś, co wygląda na prowizorkę (a niestety nia nie
      jest) i co z pewnością nie trafi do opracowań na temat historii
      architektury...
    • Gość: dziudzia Kolorowy schron dla Nowaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:14
      Kto to wymyślił, żeby budować coŚ tak koszmarnego, co mieści tyle osób co Filharmonia? przecież to jest paranoja. I znów będą drogie bilety, bo organizując koncert, żeby to było w miarę rentowne, to dzieli się koszty na liczbę miejsc x liczbę przedstawień. Więc pytam po co budować coś z takim wielkim miejscem na biura (u nas święta jest ta cholerna administracja: księgowe i inne biurwowe towarzycho) a nie kosztem tego zbudować wielką salę. DRAMAT.
      • doktor_hiszpan Serdeńko? 10.12.08, 10:02
        Nowakiem sobie gębusi nie wycieraj. Gdyby nie to, że ten gość (jako jeden z nielicznych w tym mieście) ma pojęcie jak się kieruje inwestycją tak, żeby ją skończyć, to by opera wyglądała jak szkieletor.
        Na bank.
        Wielką salę trzeba zapełnić, a na potrzeby Krakowa, który nigdy nie miał opery to taka sala na dzień dobry jest w sam raz.
        Tę salę poza przedstawieniami trzeba będzie przecież sprzedawać na inne imprezy, bo z samego operowania na siebie nie zarobi.
        Jeśli narzekasz, że bilety do opery będą drogie, to prędko pokazuj operę w świecie, do której bilety są tanie.

Opera to takie miejsce, w którym będzie wyraźnie widać, że socjalizm się skończył, i jeśli ktoś ma ambicje operowe, to będzie płacił.
        Witamy w normalnym świecie.

DH
        • Gość: x Re: Serdeńko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:38
          > Opera to takie miejsce, w którym będzie wyraźnie widać, że
          socjalizm się skończ
          > ył, i jeśli ktoś ma ambicje operowe, to będzie płacił.
          > Witamy w normalnym świecie.

Witamy w Trzecim Świecie, chciałeś powiedzieć. Kultura dla 2%
          najbogatszych, a reszta niech dalej degeneruje się w blokowiskach.
          • doktor_hiszpan Chciałem 10.12.08, 13:19
            powiedzieć DOKŁADNIE to co powiedziałem.
            Nie wiem, czy wiesz, ale w początkach istnienia Nowej Huty wożono przodowników
            pracy w nagrodę na koncerty do Filharmonii. Było super.
            Co się chłopaki nasłuchali - to ich.
            Świat, w którym żyjesz jest tak zorganizowany, że w trzecim świecie nie ma zbyt
            wielu oper, a w pozostałych światach chodzą do nich tylko niektórzy.
            I tak nadal będzie.
            Jeśli masz z tym kłopoty, to się koniecznie zapisz do anarchistów.
            Im się nawet bale prezydenckie nie podobają.

Strasznie Cię też przepraszam, że 98% degeneruje się w blokowiskach. Powiedz mi
            tylko, kto kupuje te wszystkie dziesiątki tysięcy mieszkań po 7-8 tys za metr?

Te 2%?
            • Gość: x Re: Chciałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 14:51
              > Nie wiem, czy wiesz, ale w początkach istnienia Nowej Huty wożono
              przodowników
              > pracy w nagrodę na koncerty do Filharmonii. Było super.

Tak? Nie wiedziałem. To bardzo dobrze, że wożono. Wielu robotników,
              który przyjechali budować Hutę, było analfabetami. Czyżby było coś
              złego w tym, że nauczono ich czytać i pisać, a ich dzieciom
              zapewniono dostęp do edukacji i kultury? Przecież to właśnie te
              dzieci stworzyły Solidarność i obaliły komunizm. Teraz struktura
              społeczna w Polsce powraca do przedwojennej, czyli feudalnej. I
              jeśli ten proces nie ulegnie zatrzymaniu, to kolejne wybory będą
              wygrywać różni Kaczyńscy i Rydzykowie. Czy naprawdę o to Ci chodzi?

> Strasznie Cię też przepraszam, że 98% degeneruje się w
              blokowiskach. Powiedz mi
              > tylko, kto kupuje te wszystkie dziesiątki tysięcy mieszkań po 7-8
              tys za metr?

Zdecydowana większość mieszkańców peerelowskich blokowisk dostała
              mieszkania w czasach PRL-u, ewentualnie wykupiła je po cenie
              znacznie niższej niż piszesz.
              • Gość: Bronio Re: Chciałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 15:07
                gość x napisał "Teraz struktura
                społeczna w Polsce powraca do przedwojennej, czyli feudalnej." No to
                juz mocno przesadziłeś. Feudalna skończyła się w XIX w, a jakby
                teraz była struktura społeczna przedwojenna, na pewno nikt nie
                zatwierdziłby takich projektów jak obecna krakowska opera i nikt nie
                wyrzuciłby publicznych pieniedzy na taką pomyłkę. Może przydałoby
                się tera troche tamtego przedwojennego ogólnego myślenia. Jakos
                teraz nie widac, aby budowano coś w rodzaju Gdyni czy Centralnego
                Okręgu Przemysłowego. Jedynie autostrady w szalonym tempie. Co do 2
                panów, których nazwiska wymieniłeś, to chociaż nie należe do ich
                entuzjastów, to Kaczyński nasłałby na architekta ABW CBŚ i co
                jeszcze sie da. A Rydzyk zatrudnił 100 razy lepszego i zdolniejszego
                architekta do wybudowania swojej Medialno-społecznej wyższej Szkoły
                w Toruniu. Tak więc zastanów sie najpierw co piszesz i na jakiej
                podstawie.
        • Gość: krakus Re: Serdeńko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 18:27
          Swiete slowa, panie Wacku. Socjalizm sie skonczyl, a mimo to przyjedziesz
          tramwajem, bo pod opera nie ma wystarczajacej ilosci miejsc parkingowych (a
          jezeli sa, to i tak zaden auto na nie wjedzie z racji bledow projektowych)
          • doktor_hiszpan Bez urazy 10.12.08, 20:40
            - ale przyjadę taksówką.
            W socjalizmie zjawiska radio-taxi, telefonów komórkowych, miejsc parkingowych i samochodów osobowych w prywatnych rękach a także oper w Krakowie - nie były szczególnie rozpoznane.

Relikty socu w tej mierze to podejrzliwy stosunek pańć w skarbówce do każdego, kto ma samochód.
            A co do parkingu pod AE..uppps - Uniwersytetem Ekonomicznym (projektu RL i nieznanego "wykonastfa"), to jestem jego stałym wielbicielem. Gdybym mógł, to byłbym na nim codziennie i jeszcze woził gości "ze zagranicy".
            • Gość: gosc Re: Bez urazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 21:28
              Rozumiem, ze zatrzymujesz sie na pierwszym poziomie parkingu, bowiem na wiecej
              nie pozwala ci instynkt samozachowawczy. Ale to dobrze, bo z nizszych poziomow
              wyjdziemy na opere.
    • Gość: ksiądz Robak brakuje Dźwigaja do kompletu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:25
      Rzeczywiście: rondo i opera utworzyły coś w rodzaju "Kącika Złej Architektury Za
      Ciężkie Pieniądze". Ponieważ tego otoczenia nie da się już bardziej zepsuć, więc
      należy wykorzystac sytuację i zgromadzić tam wszystkie wyroby mistrza Dźwigaja w
      które hojnie Kraków został wyposażony. Niech idzie swój do swego.
      • adrum1 Popieram!!! 10.12.08, 11:19
      • Gość: maciek Re: brakuje Dźwigaja do kompletu IP: 66.90.104.* 10.12.08, 20:20
        Idź złoto do złota :-)
      • Gość: ewa Re: brakuje Dźwigaja do kompletu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 06:58
        No i jeszcze ta odmalowana na wściekły zielony kolorek kamienica
        przy ul. Lubicz,tuż za operą. I te korki przy zjeżdzie z Ronda
        Mogilskiego na Lubicz - większe niż przed remontem (samochodu w
        okolicach Ronda nie ma, oczywiście, gdzie zostawić). Przebudowa
        trwała sto lat a jej efekty: jest gorzej niż było.
    • Gość: sospel Ale jesteście malkontenci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:50
      Mnie się podoba bardzo i Rondo i gmach Opery. Trzeba cieszyć się zamiast
      wiecznie narzekać. Martwi mnie tylko problem z parkowaniem. A może jest tam duży
      parking, o ktorym nie wiem?
      • Gość: x Re: Ale jesteście malkontenci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:54
        Nie ma. W centrum miasta nie ma miejsca na parkingi. Masz jeździć
        komunikacją miejską albo rowerem.
    • Gość: Krakusik Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.zax.pl 10.12.08, 08:52
      Oczywiście Archiszopa i to w skali dziesięciolecia co najmniej. Dla
      mnie ideałami są Opery we Lwowie i Dreźnie - cudowna architektura i
      właściwa perspektywa. A tu ani tego, ani tego, do tego wściekłe
      kolory, bryła niespójna i maleńka salka. Porządne budynki operowe
      mają po 2000 miejsc, a nie 700 z hakiem. Myślę też, że nie o
      takie "szklane domy" chodziło kiedyś Żeromskiemu. Reasumująć - wstyd
      mieć w Krakowie takie niewiadomo co ...
      • Gość: hans Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.chello.pl 15.12.08, 23:07
        taką opere jak we Lwowie zbuduj sobie w domu z zapałek - znawco architektury :)
        Nikt juz nie buduje tak jak 150 lat temu :)
    • Gość: mar Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 08:53
      A ja się tylko zastanawiam czemu w tym mieście wszystko nowe, w nowoczesnym
      stylu musi być wyśmiane. To co Wy ludzie chcecie? Żeby Wam wszystko budować w
      gotyku, baroku? Bo to stary, piękny Kraków?

Stare Miasto jest perełką - to jest jasne, ale wszystko co poza nim trzeba
      ulepszac, poprawiać, robić wszystko żeby było nowocześnie, fukncjonalnie łatwo!
      • Gość: Paul Co ty pleciesz? Jakie wszystko?! IP: *.fdk.airbites.pl 10.12.08, 16:21
        Do galerii krakowskiej nie mam w zasadzie nic(poza straszeniem wychodzących z
        dworca), rondo Mogilskie może nie jest ładne, ale generalna koncepcja (zbiorkom
        dołem, auta górą) jest dobra i ciężko mi sobie wyobrazić tam co innego. W życiu
        nie słyszałem słowa krytyki pod adresem błękitka czy Capgemini i ja też ich
        krytykować nie będę. Ale opera?! Sorry, ale to jest wypisz wymaluj taki
        komunistyczny dom handlowy jaki stał do lat 90tych w moim rodzinnym mieście.
        Całkowicie potem przebudowany bo patrzeć na niego nie szło!
    • Gość: matt Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.ksknet.pl 10.12.08, 09:18
      w paryzu przez lata krytykowano centrum pompidou a potem opera bastille,w koncu sie przyzwyczajono.przeciez nie bedziemy budowac w stylu biedermeier,choc przeciez piekny byl.......
      • Gość: Louis Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 10:46
        Tylko, że w Paryżu obydwie budowle kształtują i tworzą przestrzeń, są w jakiś
        sposób nowatorskie. Blaszany prostopadłościan, wciśnięty na siłę między inne
        budynki, jest architekturą "fabryczną". Opera zwykle jest reprezentacyjną
        budowlą, widoczną, z przestrzenią zewnętrzną. Nowoczesność nie ma tu nic do
        rzeczy. W Sydney mało kto był ale jak wygląda tam opera wie prawie każdy.
        • Gość: kid Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.chello.pl 10.12.08, 12:16
          Tak Opera w Sydney wygląda okazale ale za to z akustyką jest
          totalnie na bakier.
    • Gość: jan Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 09:27
      Ten budynek to tragedia!!!!!! Przypomina budenek w rodzaju Parku
      Wodnego albo kolejnej galerii handlowej. Ten architekt to
      porażka!!!!! Na jego miejscu zapadłbym się pod ziemię.Wstyd dla
      Krakowa. Nie chodzi wcale o to aby to był gotyk czy barok- jak to
      ktoś na forum napisał ale dobra, nowoczesna architektura. Lepszy
      budynek zaprojektowałby pewnie początkujący student architektury.
      • Gość: x Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:47
        Mnie przypomina dworce autobusowe, jakie budowano w czasach późnego
        Gierka.
      • Gość: greta Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.chello.pl 15.12.08, 23:11
        początkujący student nawet kibelka sam nie zaprojektuje wiec nie przesadzaj z
        tymi zdolnościami krakowskich studentów,

to ze wydaje ci się ze umiesz lepiej zaprojektować wcale nie znaczy ze umiesz to
        zrobić. Gdzie jest twój projekt na opere jeśli jesteś takim geniuszem ? :)
    • Gość: ex-student Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.08, 09:32
      cos czuje, ze nasza OPERA ma szanse na 1 nagrode za najbardziej
      kiczowaty budynek tego typu na swiecie :) i co to ma byc?
      postmodernizm? new kitsch style? kolorowe zelastwo, ale heca,
      normalnie idzie sie poplakac... tyle gadania o
      wygladzie "szkieletora" a obok staje taki kolorowy "niewiadomoco"!
      trzeba obok jeszcze McDrive'a miedzy rondem i opera i bedzie komplet!
    • Gość: Stefan Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.171.134.20.static.crowley.pl 10.12.08, 10:10
      Czy gdzieś jest przewidziany parking na około 300 samochodów (liczę,
      że tyle potrzeba, gdy sala ma 700 miejsc)?

I nie piszcie, że można przyjechać tramwajem. Aby opera była
      szanującą się operą, spodziewam się gości w smokingach i dam w
      sukniach, a ich w tramwaju wśród meneli nie bardzo widzę.

I wiem, że można przyjechać taksówką, ale mimo wszystko wolę własnym
      autem. :-)
      • Gość: Agata78 Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.chello.pl 10.12.08, 12:19
        A pokaż mi operę pod która jest parking na 300 samochodów... Może
        wspomniana lwowska? Stać Cię na bilet do opery to stać i na
        taksówkę...
        • Gość: Stefan Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.171.134.20.static.crowley.pl 10.12.08, 12:46
          Oczywiście, że mnie stać, ale nie lubię taksówek.

Poza tym do opery przyjeżdżają czasem ludzie spoza Krakowa.

Gość portalu: Agata78 napisał(a):

> A pokaż mi operę pod która jest parking na 300 samochodów... Może
          > wspomniana lwowska? Stać Cię na bilet do opery to stać i na
          > taksówkę...
          • Gość: Grzesiek Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.11, 09:31
            do Agaty: zapraszam do Teatru Wielkiego w Warszawie. Zobaczysz sobie parking na 300 samochodów. Co do gmachu Opery-moja 8 -letnia córka , która bywała ze mna juz w niejednej operze stwierdziła jednoznacznie:"To nie Opera-to Multikino!!" Kraków-stolica kuluralna Polski powinien mieć Operę -perełkę na co najmniej europejską skalę. Tymczasem mamy czerwone pudełko od zapałek, bez nastroju, atmosfery, dostojności i splendoru. Zapraszam do Ostravy-niewielki gmach Opery /Divadlo J.Myrona/ - aż chce się w nim być!
            • Gość: a10 Grześku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.11, 23:17
              Czy ktoś Ci płaci ekstra za wypisywanie tych pier-dół po półtorarocznej przerwie?
      • Gość: x Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:27
        Gość portalu: Stefan napisał(a):

> Czy gdzieś jest przewidziany parking na około 300 samochodów
        (liczę,
        > że tyle potrzeba, gdy sala ma 700 miejsc)?

Parking to jedno, ale ten budynek, nie dość, że szkaradny, został
        wciśnięty pomiędzy dwie ruchliwe ulice (w tym jedną z tramwajami),
        bez żadnej sensownej przestrzeni zewnętrznej, placu przed wejściem
        itp.
        • Gość: Stefan Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.171.134.20.static.crowley.pl 10.12.08, 12:47
          Tu się w pełni zgadzam.

Wyobrażacie sobie jakąś uroczystą premierę z udziałem premiera czy
          prezydneta? Gdzie będą ich witać? Na tym placyku przed?

Gość portalu: x napisał(a):

> Gość portalu: Stefan napisał(a):
          >
          > > Czy gdzieś jest przewidziany parking na około 300 samochodów
          > (liczę,
          > > że tyle potrzeba, gdy sala ma 700 miejsc)?
          >
          > Parking to jedno, ale ten budynek, nie dość, że szkaradny, został
          > wciśnięty pomiędzy dwie ruchliwe ulice (w tym jedną z tramwajami),
          > bez żadnej sensownej przestrzeni zewnętrznej, placu przed wejściem
          > itp.
      • doktor_hiszpan Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? 10.12.08, 13:23
        Goście w smokingach i damy w sukniach? No dobra. A Ty gdzie? (C:
        Tak na poważnie, to do opery w praktyce lepiej taksówką, a że parkingu niet, to było wiadomo od pierwszego głosu o konkursie.
        • Gość: Stefan Re: Gmach Opery gotowy. A gdzie parking? IP: *.171.134.20.static.crowley.pl 11.12.08, 10:29
          Ja w smokingu. :-) Z żoną w sukni. A o co chodzi? :-)

A z tym parkingiem i eleganckim podjazdem (choćby dla oficjalnych
          delegacji) to naprawdę problem.
    • Gość: Pan Pytalski poprawcie jeżeli błądzę IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.12.08, 10:57
      Ten gmach jest maksymalną kupą - i co do tego zgadza się wiekszość
      dyskutantów. Absurdalnie bezsensowna forma - ani nowoczesność ani
      historyzm - taka fabryka. Ale - ale - mimo to nie podpadła
      szanownemu kolegium redakcyjnemu. Dlaczego? Sheraton jest be,
      pomniki be, Radisson, GK ale Opera - nie czytałem aby ktoś z Gazety
      pastwił się nad tym koszmarem. Jaki macie klucz? A może się mylę - i
      po prostu nie czytałem. Wtedy przepraszam. Ale szansa mała bo jak
      Gazeta kogoś dopadnie to nie ma szans aby ominąć artykuły z nagonką.
      Vide Nasza Klasa - o której ledwo wiem co to jest lub budynek
      Galerii. Jak dla mnie Sheraton to perełka w porównaniu z tym
      paskudztwem. A dodam, że nie4 pociąga mnie idea historycznej
      zwartości centrum i chętnie bym zobaczył jakąś prowokującą
      nowoczesną budowlę w centrum. Ale nowoczesność Opery jest na miarę
      nowoczesności starego budynku Politechniki. Żen.
      A Rondo jest super - bez jaj nie można na wszystkim psów wieszać.
    • Gość: Gość Jakie miasto taka opera IP: *.eranet.pl 10.12.08, 11:37
      Kraków to miasto gdzie obecnie powstaje najgorsza i najbrzydsza
      architektura w Polsce. Kraków poza plantami to mix wiochy i
      blokowiska. Naprawdę poza starym miastem nie macie się czym
      pochwalić, bo wszędzie jest urbanistyczne i architektoniczne dno.
      • Gość: Wacek Re: Jakie miasto taka opera IP: *.bj.uj.edu.pl 20.03.09, 20:04
        Zgadza sie!
    • Gość: bea Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.08, 12:05
      Budynek jest okropny, po prostu paskudny, część (m.in. od strony
      Topolowej) przypomina stary budynek biurowy z PRLu, kolorystyka
      wstrętna, fuj.
    • Gość: Obserwator Re: Gmach Opery gotowy. Tylko gdzie wejście? IP: *.chello.pl 10.12.08, 12:21
      Sami, koorva, esteci w tym Krakówku. Krakusy w pierwszym pokoleniu,
      a jakie to wysublimowane...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka