malop 19.01.02, 23:17 Dlaczego nikt nie walczy o najbardziej Małopolska (Krakowską) część woj. śląskiego które chce być w Małoplskim?-Jaworzno Czekam na ochotników!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: ====JAWORZNO===DO MALOP 20.01.02, 09:55 Ja zawsze popierałem i popieram. Jaworzno było przecież ( w przeciwieństwie do np. Olkusza) w Galicji, a nawet w latach 1815- 1846 w Rzeczpospolitej Krakowskiej. Niestety z tego co słyszałem ( mogę naturalniesię mylić, ) to większość mieszkańców była albo za Śląskiem albo obojętna im była przynależność wojewódzka. Zobacz na wątki Żywiecczyzna z powrotem do Małopolski, czy Oferta dla Małopolski. Tam wielokrotnie poruszaliśmy sprawę przyłączenia Jaworzna do Małopolski. P.S. Czy jesteś może z tego miasta ( nie musisz odpowiadać :) ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: ====JAWORZNO=== 20.01.02, 21:50 Popieram. Ludzie powinni być w tym województwie, w którym sami chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: ====JAWORZNO=== 22.01.02, 09:28 Jaworzno może być pomostem między Małopolską i Śląskiem na zachodzie regionu, a BB na południowym- zachodzie. Oba te miasta mogą być także lokalnymi centrami dla odpowiednich części Małopolski ( BB dla Podbeskidzia, a Jaworzno dla powiatów Chrzanowskiego, Oświęcimskiego, Olkuskiego) . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pancernik Re: ====JAWORZNO=== 24.01.02, 08:41 Ponownie piszę : JESTEM ZA ! Podaj pomysł, jak to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: ====JAWORZNO=== IP: 149.156.56.* 01.02.02, 23:57 Fakt: Jaworzno to najbardziej rdzenna Małopolska Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: ====JAWORZNO=== 02.02.02, 10:33 Było nawet w Rzeczpospolitej Krakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: ====JAWORZNO=== 02.02.02, 10:35 Pomijam już nawet fakty historyczne, ale Jaworzno to centrum dla środkowo - zachodniej Małopolski - ściśle związane np. z Chrzanowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesius Jaworzno to część ziemi chrzanowskiej IP: *.elsat.net.pl 07.02.02, 14:27 Niewątpliwie macie 100% racji - Jaworzno to małopolskie miasto (co prawda stosunkowo młode) i do tego integralna część historycznej ziemi chrzanowskiej. Powinno jak najszybciej wrócić do swoich korzeni - Małopolski i województwa małopolskiego. Pomostem między Górnym Śląskiem a Małopolską być nie musi ani za bardzo nie może - metropolią wszakże nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Jaworzno to część ziemi chrzanowskiej 07.02.02, 15:26 Dlatego liczę na poparcie RAŚ w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: ====JAWORZNO===- malop 15.02.02, 12:38 Małop - to jak z tym referendum, jak chcesz walczyć o przyłączenie Jaworzna do Małopolski. Podobno jest u Was jakieś stowarzyszenie na rzecz Małopolski ( to, co organizowało maraton z Jaworzna do Krakowa). Mógłbyś podać szczegóły. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: ====JAWORZNO===- malop 02.03.02, 22:12 Czy coś w Jaworznie drgnęło ? Odpowiedz Link Zgłoś