Gość: gosc IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.09, 22:13 To sie nazywa spoleczenstwo obywatelskie. Pora, zeby wladze miasta zaczely dzialac DLA mieszkancow, a nie WBREW mieszkancom... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adu Pod spalarnią tli się wszędzie IP: 83.238.173.* 23.01.09, 22:14 dobrze, że wcale nie muszą słuchac się ludzi i spalarnia powstanie:) Ps, ale ciemnota w naszym mieście panuje. Jestem za budową spalarni - jestem młody, może problemem jest to, że protestuja starzy ludzie z ograniczeniami, ale tak to juz bywa. Teraz Ci co pojechali i nie chcą spalarni powinni oddac kase. Sorry, ale takie zachopwanie ludzi jest strasznie małomieszczanskie i jest mi wstyd, że może niektórych mijam na ulicy. Poprostu żenada, szkoda, że dalej nasze społeczenstwo jest ciemne i nie widzi nic oprócz swojego nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 01:40 Nie mieszkasz w żadnej zagrożonej lokalizacji, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:58 O przepraszam. Lokalizacje spalarni są na terenach przemysłowych. Ludzie, którzy tam się budowali są tego doskonale świadomi. Proponujecie wybudować spalarnie na bezludnej wyspie, albo w środku Puszczy Niepołomickiej? Pozatym jakoś w Wiedniu spalarnia w centrum miasta nikomu nie przeszkadza. W tym kraju zawsze ktoś będzie protestował. Co z tego, że garstce ludzi się to nie podoba. Trudno...800 tys. ludzi nie będzie przez to tonąć w śmieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.220.123.15.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.09, 19:31 Gość portalu: t napisał(a): > W tym kraju zawsze ktoś będzie protestował. Co z tego, że garstce ludzi się to > nie podoba. Trudno...800 tys. ludzi nie będzie przez to tonąć w śmieciach. Słusznie i dlatego spalarnie należy postawić w miejscu w którym obdzieli mieszkańców po równo, czyli najlepiej w Rynku Głównym lub tuż obok Kurii na Franciszkańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
3cik <----------------===--- 24.01.09, 11:36 Zaproś inwestycję w swoją okolicę. Strać ileś tam procent na własnej nieruchomości (bo kto od ciebie kupi działkę przy spalarni?). ...i szanuj starszych, też taki kiedyś będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys :) Jak masz zamiar sprzedawac to nie protestuj jelopi IP: *.chello.pl 03.02.09, 18:40 Jak masz zamiar sprzedawac to nie protestuj jelopie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psychiczny Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 23.01.09, 22:27 adu tabletkę weź bo znów się lekarz będzie gniewał, na ile dostałeś przepustkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: "Ulotka wyborcza" Katarzyny Matusik - Lipiec IP: 77.236.0.* 23.01.09, 22:40 A gdzie wykład Wollnego o wyższości gospodarki śmieciowej NRD nad Szwecją i Austrią? Prezes Holdingu i jego zastępczyni mieli okazję aby ogłosić lokalizację już w połowie grudnia. Ponieważ tego nie zrobili to drużyna Szymański - Ryba i spółka zawodowych protestowaczy spowoduje, że miasto zatka się śmieciami a urzędnicy będą nadal deliberować co zrobić. Czy aby już nie za późno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norm Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 23.01.09, 22:41 Skoro jest taka świetna to niech wybudują na Woli Justowskiej. W pakiecie razem z drogami i basenem. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry gdyby Wola Justowska... 23.01.09, 23:11 wiatry w Krakowie wieją z zachodu na wschód. gdyby Wola Justowska leżała po zawietrznej stronie Krakowa, to pewnie tam leżałby kombinat i wszystkie inne zakłady przemysłowe. Tymczasem jest odwrotnie, więc nie wiem czemu mielibyśmy stawiać spalarnię na Woli Justoswkiej, skąd wiatr zachód>wschód zabierałby smrody nad miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: gdyby Wola Justowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 01:42 Przecież oszuści z magistratu przekonują, że spalarnia NIE ZANIECZYSZCZA powietrza. Kierunek wiatru nie ma więc żadnego znaczenia. Dlaczego więc nie Wola Justowska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Re: gdyby Wola Justowska... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:03 Jezus...jaki ty człowieku głupi i zawistny jesteś. Nie Wola Justowska, podobnie jak nie Rynek, Kurdwanów, Wola Duchacka i Prądnik Biały. Lokalizacja spalarni jest na terenach przemysłowych; obok zakładów produkcyjnych, hal i magazynów. To, że ktoś kiedyś pozwolił ludziom się tam osiedlić, to jest problem. I wina tych ludzi, którzy świadomie wybrali taką okolicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: gdyby Wola Justowska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 14:43 Lokalizacja spalarni > jest na terenach przemysłowych; To dlaczego nie na Zabłociu? Albo w okolicach dawnego Solvayu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: gdyby Wola Justowska... IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.09, 16:23 > Jezus...jaki ty człowieku głupi i zawistny jesteś. a ty jesteś bezczelnym d.... który żeruje na tym,ze kiedyś,tobie podobni zabrali komuś ich własność po to by stworzyć dla takich jak ty oszołomów i gołodupców miejsca pracy i nazwać je szumnie terenem przemysłowym.Tak to ich wina,że mieszkają na tym terenie od kilku pokoleń,bo ktoś kiedyś pozwolił im się tam osiedlić.I teraz w imię wygody twojej i tobie podobnych mają dać się dalej wyzyskiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry dlatego, że 25.01.09, 12:00 > Przecież oszuści z magistratu przekonują, że spalarnia NIE > ZANIECZYSZCZA powietrza. Kierunek wiatru nie ma więc żadnego > znaczenia. Dlaczego więc nie Wola Justowska? bo lokuje siętakie zakłądy tak, by jeszcze mniej powodowały zanieczyszczeń. czyli to, że mało zanieczyszcza + to, że zostanie dobrze zlokalizowana - to pełny sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: gdyby Wola Justowska... IP: *.chello.pl 24.01.09, 07:42 gregry nie pierdziel , w ciągu ostatnich kilku dni wieje od wschodu czuć koksochemię albo stalownie konwerterową Odpowiedz Link Zgłoś
gregry wyrażaj się 25.01.09, 12:10 Czy ja napisałem że 100% wiatrów wieje w KRK z zachodu na wschód? jest mały procent wiatrów wiejących ze wschodu na zachód, ale to ma niewielkie znaczenie - na pewno nie tak duże by móc zbudować jakikolwiek przemysł na zachodzie miasta. www.krakow.pios.gov.pl/raport04/rysunki/rozdzial02_rys11.gif Odpowiedz Link Zgłoś
gregry Kujawy! 23.01.09, 22:41 Wiedziałem, że tak będzie z "Giedroyciem" dlaczego zamist kombinować nie postawią jasno na Kujawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grygre Re: Kujawy! IP: *.220.123.15.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.09, 19:36 gregry napisał: > dlaczego zamist kombinować nie postawią jasno na Kujawy? Dlaczego Kujawy a nie Kozłówek?. Tam jest na górze i smrody zostaną szybciej rozwiane niż z Kujaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry dlatego, że 25.01.09, 11:58 > Dlaczego Kujawy a nie Kozłówek?. Tam jest na górze i smrody zostaną > szybciej rozwiane niż z Kujaw. Tak jak pisałem, wiatry w Krakowie wieją z zachodu na wschód i zabierają ze sobą wszelkie "niedogodności" na wschód. Ręczę Ci, że Kujawy w 99% bardziej cierpią przez istnienie Starego, opalanego małymi kotłami Krakowa, niż przez np. Kombinat. Bo z Krakowa syf zabierany jest przez wiatr nad Kujawy i dopiero dalej, a z Kombinatu gdzieś do Tarnowa. 60% zanieczyszczeń powietrza w Krakowie pochodzi z opalania węglem i innymi śmieciami w małych kamienicznych prywatnych kotłach Starego Miasta i małomiasteczkowych okolic. 30% to zanieczyszczenia komunikacyjne. A tylko 10% przemysłowe. Przypuszczam, że okoliczni meiszkańcy sami siebie bardziej trują paląc plastikowe worki i śmieci we własnych małych kotłach, niż będzie truć ich spalarnia. Gdybyś wystawił spalarnię na Kozłówku, to zachodni wiatr zabierałby ewentualne zanieczyszczenia prosto na wschodnie wielkie osiedla Bieżanowa itd. Polecam pooglądać Kraków w google mapy/zdjęcia satelitarne: mapy.google.pl/ Kujawy leżą po wschodniej stronie miasta więc zachodni wiatr zabierałby zanieczyszczenia na wschód, gdzie żyje bardzo mało ludzi. Ci ludzie już dziś narażeni są na wyziewy kombinatu, oczyszczalni ścieków i zwałki. Więc korzystnie dla nich jest dostać odszkodowanie i nawet się stamtąd przeprowadzić (szansa na lepsze jutro). Mieszkańcy Mogiły mogą spać spokojnie - bo zanieczyszczenia nie będą lecieć w ich kierunku. Nie wiem dlaczego to tak trudno zrozumieć. Przydałby się jakiś Kopernik albo coś? który wytłumaczyłby ludziom o co w tym chodzi? Poza tym, Kujawy są bardzo dobrze przewietrzane, bo nic nie stoi na przeszkodzie wiatru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujawy Pod spalarnią tli się wszędzie IP: 82.160.131.* 23.01.09, 23:12 dobrze,że młodzi ludzie rozumiej a,problem i są za budową spalarni bo niestety starszym jest to trudno wytłumaczyć, bo ich rozum nie jest już tak elastyczny,i pewno uważają ,że śmieci można spalać w swoim piecu, albo co najwyżej wyrzucić przy drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Dość pseudo ekoterroryzmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 23:35 Dość pseudo ekoterroryzmu . Dość zawodowych protestowywaczy . Dość cynicznych politykierów . Oczekuje ,że wreszcie miasto podejmie decyzję i ją wdroży . Władza to władza , wybraliśmy ją także po to aby podejmowała nie popularne ale potrzebne decyzje . Chcę aby wreszcie władza tą decyzję podjęła . A społeczeństwo obywatelskie nie polega na tym ,że oprotestowywuje się wszystko tylko ,że każdy może protetować i mówić swoje .A władza ma swoje decydować . To jej- władzy prawo i obowiązek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da Re: Dość pseudo ekoterroryzmu IP: *.chello.pl 23.01.09, 23:59 lepiej tego ująć nie można, naprawdę dość wygłupów z protestami, nie można się na to godzić, bo nigdy nie znajdziemy miejsca na ten zakład Kujawy albo Gierdoycia, prezydent powinien wziąć odpowiedzialność i zdecydować - koniec historii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieda Re: Dość pseudo ekoterroryzmu IP: *.220.123.15.dsl.dynamic.eranet.pl 24.01.09, 19:39 Gość portalu: da napisał(a): > Kujawy albo Gierdoycia, prezydent powinien wziąć odpowiedzialność i zdecydować > - koniec historii Nie, nie koniec historii, bo lepsze miejsce to Wola Justowska, albo Kozłówek. Równie dobre miejsce jest na Rybitwach ze względu na małą zabudowę i dobry bezkolizyjny dojazd śmieciarek. Może też być Barycz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Dość pseudo ekoterroryzmu IP: *.chello.pl 24.01.09, 22:29 "Dość pseudo ekoterroryzmu" - chyba jesteś mieszkańcem jakiejś zabitej deskami wiochy, do której nie dotarł jeszcze kaganek oświaty. Człowieku, idź do kogoś kto skończył przynajmniej szkołę podstawową i poproś aby ci wytłumaczył co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Co za buractwo! IP: *.chello.pl 23.01.09, 23:54 Szymańskiemu chyba już przestało chodzić o ludzi tylko o promowanie nazwiska, tak prostest byłby już skończony, a tu można jeszcze zainstnieć w mediach, może się radnym miasta zostanie, może i posłem, kto wie, kto wie :) LUDZIE!! przy Giedroycia jest raptem kilka domków, o czym my tu w ogóle rozmawiamy? gdzieś ta cała spalarnia powstać musi, no chyba, że ewentualnie znajdujemy miejsce na nowe wysypisko śmieci... i tutaj na czele komisji poszukiwawczej proponuje postawić kolegę Szymańskiego, życzę miłego promowania nazwiska drogi panie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protestuje Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 24.01.09, 00:10 Niech se Majchrowski zbuduje spalarnie na Zabłociu koło KSW, w końcu to tereny zapyziałe, zaniedbane i przemysłowe wiec można budować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.09, 02:33 mało kto zwrócił uwagę na skrzypków - sam czasami skrzypie i wiem, że narażę sie w tym momencie na skrzypy innych skrzypów, ale prawda jest taka, że skrzypki we wwwspolczesnym swiecie nie maja juz prawa bytu. Nie sa zadnym pozywtywnym narzedziem w strukturach organizacyjnych firm, zakladow produkcyjnych. Wrecz smiem twierdzic, ze sa "hamulcem" w rozwoju przedsiebiorstw. W czasach trudnych dla nas wszystkich, nie zaleznie od szerokosci geograficznej wymagane jest ograniczenie korzysci pracowniczych, obciecie zarobkow, zmniejszenie wymiaru godzin pracy, zmniejszenie swiadczeni socjalnych, itd. Zwiazki zawodowe bronia tego wszystkiego... Oznacza to walke o utrzymanie przywilejow pracownikow wbrew swiatowym tendencjom spadku wzrostu produkcji a wiec dochodow. Mowiac lapidarnie, zabrac kapitalistom i dac proleteriuszom.Tak jak w tym powiedzeniu:- przyczepilo sie gowno do statku i krzyczy plyniemy. "S" jest juz destrukcyjnym dinozaurem we wspolczesnym swiecie. W Polsce "S" ma status ochronny. Nikt i nic nie moze zwiakow ruszyc ale firma moze zamknac biznes i sie wyprowadzic np za miedze. Zwiazkowcy wyjda na ulice w marszach protestacyjnych z zadaniem nowych miejsc pracy??? Ludzie zacznijcie myslec! Chcecie zwiazkow? Moze stracic firme. Wybor jest wasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teodor Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: 77.236.0.* 24.01.09, 07:37 Panie Jaglarz, Pani Marcińska - zdecydujcie się wreszcie. Bo jak nie to uruchomimy protest przeciwko Wam, za absolutny brak odpowiedzialności. Dajecie pożywkę takim Szymańskim czy innym zawodowym protestującym, czy lobbystom rożnej maści i przychodzącym do Krakowa z różnych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punk kupą mości panowie czyli ciemnota i zabobon IP: *.ghnet.pl 24.01.09, 09:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: Mam rozwiążanie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 10:42 spalarnie usytuować koło sanktuarium handlu miłosierdziem bozym w łagiewnikach, na po solvajowskich chałdach. Pan prezydent ma blisko, i inni decydenci, w koncu jak nie smierdzi to co im bedzie przeszkadzać? a tak na marginesie, i na poważnie-jaki problem zrobić spalarnie na terenie 3000 hektarów po hucie lenina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bp Re: Mam rozwiążanie!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 11:01 pewnie człowieku...najlepiej w Hucie, znowu w Nowej-Hucie. Jestem za Wolą Justowską.. a jakże, w głosowaniu by wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parcink Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:05 Pana Szymańskiego zaparszam na ulice sołtysowska w godzinach wieczornych gdzie na kazdej bramie jest transparent stop spalarni !! i niechaj pan Szymanski zobaczy i poczuje co leci z kominów domów jednorodzinnych , palą w nich wszytsko co udało im sie uzbierac w ciagu dnia z własnego kosza nie pzrebierajac w plastikach i tym podobnych produktach zeby tylko za smieci nie płacic lub jak najmniej. Ludzie z okoliczbych wsi opamietajcie sie i najpierw sami przestańscie zatruwac srodowisko a nie krzyczcie i przyklaskujcie ekoterorytą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:19 Zgadzam się! Buraki wywożące śmieci do lasu, tacy co robią z nich ogniska za domem albo palą je w piecu... I protestują twardo, bo gdzieżby! W Szwecji jak widać ludzie żyją bez kłopotu koło takich zakładów. A u nas każdemu źle. Wypchajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 24.01.09, 22:32 Do szkoły, parcink, do szkoły! Gdzie byłeś jak była lekcja jezyka polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.09, 16:35 Te cwaniak,jak widzisz,że ktoś pali plastik i śmieci,to czemu nie zadzwonisz na straż miejską i nie zgłosisz tego faktu.Krzyczysz jaki to jesteś nowoczesny i świadomy i co ...i nico.Po drugie nie kłam,bo na Sołtysowskiej nie na każdej bramie wisi transparent, i nie jest to wieś, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.devs.futuro.pl 24.01.09, 11:28 Spalarnia w Krakowie musi powstać i nieważne że bedą zawiązywały się kolejne komitety i jakaś garstka osób będzie podburzać mieszkańców do protestów. Ludzie w naszym mieście nauczyli się jedynie protestować nie słuchając żadych innych argumentów i nie patrząc na korzyści jakie mogą mieć z budowych nowych obiektów. Ciemnnota i nic więcej. Zachód już dawno żyje z otoczeniu spalarni i jakoś nie słychać aby wpływały one na pogorszenie życia okolicznych mieszkańców. Nie może być tak że strategiczne decyzje dla rozwoju miasta i poprawienia życia mieszkańcom są torpedowane przez osoby które potrafią jedynie krzyczeń nie pokazująć żadnych innych argumentów. Po prostu nie bo nie. Z takimi "komitetami" szkoda tracić czasu na jakiekolwiek rozmowy bo można tak rozmawiać z nieskończoność. Mam nadzieję że miasto się nie ugnie przed protestującymi i zacznie budować spalarnię. Im szybciej to zrobi tym będzie lepiej dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 14:51 >Zachód już dawno żyje z otoczeniu spalarni i jakoś nie >słychać aby wpływały one na pogorszenie życia >okolicznych .mieszkańców Owszem, słychać. Są zamykane, np. w Kanadzie, albo modernizowane za bardzo duże pieniądze, których w Polsce nie ma, a jeśli nawet będą, np. z Unii, to urzędnicze świnie rozkradną je jak zwykle. Bo po co zmieniać filtr w spalarni, jak za te same pieniądze można synowi pół domu postawić. I nie porównujmy się do Austrii czy Szwecji, bo to inna cywilizacja. Spójrzmy lepiej na Warszawę, gdzie spalarnia działa i wygląda to tak: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34887,2156441.html www.zw.com.pl/artykul/224528.html I tak będzie wyglądała w Krakowie (o ile nie gorzej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: 82.195.186.* 25.01.09, 01:19 A ja sie cieszę ze właśnie teraz wszyscy protestują bo miasto może spokojnie wybrać lokalizacje najlepsza z punktu widzenia ogółu ludności a nie krzykaczy. Jestem za spalarnia i mogą mi ja zrobić za oknem. Wiem ze jest w Wiedniu, bo ja widać jak cholera i jest w środku miasta, spaliny z niej na pewno nie są tak szkodliwe jak z aut wszystkich protestujących razem wziętych wiec jest ok. Ale najbardziej mnie wkurza jedna rzecz kiedyś na jakieś stronie widziałem listę ludzie popierających protest i widziałem tam ludzi z tytułami profesorów i to jest skandal. Bo ja rozumiem ze głupia tłuszcza może nie rozumieć i się boi, tak jak kiedyś tłuszcza walczyła z maszynami, itp. Ale profesor to jest na prawdę przeginka ludzie którzy powinni dawać przykład a tu taka porażka. Niestety sprawdza sie stary kawał o polskich profesorach, „Co robi profesor po otrzymaniu nominacji profesorskiej z rak Prezydenta RP -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 13:36 > Jestem za spalarnia i mogą mi ja zrobić za oknem. To zgłoś to w magistracie. Na pewno wszyscy się ucieszą. Tylko jest jeden problem - musisz przekonać swoich sąsiadów. >Wiem ze jest w Wiedniu, bo ja widać jak cholera i jest w środku miasta Nie porównuj Krakowa do Wiednia, ani Polski do Szwecji, do której złodzieje z magistratu zrobili sobie ostatno wycieczkę za pieniądze podatnika. To zupełnie inne cywilizacje, nie mówiąc o tym, że spalarnia w Wiedniu jest 10 razy mniejsza od planowanej w Krakowie i ma charakter pokazowy. Mieszkańcy Nowej Huty od pewnego czasu znów zmiatają z parapetów opiłki żelazne, tak jak za najgorszej komuny. Władze Krakowa nie potrafią (a raczej nie chcą, bo im się to, hm, nie opłaca) zmusić Mittala, żeby coś z tym zrobił. W takim kraju jak Polska spalarnię należy wybudować tak, aby w promieniu 1,5 km nie było żadnych zabudowań mieszkalnych, a jeśli są, to należy je przenieść, tak jak przy budowie autostrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spalarnia Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 11:33 A może rozwiązaniem by było spalanie śmieci w kontenerach osiedlowych np dozorca co wieczór by ja podpalał aby rano można przy okazji wyprowadzania pieska lub spaceru po bułki wrzucić kolejne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkb Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 12:39 Wladze miasta dzialac maja dla 700 000 mieszkancow a nie dla 300 i czlonkowie "spoleczenstwa obywatelskiego" powinni to wiedziec - chyba ze widza w tym pojeciu jedynie mozliwosc oprotestowywania wszytskiego zawsze i wszedzie. Chyba niestety srodki jakie przyznano mieszkancom naszego kraju czy miasta w wierze ze dorosli juz do idei rzeczonego "spoleczenstwa obywatelskiego" okazuja sie byc zbyt szerokie. Choc na szczescie w tym wypadku spalarnia moze powstac i wbrew woli tej czy innej garstki. Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Miasto nie powinno przejmować się krzykaczami 24.01.09, 13:18 I zbudować spalarnię w najlepszym z punktu widzenia inwestycji miejscu. Porykiwania okolicznej ludności włościańskiej powinny zostać zignorowane, widać bowiem, że jakakolwiek dyskusja merytoryczna z troglodytami jest niemożliwa. Gmina ma grunty, pieniądze, spalarnia powstać musi i powstanie. Więcej stanowczości panowie urzędnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Dość wodzenia za nos prawie 700 000 mieszkańców 24.01.09, 18:29 Krakowa przez grupkę kilkudziesięciu osób. Żadna lokalizacja nie będzie dobra i spalarnia nigdy nie powstanie, tak jak było ze spopielarnią zwłok- nie ma jej w Krakowie. Czy prawo pozwala na blokowanie tej inwestycji przez małe grupy krzykaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
buraque Re: Dość wodzenia za nos prawie 700 000 mieszkańc 24.01.09, 19:32 atosatos1 napisała: > Czy prawo pozwala na blokowanie tej inwestycji przez małe grupy krzykaczy? nie wiem jak to jest do końca, ale gmina powinna wykazać bardziej zdecydowane podejście do problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goga Re: Miasto nie powinno przejmować się krzykaczami IP: 78.131.137.* 26.01.09, 12:20 ciekawe czy chciałbyś pod oknami mieć taki fajny widok - nie mówiąc o woni unoszacej się z kominów? Jeśli tak - to podaj adres - postaramy się abyś miał to czego chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nh Re: Miasto nie powinno przejmować się krzykaczami IP: *.kolornet.pl 29.01.09, 17:12 Buraque ciekawe co mial bys do powiedzenia gdyby ta spalarnia mialaby powstac kolo twojego domu, troglodyto. Poza tym miasto to przedewszystkim ludzie , a nie urzednicy, wiec ci ostatni musza sie liczyc z opinia mieszkancow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 24.01.09, 19:12 dlaczego miasto ma tylko propozycje spalarni na terenie Nowej Huty a moze cos w okolicy domow gdzie mieszkaja radni taki piekny teren był na terenie bonarki był !!! nie wierze ze w spalarni beda przestrzegane normy i ze dym z kominow bedzie czysciutki skoro Pan Prezydent pozwala na wypuszczanie tego syfu z byłej huty Sendzimira! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszk. Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: 82.160.131.* 24.01.09, 19:33 budowa spalarni to nie tylko problem lokalizacji,ale również grunt najlepiej gdy jest gminny, oraz sieć energetyczna ,zabudowa mieszkalna, oraz infrastruktura drogowa . chciałam na marginesie wyjaśnić,że najpierw były osiedla takie jak; Pleszów ,Mogiła Kujawy,Chałupki, a potem dopiero powstał kombinat, i to bez konsultacji społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.ip.netia.com.pl 24.01.09, 21:24 W każdym cywilizowanym mieście znajdują się spalarnie śmieci. Nikt nie pyta się ludzi o zdanie. Przecież jest to ekologiczne i nikomu nie będzie przeszkadzać, jest to proces zamknięty. Ale niektórzy wolą mieć śmierdzące wysypisko pod oknem niż budynek, na który nie będą w ogóle zwracać później uwagi. Znajdą się niedoinformowani ludzie, którzy chcą się pokazać przed światem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 00:47 >Przecież jest to ekologiczne i nikomu nie będzie >przeszkadzać, jest to proces zamknięty No więc dlaczego nie Wola Justowska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: protestujący Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 24.01.09, 23:38 Ja się zgadzam na spalarnie w krakowie pod jednym warunkiem. Że zostanie ona zbudowna pod oknami prezydenta jacka Majchrowskiego. Jak taki mądry jest to niech pokaże nam "zacofanym ciemniakom", jakim to jest "nowoczesnym europejczykiem idącym z duchem czasu" i niech postawi ją sobie pod włąsnymi oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry długa dyskusja o spalarni na innym forum 25.01.09, 12:11 www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=574340 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leel00 A czym pala w piecach krzykacze? IP: *.chello.pl 25.01.09, 12:37 Proponuje sprawdzić co spalają we własnych piecach wszelkiej maści krzykacze. Na 100% znajdą się tam śmieci, plastik i inne syfy. Drą japę przeciwko spalarni, a sami trują bardziej niż 10 takich inwestycji. Taka ich wiejska moralność. Odpowiedz Link Zgłoś
gregry najprawdopodobniej... 25.01.09, 12:43 najprawdopodobniej z jednego prywatnego kotła wydobywa się więcej trujących substancji niż z 10 spalarni. a z prywatnych kotłów starego miasta w Krakowie, wydobywa się więcej syfu niż z 20 hut stali Odpowiedz Link Zgłoś
gregry dodam jeszcze... 25.01.09, 12:46 dodam jeszcze, że paradoks Krakowa od pół wieku polega na tym, że to nie kombinat truje Kraków, tylko Kraków Nową Hutę (biorąc pod uwagę ilość wydzielanego syfu i kierunki wiatrów) no a poczerniałe od sadzy krakowskie elewacje, wyremontujemy wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia z Mogiły Re: A czym pala w piecach krzykacze? IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.09, 22:06 My palimy (CO) gazem a plastik segregujemy, jeśli nie wiesz to teraz wiesz, a jełopem to ty jesteś, my od wieków tu mieszkamy i swoją historię znamy, może jesteśmy wieśniakami z praprzodków. A ty znasz twoich przodków. Zastanów się co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
gregry artykuł, który powinien przemówić do rozsądku 25.01.09, 13:10 fragment artykułu: "......W Krakowie wielkim problemem jest przede wszystkim przedostawanie się do powietrza szkodliwych substancji pochodzących ze spalania w piecach odpadów. Są one źródłem pyłów w 60 procentach. Najniebezpieczniejsze jest palenie przedmiotów z plastiku. W 30 procentach na stężenie szkodliwych pyłów wpływa ruch samochodowy. Dziennie krakowskimi ulicami jeździ 600-800 tysięcy pojazdów, wydzielających z rur wydechowych trujące substancje. Do tego dochodzą pyły ze ścierających się opon i elementów układu hamulcowego. W 10 procentach szkodliwe pyły wydobywają się z różnych przedsiębiorstw i zakładów......" cały artykuł: www.krakow.pios.gov.pl/pobierz/2008/080408.htm ciekawostką jest zdjęcie w artykule, przedstawiające kominy Łęgu. A przecież jest to najbardziej ekologiczny (w porównaniu z resztą omawianą w artykule) kocioł miasta. Kocioł, z którego zanieczyszczenia lecą 260 metrów w górę i spadają na.. hmm może Tarnów? Odpowiedz Link Zgłoś
gregry po co nam spalarnia w Krakowie? 25.01.09, 13:24 sorki za to namnożenie postów, ale nie da się tutaj edytować poprzedniej wiadomości, tak by coś dopisać, a czasem wpadnie coś jeszcze na myśl. taka myśl: Po co nam spalarnia śmieci w Krakowie, skoro okazuje się, że największą spalarnią śmieci jest Stare Miasto w Krakowie i okoliczne osiedla typu Mogiła, Wola Justowska itp.? nagroda nobla dla kogoś, kto mi sensownie na to odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pivkova Zapraszamy na niezależne forum osiedla Fajny Dom n IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 00:24 Zapraszamy wszystkich przyszłych mieszkańców osiedla Fajny Dom na niezależne forum www.fajnydom.fora.pl Omawiamy tam wszystkie sprawy dotyczące osiedla, postępów w budowie, urządzenia mieszkań itp. Sąsiedzi, poznajmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia z Mogiły Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 21:46 Jestem mieszkanką os. Mogiła i nie zgadzam się na spalarnię oraz OBIETNICE KORZYŚCI z tego faktu (które radni i prezydent obiecują). Podam taki przykład jak pan prezydent Majchrowski obiecywał Nam, w zamian za budowę mostu na Wiśle, kanalizację opadową, ekrany oraz chodniki przy ul. Klasztornej, to był taki słodki, i mamy teraz drastyczne uciążliwości (mokre ubrania przez przejezdajuące naszych ubrań, jakikolwiek wyjazd z ulic podporządkowanych oraz przejście przez ul. Klasztorną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawe z ktorej Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.chello.pl 03.02.09, 18:44 Moglas na niego nie glosowac. Ciekawe z ktorej tej Mogily jestes ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Pod spalarnią tli się wszędzie IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.09, 16:08 Cyt....Kilka miesięcy później, grupie protestujących ze Złocienia pod przewodnictwem Marcina Szymańskiego udało się przekonać mieszkańców Łęgu (tereny elektrociepłowni to trzecia lokalizacja), by również zdecydowali się na wspólny sprzeciw.... co to za bzdury.Mieszkańcy Łęgu dawno założyli swój komitet.Już na przełomie 2007/2008,złożony został list protestacyjny u prezydenta wraz podpisami mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś