Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki

24.01.09, 10:29

Generała Zygmunta Padlewskiego na cmentarzu w Krakowie.

Napisałem Opracowanie o Rodzinie i gen.Z.Padlewskim, Naczelniku Wojskowym
Powstania Styczniowego 1863r., który został rozstrzelany w Płocku 15 maja
1863r.

Matka Generała , Jydyta Padlewska jest pochowana w Krakowie.Posiadam
fotografię ale niskiej jakości.

Telefonowałem do UM Krakowa ale tam powiedziano mi, że w ich mieście
- nie istnieje Miejski Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.

Bardzo proszę życzliwych Forumowiczow z Krakowa o przesłanie fotografii
grobu Judyty Padlewskiej i epitafium na płycie nagrobka.

zenondylewski2@O2.pl
Obserwuj wątek
    • seven Re: Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki 24.01.09, 12:49
      a tak z ciekawosci, gdzie znajduje sie ow grob, bo mamy tu kilka i to niemalych
      cmentarzy?

ps. ja niestety zdjecia nie zrobie, bo nie dysponuje aparatem, a robic takie
      zdjecia z komorki to zadna rewelacja:P
    • plocczanin-0 Re: Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki 24.01.09, 14:43
      mam takie dane

Padlewska Judyta z Potockich (1817-1889), matka Zygmunta, działacza
      patriotycznego i generała w powstaniu styczniowym, kw. 10. ...jest grób z napisem;

„JUDYTA PADLEWSKA, ŻONA WŁADYSŁAWA,
      MATKA ZYGMUNTA, ROZSTRZELANYCH W 1863R.”

Jak pisał Jej prawnuk, Władysław Günther...
      „W Zaduszki, grób płonął od świateł. Młodzież śpiewała przy nim pieśni, jak dla
      poległych w Styczniowym Powstaniu a moja babka, składała u jej stóp kwiaty. Była
      córką i siostrą rozstrzelanych. Dzieckiem odbywałem z nią, tę rodzinną
      pielgrzymkę.”
      ................koniec cytatu.

Czy coś pozostało w Krakowie z tej pamięci?

.mam fotografię Grobu w mojej książce Zapomniane Pokolenie ale niskiej
      rozdzielczości.. . proszę o pomoc. Zwrotnie prześlę ww Opracowanie w formie
      cyfrowej. Pozdrawiam z Płocka.

zenondylewski2@O2.pl
    • basia.basia cmentarz rakowicki... 24.01.09, 14:50

sowa.website.pl/cmentarium/Cmentarze/spisRakow.html#p
      poz.1217
      • magdulka16 Re: cmentarz rakowicki... 24.01.09, 14:56
        moge zrobic fotke, ale dopiero w poniedzialek, bo przez weekend jestem poza krakowem
        • plocczanin-0 Re: cmentarz rakowicki... 24.01.09, 15:13
          Radość .dziękuję i proszę również o Epitafium. Mailem wyślę Zapomniane
          Pokolenie -losy Padlewskich. A może coś Krakowianie dopiszą...

Proszę o dużo MB, żeby było najdokładniej.

A o Judycie tak pisano;

W Pamiętniku księcia K.Podhorskiego, czytamy opis końca żywota Judyty Padlewskiej

„ ... gdybym nie odebrał nad wyraz bolesną wiadomość, że zacna i droga moja
          babka Judyta z Potockich Skorupczyna - Padlewska życie zakończyła w Dołędze u
          mojej siostry.
          Oczywiście natychmiast poleciałem do mojej stroskanej matki. Ciało
          nieboszczki przenieśliśmy do Krakowa, gdzie obok cmentarnej kaplicy na wieczny
          spoczynek złożonem zostało. Babka moja miała 73 lata jak żyć przestała;
          ogromnego wzrostu, przepięknej budowy, była to kobieta wielkiej energii i siły
          woli ale i najlepszego serca. Zawsze strojna i ogromnie dbająca o siebie, do
          końca życia chodziła w gorsecie, trzymając się prosto jak żołnierz; od 1863 roku
          do śmierci, tj. przez dwadzieścia dziewięć lat nie zrzucała żałoby, tak że
          inaczej jak w czarnej tukui babkę nie pamiętam. Była to typowa pani lat dawnych,
          tych czasów prawdziwej elegancyi w dobrym stylu, o charakterze spokojnym, trochę
          nawet zimnym na pozór, przytem grzeczności dla każdego, dzisiaj już nie
          istniejącej. Okryty żałobą spędziłem zimę przeważnie z rodzicami na wsi. ..”
          Ojciec mój, Oktawian Jan Udalryk Podhorski, urodzony 17go lutego 1817go
          roku, zasnął w
          Panu dnia 15/27 czerwca 1890 roku. Wieczny odpoczynek racz mu
          dać Panie.”

Ciało przenieśliśmy do Krakowa, gdzie

złożonem zostało na cmentarzu po lewej stronie od kaplicy, prawie naprzeciwko
          grobu ś.p. babki Skorupczyny - Podlewskiej. Nagrobek stanowi duży biały krzyż
          marmurowy na podstawie z czarnego marmuru, na której wyryto odpowiedni napis.....

Tak pisał siostrzeniec generała Z.Padlewskiego, książe Konstanty Podhorski.

W parafii Mikołajowieckiej w Bohusławskim kościele, została umieszczona
          pamiątkowa tablica i złożony fundusz na urządzenie przybocznej kaplicy.

Doprawdy Kraków jest CAłOśCIĄ naszej historii.
          • sabbina Re: cmentarz rakowicki... 25.01.09, 01:04
            www.rakowice.eu/

.
            • plocczanin-0 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 08:34
              szanowni Krakowianie. Sprawdziłem co potrafiłem. Bardzo proszę o pomoc
              pozyskaniu fotografii Grobu Matki Bohatera Powstania Styczniowego, gen.
              Z.Padlewskiego, którego w szczątki w Płocku , wyrzucono z grobu a Miejsce
              Straceń - sprzedano.

tel 500711524
              • adio77 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 13:32
                Padlewska Judyta z Potockich (1817-1889), matka Zygmunta, działacza
                patriotycznego i generała w powstaniu styczniowym, kw. 10
                znaczy się, że leży zaraz za Krzyżem Katyńskim i cmentarną kaplicą
                obok grobowca Hallerów

kto ma możliwości techniczne i chce pomóc tu znajdzie mapę:
                bi.gazeta.pl/im/5/1100/m1100465.jpgpzdr
                • adio77 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 13:36
                  adres mapy to bi.gazeta.pl/im/5/1100/m1100465.jpg

głupkowate pzdr mi się skleiło

pzdr
                  • stefan26 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 15:02
                    w sumie to moge poszukac grobu i pstryknac kilka fotek, ale nie wiem, czy zimowa
                    aura bedzie odpowiednia do publikacji. pozdrawiam
                    • plocczanin-0 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 19:51
                      doprawdy jestem poruszony. Wg. Pamiętników księcia Konstantego Podhorskiego,
                      wnuka Judyty Padlewskiej, naprzeciw leży również Jego ojciec, jak pisałem.
                      Same historyczne postaci. Posiadam zdjęcie wojsk polskich formowanych w
                      Ontario a wysłanych potem do wojsk gen.Hallera. Zwrotnie mogę przesłać ..
                      Z foto 1918r... dziękuje Krakowianom za zainteresowanie i liczę na zdjęcia
                      do książki , która już jest w postaci cyfrowej..
                    • rita100 Re: cmentarz rakowicki... 29.01.09, 20:59
                      Stefanie, to szukanie grobu nie jest takie proste jak myślisz. Jeśli nie
                      bedziesz wiedział dokładnie w którym miejscu ten grób, to o zakład idę, że nie
                      znajdziesz. Kiedyś w podobnej sprawie szukałam miejsca pochówku na cmentarzu
                      Rakowickim, dwa dni szukałam i nic. Ale spacer na cmentarz jest zawsze budujący,
                      warto się przespacerować. Może będziesz miał szczęście.
                      Na Fotogalerii powklejam zdjęcia. Może mnie się trafił ten grób ?

Powodzenia życzę i pogody nie tylko ducha
                      • magdulka16 Re: cmentarz rakowicki... 30.01.09, 09:20
                        Bylam na cmentarzu, bylam w odpowiedniej - 10 , ale grobu nie widzialam.
                        Tak jak juz pisalam do stefana sa dwie mozliwosci:
                        1. grob juz nie istnieje
                        2. niewidoczne napisy uniemozliwiaja jego dokladna lokalizacje.
                        Jak bedzie ladniejsza pogoda i wyjde z pracy jak bedzie jeszcze jasno to znow
                        sie tam przejde, bo dzieki temu ze wyslal mi stare zdjecie grobu moze bedzie
                        latwiej go namierzyc
                        • plocczanin-0 Re: cmentarz rakowicki... 30.01.09, 10:58
                          magdulka16.. mam złe przeczucia.... w Płocku grób Jej syna, generała i
                          Naczelnika Wojskowego Powstania Styczniowego woj. płockiego, zlikwidowali
                          Sowieci i kości 6 powstańców wyrzucono ...a Nasi w latach 2000 -ce, MPN
                          1863r sprzedali i ogrodzili....

Dałby Bóg, żeby ten Grób w Krakowie ..był nadal. Dziękuję Tobie i
                          Krakowianom za odzew. Pisałem maila na Administracje cmentarza jak tu
                          podano na Forum ale "wróciło", zły adres?
                          • stefan26 Re: cmentarz rakowicki... 30.01.09, 11:32
                            wedle tego opracowania:

K. Grodziska-Ożóg, Cmentarz Rakowicki w Krakowie, (Cracoviana. Seria 2, Ludzie i
                            Wydarzenia), Kraków 1983.

O ile nie nastapila w nim pomylka, grob znajduje sie w kwaterze 10., wiec w
                            sasiedztwie kaplicy.

Z tego, co pamietam, nagrobki powyzej 50 lat traktuje sie jako zabytki, jednakze
                            wyszukiwarka nie wskazala zadnego rekordu odnosnie lokalizacji grobu Judyty.

Trzeba sie tam udac, jak tylko snieg zelzy, pozdrawiam buszujacych:)
                            • plocczanin-0 Re: cmentarz rakowicki... 04.02.09, 09:49
                              Witam z Płocka. Czy może są jakieś nowe wieści w sprawie grobu Judyty
                              Padlewskiej? Pozdrawiam.
                              • stefan26 good news bad <a href="news:)" target="_blank">news:)</a&# 07.02.09, 16:46
                                dobre wiesci sa takie, ze:

grob jest tam, gdzie byl od stuleci.

zle wiesci sa takie, ze nie mialem akurat aparatu ze soba;]

ale teraz juz wiem, gdzie on jest, wiec pstryk bedzie formalnoscia.
                                oczywiscie nie moze padac snieg, poniewaz przykryje cala
                                powierzchnie grobowca. (prawdopodobnie przez to nie zostal on
                                wczesniej znaleziony)

ma Pan jakies uwagi, co do ujec grobowca?

pozdrawiam!
                                • plocczanin-0 zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 07.02.09, 17:27
                                  Witam i kamień z serca. Potrzebne są takie ujęcia; lokalizacja w stosunku
                                  do miejsc charakterystycznych., ujecie całego grobowca., napisu ale tu
                                  pewnie trzeba by zmiotki....

Gdzieś z tyłu powinien być grobowiec jej teścia jak pisałem księcia
                                  ........Ojciec mój, Oktawian Jan Udalryk Podhorski, urodzony 17go lutego 1817go
                                  roku, zasnął w
                                  Panu dnia 15/27 czerwca 1890 roku. Wieczny odpoczynek racz mu
                                  dać Panie.”

Ciało przenieśliśmy do Krakowa, gdzie

złożonem zostało na cmentarzu po lewej stronie od kaplicy, prawie naprzeciwko
                                  grobu ś.p. babki Skorupczyny - Podlewskiej. Nagrobek stanowi duży biały krzyż
                                  marmurowy na podstawie z czarnego marmuru, na której wyryto odpowiedni napis.....

Tak pisał siostrzeniec generała Z.Padlewskiego, książę Konstanty Podhorski.

Szanowny Panie proszę napisać zenondylewski2@O2.pl

Oby było dużo dipi, czyli z jak największą jakością.

Prześle materiał w zamian. Bóg jednak czuwa. Dziękuję.
                                  • malpiarnia Re: zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 08.02.09, 20:00
                                    skorzystaj przede wszystkim z informacji z Sekretaritu Cmentarza R
                                    ja wyslalem E-maila nie wiedzac czy rodzina tam jest pochowana
                                    otrzymalem odpowiedz , przeslano mi zdjecia i dokladne dane , kiedy
                                    i kto zostal pochowany
                                    tak wspanialych pracownikow nie spotkalem w zadnym krakowskim
                                    urzedzie
                                    • plocczanin-0 Re: zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 08.02.09, 21:46
                                      Dziękuję za pokierowanie. Już zapytanie wysłałem ale bardzo proszę Osoby
                                      piszące o Temacie , proszę o fotografie bieżące. To też Znaki czasu. Jak
                                      jest teraz. Pozdrawiam.
                                  • stefan26 Re: zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 10.02.09, 16:59
                                    witam:)

przeslalem Panu fotki o ktore an prosil. mam nadzieje, ze sie przydadza.

dziekuje wszystkim za pomoc nawigacyjna, bez tego ani rusz.

melduje wykonanie zadania;) pozdr.
                                    • plocczanin-0 Re: zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 10.02.09, 17:32
                                      Serdecznie dziękuję za zdjęcia. Ciepło mi sie zrobiło na sercu za pomoc.
                                      Pozdrawiam Kraków i Formowiczów.
                                      • plocczanin-0 Re: zdjecie Grobu Matki gen.Z.Padlewskiego. 13.02.09, 14:38
                                        Otrzymałem dzisiaj dodatkowe informacje z Administracji Cmentarza
                                        Rakowickiego . Serdeczne podziękowania. Autorowi fotografii przesłałem
                                        również Opracowanie pt. Zapomniane Pokolenie., dotyczace losów Rodziny
                                        gen.Z.Padlewskiego, Wojskowego Naczelnika Powstania Styczniowego 1863r w woj.
                                        płockim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka