Dodaj do ulubionych

Tramwaj na Azory

IP: *.crowley.pl 23.11.03, 09:23
Tyle już lat słyszy się o tramwaju na Azory, nawet z kładki nad Opolską
zbudowano zejścia na przyszłe perony i dalej nic się nie dzieje. Dlatego w
mojej głowie urodził się kiedyś pomysł, który przez ostatnie miesiące przy
różnych okazjach oceniałem w terenie. Tramwaj od Bronowickiej pasem zieleni
po wschodniej stronie Rydla, razem z ulicą pod torami kolejowymi, dalej po
zachodniej stronie Weissa i pętla na Azorach. Mogłyby tam kończyć 14 i 24, a
w dalszej perspektywie po wybudowaniu torów z Cichego Kącika do Bronowickiej
przez Piastowską mogłaby pojechać tam 18 :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:25
      A ja słyszałem o koncepcji wzdłuż Wybickiego, Czerwińskiego i Weissa
      Nawet deliberowano że pojechałby 24 zamiast do pętli na Kamiennej oraz 19
      • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Azory IP: *.crowley.pl 23.11.03, 09:55
        Z tego co się orientuję to zarzucono ten pomysł. Nawet w planie
        zagospodarowania przestrzennego nie ujęto tego wariantu. Za to zastanawiające
        jest dla mnie jedno - szeroka Piastowska, szeroka Głowackiego (sic!), szeroka
        Weissa - powstaje ciąg zbiorczy wprowadzający ruch z Toń i Azorów do miasta.
        Rozważałem pomysł tramwaju w Głowackiego, ale nie ma tam miejsca na szerokie
        chodniki, a co dopiero na torowisko tramwajowe czy szeroką drogę zbiorczą...
        • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 09:58
          Ale i ile to kasy pochłonie Yasiuu!
          Poza tym w kolejce czekają Ruczaj i Prądnik Cz
          • Gość: Yasioo Re: Tramwaj na Azory IP: *.crowley.pl 23.11.03, 11:41
            Krótka spis:
            - 1,5 km trasy wzdłuż Rydla i Weissa do planowanej pętli po północnej stronie
            Opolskiej,
            - 3 przystanki (Rydla, Radzikowskiego, Weissa) i 4 na pętli,
            - przebicie pod torami kolejowymi.
            W sumie jeżeli policzymy to podobnie do tramwaju na Kurdwanów, to koszty
            powinny wynieść około 15 do 20 mln zł. Wszystko zależy od tego jakie są
            problemy z infrastrukturą podziemną, jednak moim zdaniem zyski z istnienia
            takiej linii są zauważalne od razu, a koszty w porównaniu z linią wzdłuż
            Opolskiej (około 2,2 km nowej linii + remont 1,5 km linii z Dworca Towarowego
            do Krowodrzy Górki = około 25 do 30 mln zł) nawet 2-krotnie niższe.
            • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 23.11.03, 12:02
              Z reguły to co pod ziemią to jest niespodzianka finansowa
    • Gość: marcin ha Re: Tramwaj na Azory IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 12:29
      > różnych okazjach oceniałem w terenie. Tramwaj od Bronowickiej pasem zieleni
      > po wschodniej stronie Rydla, razem z ulicą pod torami kolejowymi, dalej po
      > zachodniej stronie Weissa i pętla na Azorach. Mogłyby tam kończyć 14 i 24, a
      > w dalszej perspektywie po wybudowaniu torów z Cichego Kącika do Bronowickiej
      > przez Piastowską mogłaby pojechać tam 18 :)

Eeeee... małe potoki pasażerskie, dużo problemów na Bronowickiej, Podchorążych i
      Królewskiej, a od pl. Inwalidów - w planach - powrót al. Słowackiego do Kleparza
      i Kamiennej z wjazdem pod KCK?

Tramwaj na Azory to nie jest taka odległa przyszłosc. Jak zrobią linie Kamienna
      - Krowodrza Górka, to reszta powinna pójść raz-dwa. To raptem 1,5 km na oko, a
      teren jest gotowy. W dodatku chyba tylko dwa przystanki po drodze, przy kładce i
      na pętli przy Weissa.

Przy Rydla, a raczej Głowackiego i Weissa to trzeba by zrobić wahadłowe linie
      autobusowe, kiedy powstanie drugi tunel pod torami PKP. W dodatku warto by
      pomyśleć, żeby przy okazji przebudować przystanek Łobzów, przenieść go trochę w
      kierunku zachodnim i udrożnić ruch pasażerski tak, żeby było blisko do tych
      autobusów :-)

marcin ha
      • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.cm-uj.krakow.pl 24.11.03, 12:49
        czyli od Kamiennej przy Wybickiego?
        • Gość: marcin ha Re: Tramwaj na Azory IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 24.11.03, 13:33
          > czyli od Kamiennej przy Wybickiego?

Co czyli? ;)

Tramwaj na Azory będzie biegł tak, jak obecny na Krowodrze Górke, tylko że
          zmodernizowany, z nowym połączeniem ST wzdłuż torów PKP od KCK przy
          Warszawskiej/Nowej Pawiej do Kamiennej. Kontynuacja jest przewidziana
          południowym skrajem Opolskiej, od niepamiętnych czasów przy kładce nad opolską
          są zresztą schody na perony przystanku o których pisał Yasioo. Pętla ma być przy
          Weissa, gdzies koło obecnego ślimaka na Conrada (chyba po pn. stronie) a może
          pociągną go gdzieś dalej, na pn.zachód jak miasto się tam rozwinie.

marcin ha
          • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.cm-uj.krakow.pl 24.11.03, 14:50
            na mój gust to tam niewiele miejsce jest po południowej stronie opolskiej, nie
            mówiąc jak dojechac do Weissa między blokami
            • Gość: skafi Re: Tramwaj na Azory IP: *.univ / *.univ-rennes1.fr 24.11.03, 15:19
              Miejsce wzdluz Opolskiej jest. Wiem, bo tam mieszkalem. Koszt podnioslaby
              raczej estakada nad torami kolejowymi, nad ktorymi biegnie Conrada (a moze w
              tym miejscu to jeszcze Opolska?).
              Czy wiadomo cokolwiek, kiedy ta linia?
              • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 17:57
                Ja mam takie plany, że miała być w tym roku ;)
                • Gość: skafi Re: Tramwaj na Azory IP: *.univ / *.univ-rennes1.fr 25.11.03, 12:50
                  a to milo ;)
                  • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 12:57
                    Ale wg tych planów tram na Kurdwę miał być w 95 r.
                    • Gość: skafi Re: Tramwaj na Azory IP: *.univ / *.univ-rennes1.fr 25.11.03, 13:37
                      ciekawe, czt takie plany maja jakas date przydatnosci do spozycia?
                      • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 13:45
                        Taką jak wegiel
    • Gość: ADAŚ Re: Tramwaj na Azory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.03, 19:22
      Co na Azorach ???

Oczywiście "3", "7" (2xbulwa hihihi), "19".

"5" zostaje tylko do Krowodrzy Górki.
      • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 24.11.03, 20:11
        A moim zdaniem 5 do Azorów a 3 albo 19, bo się pokrywają
        • balsen Re: Tramwaj na Azory 24.11.03, 23:37
          A moim zdaniem powinni zlikwidować pętlę tramwajową na krowodrzy (mieli by
          więcej miejsca na dworzec autobusowy) i puścić wszystko na azory.
          • Gość: Locutus Re: Tramwaj na Azory IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 25.11.03, 04:58
            Tak samo uważam.

Pzdr.
            LOKI
          • Gość: skafi Re: Tramwaj na Azory IP: *.univ / *.univ-rennes1.fr 25.11.03, 12:55
            a co z tym dworcem? sporo sie mowilo i przepadl - jak wszystko. Ale nawet jesli
            powstanie, to raczej nie na miejscu petli, bo trzeba by czekac na linie na
            Azory. A ta, jak wiadomo, jest daleko w kolejce: po Cz. Pradniku, Ruczaju i
            Plaszowie.
            • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 25.11.03, 12:58
              Dworzec ma powstać na miejscu chaszczy przy Fieldorfa-Nila
            • Gość: qqq Re: Tramwaj na Azory IP: *.net.autocom.pl 28.11.03, 13:41
              A jak ma przebiegac tram na Płaszów???
              • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.cm-uj.krakow.pl 28.11.03, 14:40
                Z mostu Kotlarskiego Klimeckiego, p. Nowopłaszowską do Lipskiej, a gdzie pętla?
                Tego nie wiem, ale może aż do Biskupińskiej?
        • Gość: ADAŚ Re: Tramwaj na Azory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 18:25
          "5" zostawiłbym tak jak ze względu na "172", które pędzi do Huty
          • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.cm-uj.krakow.pl 26.11.03, 13:16
            Za duża rozbieżność tras.... i papierków, hihi
            • Gość: ADAŚ Re: Tramwaj na Azory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 20:51
              No to drugie przede wszystkim
    • Gość: mouset Re: Tramwaj na Azory IP: *.ghnet.pl 29.11.03, 20:50
      O! A tu jest o Azorach kolego!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka