Dodaj do ulubionych

O przedszkola pytajcie po urlopie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.09, 00:26
droga pani Olgo
dziekujemy za zainteresowanie sprawa i liczymy jako czytelnicy ze pani wyjasni te sprawe w kolejnych artykulach, po powrocie pan z urzedow z urlopow!

wybory juz za niedlugo a JM caly czas spi, a w kampani bedzie krzyczal ze wie co dalej i ile to on nie zrobil.
(wie ze mozna spac dalej na cieplej posadce,i robic tyle ile samo sie zrobi...)
Obserwuj wątek
    • Gość: tomasz Proponuje wycieczkę na Nowy Ruczaj IP: *.chello.pl 10.04.09, 00:33
      doszło do sytuacji o której wszyscy trąbili od kilku lat, ludzie którzy kupowali tam mieszkania w czasie hossy doczekali się pociech, w tym roku będzie to kilkaset, w następnych latach ponad tysiąc, a miejsc w nowym przedszkolu niby 200, tyle, że większość na dzień dobry została skonsumowana przez zlikwidowaną placówkę przy szpitalu im. Babińskiego. Efekt jest taki, że mamy jakieś 10 tys. młodych ludzi i 50 miejsc w przedszkolu.

Oczywiście skończy się na komercyjnych przedszkolach za ciężki pieniądze, my mamy kredyty nas stać, nie?

Patrzę w moją szklaną kulę i zgaduje, że dokładnie taki sam scenariusz czeka nas w przypadku szkół podstawowych, obecnie jedna przepełniona placówka przy Skośnej, oczywiście w tym przypadku prywatna inicjatywa nie rozwiąże problemu, będzie trzeba wozić dzieciaki na początku na stary Ruczaj (pół biedy) a następnie gdzieś dalej, może Huta, czemu nie?

Ale za to mamy zadowolonego z siebie prezydenta, który nie będzie brudził sobie butków na błotach Ruczaju, pogratulować wyboru.
      • Gość: cc Budujemy 2 piękne stadiony IP: *.ghnet.pl 10.04.09, 07:23
        mamy mercedesy jako tabor miejskiej komunikacji, natomiast nie stać nas na
        normalne przedszkola i szkoły. Kraków ma dzieci głęboko...
        • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 08:21
          po pierwsze to dwa stadiony budujemy od dawna i jak tak bedziemy
          gadać to też możemy powiedzieć - BUDUJEMY ŚWIĄTYNIE OPATRZNOŚCI...ZA
          PUBLICZNE PIENIĄDZE....CZY NA TO NAS STAĆ W DOBIE TZN KRYZYSU...to
          jest zwykłe populistyczne gadanie tak samo jak to, że mpk kupiło
          mercedesy...i dobrze że mercedesy bo się przynjmniej nie rozkraczą
          po 2 latach uzytkowania...

błędem istotnie jest brak w krakowie planów zagospodarowania
          przestrzennego poprzez co mozna wpływać równiez na infrastrukturę np
          przedszkola...mozna by wyeliminowac takie sytuacje jak na RUczaju.

co do reszty to wydatkowanie 3 mln zł na przedszkole z jakimiś
          podgrzewanymi basenikami (czy czymś) to jest rozrzutność właśnie w
          dobie tzn spowolnienia gospodarczego. Racjonalne gospodarowanie
          środkami publicznymi to obowiązek urzędnika, za który odpowiada!...a
          nie dziennikarz.

ponadto, z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że ta cała afera i
          zaangażowanie Pani Redaktor nie wynika z tego, że nadstawia ucha i
          wychwytuje ważne społeczne sprawy WYNIKA Z TEGO, ŻE JEJ DZIECKO NIE
          ZOSTAŁO PRZYJĘTE DO PRZEDSZKOLA :) i po prostu się mści ??? ...tak
          to można określić??

wydaje mi się, że to, że ktoś jest na urlopie to chyba
          najnormalniejsza sprawa dla kogoś kto pracuje...dziwi mnie tylko to,
          że komentarzem do publikacji Pani Szpunar jest słowo Pani Szpunar -
          czyżby inni pracownicy Gazety byli na urlopach ??!!

WEŹCIE SIĘ DO ROBOTY DZIENNIKARZYNY!!!
          • Gość: haldeman Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 195.117.48.* 10.04.09, 09:21
            > co do reszty to wydatkowanie 3 mln zł na przedszkole z jakimiś
            > podgrzewanymi basenikami (czy czymś) to jest rozrzutność właśnie w
            > dobie tzn spowolnienia gospodarczego. Racjonalne gospodarowanie
            > środkami publicznymi to obowiązek urzędnika, za który odpowiada!...a
            > nie dziennikarz.

od kiedy to zainstalowanie kolektorów słonecznych jest rozrzutnością?
            • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 09:35
              a od wtedy !...technologia ta nie jest tania, koszt jednego panelu
              jest wysoki a jego wydajność niska, co więcej kolektory słoneczne
              charakteryzują się tym, że ich wydajność maleje zupływem czasu - z
              punktu widzenia realnego i racjonalnego gospodarowania środkami
              publicznymi jest nieuzasadnione ...ale to trzeba wiedzieć haldeman.
              • Gość: haldeman Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 195.117.48.* 10.04.09, 11:08
                Żadna technologia, którą można wykorzystać do ogrzewania nie jest tania, tak to
                już jest nasz świat zbudowany, że wszystko kosztuje...chyba że uważasz że
                przedszkole nie musi być ogrzewane w ogóle?
              • Gość: ds Re: Nie masz pojęcia o kolektorach IP: *.chello.pl 10.04.09, 11:35
                powiedziałbym, że technologia jest nieco droższa od tradycyjnej, ale zwrot
                kosztów inwestycji następuje w ciągu maksymalnie 5 lat, a później uzyskujesz
                ciepło praktycznie za darmo.

Nie mówimy o bateriach słonecznych tylko o KOLEKTORACH.
          • Gość: rodzic Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 77.79.212.* 10.04.09, 09:31
            > ponadto, z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że ta cała afera i
            > zaangażowanie Pani Redaktor nie wynika z tego, że nadstawia ucha i
            > wychwytuje ważne społeczne sprawy WYNIKA Z TEGO, ŻE JEJ DZIECKO NIE
            > ZOSTAŁO PRZYJĘTE DO PRZEDSZKOLA :) i po prostu się mści ??? ...tak
            > to można określić??

Człowieku, gorzej Ci ? To kto ma o tym pisać jak nie rodzic znający sprawę od
            podszewki ? Dziennikarz z działu sportowego ?
            I co to za argumentacja, że dziecko tej Pani się nie dostało, więc się pewnie
            mści.... Tzn. że wg. Ciebie jak by się dostało, to by siedziała cicho i problemu
            braku wolnych miejsc by nie było ?
            Litości.... kiepskie myślenie też ma swoje granice....
            • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 09:41
              ...co więcej uważam, że artykuły w tym tonie nie przystoją Gazecie,
              a są na poziomie takich publikacja jak Fakt - co świadczy dobitnie o
              tym, że Pani Redakor załatwia swoje partykularne interesy, nic
              więcej...czy ja tak myślę? cóż znak zapytania świadczy, że
              zastanawiam się nad motywami Pani Redaktor i jak na razie wygląda na
              to, ze takie są a nie inne...
              • Gość: rodzic Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 77.79.212.* 10.04.09, 09:53
                Ok, czyli Twoim zdaniem, problem braku miejsc w przedszkolach, jest rozdmuchany
                przez Panią redaktor, która z zemsty.... no właśnie, co zrobiła ? Wymyśliła
                sobie całą sytuację ? Przywiozła raptem do Krakowa 7 tys. dzieci ? Czepia się
                szczegółów ?
                Ja rozumiem że jak ktoś ma na siłę obronić zaistniałą, złą sytuację, to wymyśla
                tematy zastępcze, ale..... może chociaż zrób to sensownie.....
                • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 10:13
                  ale sytuacja z przedszkolami nie była dobra już rok i pół roku temu,
                  przypominam sprawę 3-latków i inne np związane z elektronicznym
                  naborem (nieco wcześniej)...dlaczego wtedy Pani Szpunar nie była
                  taka aktywna? przypadek? czemu wtedy nie monitorowała? nie wzywała
                  do pracy? nie robiła afery? gdzie jest żetelne dziennikarstwo?
                  dzisiaj jest źle w przedszkolach, jutro będą podstawówki a potem
                  gimnazja?...rodzicu szanowny obiektywizm! a nie półprawdy i
                  populistyczne hasełka.
                  • Gość: rodzic Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 77.79.212.* 10.04.09, 10:40
                    Ale o tej sytuacji nie czytam na łamach GW od wczoraj. Artykuł tej Pani nie
                    jestm jakimś jednym, jedynym. Ta akcja przewija sie na łamach tej gazety od
                    dłuższego już czasu.
                    Nie rozumiem więc, czemu dyskredytujesz potrzebę nawoływania do pracy
                    odpowiedzialnych od tego urzędników, poprzez przytaczanie jakiś prywatnych,
                    niepotwierdzonych motywacji autorki tego tekstu.
                    Albo zapytam inaczej, kto Twoim zdaniem ma prawo pisać o złej sytuacji
                    przedszkoli ? Tak aby nie być posądzonym o brak obiektywizmy ? I kiedy może to
                    robić ? Jak już we wszystkich żlobkach, podstawówkach i gimnazjach będzie dobrze ?
                    To może zapytam wprost .... o co Ci chodzi ? Jakie są Twoje pobudki, aby
                    dyskredytować głos w słusznej sprawie ?
                    • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 10:54
                      nie neguję prawa pisania o tym, broń boże! prosze tylko o odrobine
                      obiektywizmu i dziennikarskiej zetelności, która nie ulega emocjom
                      tym bardziej spowodowanym osobistą sytuacją. Pisałem o gimnazjach i
                      szkołach podstawowych ponieważ sądzę, że w związku z dalszą edukacją
                      potomka Pani Szpunar będą to kolejne artykuły GW (w przyszłości
                      oczywiście).
                      Pani Redaktor niech sobie pisze o czym chce ale niech to robi
                      żetelnie, bez łkania...
                      • Gość: cardio Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: *.chello.pl 10.04.09, 11:42
                        niezależnie od pani Sz. problem istnieje i bądź tak miły i skoncentruj się w
                        dyskusji na fakcie, że co roku kilkaset dzieci nie ma wstępu do przedszkoli, kto
                        jest za to odpowiedzialny (zapewne szukający sensacji pseudodziennikarze z GW?:)
                        ) i jak można rozwiązać ten problem

zgaduje, że wg ciebie problem sam się rozwiąże, a urzędnicy od majchra nie mają
                        ze sprawą nic wspólnego, bo sytuacji na Ruczaju nie dało się przewidzieć, a fakt
                        pojawienia się kilku setek dzieci na osiedlu zamieszkałym w większości przez
                        młode małżeństwa jest niewytłumaczalny
                        • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 11:47
                          gdybyś czytał uważnie moja wypowiedź przeczytałbyś, że właśnie
                          sprawy Ruczaju mozna było uniknąć i mogli i powinni przewidzeć to
                          urzędnicy i nikt inny...odsyłam do wcześniejszych wypowiedzi.

można było przeidzieć to w kontekście wyżu demograficznego, który
                          skutkował tym czym mamy, ale po wyzu jest niż i trzeba pomyśleć tez
                          o tym co potem zrobić z pustymi wybudowanymi przedzkolami...ale o
                          tym penie nie pomyślałeś...nie.
                          • Gość: cardio Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: *.chello.pl 10.04.09, 21:51
                            proszę mnie nie rozśmieszać łaskawie takimi tekstami, chcesz mi powiedzieć, że
                            ponieważ po wyżu przyjdzie niż nie ma sensu zapewniać miejsc w przedszkolach dla
                            dzieci z Ruczaju? jak rozumiem również w szkołach?

dla Twojej wiadomości budynki można projektować w ten sposób, że stosunkowo
                            łatwej przebudowie mogą spełniać inne funkcje (kluby sportowe, domy kultury, żłobki)

mam nadzieje, że nie masz nic wspólnego z urzędnikami, bo jeśli oni reprezentują
                            twój sposób myślenia, to ja się chyba przeprowadzę do Zielonek
                      • Gość: rodzic Re: Budujemy 2 piękne stadiony IP: 77.79.212.* 10.04.09, 11:50
                        No cóż.... nadal nie rozumiem Twoich pobudek. Nie chce być niemiły, ale wygląda
                        mi to na typowe szukanie dziury w całym.
                        Życzę wesołych świąt i pozdrawiam.
                        • lotharm Re: Budujemy 2 piękne stadiony 10.04.09, 12:02
                          prawda - ponad wszystko!...przykład, pisze Pani Redaktor, że tu oto
                          przyjmują dzieci do przedszkola i jednocześnie informują, że
                          zamykają przedszkole - to jest proste i zwyczajne kłamstwo! a
                          kłamstwo trzeba piętnować i takie są moje pobódki. Przedszkola drogi
                          rozicu nie zamykają tylko przenoszą do innego budynku...jakoś o tym
                          Szpunar nie napisała.

Wszystkiego dobrego również Ci życzę :)
    • Gość: Pikpok O przedszkola pytajcie po urlopie IP: *.multimo.gtsenergis.pl 10.04.09, 08:23
      A czego się spodziewaliście po starym komuchu - przedszkola to nie KSW
      • lotharm Re: O przedszkola pytajcie po urlopie 10.04.09, 09:44
        wszystkiemu winni są komuniści, masoni i...niemieccy
        cykliści...litości!!
        • Gość: ds kto jest odpowiedzialny za nieudolność urzędników? IP: *.chello.pl 10.04.09, 11:16
          niemieccy cykliści czy może jednak ich przełożony?
          jeśli jest problem w temacie planowania być może powinny nastąpić zmiany kadrowe
          zastanów się
    • Gość: Ehem Re: O przedszkola pytajcie po urlopie IP: 78.133.245.* 10.04.09, 09:35
      www.bip.krakow.pl/?dok_id=15416&sub=biezacy_plan
      KOMISJA EDUKACJI I KULTURY FIZYCZNEJ

2009-04-14 WTO 16:00 sala Portretowa Urzędu Miasta Krakowa Pl. Wszystkich Świętych 3-4

(...)

2. Informacja dotycząca rekrutacji do przedszkoli samorządowych.

Zaproszeni goście:

Dyrektor Wydziału Edukacji - Jan Żądło

Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa - Elżbieta Lęcznarowicz

(...)

Ciekawe co mają do powiedzenia... Wstęp wolny
    • Gość: Andrzej O przedszkola pytajcie po urlopie IP: *.fdk.airbites.pl 10.04.09, 11:15
      W Wielki Piątek stał się CUD!!! Pani Olga Szpunar, chyba po raz pierwszy w
      życiu, napisała coś sensownego:)
      Mam nadzieję, że stanie się to wreszcie normą...
      • ton Re: O przedszkola pytajcie po urlopie 10.04.09, 14:46
        Sensowne to może i jest, ale tylko w połowie, reszta to przesada: bo np. co w
        tym dziwnego, że dwie osoby wzięły sobie wolne w Wielki Czwartek i Wielki Piątek?
        Co do sytuacji z 7 tysiącami brakujących miejsc, to po pierwsze 25400-17214 >
        8000, a po drugie po co robić w przedszkolach ponad 25 tysięcy miejsc, jesli i
        tak tylko poniżej 20 tysięcy dzieci rodzice chcą posłać do przedszkoli?
        Wiem, że nie jest wesoło z miejscami w przedszkolach, mój synek rok temu nie
        dostał się do żadnego z dwóch przedszkoli w miarę blisko domu, na szczęście
        trzecie, które wpisałem, mam po drodze do pracy i chętnych tam było niewiele
        (zostały wolne miejsca po pierwszej fali naborów). Niestety, Autorka postarała
        się o rzdmuchanie problemu w powyższym artykule, zamiast pozostać przy faktach. :(
    • intuicja77 O przedszkola pytajcie po urlopie 10.04.09, 11:36
      sytuacja z przedszkolami w Krakowie to jakaś farsa!!!!!
      Moje dziecko / dwoje rodziców w budżetówce , chodzące od 2 lat do żłobka/ nie dostało sie do żadnego przedszkola!!!!

Może ktoś zweryfikuje dane które niektórzy rodzice wypisywali na zgłoszeniach? Fikcyjne samotne matki , wszystkie przedszkola najbliżej miejsca pracy , kłamstwa o chodzeniu dziecka do żłobka.

ŻENUJĄCE!!!!!!!!!!

Mam nadzieje ,że będzie Pani drążyć temat
      • Gość: haldeman Re: O przedszkola pytajcie po urlopie IP: 195.117.48.* 10.04.09, 11:49
        Niestety problemem jest system punktowy, który 'samotnej matce' daje od razu 232
        punkty a Pani i Pani mąż za fakt, że np. pracujecie tylko 29. Takie zasady
        zawsze będą prowadzić do nadużyć. W przedszkolu do którego będzie chodzić mój
        syn lista wyglądała mniej więcej tak: na 30 parę dzieciaków które się dostały
        ok 12 punkty w granicach 300, a reszta 30 kilka do 45:)
      • rollindomin Re: O przedszkola pytajcie po urlopie 10.04.09, 13:01
        ja mam tak samo, ja budzetowka a zona studentka i praca.

Slyszalem ze ludzie pisali niepelnosprawnosc i sie dostawali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka