bar_smok 05.12.03, 21:14 Wiecie cos juz na ten temat? Oprocz tego, ze bedzie nowy pociag Kijow - Wieden i Bruksela - Krakow ( od maja) oraz ze znow ciecia w komunikacji lokalnej. Ma ktos blizsze dane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ADAŚ Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 21:33 Sam jestem ciekaw co będzie. Sieciówka na Głównym już jest w sprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 05.12.03, 21:37 A w internecie ( poza strona PKP) nigdzie nie ma?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 09.12.03, 20:44 Polecam www.vlak.cz czeska wyszukiwarka połączeń na calą europę, graficznie o niebo lepsza od PKP-owskiej. A co do połączeń w nowym rozkładzie to kicha :( Zlikwidowali mój ulubiony i jedyny bezpośredni pociąg do domu - Śnieżkę do Jeleniej. Z "ciekawych" zmian to 30 min trwa podróż z Wrocławia Głównego do Wrocławia Zachodniego - szybciej to chyba na piechotę :) No i jeszcze jedno - połączenie z Wałbrzycha, z którego pochodzę do Krakowa jest tylko połączenie ok 9 rano a następne to już IC z Wrocka Buuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 05.12.03, 21:50 Nie jest najgorzej twojemiasto.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,1812066.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 21:58 Ale i tak dobrze nie jest. Szkoda pociągów na Słowację. Tamtędy powinny kursować pociągi naprawdę międzynarodowe np. Warszawa Wsch. - Koszyce itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 05.12.03, 22:07 Ciekaw jestem, czy zdanie: "Solina (Warszawa Zach. - Przemyśl) będzie jeździć zmienioną trasą przez Lublin, a w sezonie letnim i zimowym do Zagórza" oznacza, ze wreszcie znow doczekamy sie pociagu z Warszawy do Zagorza przez Ukraine?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 22:38 Nie liczę na to. Będzie tak jak teraz, przez Frysztak i Jasło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 07.12.03, 20:53 Plus: Czechowice - Tarnów Minus i to chujowy: llikwidacja 17.50 do Auschwitz p. Chrzan PEŁNEGO codziennie ludzi !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 20:54 O tym pociągu do Oświęcimia pisała prasa !!! I to jest właśnie pierdolona biurwokracją, której kurwa nie znoszę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 07.12.03, 20:58 PKP = CHUJE złamane, niech ich chuj strzeli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADAŚ Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 20:59 Kolejarze strajkują, a sami sobie likwidują swoje miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 09.12.03, 20:55 Gość portalu: ADAŚ napisał(a): > Kolejarze strajkują, a sami sobie likwidują swoje miejsca pracy Przecież to nie maszyniści itp szeregowi pracownicy układają rozkład jazdy!! Poza tym w całym cywilizowanym świecie kolej jest dotowana i dzięki temu działa, u nas rząd udaje, że o tym nie wie i mamy tego efekty :// Popieram strajk, tylko wątpię, żeby on coś konkretnego wniósł do sprawy (oprócz kolejnych zapewnień, że "za parę lat" będzie lepiej bo to już od dawna słyszymy) :( Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 13:09 Tak, wszedzie w Europie kolej jest dofinansowywana przez panstwo. Pamietaj jednak, ze strajk kolejarzy ma na celu utrzymanie stanu obecnego ( przywileje socjalne, wstrzymanie prywatyzacji kolei, niezgoda na podzial PKP Przewozy Regionalne na 16 spolek zaleznych od wojewodztw). A wlasnie przeprowadzenie powyzszych reform mogloby byc gwarancja zmian na lepsze na kolejach. Trzeba jeszcze stworzyc przejrzysty i staly system doplat z budzetu centralnego, najlepiej w formie dotacji celowej, jako staly procent od przychodow budzetu centralnego. Mysle, ze zaden, majacy realny wplyw na polityke transportowa samorzad wojewodzki, nie zlikwidowalby z wlasnej inicjatywy szlakow kolejowych. Do strajku kolejarzy podchodze z rezerwa, bo ich postawa grozi zablokowaniem niezbednych reform, a co za tym idzie spisanie kolei na straty wraz z wejciem na polski rynek przewoznikow z Unii ( lotniczych, autobusowych). kuba203 napisał: > Gość portalu: ADAŚ napisał(a): > > > Kolejarze strajkują, a sami sobie likwidują swoje miejsca pracy > > Przecież to nie maszyniści itp szeregowi pracownicy układają rozkład jazdy!! > Poza tym w całym cywilizowanym świecie kolej jest dotowana i dzięki temu > działa, u nas rząd udaje, że o tym nie wie i mamy tego efekty :// Popieram > strajk, tylko wątpię, żeby on coś konkretnego wniósł do sprawy (oprócz > kolejnych zapewnień, że "za parę lat" będzie lepiej bo to już od dawna > słyszymy) :( Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 18:53 Owszem, brak dopłat jest tylko jedną stroną problemu, drugą stroną jest nieudolne zarządzanie i wszystko, co się z tym wiąże. I jedno, i drugie należy wyeliminować. Dlaczego pisząc o przewoźnikach z Unii wymieniłeś lotniczych i autobusowych, a kolejowych przemilczałeś? Ja bardzo chętnie posłałbym PKP do wszystkich diabłów, gdyby tylko pojawili się konkurencyjni przewoźnicy, umiejący zapewnić odpowiedni standard obsługi pasażerów, zresztą może pojawienie się realnej konkurencji (bo widać busiarze itp zjawiska nie zostały potraktowane poważnie, a szkoda) pobudziłoby PKP do nieco aktywniejszych działań rozwojowych? Te wszystkie reformy o których piszesz, są niezbędne w możliwe najszybszym czasie, tylko czemu ma służyć ciągłe obcinanie dopłat, czy przekonaniu społeczeństwa do zmian? Ja nie chcę płacić tak wysokiej ceny za powiedzmy sobie szczerze dość mglistą na razie wizję zmian na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 19:19 kuba203 napisał: > Dlaczego pisząc o przewoźnikach z Unii wymieniłeś lotniczych i autobusowych, a > kolejowych przemilczałeś? Ja bardzo chętnie posłałbym PKP do wszystkich > diabłów, gdyby tylko pojawili się konkurencyjni przewoźnicy, umiejący zapewnić > odpowiedni standard obsługi pasażerów, zresztą może pojawienie się realnej > konkurencji (bo widać busiarze itp zjawiska nie zostały potraktowane poważnie, > a szkoda) pobudziłoby PKP do nieco aktywniejszych działań rozwojowych? > Te wszystkie reformy o których piszesz, są niezbędne w możliwe najszybszym > czasie, tylko czemu ma służyć ciągłe obcinanie dopłat, czy przekonaniu > społeczeństwa do zmian? Ja nie chcę płacić tak wysokiej ceny za powiedzmy > sobie szczerze dość mglistą na razie wizję zmian na lepsze. W kwestii obcinania dotacji ( a wlasciwie niewywiazywania sie z przyjetych na poczatku tego wieku zapisach ustawowych) absolutna zgoda. Chodzi o to, ze te marne dotacje gina w przestarzalym i energochlonnym taborze i grantach socjalnych kolejarzy ( patrz najnowsza Polityka). Dotacje powinno sie przeznaczac w kwotach wiekszych niz obecnie na zakup nowego taboru ( bo to oznacza juz w nastepnym roku potrzebe nizszych doplat do konkretnego kursu) i rewitalizacje torowisk. Nie mowie tu o trasach magistralnych, bo tu predzej czy pozniej pojawia sie pieniadze unijne, lecz tych, po ktorych kursuja pociagi regionalne i lokalne. O konkurencji kolejowej celowo nie wspomnialem, bo dopiero po 2006 roku znikna wszelkie klauzule ochronne naszych kolei, a obawiam sie, ze do tej pory infrastruktura lokalna moze byc juz nie do odtworzenia i przewoznicy prywatni skupia sie tylko na glownych liniach :( Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 19:30 bar_smok napisał: > W kwestii obcinania dotacji ( a wlasciwie niewywiazywania sie z przyjetych na > poczatku tego wieku zapisach ustawowych) absolutna zgoda. Chodzi o to, ze te > marne dotacje gina w przestarzalym i energochlonnym taborze i grantach > socjalnych kolejarzy ( patrz najnowsza Polityka). Dotacje powinno sie > przeznaczac w kwotach wiekszych niz obecnie na zakup nowego taboru ( bo to > oznacza juz w nastepnym roku potrzebe nizszych doplat do konkretnego kursu) i > rewitalizacje torowisk. Nie mowie tu o trasach magistralnych, bo tu predzej czy > > pozniej pojawia sie pieniadze unijne, lecz tych, po ktorych kursuja pociagi > regionalne i lokalne. Zgadzam się jak najbardziej, że kolej wymaga wielu natychmiastowych inwestycji. 40-letnie kible nie będą przecież jeździć wiecznie, to oczywiste. > a obawiam sie, ze do tej pory > infrastruktura lokalna moze byc juz nie do odtworzenia Wszystko jest do odtworzenia, tylko pojawia się problem kosztów :( Im dłużej linie będą stały odłogiem, tym więcej trzeba będzie zainwestować w przywrócenie ich do życia, a co za tym idzie zmaleją szanse, że ktoś to zrobi. Mógłbyś zalinkować do tego artykułu? Odpowiedz Link Zgłoś
bar_smok Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 19:51 kuba203 napisał: > > Mógłbyś zalinkować do tego artykułu? Jest to artykul o przywilejach grup z czasow PRL, zatytulowany Budzetowka z sufitowka, niestety tu polityka.onet.pl/162,1143672,1,0,artykul.html znajduje sie tylko jego powierzchowne streszczenie. Pelen teks w wersji tradycyjnej pisma. Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 09.12.03, 21:05 Generalnie chujnia. Jeśli chodzi o Bieżanów, to w zasadzie jedynym plusem są 4 pary Katowice - Tarnów i 1 para Czechowice-Dziedzice - Tarnów. Poza tym jest tylko gorzej :( Rozpieprzyli cały godzinny takt na trasie do Tarnowa, teraz pociągi będą jeździć nieregularnie i (oczywiście) radziej niż do tej pory. Najbardziej drastyczne są ograniczenia w szczycie porannym, pociąg będzie co ok. pół godziny zamiast, jak teraz, co 10 minut. Poza tym, po kiego chuja RegioPlusy będą się zatrzymywać na Zabłociu??!! Jakoś nie zauważyłem, żeby tam zatrzymywanie się jakiegokolwiek pociągu było potrzebne. I komu ma służyć pociąg relacji Tarnów - Płaszów, kto tym pojedzie??? Z ciekawych połączeń w naszym regionie wypatrzyłem pociąg Katowice - Zakopane przez Bielsko i Wadowice (wreszcie ktoś na to wpadł, dzięki temu prawdopodobnie tej trasie nie zagrozi już likwidacja :) ) oraz nocny pociąg hotelowy Zakopane - Gdynia omijający Kraków, ciekawy jestem, którędy pojedzie, bez zmiany czoła (czyli bez zatrzymania) da się tylko przez Wadowice i Trzebinię (ale ten wariant jest mało prawdopodobny, bo niedawno zdemontowano tam sieć trakcyjną) albo przez Nową Hutę (a pośpiecha w Nowej Hucie to chyba najstarsi tubylcy nie pamiętają) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 21:52 >nocny pociąg hotelowy Zakopane - >Gdynia omijający Kraków, ciekawy jestem, którędy pojedzie, bez zmiany czoła >(czyli bez zatrzymania) da się tylko przez Wadowice i Trzebinię (ale ten >wariant jest mało prawdopodobny, bo niedawno zdemontowano tam sieć trakcyjną) >albo przez Nową Hutę (a pośpiecha w Nowej Hucie to chyba najstarsi tubylcy nie >pamiętają) :) 1) Wadowice -> Trzebinia raczej odpada ... zgodnie z oficjalną mapką połączeń obecnie nie ma takiej linii. Poza tym jest oznaczenie "nie zatrzymuje się" aż do Płaszowa. 2) Może na Płaszowie w środku nocy nie będzie stał "normalnie", czyli zatrzyma się ale bez dostępu dla pasażerów? Może nawet nie przy peronie? A Główny może ominąć obwodnicą. Dlatego może być oznaczone "inną drogą". Zresztą jakoś tak dziwnie jest wpisany. Na 100 np. przy Kozłowie też jest "inną drogą". To jak on z tego Płaszowa na CMK w Psarach wskoczy? (Psary - "nie zatrzymuje się" - znaczy się: jedzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 10.12.03, 13:28 Może zmieni czoło w Płaszowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 10.12.03, 18:38 Gość portalu: mouset napisał(a): > Może zmieni czoło w Płaszowie? Jak to zrobi bez zatrzymania? Chyba, że to kolejny genialny pomysł PKP na oszczędności: pociąg zatrzyma się na stacji, ale pasażerowie nie będą do niego wpuszczani... Brzmi kuriozalnie, ale całkiem prawdopodobnie, mając na uwadze pociągi wracające z Wieliczki na pusto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 20:28 kuba203 napisał: > Gość portalu: mouset napisał(a): > > > Może zmieni czoło w Płaszowie? > > Jak to zrobi bez zatrzymania? > Chyba, że to kolejny genialny pomysł PKP na oszczędności: pociąg zatrzyma się > na stacji, ale pasażerowie nie będą do niego wpuszczani... Brzmi kuriozalnie, > ale całkiem prawdopodobnie, mając na uwadze pociągi wracające z Wieliczki na > pusto. Nie do końca kuriozalne. Jaki mam sens wsiadanie do sypialnego lub kuszetki o 3-4 w nocy? A wtedy mniej więcej będzie na Płaszowie. Z Płaszowa obwodnicą i wskoczy na wylotówkę przed Batowicami (na 107 jest na nich oznakowany jako "bez zatrzymania"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 10.12.03, 20:33 A nie wylatuje przypadkiem na Katowice ten pociąg? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 20:50 Raczej nie. Jest wpisany na linii 107 (Kraków-Kozłów-Sędziszów) bez żadnego zatrzymania - więc na 99.99% leci na CMK standardową trasą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 10.12.03, 20:53 Oooo, no to jak ominie Główny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 20:59 Przecież jest obwodnica? A z niej połączenie w kierunku Batowic. Sam "odkryłem" to w czasie remontu Głównego, chyba jak wracałem z Warszawy. Dumałem i dumałem, jak do Płaszowa dojedzie (tam miał kończyć). Może przez Niepołomice? Ale przecież już jest nad Opolską ... a on - myk i na obwodnicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 10.12.03, 21:03 Aha w prawo, w dół i na Olsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: Nowy rozkład PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 21:09 Zaraz, zaraz ... gdzie w prawo w dół? Z Płaszowa rzeczywiście w prawo, przez Grzegórzki/Dąbie (koło KW Policji) i Olszę, a po minięciu 29-tej też w prawo i do góry. Tylko to w dół mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mouset Re: Nowy rozkład PKP IP: *.ghnet.pl 10.12.03, 21:25 Sorry, w lewo i w dół Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Nowy rozkład PKP 12.12.03, 15:45 Gość portalu: GS napisał(a): > Nie do końca kuriozalne. Jaki mam sens wsiadanie do sypialnego lub kuszetki o > 3-4 w nocy? Może akurat komuś by pasowało, kupiłby bilet, więc w kasie byłoby więcej pieniędzy, tym bardziej, że pociąg i tak musi się zatrzymać. Normalna firma by w ten sposób nie postępowała... Odpowiedz Link Zgłoś