Dodaj do ulubionych

110, 122, 202, 212

08.12.03, 11:01
Mam pomysl na zagospodarowanie przyszlego dworca autobusowego w Czyzynach.
Mianowicie powino sie tam skierowac linie majace obecnie petle na Alei
Przyjazni, a dowozace ludzi do dalszych czesci Krakowa i gminy Kocmyrzow -
Luborzyce. Mowie o liniach wymienionych w tytule. Skierowanie ich na dworzec
w Czyzynach, przy odpowiedniej modyfikacji trasy w starych dzielnicach Huty,
nie oznacza zauwazalnego wydluzenia tras. Natomiast pasazerowie zyskaliby
dogodna przesiadke na autobusu na jednym z najwiekszych wezlow
komunikacyjnych w Krakowie. Z pewnoscia doprowadziloby to tez do zmniejszenia
frekwencji w busach kursujacych przez Kocmyrzow.

Natomiast wyprowadzenie PKS do Buska, czy Sandomierza poza Dworzec Glowny do
Czyzyn zapowiada zmniejszenie frekwencji w tych pojazdach ( ludzie nie lubia
sie przesiadac).
Obserwuj wątek
    • Gość: mouset Re: 110, 122, 202, 212 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 08.12.03, 11:22
      Problemy:
      1. trasy tych linii tak biegną do Al. Przyjaźni aby dowieźć dzieciarnię do
      rozmaitych szkół, musiałyby robić pętlę p. Al. Przyjaźni do Czyżyn, a to jest
      trochę kilometrów i pieniędzy
      2. kwestia co ludzie jeżdżący tymi liniami powiedzą
    • krzysiek111 Re: 110, 122, 202, 212 08.12.03, 20:59
      bar_smok napisał:

> Mam pomysl na zagospodarowanie przyszlego dworca autobusowego w Czyzynach.
      > Mianowicie powino sie tam skierowac linie majace obecnie petle na Alei
      > Przyjazni, a dowozace ludzi do dalszych czesci Krakowa i gminy Kocmyrzow -
      > Luborzyce.

no nie, 110,122 od 30 lat jeżdżą do al Przyjaźni, a tu jeden mądrala chce je
      skierować do Czyżyn. NIE! ;-)) A tak na poważnie, mogłoby tak być tylko, że
      trochę osób z tych linii przesiada się pod Teatrem np. na 139, 153 i to w
      obydwu kierunkach. Miejsce na 100% znajdzie tam 129 i 136 oraz cała busiarnia z
      R. Czyżyńskiego. PKSy już kiedyś z tego rejonu odjeżdżały do Buska, Staszowa,
      Kazimierzy itd. Ja bym je tam widział ponownie a jeszcze bym dorzucił np.
      Ostrowiec, Lublin. Być może również CB się tam zadomowi zamiast wyastawać na
      poboczu pod NCKiem.
      • Gość: mouset Re: 110, 122, 202, 212 IP: 217.96.109.* 09.12.03, 23:15
        Własnie! 129 podciągnąć, i dla 142 przystanek na przeciwko kibla
      • bar_smok Re: 110, 122, 202, 212 10.12.03, 12:51
        krzysiek111 napisał:

>
        > no nie, 110,122 od 30 lat jeżdżą do al Przyjaźni, a tu jeden mądrala chce je
        > skierować do Czyżyn. NIE! ;-)) A tak na poważnie, mogłoby tak być tylko, że
        > trochę osób z tych linii przesiada się pod Teatrem np. na 139, 153 i to w
        > obydwu kierunkach. Miejsce na 100% znajdzie tam 129 i 136 oraz cała busiarnia
        z
        >
        > R. Czyżyńskiego.

Zwiazki mieszkancow dojezdzajacych wymienionymi liniami do Nowej Huty z ta
        dzielnica maleja. Coraz wiecej osob podrozuje dalej do centrum Krakowa.
        Puszczenie do Czyzynskiego, zwlaszcza linii 202 i 212, to wlasnie najtanszy
        pomysl na wzrost konkurencyjnosci MPK wobec busow na trasie do Kocmyrzowa.
        Rozumiem potrzebe kursowania tych autobusow przez stare dzielnice Nowej Huty,
        ale mozna by przeprowadzic badania wsrod pasazerow: czy wola miec dojazd do
        wiekszego wezla przesiadkowego ( Czyzyny), a do pewnych miejsc w Hucie
        dojezdzac innymi autobusami.
        PKSy już kiedyś z tego rejonu odjeżdżały do Buska, Staszowa,
        > Kazimierzy itd. Ja bym je tam widział ponownie a jeszcze bym dorzucił np.
        > Ostrowiec, Lublin. Być może również CB się tam zadomowi zamiast wyastawać na
        > poboczu pod NCKiem.

Bylbym jednak za tym, by wszystkie autobusy PKS, w miare mozliwosci odjezdzaly
        z przyszlego dworca na Bosackiej. Start pewnych linii z Czyzyn z pewnoscia nie
        przyniesie zwiekszonych przewozow dla PKS.
        • Gość: mouset Re: 110, 122, 202, 212 IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 10.12.03, 13:31
          Poza tym przejście od teatru ludowego wgłąb osiedli lub od tomexu nie jest
          chyba tragedią
          • Gość: Voith Re: 110, 122, 202, 212 IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.12.03, 18:41
            pod warunkiem ze masz kałasza pod kurtką...

w tamtej okolicy lepiej nie chodzić po zmroku, a jak wiadomo ściemnia się już wcześniej (teraz, w zimie)
            • Gość: mouset Re: 110, 122, 202, 212 IP: *.ghnet.pl 10.12.03, 20:43
              opisywałem kiedyś moją podróż przedostatnim 149, brrr
        • krzysiek111 Re: 110, 122, 202, 212 10.12.03, 18:36
          bar_smok napisał:

> Zwiazki mieszkancow dojezdzajacych wymienionymi liniami do Nowej Huty z ta
          > dzielnica maleja. Coraz wiecej osob podrozuje dalej do centrum Krakowa.

Na jakiej podstawie tak sądzisz ? Jeździsz tymi liniami, czy może liczyłeś
          pasażerów, badałeś ich preferencje w korzystaniu z KM ?

> Puszczenie do Czyzynskiego, zwlaszcza linii 202 i 212, to wlasnie najtanszy
          > pomysl na wzrost konkurencyjnosci MPK wobec busow na trasie do Kocmyrzowa.

przykro mi to pisać, ale wg mnie nic to nie da. 202 kursuje w szczycie co 40-50
          minut, 212 - jak się trafi. Busy średnio co 3-5 minut. MPK w kierunku Kocmyrzów
          nie stanowi żadnej konkurencji dla busów i nie dlatego żebym się upierał przy
          al. Przyjaźni, ale zrobienie końcówki przy kalafiorze tego nie zmieni. Nie wiem
          jak z kilometrami, ale gminy do nich "dopłacają".

> Rozumiem potrzebe kursowania tych autobusow przez stare dzielnice Nowej Huty,
          > ale mozna by przeprowadzic badania wsrod pasazerow: czy wola miec dojazd do
          > wiekszego wezla przesiadkowego ( Czyzyny), a do pewnych miejsc w Hucie
          > dojezdzac innymi autobusami.

moment, pare linijek wyżej jednoznacznie wynika, że już takie badania
          przeprowadziłeś. Więc jak jest ?

> Bylbym jednak za tym, by wszystkie autobusy PKS, w miare mozliwosci
          odjezdzaly
          > z przyszlego dworca na Bosackiej. Start pewnych linii z Czyzyn z pewnoscia
          nie
          > przyniesie zwiekszonych przewozow dla PKS.

sprawa PKSu to zupełnie odrębny temat.
          • bar_smok Re: 110, 122, 202, 212 10.12.03, 19:09
            krzysiek111 napisał:

> bar_smok napisał:
            >
            > > Zwiazki mieszkancow dojezdzajacych wymienionymi liniami do Nowej Huty z ta
            >
            > > dzielnica maleja. Coraz wiecej osob podrozuje dalej do centrum Krakowa.
            >
            > Na jakiej podstawie tak sądzisz ? Jeździsz tymi liniami, czy może liczyłeś
            > pasażerów, badałeś ich preferencje w korzystaniu z KM ?

Profesjonalnych badan naturalnie nie przeprowadzalem. Wystarczy jednak
            policzyc, ile ostatnio ubylo miejsc pracy w kombinacie i spolkach zaleznych, co
            widac dla malejacej liczby pasazerow wsiadajacych przy CAHTS. Bedac na
            Czyzynskiem widze tez, ze z roku na rok coraz wiecej osob z busow nie wysiada
            przy Tomeksie, lecz jedzie do konca i znika w przejsciu podziemnym na rondzie w
            drodze do poszczegolnych tramwajow i autobusow do centrum.
            >
            > przykro mi to pisać, ale wg mnie nic to nie da. 202 kursuje w szczycie co 40-
            50
            >
            > minut, 212 - jak się trafi. Busy średnio co 3-5 minut. MPK w kierunku
            Kocmyrzów
            >
            > nie stanowi żadnej konkurencji dla busów i nie dlatego żebym się upierał przy
            > al. Przyjaźni, ale zrobienie końcówki przy kalafiorze tego nie zmieni. Nie
            wiem
            >
            > jak z kilometrami, ale gminy do nich "dopłacają".

Przy ewentualnym wyprostowaniu trasy wg moich szacunkow kilometrow by nie
            przybylo.
            Przy takiej czestotliwosci rzeczywiscie MPK nie jest konkurencja, ale dojazd
            strefowych do wezla przesiadkowego z pewnoscia zwiekszylby liczbe pasazerow.
            >
            > > Rozumiem potrzebe kursowania tych autobusow przez stare dzielnice Nowej Hu
            > ty,
            > > ale mozna by przeprowadzic badania wsrod pasazerow: czy wola miec dojazd d
            > o
            > > wiekszego wezla przesiadkowego ( Czyzyny), a do pewnych miejsc w Hucie
            > > dojezdzac innymi autobusami.
            >
            > moment, pare linijek wyżej jednoznacznie wynika, że już takie badania
            > przeprowadziłeś. Więc jak jest ?

Jak napisalem, mowie o moich szacunkach. Co innego natomiast profesjonalne
            badania i preferencje pasazerow oraz zdanie wladz gminy Kocmyrzow - Luborzyca
            doplacajacych do przewozu.
            >

> sprawa PKSu to zupełnie odrębny temat.

Ale wczesniej napisales:

PKSy już kiedyś z tego rejonu odjeżdżały do Buska, Staszowa,
            Kazimierzy itd. Ja bym je tam widział ponownie a jeszcze bym dorzucił np.
            Ostrowiec, Lublin. Być może również CB się tam zadomowi zamiast wyastawać na
            poboczu pod NCKiem.

Moim zdaniem ta Twoja propozycja z powodow przytoczonych przeze mnie wczesniej
            nie jest najlepsza.

• krzysiek111 Re: 110, 122, 202, 212 10.12.03, 19:50
              bar_smok napisał:

> krzysiek111 napisał:
              >
              >
              > Profesjonalnych badan naturalnie nie przeprowadzalem. Wystarczy jednak
              > policzyc, ile ostatnio ubylo miejsc pracy w kombinacie i spolkach zaleznych,
              co
              >
              > widac dla malejacej liczby pasazerow wsiadajacych przy CAHTS.

przesiadaja sie tyle tylko, że w drugą stronę, 139 do centrum Krakowa. Poza tym
              do pracy "na kombinacie" to ludziska jeżdżą od 4.30-5 rano, a później na 2 i 3
              zmianę. W każdym razie w przeciwnym kierunku, czyli do Kocmyrzowa, Wadowa i
              dalej najwięcej osób wsiada na odcinku al. Przyjaźni - Teatr Ludowy, później to
              już tylko wysiadają.
              Nie upieram się, wszystko może/musi być poprzedzone badaniem preferencji.

> Przy ewentualnym wyprostowaniu trasy wg moich szacunkow kilometrow by nie
              > przybylo.
              > Przy takiej czestotliwosci rzeczywiscie MPK nie jest konkurencja, ale dojazd
              > strefowych do wezla przesiadkowego z pewnoscia zwiekszylby liczbe pasazerow.
              > >

jestem przeciwny dublowaniu autobusu z tramwajem. Tak na dobrą sprawę to
              strefowe powinny kończyć zaraz przy granicy miasta (w miarę możliwości
              oczywiście). W naszym przypadku na Wzg. krzesławickich i dalej tramwajkiem.
              Tylko ta busiarnia ........ ;-( Wystarczy popatrzeć na Pleszów .....

>
              > > sprawa PKSu to zupełnie odrębny temat.
              >
              > Ale wczesniej napisales:
              >
              > PKSy już kiedyś z tego rejonu odjeżdżały do Buska, Staszowa,
              > Kazimierzy itd. Ja bym je tam widział ponownie a jeszcze bym dorzucił np.
              > Ostrowiec, Lublin. Być może również CB się tam zadomowi zamiast wyastawać na
              > poboczu pod NCKiem.
              >
              > Moim zdaniem ta Twoja propozycja z powodow przytoczonych przeze mnie
              wczesniej
              > nie jest najlepsza.
              >
              powróciłem tylko do koncepcji sprzed lat. Pisząc ze PKS to odrębny temat miałem
              na mysli dyskusje dot jego finansów itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka