Gość: znajoma IP: *.chello.pl 19.05.09, 04:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: powodzenia E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.chello.pl 19.05.09, 08:09 Wreszcie coś się dzieje w tym temacie. Tak trzymać! Jeśli rządzącym nie chce się modernizować kraju to trzeba wziąć sprawy w swoje ręce. I może dogonimy Estonię przed końcem następnej dekady :) Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 09:41 nie wiem, o co chodzi w poniższym komentarzu, ale nie popieram głosowania przez internet. Sądzę że nie jest to wcale instrument zwiększenia frekwencji wyborczej. Głosowanie to też nie zamawianie pizzy i powinien temu towarzyszyć choćby niewielki wysiłek wyjścia do komisji. Nie wierzę też w bezpieczeństwo. Nie chcę demokracji jeszcze bardziej sterowanej. Już teraz jest wystarczająco, m.in. przez GW. Odpowiedz Link Zgłoś
tty0 Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię 19.05.09, 11:08 > Głosowanie to też nie zamawianie pizzy i powinien temu towarzyszyć choćby niewielki wysiłek wyjścia do komisji. A po co dokładnie? Jaki sens ma marnowanie czasu, skoro jest to zbędne? Życie jest zbyt krótkie, aby je tracić na niepotrzebne bzdury. Nie mówiąc już o przypadku, gdy ktoś jest mieszka kilka km od najbliższego lokalu wyborczego. Poza tym nie wiem czy zauważyłeś, ale głosowanie przez internet w takiej formie też wymaga trochę wysiłku (to nie jest takie proste jak zaznaczenie krzyżyka w jakimś formularzu). > Nie wierzę też w bezpieczeństwo. Nie chcę demokracji jeszcze bardziej sterowanej. Już teraz jest wystarczająco, m.in. przez GW. Z tego co mi wiadomo, nikt nie planuje wprowadzenia OBOWIĄZKU głosowania przez Internet. Jeśli nie chcesz, to możesz zrobić to manualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 11:37 > Z tego co mi wiadomo, nikt nie planuje wprowadzenia OBOWIĄZKU głosowania przez > Internet. Jeśli nie chcesz, to możesz zrobić to manualnie. Tak, ale ja nie martwię się kolego o bezpieczeństwo swojego głosu, ale całego systemu. Moje bezpieczeństwo jest tu drugorzędne. Co da ci to, że zagłosujesz 'manualnie', a cała masa przez internet - i ta właśnie masa głosów wycieknie bądź będzie zmanipulowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:10 Jaki sens ma marnowanie czasu, skoro jest to zbędne? Życie > jest zbyt krótkie, aby je tracić na niepotrzebne bzdury. Pieknie, czyli dla ciebie głosowanie to niepotrzebne bzdury. Z tego co mi wiadomo, nikt nie planuje wprowadzenia OBOWIĄZKU głosowania przez > Internet. Jeśli nie chcesz, to możesz zrobić to manualnie. Tak nikt nie bedzie kazać głosować przez internet, ale numery z frekwencją mogą byc nieziemskie. Poza tym nikt nie zagwarantuje, że w głosach tych co zaufają "internetowi" ktoś zmieni głosy. To typowa technokratyczna propozycja. Pseudonowoczesność. Nowa forma słynnej maksymy "nieważne jak kto głosuje tylko ważne kto głosy liczy". Informatyka to przecież dziedzina dynamicznie sie rozwijająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technokrata Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.09, 20:30 No właśnie no zagwarantuje! Skoro możesz sprawdzić czy Twój głos "wygląda" tak jak chcesz, to znaczy, że nikt nie może go zmienić! Mnie się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
tty0 Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię 20.05.09, 09:20 > Pieknie, czyli dla ciebie głosowanie to niepotrzebne bzdury. Proponuję poćwiczyć umiejętność czytania ze zrozumieniem. Napisałem, że dojazd do komisji wyborczej to niepotrzebne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 10:30 Ok. racja. ale jeśli dla kogoś dojazd do komisji jest tak trudna i uciążliwą sprawą (niepotrzebna bzdurą) tzn. że niepowaznie traktuje całe wybory. I gwarantuje, że nawet jeśli będzie miał dostep do urny prze internet to nie zagłosuje jesli nie bedzie chciał. Przyczyny słabej frekwencji nie tkwią w trudnościach technicznych czy związanych z dostepnością do komisji tylko z przekonaniem ludności co do wagi tychże wyborów. Przyczyny tkwią w mentalności. Sto razy lepszą metoda ułatwiającą i zwiekszajacą choć troche frekwencje byloby otwqarcie komisji do godz 22.00 a nie do 20.00 jak teraz. Wtedy rózni wycieczkowicze i działkowicze po powrocie do domu zdążyliby zagłosować. Ale zaraz po 20.00 w TV jest najwieksza oglądalność i dlatego wtedy różnego rodzaju studia wyborcze na każdym kanale mogą dawać schow i brac kasę za reklamy. Przyznał to ktos z Komisji Wyborczej w radio. ,że na przedłużenie wyborów do 22.00 nie zgodzi sie lobby telewizyjno radiowe w Polsce. Jeśli wiec takie jest podejście. przyznasz , że niepowazne i zmieniajace zasadniczy cel wyborów to.....Najpierw przez internet niech bedzie mozna składac to morze innych dokumentów z przedsiębiorstw do urzędów. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apococito Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.chello.pl 20.05.09, 12:35 szczególnie jak do przejechania masz 500km (Norwegia), lub 200km i 5h stania w kolejce (UK) - w tym przypadku dojazd do komisji to nie tylko sprawa trudna i uciążliwa, ale wręcz wymagająca niesamowitego samozaparcia Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_sc Bezpieczeństwo 19.05.09, 13:03 Dlaczego system oparty o kodowanie zbliżone do szyfru Cezara jest niby bezpieczne? Czy nie po to mamy komutery żeby za nas przeliczały szyfry, sprawdzały podpisy elektroniczne i inne certyfikaty? Zupełnie nie rozumiem celów takiego systemu... Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Towarzysz Stalin by pochwalił 19.05.09, 13:26 Będzie można uzyskiwać lepsze wyniki wyborów. Oczywiście nie 99.9%, 50.5% będzie bardziej przekonywujące. A to każdy będzie mógł sprawdzić swój własny głos nie zaszkodzi bo liczy się suma wszystkich głosów. Młodzi ludzie Stalina nie pamiętają ale wierzą w postęp tak jak on. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.chello.pl 19.05.09, 14:47 Zapomnieli napisać, że żeby zagłosować przez internet trzeba najpierw odebrać dwie koperty. Fizycznie. I jaki to ma sens oprócz promocji twórców tej porażki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zwolennik Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.09, 15:08 Fakt - trzeba odebrac 2 koperty ale pewnie bedzie mozna je odebrac przez upowazniona osobe albo dostac poczta. Poza tym mozna to zrobic na dlugo przed wyborami. Masz pewnosc, ze nikt nie widzial co na nich jest bo dane sa pod zdrapka. Glosujesz sam - wiec nie ma ryzyka ze ktos zaglosuje za Ciebie inaczej niz chcesz. Taki jest sens tego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apococito Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.chello.pl 19.05.09, 15:14 taki, żeby wypełnić przymiotniki wyborcze i zapewnić ich bezpieczeństwo. tyle założenia - będzie test, będzie wiadomo czy działa/ czy się sprawdza. ale lepiej jest pie...ć bez sensu i narzekać (pozdrawiam wyrzutka) niż próbować coś zmienić. Inni niech zmieniają. My będziemy siedzieć, patrzyć i narzekać. Ale za to będzie tak jak ma być - do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cotam Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 15:52 Co mi po głosowaniu przez Internet skoro klasa polityczna to banda populistycznych cwaniaków. Wolałabym, żeby zamiast na e-głosowanie pieniądze wydawać na tępienie głupoty polityków i eliminowanie szkodników. Nawet, jak więcej ludzi będzie głosować, to i tak wybór pozostanie tak samo kiepski. Poza tym nie wierzę w bezpieczeństwo systemu:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronnie E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 16:08 "Na razie pomysł zbiera same pochwały." Tak. Szanowna Pani Redaktor zajrzała na stronę projektu i tym sposobem doszła do wniosku, że pomysł jest wspaniały i nikt nie śmie go krytykować. A może tak skorzystać z wyszukiwarki? Wcale nie tak trudno trafić na opinie ludzi światłych, którzy z ideą się nie zgadzają. Niech żyje obiektywizm dziennikarski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entuzjasta E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.miechow.com 19.05.09, 16:22 Jestem entuzjasta e-państwa i w ogóle nowych technologii. W pełni popieram wszystkie związane z tym pomysły i próby. Tak trzymać! Będę głosował 4 czerwca. W samo południe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idea ok! E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasięg IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.05.09, 16:53 Jesli tylko system bedzie bezpieczny, a rozumiem, ze to najwazniejsze wyzwanie z jakim zmierzlo sie stowarzyszenie wraz z ekspertami, to pomysl na pewno jest wart rozwazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Re: E-głosowanie: krakowski pomysł, krajowy zasię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:19 Z bezpieczeństwem tym jest tak jakby powiedzieć, że jak samochody będą nowocześniejsze to będą bezpieczniejsze i będzie mniej wypadków. Obecnie samochody sa nowocześniejsze niż przed laty i bezpiczniejsze. A czy jest mniej wypadków? Sprawdza sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Najpierw PIT-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 18:22 A jeśli chodzi o promowanie e-społeczeństwa to najpierw wprowadźmy składanie PIT-ów przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apo Re: Najpierw PIT-y IP: *.chello.pl 19.05.09, 19:40 www.e-deklaracje.gov.pl/ prosisz i masz. nawet z datą wsteczną wprowadzone! CUDA! Ponad 80k ludzi nawet je elektronicznie złożyła - opcja dostępna od tego roku - narzekamy bo się robi, bo się nie robi oraz bo już się zrobiło - pełne spektrum :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Re: Najpierw PIT-y IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.09, 21:44 Gość portalu: apo napisał(a): > www.e-deklaracje.gov.pl/ > prosisz i masz. nawet z datą wsteczną wprowadzone! CUDA! > Ponad 80k ludzi nawet je elektronicznie złożyła - opcja dostępna od tego roku - > narzekamy bo się robi, bo się nie robi oraz bo już się zrobiło - pełne spektrum > :> Entuajazm Cie troche zaślepił chyba. Za ostry jesteś. Można było składać tylko PIT-y 37, inne nie. Wiec jeszcze duzo pracy przed nami. Poza tym sa jeszcze inne dokumenty, które moznaby składać przez internet, a jeszcze teraz nie mozna. To powinno ułatwic życie ludziom i zaoszczędzic czas przedsiebiorcom. Wybory przez internet zostawiłbym na sam koniec. Mimo zapewnień technokraty o bezpieczeństwie systemu (Titanic też krzyczano, że niezatapialny)i mozliwości sprawdzenia swojego głosu, uważam, że to byłoby pole do popisu dla wszczynania awantur w celu podważenia wyników. Swój głos sprawdzisz, ale innych nie zsumujesz. Na razie zostańmy przy starej metodzie. Jeśli chodzi o frekwencję nowa niewiele zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Też wiem Znikające komentarze IP: *.multi-play.net.pl 22.05.09, 14:35 Niemiło mi poinformować, że mój komentarz sprzed dwóch dni zniknął i nie pojawiła się nawet informacja, że został usunięty z powodu złamania regulaminu. Może dlatego że nie łamał regulaminu? Ładne mi e-społeczeństwo. Czy w e-wyborach niewygodne głosy będą znikać w ten sam sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Re: Znikające komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 16:44 Gość portalu: Też wiem napisał(a): > Niemiło mi poinformować, że mój komentarz sprzed dwóch dni zniknął i nie > pojawiła się nawet informacja, że został usunięty z powodu złamania regulaminu. > Może dlatego że nie łamał regulaminu? Ładne mi e-społeczeństwo. Czy w e-wyborac > h > niewygodne głosy będą znikać w ten sam sposób? Właśnie cały czas chcę to uswiadomić naiwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janio Lokale wyborcze otwarte do 22.00 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 22:56 Jednak wiele osób myślało podobnie jak ja. I jak sie okazuje posłuchano ich. W dzisiejszych FAKTACH TVN podano, że lokale wyborcze przy wyborach do Europarlamentu 7 czerwca br. będą otwarte do 22.00. a nie do 20.00. Rozsądek jednak czasem zwycięża. Odpowiedz Link Zgłoś