IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.12.03, 23:28
Alepuję do władz MPK Kraków o odnowienie do stanu takiego jak RTO autobusów Jelcz M11, Ikarus 260, Scania 111, Scania 112, Man 202 i innych historycznych i puszczenie ich na jakąś ciekawą trase turystyczną po Krakowie...

co Wy na to Forumowicze? :D

to by była gratka dla MKMów :P
Obserwuj wątek
    • Gość: Meg Re: APEL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 23:40
      Będę pierwsza i oczywiście się zgadzam. Bo dlaczego nie? :-)
      Trochę historii jeżdzącej po ulicach się przyda... ;-)

Pozdrawiam
      Meg
      • Gość: christoph Re: APEL IP: *.autocom.pl 09.12.03, 07:52
        Jestem za... tylko skąd wziąć kasę na remont tych autobusów? :-((
    • yogy APEL 09.12.03, 15:25
      Gość portalu: Voith napisał(a):

> Alepuję do władz MPK Kraków o odnowienie do stanu takiego jak RTO autobusów
      Jel
      > cz M11, Ikarus 260, Scania 111, Scania 112, Man 202 i innych historycznych i
      pu
      > szczenie ich na jakąś ciekawą trase turystyczną po Krakowie...
      >
      > co Wy na to Forumowicze? :D
      >
      >
      > to by była gratka dla MKMów :P

Ikarus 260 jest gdzieś w którejś z krakowskich zajezdni i jest na chodzie, są
      tylko kłopoty z rejestracją, MAN202 też gdzieś stoi, tylko podobno nie ma
      pieniędzy na nową skrzynie biegów. <-
      • pavlack Re: APEL 09.12.03, 15:34
        yogy napisał:

> Ikarus 260 jest gdzieś w którejś z krakowskich zajezdni

Na Wawrzyńca.

> i jest na chodzie, są
        > tylko kłopoty z rejestracją, MAN202 też gdzieś stoi, tylko podobno nie ma
        > pieniędzy na nową skrzynie biegów.

Też na Wawrzyńca. Najprawdopodobniej pozostanie on eksponatem nieruchomym.

> Natomiast co do MIGów, to na Woli stoi przecież jeden i to chyba całkiem
        > sprawny.

Jeden jest na Wawrzyńca.

> Na taką linie obśługiwaną zabytkowym taborem sutobusowym nie ma co liczyć. No
        > bo dla kogo atrakcją będzie MIG, Ikarus260, czy też Scania 112? Chyba tylko
        dla
        >
        > nas.

Jedyna linia która byłaby atrakcją to by była linia ogórem.

A poza tym, że nie ma ani kasy, to chyba nawet ważniejsze jest to, że jak się
        coś chce, to to można zrobić, nawet bez kasy. Tylko że u nas, jak przychodzi co
        do czego, to się nikomu nie chce.
        • Gość: beiamin Re: APEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 17:12
          Dobrze by bylo, zeby kiedys te autobusy wyremontowac. Na dzien dzisiejszy
          waznejsze wydaje mi sie ich porzadne, fachowe zabezpieczenie, zeby w dobrym
          stanie przetrwaly do ewentualnego remontu. Z nich jest poki co taka atrakcja
          jak z wagonu muzealnego T4+B4 127+527. Jeszcze nie przyciagna uwagi krakowian,
          raczej tylko milosnikow, ktorzy wiedza, ze te autobusy sa zabytkowe.

Kwestia pieniedzy byla juz poruszana. Przeciez na wagon typu N braklo swego
          czasu pieniedzy... Ten, ktory jest to wersja zmodernizowana. Jesli braklo na
          wagony polwieczne, ktore zostaly wycofane ponad 10 lat temu, to tym bardziej
          nie ma na autobusy mlodsze i wycofane nie tak znowu dawno temu.
          Pavlack ma oczywiscie racje, ze niektore prace mozna wykonac spolecznie. I
          racje ma tez w tym, ze jak przyjdzie co do czego to sie skromna garstka
          chetnych zglosi, a jeszcze mniejsza cos zrobi...

Pozdrowionka
          • pavlack Re: APEL 09.12.03, 17:25
            Gość portalu: beiamin napisał(a):

> Pavlack ma oczywiscie racje, ze niektore prace mozna wykonac spolecznie. I
            > racje ma tez w tym, ze jak przyjdzie co do czego to sie skromna garstka
            > chetnych zglosi, a jeszcze mniejsza cos zrobi...

No, ale na szczęście coś się już w tej kwestii zaczęło dziać, rok 2003 jest w
            pewnym sensie przełomowy - udało się odnowić wnętrze 127+527 oraz zorganizować
            eNkę na dwójce. Miejmy nadzieję, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy...
            • yogy APEL 09.12.03, 21:26
              pavlack napisał:

> Gość portalu: beiamin napisał(a):
              >
              > > Pavlack ma oczywiscie racje, ze niektore prace mozna wykonac spolecznie. I
              >
              > > racje ma tez w tym, ze jak przyjdzie co do czego to sie skromna garstka
              > > chetnych zglosi, a jeszcze mniejsza cos zrobi...
              >
              > No, ale na szczęście coś się już w tej kwestii zaczęło dziać, rok 2003 jest w
              > pewnym sensie przełomowy - udało się odnowić wnętrze 127+527 oraz
              zorganizować
              > eNkę na dwójce. Miejmy nadzieję, że przyszły rok będzie jeszcze lepszy...

ten był przełomowy, to przyszły będzie przełamany. Ale tak szczerze mówiąc, to
              to była dobra ajdea z tą pracą społeczną. Chwała za to tym, którzy wpadli na
              ten pomysł:-)
              • pavlack Re: APEL 09.12.03, 21:32
                E tam wpadli na pomysł... w innych miastach takie rzeczy to się praktykuje o
                ładnych paru lat... a u nas nikomu się po prostu nie chciało. Polecam obejrzeć
                chociażby kronikę na stronie poznańskiego KMPSu, co roku jakieś linie specjalne
                itp. itd... to wszystko tylko i wyłącznie dzięki społecznej pracy miłośników -
                udało im się do czegoś dojść (jeszcze parę lat temu nie mieli żadnych wagonów
                zabytkowych, a teraz mają N+ND, mają 13N z Wawki, 102N jest w remoncie, a
                następne wozy czekają w kolejce).
                U nas sytauacja była taka, że nasze MPK samo z siebie remontowało wagony...
                tylko nie było chętnych żeby się tym zajmować. Dobrze, że wreszcie udało się
                nam zabrać do roboty, to może coś się uda osiągnąć :)
                • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.03, 21:48
                  jeżeli macie w planach robienie czegokowleik z jakimkolwiek następnym wagonem to ja się zgłaszam jako chętny do pomocy, na ogół na wakacje nigdy nigdzie nie wyjeżdżam, więc... :)

chętnie zaprosiłbym Meg żeby doradzała >:P czy malować jamniki czy smoki (pod)wawelskie :D
                  • pavlack Re: APEL 09.12.03, 22:15
                    Robota zawsze się znajdzie, jak tylko coś będziemy robić to dam znać :)
                    • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 09.12.03, 22:38
                      ja wogóle proponuję napisać to w wątku na tym forum, chętni się znajda, jakby co to jeszcze odpowiednim ludziom dam do mnie namiaryna kom :D
        • kuba203 Re: APEL 09.12.03, 21:34
          pavlack napisał:

> Jeden jest na Wawrzyńca.

A z tym, co swego czasu stał na Woli i jeździł na nockach pracowniczych co się
          stało?
          • pavlack Re: APEL 09.12.03, 21:37
            No dalej stoi na Woli ;)
            • kuba203 Re: APEL 09.12.03, 21:38
              pavlack napisał:

> No dalej stoi na Woli ;)

No to co mówisz, że go tam nie ma? :D
              • pavlack Re: APEL 09.12.03, 21:41
                Gdzie? Przecież napisałem "Jeden stoi na Wawrzyńca"
                Nie napisałem gdzie stoi drugi ;)
                W każdym razie miałem na myśli innego niż Tomek :D
                • kuba203 Re: APEL 10.12.03, 19:48
                  pavlack napisał:

> Nie napisałem gdzie stoi drugi ;)

LOL, faktycznie ;P
    • krzysiek111 Re: APEL 10.12.03, 19:00

> Alepuję do władz MPK Kraków o odnowienie do stanu takiego jak RTO autobusów
      Jel

BTW kawałem wszechczasów była mowa na temat remontu składu 3xN(ND) przez
      miasto, kiedy enkę #107 MZNT sprzedało do Wawy - o ile dobrze pamiętam
      • Gość: mouset Re: APEL IP: *.ghnet.pl 14.12.03, 23:00
        Konieczny jest remont scanii 111 nr 47740 , podobno nie jest ona na chodzie
        Az głupio byłoby sprowadzać scanię z Karczewa z powrotem
        • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.12.03, 23:04
          to ja proponuję w te wakacje zamiast tramwajami zająć się właśnie 111 47740, co Wy na to??
          • Gość: Locutus Re: APEL IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 15.12.03, 01:30
            ZA! Nawet się mogę przyłączyć, pod warunkiem, że będziemy robić popołudniami :-P

Pzdr.
            LOKI
            • Gość: mouset Re: APEL IP: 149.156.15.* 15.12.03, 08:54
              Jeszcze jest kwestia co tam jest do zrobienia
              • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 08:59
                ja nie wiem, ale pewnie wszystko...

no i kto by to załatwił, bo ja nie mam pojęcia jak się takie coś załatwia...

co wogóle wyremontowaliście (co i w czym)
                • pavlack Re: APEL 15.12.03, 17:09
                  To jest kwestia taka, że nam jako nie-fachowcom dużo łatwiej jest zająć się
                  czymś co jest w miarę na chodzie. A obawiam się że Scanii potrzebny jest
                  generalny remont...
                  W tym roku zrobilismy wnętrze T4+B4 (malowanie sufitu, czyszczenie, wymiana
                  uszkodzonych elementów itp.). Ale już np. taka wymiana okna w T4 to jest duuuży
                  problem ;) i musieli nam mechanicy z Huty pomagać. Tak więc to nie jest takie
                  proste.
                  Do roboty zawsze się coś znajdzie (chcociażby wymalować siedzonka w ND, jakieś
                  tam drobne prace przy innych wagonach).
                  Jak będziemy coś ustalać na przyszły rok to się zapytam o tą Scanię, ale
                  obawiam się że niewiele się da zrobić. Ale zobaczymy.

A do Locutusa - sorki, ale nikt nie będzie się do Ciebie dostosowywał,
                  najczęściej pracujemy w godzinach 10-14 lub podobnie, a poza tym jakoś jak było
                  spotkanie w lutym to siedziałeś cicho, a teraz nagle jesteś taki chętny do
                  roboty...?
                  • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 18:54
                    jeżeli o mnie chodzi, to mówgłbym przy tym siedzieć 24h/dobe

w wakacje czasowo jestem NIEOGRANICZONY, więc moge kiedy się tylko da

odnośnie robienia czegokolwiek trudnego... będziemy myśleć :)

pytanie mam tylko, czy muszę załatwiać jako nowy jakieś formalności (bo generalnie nie należę do zadnego klubu ani nic...)
                    • pavlack Re: APEL 15.12.03, 20:38

> jeżeli o mnie chodzi, to mówgłbym przy tym siedzieć 24h/dobe

Hihi, zapewniam że max po 6 godzinach dziennie wysiądziesz :) Albo zaczniesz
                      rozmawiać z hamulcem bezpieczeństwa w tramwaju (przypadek autentyczny ;-P)

> odnośnie robienia czegokolwiek trudnego... będziemy myśleć :)

Spox, najważniejsze są chęci :)

> pytanie mam tylko, czy muszę załatwiać jako nowy jakieś formalności (bo
                      general
                      > nie nie należę do zadnego klubu ani nic...)

Nic nie musisz, jak będzie coś wiadomo co będziemy robić, lub jak będzie jakieś
                      spotkanie w tej sprawie to damy znać :)
                      • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 21:06
                        Pavlack, mówisz że po 6 godzinach wysiądę...

w zeszłe wakacje miałem przyjemność wykonywania remontu generalnego Forda Sierry CSV... najdłuższy maraton to 65 godzin o kanapkach i pepsi (no i kilku browarach),w sumie w miesiąc była gotowa cała blacharka, silnik, i wnętrze...

mam nadzieję że będę mógł pokazać, na co mnie stać, jeśli chodzi o pojazdy :)

z hamulcem bezpieczeństwa też chętnie pogadam... a co!

nowe hasło:
                        Hamulec bezpieczeństwa też człowiek! :PPP
                        • pavlack Re: APEL 15.12.03, 21:37
                          No to zwracam honor i jestem pod wrażeniem, chociaż z drugiej strony... wagon
                          T4 jest tak wrednym wagonem (chociażby dlatego, że część z jednego wagonu nie
                          pasuje do drugiego, chociaż teoretycznie powinna :D) że każdy przy nim
                          wysiądzie :D Niektórzy z tego forum mogą to potwierdzić ;)

> nowe hasło:
                          > Hamulec bezpieczeństwa też człowiek! :PPP

Buahahaha :)
                          • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 21:51
                            a tak wogole to co jest do robty?
                            jakie tramy/autobusy?
                            • pavlack Re: APEL 15.12.03, 22:00
                              Teraz nie jestem w stanie Ci dokładnie powiedzieć, na pewno wiekszych prac nie
                              wymagają T4+B4, 102N, Ogórek i eNka silnikowa.
                              Jeżeli chodzi o inne wagony to:
                              SN1 - w paru miejscach już go rdza zżera, poza tym w najbliższym czasie będzie
                              miał robione (ale nie przez nas) coś ze stolarką.
                              SN2+PN2 - tutaj nie wiem, ale na pewno coś się znajdzie :)
                              ND - no tak jak pisałem, wypadałoby go ogólnie odświeżyć (siedzonka pomalować
                              itp.)
                              102Na - ten jest chyba w najgorszym stanie, niestety, wymaga dużych prac na
                              zewnątrz, w środku był robiony rok temu więc chyba jest OK
                              102NaD - no temu też przydałby się remoncik

Jeżeli chodzi o autobusy to oprócz Ogóra nic nie wiem, bo wszystkie autobusy
                              stoją zamknięte w halach na Wawrzyńca.
                              • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 22:18
                                no to w sumie fajnie, jak się coś znajdzie :)

ale autobusy też mają dusze i też je trzeba dopieścić! :P
                                • pavlack Re: APEL 15.12.03, 22:23
                                  No, Ogórek był przełomem, mam nadzieję, że coś się ruszy w tym temacie :)
                                  • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 22:31
                                    a swoją drogą jak to jest ze pozwalają Wam cokolwiek robić, no i jak się odbywa to wszystko, skąd wiecie co możecie zrobić, czy ktoś Was pilnuje itp. ile Was to kosztuje ?
                                    • pavlack Re: APEL 15.12.03, 22:35
                                      Mhm, mam nadzieję że będziesz w trambarze w sobotę?
                                      To wtedy Ci dokładniej wyjasnię :)
                                      Alob jutro ewentualnie coś napiszę, bo teraz już spać idę, dobranoc ;D
                                      P.S. Ale fajnie śniegiem sypie :)
                                      • Gość: Voith Re: APEL IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 22:46
                                        no ja w trambarze na 99,9% będę (to 0,1% to ewentualna służba)

śniegiem zreczywiście pięknie ciepie :)
                                        • pavlack Re: APEL 16.12.03, 15:50
                                          No to OK, jeśli mi się uda pojawić to pogadamy, jeśli nie to napisze na forum
                                          kiedyś ;)
                  • Gość: Locutus Re: APEL IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 16.12.03, 01:18
                    A no nie wiem, czy będę chętny - nie chcę teraz nic deklarować, nie wiem, co
                    będe porabiał w wakacje itede itepe...

Ale po prostu godzina 10 rano to dla mnie barbarzyńsko wczesna pora - w wakacje
                    to ja sypiam do południa, więc raczej odpada :-P

Pozdrawiam.
                    LOKI (LEŃ)
                    • pavlack Re: APEL 16.12.03, 15:48
                      Spox, dasz znać przed wakacjami :)
                      A co do wstawania - no sorry, ale jak się coś chce zrobić to trzeba rano
                      wstać :)
                      • Gość: mouset Re: APEL IP: *.ghnet.pl 16.12.03, 15:55
                        Ew. w nocy możesz pilnować to co zrobiono
                        • Gość: Locutus Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.12.03, 02:31
                          ...będziesz miał dwa dni wolnego :-D

pomysł Mouseta mi się podoba, hihihi...

Wy te tramwajki to tak codziennie robicie, czy raz w tygodniu? Bo jak
                          codziennie, to nie ma szans, żebym się tak zrywał ;-)

Ale zawsze zostaje Krakowska Linia Muzealna ;-)

Pzdr.
                          LOKI
                          • pavlack Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... 17.12.03, 16:29
                            No, to zależy jak komu pasuje, najczęściej 3-4 razy w tygodniu :D
                            A co do Krakowskiej Linii Muzealnej - zobaczymy...
                            • Gość: m ouset Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.ghnet.pl 17.12.03, 17:42
                            • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.12.03, 02:57
                              Łatwiej się zerwać raz w tygodniu niż kilka razy...

Pzdr.
                              LOKI
                              • pavlack Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... 18.12.03, 15:55
                                Zycie miłośnika wymaga poświęceń ;-P
                                • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 19.12.03, 04:35
                                  Jeśli chodzi o poświęcenia to jestem typowym Polakiem:

"W samolocie wysiadły trzy silniki... został tylko jeden... samolot zaczął
                                  gwałtownie spadać w dół. Wychodzi kapitan i mówi do pasażerów:
                                  - Ktoś z was musi wyskoczyć, żeby pozostali przeżyli.
                                  Cisza. Kapitan zasugerował losowanie. Wypadło na Francuza. Francuz przeleciał
                                  wszystkie brunetki, wypił wino i skoczył z okrzykiem "VIVA LA FRANCE" na
                                  ustach. Niestety samolot spadał dalej. Odbyło się więc następne losowanie. Tym
                                  razem padło na Amerykanina. Amerykanin wypił whisky, przeleciał wszystkie
                                  blondynki i z okrzykiem "GOD BLESS AMERICA" skoczył. Samolot wprawdzie przestał
                                  lecieć jak kamień w dół, ale nadal obniżał swój pułap... przeprowadzono więc
                                  następne losowanie. Padło na Polaka. Polak wypił wódkę, przeleciał wszystko, co
                                  się rusza i z okrzykiem "NIECH ŻYJE MOZAMBIK" wyrzucił Murzyna z samolotu".

;-)

Pzdr.
                                  LOKI
                                  • Gość: mouset Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.ghnet.pl 20.12.03, 22:29
                                    Zawsze możesz wzorem Mouseta wziąć dyżur 48h
                                    • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.12.03, 01:06
                                      Takie pytanie: czy podczas czterdziestej szóstej godziny dyżuru odróżniasz
                                      jeszcze zapalenie wyrostka robaczkowego od urazowej amputacji nogi?

;-)

Pzdr.
                                      LOKI
                                      • Gość: mouset Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: 217.96.109.* 21.12.03, 15:29
                                        To nie moja branża, nie stoje za stołem
                                        W tej branży dlatego jest pięciu dyżurnych, a maxc. mają po 24h
                                        • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 22.12.03, 02:14
                                          Nie wyobrażam sobie JAKIEJKOLWIEK roboty wymagającej myślenia po 48h bez snu...

Pzdr.
                                          LOKI
                                          • pavlack Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... 22.12.03, 07:33
                                            Mi sie wydaje, że mouset chyba się może zdrzemnąć, jak zgłoszeń zadnych nie
                                            ma :)
                                            No chyba ze tak to tylko w "Na dobre i na zle" moga ;-P
                                            • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 23.12.03, 03:51
                                              A wiesz jak się człowiek czuje jak sobie drzemie wreszcie pierwszy raz od 24h i
                                              nagle ktoś go obudzi? Przez kilka-kilkanaście minut nie wie o co chodzi, przez
                                              następne kilkanaście jest bardzo niemiły dla otoczenia - doświadczyłem tego
                                              zarówno jako budzony jak i jako budzący lekarza na pogotowiu parę lat temu ;-)

Pzdr.
                                              LOKI
                                              • mouset Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... 24.12.03, 23:12
                                                No to się ładnie urżnąłeś
                                                • Gość: Locutus Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 25.12.03, 05:37
                                                  ???
                                                  ???
                                                  ???
                                                  • mouset Re: Co masz zrobić jutro zrób pojutrze... 25.12.03, 20:31
                                                    To jest najczęstsza przyczyna budzenia p. lekarza pogotowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka