Dodaj do ulubionych

Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie?

IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 10.12.03, 22:40
Gdzie można u nas kupic dobrą szynkę itp na święta
I gdzie w Krakowie dobry chleb a nie kruszące się bezsmacze??
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 10.12.03, 23:06
      z tańszych polecam plac imbramowski, pieczywo od kruczka (osobienno dobrze
      wypieczony chleb krakowski), a wędliny z limanowej albo dębicy ( w tym szynka z
      wianuszkiem tłuszczu, jak pan bóg przykazał, nie za słona, nie zbyt mokra)..
      o droższych doniosą ci niechybnie czytacze miejscy, bom ja wieśniak...
    • Gość: sklonowana40 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 09:13
      Wedliny najlepiej kupowac w sklepiku kolo lodowiska, po prawej stronie przed
      slodyczami z "Wawelu". Swieze i smaczne, cenowo tez ok. Z chlebem ciezko jest.
      Ja kupuje na krakowskiej (prawie rog z Miodowa) dobre pieczywo z Wadowic i
      Myslenic (chyba). Moja wybredna mamcia chwali sobie ten chleb:-)
      Pozdr.
      • Gość: Biometka Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.z-miesne.krakow.pl 18.12.03, 12:04
        Najlepsze wyroby na krakowskim rynku, to wyroby Krakowskich Zakładów
        Mięsnych "Krakmeat". Kupuję je na stoisku firmowym w Tesco na Kapelance albo
        Wielickiej. Pozdrawiam:)
        • kathy38 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 18.12.03, 12:24
          Taaa, każda pliszka swój ogonek chwali.
        • peteen jest to najbardziej wszawa reklama... 18.12.03, 12:34
          jaka ostatnio widziałem...
          czy wam tam w tych zakładach już całkiem priony mózgi wyżarły ?
          chociaz ip zmieńcie...
    • m_q Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 11.12.03, 09:16
      Szynki, balerony i ostatnia w Krakowie nadająca się do jedzenia kiełbasa
      lisiecka są dostępne w sklepiku "Pod Aniołami" na Grodzkiej. Nie najtaniej, ale
      warte swojej ceny.

Z chlebów to osobiście polecam podgórską piekarnię Trela lub krakowską Magiera
      przy Zwierzynieckiej.
      • seven Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 12.12.03, 15:57
        chleb spod aniolow tez jest niczego sobie.. u mnie w domu czesto je sie
        jeszcze pieczywo z piekarni na placu na stawach, ale o ile zaraz po
        wypieczeniu jest ono swietne to po paru godzinach ciezko ugryzc:/
        • Gość: eeeee Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: 195.116.155.* 16.12.03, 10:45
          a gdzie się zaopatrują Ci spod Aniołów? przeciez ŁOdzińscy chyba nie mają
          własnej masarni?

• Gość: smakosz Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 12.12.03, 15:45
      Co,w tym miescie już nikt szynki nie jada, czy co?
      • peteen Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 12.12.03, 15:51
        owszem
        z kota...
      • m_q Jada się, jada... 16.12.03, 12:01
        ... tylko szynka nieszprycowana fosforanami i ulepszaczami to teraz rzadkość
        porównywalna z parówkami z "Ostatniej paróweczki hrabiego Barry Kenta"
        w "Misiu" Barei.
      • Gość: anulcia7 Re: wędliny? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 12:09
        teraz nigdzie nie ma dobrych wędlin. Szynki w szynce jak na lekarstwo. Nie
        lepiej kupić sobie kawałek mięsa i przygotować samemu???
        • peteen święte słowa... 16.12.03, 13:36
          kupić surową i ugotować w warzywach...
          miodzio...
          • Gość: anulcia7 Re: święte słowa... IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 13:53
            kupić surową, włożyć w sól peklową, potem wyjąć, nadziać czosnkiem, posmarować
            lekko miodem i papryką i upiec w rękawie do pieczenia, żeby nie straciło smaku
            i wilgoci. Miodzio to mało powiedziane!!!
            • peteen Re: święte słowa... 16.12.03, 13:56
              pięknie (czyt. smacznie) napisane...
              z tym, że nie wszyscy lubią czosnek...
              smacznego !
              :c)
              • Gość: anulcia7 Re: o czosnku do peteena IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 17.12.03, 07:24
                Oczywiście, że nie wszyscy lubią czosnek, ale śladowa jego ilość+ zioła
                zaspokoi nawet najbardziej wymagających. Smacznego.
    • Gość: kobita1 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 14:45
      Lodzinscy i owszem maja swoja masarnie i swinki. Czesto kupowlam u nich
      wedliny...do czasu. Niewatpliwy sukces handlowy niestety odbil sie na jakosci:
      szynka ociekajaca slona woda, poledwica ociekajaca slona woda, baleronik z
      ktorego saczy sie slona woda....Wyszlo mi z obliczen, ze ta slona woda jest w
      cenie 20-letniego porto! Ktorej to slodyczy zycze wszystkim!

Ps. Familia z Kielc systematycznie podsyla mi wyroby z jakiejs malenkiej
      masarni prywatnej....
    • Gość: kobita1 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 14:49
      ...no i oczywiscie buda Debicy na Starym Kleparzu. Polecam - bez fanaberii, ale
      bardzo smaczne i niedrogie.
      • peteen Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 16.12.03, 15:02
        i właśnie o nich myślałem, pisząc tu o placu imbramowskim...
        • Gość: OLO I Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:18
          Super wedlina jest w Grajpeku na Wysłouchów (Qrdwanów) i na Prokocimiu. Mała
          wytwórnia i tylko ich wyroby - polecam boczek grillowy i karczek pieczony (już
          mi ślina leci), szyneczka sucha (nie namaczana) też niczego sobie.

PS. Moi znajomi robią tam zakupy po pare kilo wędlin i zawożą rodzinom do
          Niemiec i Szwecji.
          • connie1 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 16.12.03, 18:52
            Dołączam się do reklamy Grajpka , a ponieważ mieszkam nieopodal to korzystam
            często...
            Małe jest lepsze!!!!
            • tomaszek193 Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? 17.12.03, 09:25
              napiszcie gdzie dokładnie jest ten Grajpek, z Borku to nie tak daleko, więc
              pojadę i kupię coś na spróbowanie. Słyszałem, że niezłe wędliny są w tych
              malutkich sklepach na Klinach. Ciekawe dlaczego nikt nie zachwala wędlin z
              Tesco albo Carrefoura, a takie tłumy się tam teraz kłębią.
              • Gość: OLO I Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 12:31
                wysłouchów 53
    • Gość: iberka Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: w3cache.* / 195.150.72.* 19.12.03, 15:30
      od kilku mcy kupuje wedliny tylko w jednym miejscu...malutkiej masarence na
      os.widok,w srodku osiedla.pewnie nigdy bym nie poznala ich smaku gdyby nie
      moje lenistwo:-).poszlam tam kupic gotowe pierozki,ktore tez sa zreszta
      super,i okazalo sie,ze pani ma weedlin mnostwo ale tylko 3 rodzaje drozsze i
      prawdziwe:-).wedzone,pieczone na ogniu.Wygladaja super,w smaku nie slone,nie
      ma w nich kropli wody ,ktora wylewa z kazdej innej wedliny.no i sa swietne
      nawet po miesiacu mrozenia i po rozmrozeniu.cenowo okolo 25/30 zl/kg ale
      warto.ja tam wole 20 dgk poledwicy z ognia niz pol kilogrma jakiejs gotowanej
      szynki ze slona woda,brrrrr.No i smak tych wedlin to jest to co pamietam z
      dziecinstwa,takiej wedliny nie jadlam od 10 lat.jest karczek,szynka i
      poledwiczka,poza tym bok wedzony i wedzony go otowania oraz szynka tez wedzona
      ale jeszcze do gotowania.pysznosci.
      iza
      • Gość: iberka a pieczywo...... IP: w3cache.* / 195.150.72.* 19.12.03, 15:34
        ....na ul.Bujaka,w taki mautkim sklepie przy przystanku autobusowym chelebk
        zlonecznikowy oraz zytni mieszany z piekarni sarmackiej.dla mnie super ,bo sie
        nie krusza i sa lekko wilgotne a nie suche jak bulka tarta.no a poza tym
        schulstadt :tost z suszonymi pomidorami i tost 3 ziarna.
        iza
    • Gość: Kasia Re: Gdzie najlepsze wędliny w Krakowie? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 23:20
      szynka do gotowania w Hali Targowej w budynku lodowiska ostatnie stoisko w
      ciągu na prawo od wejścia. kupuje ją od kilku lat i to jest to, co pamiętam
      jako szynkę z czasów, kiedy wędliny nie robiły się śliskie po 3 dniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka