Dodaj do ulubionych

Budy - krakowska specjalność

IP: *.ghnet.pl 15.06.09, 10:21

Panie redaktorze, rondo Mogilskie jest jednym z największych bubli
urbanistycznych ( bo architektury tam za dużo nie ma)Krakowa. Zaprojektowane
owszem z pomysłem ale fatalnym. Nie ma się co dziwić jeśli projektantami
jednej z najważniejszych przestrzeni Krakowa są...inżynierowie ruchu
drogowego. Proszę nie robić krakowianom wody z mózgu. Pewność z jaką wypowiada
Pan swoje sądy jest zdumiewająca.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Budy - krakowska specjalność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.06.09, 11:24
      Budka jak widać na obrazku ustawiona tak, że można się za nią pod
      osłoną murku i tak przemknąć do tunelu - Polak potrafi!
      A jak panowie pilnowace mają budkę, to pewnikiem w niej siedzą i
      piją herbatkę, a może i telewizorek sobie już przynieśli...
    • Gość: piech Hahaaa, to chyba jakiś żart????????? IP: *.zax.pl 15.06.09, 11:26
      "Rondo Mogilskie z pewnością jest jedną z architektonicznych wizytówek
      miasta" Chyba myślimy o dwóch różnych rzeczach:))) Przecież to rondo
      wygląda z góry jakby wojna się skończyła wczoraj – jakby tam w środek
      bomba pierdyknęła. Toż to skandal!!!!
      • jasiuniu Re: Hahaaa, to chyba jakiś żart????????? 15.06.09, 13:37
        Masz rację. I po jakiego grzyba te idiotyczne resztki murów? Rozumiem, że to
        pozostałości po "austriackich" fortach. Supergrrrratka dla miłośników, a dla
        mieszkańców, którzy nie podzielają pasji i są w przygniatającej większości to
        dodatek psujący wygląd ronda. Usunąć to w cholerę...
        • Gość: Jaś Re: Hahaaa, to chyba jakiś żart????????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.09, 15:21
          I Stare Miasto wyburzyć. Bo zajmuje miejsce gdzie można by hipermarket postawić. Mieszkańcy bez pasji oglądania zabytków którzy są przygniatającą większością uważają je za zbytek. Usunąć w cholerę ...
          • annniii ;) 16.06.09, 09:04

• Gość: Martineq To jest nic. IP: 89.74.150.* 15.06.09, 11:30
      Moze by wiecej miejsca poswiecic budom znajdujacym sie przy wiadukcie obok
      hali targowej. To jest dopiero dramat i to w centrum miasta...
    • stasieczek5 Budy - krakowska specjalność 15.06.09, 11:40
      KRAMARSTWO !!!!
      w najgorszym tego słowa znaczeniu.
      Niestety. Wydawanie zezwoleń na stawianie kramów, budek, bud,
      pakamer i wszelkiego rodzaju badziewia to specjalność krakowska i
      polska.
      W niedzielę policzyłem ilość bud usytuowanych obok przystanku
      autobusowego na rogu Alei i Karmelickiej ( w kierunku Kleparza )i co?
      DZIESIĘĆ bud. Rożnego "typu", koloru, wielkości itp. Niby
      reprezentacyjna ulica a dziadostwo jak na głębokiej prowincji.
      I tak jest WSZĘDZIE.
      Co do Ronda Mogilskiego. Każdy ma swoją opinię. Ale nie
      deprecjonujmy wszystkiego. Przyjezdym sie podoba. Mnie też. Ale bez
      BUDY !!!
      • 3cik <-------------------------=-= 15.06.09, 11:47
        BUDY - DO BUDY!
        Budy wbrew tytułowi to moim zdaniem specjalność Warszawy.
    • Gość: Alik Budy - krakowska specjalność IP: *.bj.uj.edu.pl 15.06.09, 11:55
      Alez Polacy uwielbiaja budy!
    • Gość: KRK Przykład bylajakości... IP: *.zax.pl 15.06.09, 11:58
      Słyszałem już, że na konferencji urbanistów Rondo Mogilskie zostało
      przedstawione jako przykład "jak nie projektować węzła przesiadkowego". Taki
      cuda na zachodzie się już burzy i robi bardziej sensowne projekty. Ale niestety
      nasi fachowcy wykształcenie w latach '80 i '90 na bazie projektów z lat '70 mają
      gdzieś pomysłowość w końcu miast dało im monopol na projekty, więc nic tylko
      brać kasę.
    • Gość: NH Budy - krakowska specjalność IP: *.chello.pl 15.06.09, 13:54
      Ta syfna buda na rondzie mogilskim jest symbolem całej prezydentrury Jacka Majchrowskiego: syf, kiła i mogiła (a raczej trująca spalarnia w Mogile). Nic dodać nic ująć, jeżeli ten gość zostanie wybrany na 3 kadencje to Kraków zostanie największą wsią na świecie, jeżeli juz nią nie jest.
    • xylan Budy - krakowska specjalność 15.06.09, 14:28
      Miasto bud i budek:
      www.klubkrakowski.pl/upload/publications/krakow___stoleczne_krolewskie_miasto_bud_i_budek_0.pdf
    • Gość: PIOR Re: Budy - krakowska specjalność IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.09, 20:38
      Moim zdaniem znacznie większym problemem na Mogilskim są: zaszczane widny,
      rdzewiejące i nie jeżdżące ruchome schody, rdzewiejące drzwi do wind, pomalowane
      ściany sprayem, samochody parkujące na dojściach do Ronda, te koszmarne
      bilboardy stojące na betonowych klocach, które budimex miał sprzątnąć po
      zakończeniu inwestycji no i myślę że coś by się jeszcze znalazło. A riuny są
      kapitalnie oświetlone nocą i ich obecność jest fajnym pomysłem. Budy w zasadzie
      nie widać...
      • 2brat3 Re: Budy - krakowska specjalność 16.06.09, 10:35
        Gość portalu PIOR ma rację. Spece od ruchu w obszarze Ronda czekają ponadto na
        ciężki wypadek, kiedy to jakiś rowerzysta połamie kręgosłup przechodniowi
        idącemu w kierunku wyjścia do al. Beliny-Prażmowskiego - dopiero po zapłacie
        odszkodowania oznakują przejście dla pieszych na trasie rowerowej.Piesi licznie
        wychodząc tu z "za węgła" (przy aparacie telefonicznym) wkraczają wprost na
        ścieżkę rowerową, którą pędzą na złamanie karku rozpędzeni z góry rowerzyści
        (zjeżdżający od strony ul. Lubomirskich)Przy okazji: al.Beliny -Prażmowskiego
        została niebywale zdewastowana podczas ruchu ciężkich pojazdów, a w połamanych
        płytach chodnikowych zostały dziury po prowizorycznych znakach - na jedynym
        nowym fragmencie (skrzyżowanie z ul. Olszańską w kierunku cmentarza) nie
        starczyło już na oznakowanie ruchliwego przejścia dla pieszych !
      • Gość: Max Krakus Re: Budy - krakowska specjalność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.09, 22:01
        Budę widać - to po pierwsze, a zaszczane windy - to już kwestia MPO i jego
        pracowników czy innej służby sprzątającej, dobrze ze są czynne, nie jak na
        Dworcu Głównym - na parking nad dworcem nie wyjeżdża ani jedna! winda!
    • Gość: balusz Re: Budy - krakowska specjalność IP: *.chello.pl 15.06.09, 21:44
      Budy ktorej nie widac sie czepia, a paskudne rondo wychwala. Dziwny ten
      "dziennikarz"...
    • Gość: gosc Re: Budy - krakowska specjalność IP: *.adsl.inetia.pl 15.06.09, 22:11
      Rondo to wyjatkowy bubel, przejazd samochodem trwa tyle co poprzednio, a
      przejscie z autobusy to tramwaju to cale 'kilometry', bo autobusy nie zjezdzaja
      na dol, no poza nocnymi (a jednak sie da). Dlatego zrobiono nawet dodatkowy
      przystanek autobusowy przy Brodzinskiego, co tylko wydluzylo podroz miejska
      komunikacja. Efekt odwrotny od zamierzonego. Redaktor nie widzial ronda, czy tez
      sponsoruje go UMK?
    • Gość: KRAKOWIANKA Budy - krakowska specjalność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.09, 12:51
      Mieszkam na Mogilskiej i nie byłam zachwycona przebudowa.Teraz jednak nie mam nic przeciwko..bardzo mi sie podoba.No troche trzeba pochodzic,ale jest przestronnie a mury dodaja uroku.Jestem pewna,ze to Rondo jest i bedzie najładniejsze.Zadbano też o zieleń i ławeczki.Windy ,schody i porecze,to inna sprawa.Ta rdza przeraża.Co do sciezek rowerowych ,to owszem są szaleńcy ale i piesi maja gdzies sciezke i spokojnie sobie spaceruja....
    • Gość: Max Krakus Budy - krakowska specjalność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.06.09, 21:38
      Ta buda - zresztą nie sfotografowana przez reportera - rzuca się w oczy swoją
      "belejakością" - i po co komu ona? I jaki idiota wymyślił dyżurujących po to
      żeby ktoś nie wlazł? co? znaku - rysunku czytelnego nie potrafią postawić? Za
      dużo miasto pieniędzy ma??? Gdzie my żyjemy? Debili kto z kogo robi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka