IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.03, 21:11
Dzis jakis gosc z MPK mowil w radiu ze "solarki" zastapia Ikarusy >facet
zapytal go ze niesa przeglubowe a on ze przegluby znikna z
105,129,130,132,172 .Wozy ze 105'129 przejda na184 ze 132,172 na 139 a ze
130 na 501
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: solaris IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 21:14
      To co ile będzie jeździł krótki 130?? Co 2 minuty?? To już 105 co 6 minut
      wygląda bardziej realnie.

Michał Wojtaszek
      • Gość: Voith Re: solaris IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.12.03, 21:35
        Kratyn Grudnia?

a może przyszłego roku??
        • pavlack Re: solaris 15.12.03, 21:41
          Pożyjemy, zobaczymy... cały czas się przecież mówiło, że za Solarki do kasacji
          idą 120M...
          • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 16.12.03, 02:08
            Zwłaszcza, że świniaki są w LEPSZYM stanie od pieprzonych jelczydeł...

Pzdr.
            LOKI
            • balsen Re: solaris 16.12.03, 14:02
              Lepiej brzmi "Prosiaczki" zamiast Świniaki.
    • Gość: GICEK Re: solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.03, 15:29
      A wogole przetarg jest wazny czy ktos sie odwolal /bedzie jak z Kalwaryjska/
    • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 16.12.03, 16:21
      W pewnych aspektach jest to niezłe np 130 (ale konieczna jest jeszcze jedna
      brygada, a rano dwie) czy 132 albo 129 (przy okazji pociąć pasożyta-142)
      Wtedy grzmota na 129 na stałe, ikary ze 129 (7) - na żylety
      Deskorolki na 172

I wówczas do dyspozycji jest 12 ALB, w sam raz na 501 i 159
    • Gość: christoph Re: solaris IP: *.autocom.pl 16.12.03, 16:42
      Krótki 129 to raczej nie jest dobry pomysł. Jeździ tym dużo studentów Polibudy z akademików na Warszawską, często w ikarach jest tłok. 105 też często jest
      zatłoczony.
      • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 16.12.03, 17:52
        Ale na 129 i 130 okres tłoku jest najkrótszy
        • pavlack Re: solaris 16.12.03, 18:25
          129 zostawić w spokoju, ewentualnie pociąć do f=12 i skoordynować ze 142 na
          wspólnym odcinku
          130 krótkie i dołożyć 1 lub 2 brygady tak jak proponuje mouset, lub pociąć do
          f=8/0 i zostawić przeguby.
          172 można ewentualnie pociąć do f=12, zostawić przeguby
          132 bez zmian
          • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 16.12.03, 18:40
            pavlack napisał:

> 129 zostawić w spokoju, ewentualnie pociąć do f=12 i skoordynować ze 142 na
            > wspólnym odcinku

dodać dwie brygady (ze 142) i puścić krótki 129 - solarkowy

> 172 można ewentualnie pociąć do f=12, zostawić przeguby

uzyskasz w ten sposób max. dwie brygady

> 132 bez zmian

a jaka jest różnica solarka a deska?
            • pavlack Re: solaris 16.12.03, 18:48
              Gość portalu: mouset napisał(a):

> dodać dwie brygady (ze 142) i puścić krótki 129 - solarkowy

Za często też nie jest dobrze, bo korki itp., i w efekcie cały rozkład nam się
              sypie.
              Poza tym nie ma co dążyć do takiej eliminacji przegubów, Ikary spokojnie
              jeszcze ze 2 lata pojeżdżą, w przyszłym roku przydałby się więc przetarg na 50
              przegubów.
              A 142 należy zostawić w spokoju, no, ewentualnie możnaby pociąć do f=15 w
              szczycie, chociaż nie wiem czy to taki dobry pomysł. Tym jednak kupa ludzi
              jeździ (inna sprawa, że to najczęściej deficyt w postaci emerytów).

> > 172 można ewentualnie pociąć do f=12, zostawić przeguby
              >
              > uzyskasz w ten sposób max. dwie brygady

Zawsze coś.

> > 132 bez zmian
              >
              > a jaka jest różnica solarka a deska?

Deska mieści więcej ludzi :)
              • Gość: Piter vel PIOR 129 IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 19:54
                to czym wkońcu będe jezdzil na 129??dalej syfem czy czymś lepszym??
              • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 17.12.03, 22:16
                pavlack napisał:

> Za często też nie jest dobrze, bo korki itp., i w efekcie cały rozkład nam
                się sypie.
                Hmmm, ciekawy pogląd, ciekawy

> Poza tym nie ma co dążyć do takiej eliminacji przegubów, Ikary spokojnie
                > jeszcze ze 2 lata pojeżdżą, w przyszłym roku przydałby się więc przetarg na
                50 przegubów.
                Wystarczyłby pilny na 10 sztuk

> A 142 należy zostawić w spokoju, no, ewentualnie możnaby pociąć do f=15 w
                > szczycie, chociaż nie wiem czy to taki dobry pomysł. Tym jednak kupa ludzi
                > jeździ (inna sprawa, że to najczęściej deficyt w postaci emerytów).
                O! Doszliśmy do sedna sprawy p.t. kto jeździ 142, bo np ok.11 rano oprócz
                dziadów z Tomexu i innych placów nikt uczciwy nie jedzie
                Proponuję 132 wydłużyć do Wzgórz, a 142 ciąć aż zbrzydnie im ta jazda, chociaż
                to twarde sztuki, mimo że mają darmochę, to nie podjadą innym tylko czekają do
                upadłego na 142

> uzyskasz w ten sposób max. dwie brygady
                >
                > Zawsze coś.

No niby tak, starczy na deficyt na 130 i 132

> Deska mieści więcej ludzi :)
                Domyslam się :) Ale ile więcej?
                • pavlack Re: solaris 17.12.03, 23:00

> > Za często też nie jest dobrze, bo korki itp., i w efekcie cały rozkład nam
                  >
                  > się sypie.
                  > Hmmm, ciekawy pogląd, ciekawy

Poza tym, że ciekawy, to prawdziwy :), polecam np. 105 w dniu 1 listopada :)

> Wystarczyłby pilny na 10 sztuk

Mhm, Ikary już sie sypią. Ja tu na razie mówię tylko i wyłącznie o wymianie
                  taboru, a nie o ewentualnym zwiększaniu ilości przegubów.

> O! Doszliśmy do sedna sprawy p.t. kto jeździ 142, bo np ok.11 rano oprócz
                  > dziadów z Tomexu i innych placów nikt uczciwy nie jedzie

Ok. 11 rano tak, ale np. ok. 7 rano i 14-15 popołudniu to ja jeżdżę ;-P
                  A tak serio, gdybyśmy mieli midibusy (np. SU10) to one byłyby tu idealne na
                  większą część trasy (przy obecnej częstotliwości).

> > uzyskasz w ten sposób max. dwie brygady
                  > >
                  > > Zawsze coś.
                  >
                  > No niby tak, starczy na deficyt na 130 i 132

Noo :) Ale na 132 przegub nie jest potrzebny, tam deski są właśnie idealne...

> > Deska mieści więcej ludzi :)
                  > Domyslam się :) Ale ile więcej?

Deska ok. 150, Gniot i inne podobne 12-metrowce ok. 100, M181 ok. 180
                  • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 18.12.03, 00:50
                    > Mhm, Ikary już sie sypią. Ja tu na razie mówię tylko i wyłącznie o wymianie
                    > taboru, a nie o ewentualnym zwiększaniu ilości przegubów.

Co sypie się bardziej? Świniaki czy jelczydła?

Pzdr.
                    LOKI
                    • Gość: qqq Re: solaris IP: *.net.autocom.pl 18.12.03, 15:23
                      Jelczydła i zasrane Alby
                      • pavlack Re: solaris 18.12.03, 15:31
                        Jelczydła sypią się bardziej. Natomiast ALBY są w b. dobrym stanie.
                        • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 19.12.03, 03:05
                          No właśnie... nie wiem, co za debil pisze, że alby się sypią...

Pzdr.
                          LOKI
                          • luqazs TRZESIAWKI w ALBach 24.12.03, 22:53
                            taaaak, to polecam przejazdzke albami na tylnych siedzeniach, silnik podczas
                            postoju dostaje takiej wibracji ze ciezko to wytrzymac!!!!! to jest po prostu
                            straszne!!!! (moze nie we wszystkich albach ale na pewno w kilku).
                            • Gość: Locutus AVE ALBA! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 25.12.03, 05:42
                              Ja jeżdżę Albą CODZIENNIE (brygada 173-09A) i bardzo sobie chwalę te autobusy.
                              Wygodne siedzonka, cieplutko, przytulnie, niski poziom hałasu od silnika
                              (szkoda że się wsio telepie), okna nie przeciekają (za to w jednej cieknie z
                              otworów wentylacyjnych)... zresztą ALBy mają swoje lata - są starsze od
                              odkurzaczy, a jednak trzymają się O WIELE lepiej.

AVE ALBA!

Pzdr.
                              LOKI
                  • Gość: mouset Re: solaris IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 18.12.03, 13:14
                    pavlack napisał:

> Poza tym, że ciekawy, to prawdziwy :), polecam np. 105 w dniu 1 listopada :)
                    Ale chyba ważniejsze jest przewiezienie ludzi od tego że papierek nie będzie
                    zgodny na przystanku?
                    1.11 nikomu nie przeszkadza 105 jadąca jedna za drugą

> Mhm, Ikary już sie sypią. Ja tu na razie mówię tylko i wyłącznie o wymianie
                    > taboru, a nie o ewentualnym zwiększaniu ilości przegubów.
                    Zwiększenie przegubów jest konieczne o sztuk 4 (w ruchu), więc niech chociaż 5
                    nowych kupią

> Ok. 11 rano tak, ale np. ok. 7 rano i 14-15 popołudniu to ja jeżdżę ;-P
                    Ale oprócz Ciebie i Twoich znajomych w ilości 10/autobus to niewiele jest ludzi
                    129 do DH Wandy, 132 do Wzgórz a 142 pociąć ile się da, np 3 wozy, a nie 8

> Noo :) Ale na 132 przegub nie jest potrzebny, tam deski są właśnie idealne..
                    Sęk w tym że z grzmotem jest ich tylko 6, a poza tym jakiś cel wysyłania na
                    siłę 501-07 i 172-19 na 132 rano ma jakiś cel?

> Deska ok. 150, Gniot i inne podobne 12-metrowce ok. 100, M181 ok. 180
                    Eee? decha chyba max 130?
                    • pavlack Re: solaris 18.12.03, 15:38

> Ale chyba ważniejsze jest przewiezienie ludzi od tego że papierek nie będzie
                      > zgodny na przystanku?

Może i tak, ale ludzie nie lubią, jak jest napisane że aurobus będzie za 2
                      minuty, a jedzie np. za 7. Może w ogóle powrócimy do rozkładów typu "w
                      godzinach 5-9 kursuje co ok. 7-8 minut"...

> 1.11 nikomu nie przeszkadza 105 jadąca jedna za drugą

No bo to był skrajny przykład, ta linia kursuje co 3 minuty wtedy :) Ale przy
                      linii jeżdżącej co np. 7 minut to się może zdarzyć że przyjadą 2 wozy naraz a
                      później przez 14 minut nic. I tu już jest problem.

> Zwiększenie przegubów jest konieczne o sztuk 4 (w ruchu), więc niech chociaż
                      5
                      > nowych kupią

Tylko obawiam się, że jakby coś nowego kupili to natychmiast jakieś Ikary się z
                      życiem pożegnają :)

> > Ok. 11 rano tak, ale np. ok. 7 rano i 14-15 popołudniu to ja jeżdżę ;-P
                      > Ale oprócz Ciebie i Twoich znajomych w ilości 10/autobus to niewiele jest
                      ludzi
                      > 129 do DH Wandy, 132 do Wzgórz a 142 pociąć ile się da, np 3 wozy, a nie 8

Eeee, to wtedy już faktycznie lepiej wyciąć to 142...
                      Moja kompromisowa prozpozycja jest taka: 142 co 15 minut w szczycie, tabor bez
                      zmian (chociaż przydałyby się midibusy :), 129 zostawić w spokoju.

> > Noo :) Ale na 132 przegub nie jest potrzebny, tam deski są właśnie idealne
                      > ..
                      > Sęk w tym że z grzmotem jest ich tylko 6, a poza tym jakiś cel wysyłania na
                      > siłę 501-07 i 172-19 na 132 rano ma jakiś cel?

Nie wiem :)

> > Deska ok. 150, Gniot i inne podobne 12-metrowce ok. 100, M181 ok. 180
                      > Eee? decha chyba max 130?

Nie wiem, z tego co znalazłem to 150 :)
                    • pavlack Re: solaris 18.12.03, 15:38

> Ale chyba ważniejsze jest przewiezienie ludzi od tego że papierek nie będzie
                      > zgodny na przystanku?

Może i tak, ale ludzie nie lubią, jak jest napisane że aurobus będzie za 2
                      minuty, a jedzie np. za 7. Może w ogóle powrócimy do rozkładów typu "w
                      godzinach 5-9 kursuje co ok. 7-8 minut"...

> 1.11 nikomu nie przeszkadza 105 jadąca jedna za drugą

No bo to był skrajny przykład, ta linia kursuje co 3 minuty wtedy :) Ale przy
                      linii jeżdżącej co np. 7 minut to się może zdarzyć że przyjadą 2 wozy naraz a
                      później przez 14 minut nic. I tu już jest problem.

> Zwiększenie przegubów jest konieczne o sztuk 4 (w ruchu), więc niech chociaż
                      5
                      > nowych kupią

Tylko obawiam się, że jakby coś nowego kupili to natychmiast jakieś Ikary się z
                      życiem pożegnają :)

> > Ok. 11 rano tak, ale np. ok. 7 rano i 14-15 popołudniu to ja jeżdżę ;-P
                      > Ale oprócz Ciebie i Twoich znajomych w ilości 10/autobus to niewiele jest
                      ludzi
                      > 129 do DH Wandy, 132 do Wzgórz a 142 pociąć ile się da, np 3 wozy, a nie 8

Eeee, to wtedy już faktycznie lepiej wyciąć to 142...
                      Moja kompromisowa prozpozycja jest taka: 142 co 15 minut w szczycie, tabor bez
                      zmian (chociaż przydałyby się midibusy :), 129 zostawić w spokoju.

> > Noo :) Ale na 132 przegub nie jest potrzebny, tam deski są właśnie idealne
                      > ..
                      > Sęk w tym że z grzmotem jest ich tylko 6, a poza tym jakiś cel wysyłania na
                      > siłę 501-07 i 172-19 na 132 rano ma jakiś cel?

Nie wiem :)

> > Deska ok. 150, Gniot i inne podobne 12-metrowce ok. 100, M181 ok. 180
                      > Eee? decha chyba max 130?

Nie wiem, z tego co znalazłem to 150 :)
                      • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 18.12.03, 21:23
                        Ustalmy jedno: pilnych cięć wymaga 142 :)
          • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 17.12.03, 02:00
            f=8... jak widzę takie cyferki, to zaczynam się ślinić...

ehh... a mnie skazano na wożenie dupy 502 z f=20 :-(

Pzdr.
            LOKI
            • yogy solaris 17.12.03, 19:29
              jak na #105 mają sie pojawić krótkie autobusy, to ja od jutra zaczynam ćwiczyć
              chodzenie na piechote z dworca na pdnik po trasie #105. Temu panu, który mówił,
              że przeguby zostaną zastąpione krótkimi autobusami to chyba się coś
              pokiełbasiło, albo był z innego MPK (nie z Krakowa):-):-(:-/
    • Gość: qqq Re: solaris IP: *.net.autocom.pl 18.12.03, 15:31
      Droższe bilety MPK spowodują zmniejszenie frekwencji na liniach, więc przegubów
      nie potrzeba bo bedzie mniej pasażerów;) Jednak myślą w tym MPK. Gdyby tak
      zwiększyć kilkakrotnie ceny to wtedy dopiero byłby komfort podróżowania,
      mogłyby jeździć same Melony po Krakowie
    • Gość: wer Re: solaris IP: *.net.autocom.pl 18.12.03, 15:35
      dlaczego wiec nie robiono przetargu na przegubowce? Przecież ten typ taboru
      jest najbardziej zaniedbany. Zakup 30 przegubów lepiej rozwiązywałby sytuacja
      • yogy solaris 18.12.03, 23:25
        Gość portalu: wer napisał(a):

> dlaczego wiec nie robiono przetargu na przegubowce? Przecież ten typ taboru
        > jest najbardziej zaniedbany. Zakup 30 przegubów lepiej rozwiązywałby sytuacja

Bo kilkunastoletnie Ikarusy280 są bardziej wytrzymałe od polskich JelczyM120!
        Dobre bo polskie - hahahaha
        • Gość: ewetx Re: solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 23:01
          Licza ze po podwyzce biletow nietrzeba bedzie wogole przeglubow!!!
          • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 20.12.03, 20:13
            Właśnie to samo mam na myśli, wkrótce podróż autobusem będzie luksusem
    • Gość: GICEK Re: solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.03, 23:11
      A wogole dogadali sie z producentem bo cos cisza jesli chodzi o montaz w
      Krakowie. Czyzby "papierki" czy komus cos z kasa nie pasuje .Sprawa miala byc
      dograna do 20-tego a tu cisza
      • pavlack Re: solaris 20.12.03, 15:09
        Co to znaczy dogdali się? Pewnie podpisali umowę i już.
        Przypominam, że 15 wozów ma przyjść do 15 czerwca 2004, więc nie spodziewałbym
        się ich zaraz w styczniu, tylko pierwszy pewnie gdzieś na wiosnę wyjedzie.
        • Gość: mouset Re: solaris IP: *.ghnet.pl 20.12.03, 20:17
          Będzie jak z omniami , Filka tłumaczyła że lada chwila nadejdą, potem było
          opóźnienie i z tego powodu 128 stał w korkach na Prandoty a 112 na Robotniczej
          • Gość: Michał Wojtaszek Re: solaris IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.03, 20:24
            > Będzie jak z omniami , Filka tłumaczyła że lada chwila nadejdą, potem było
            > opóźnienie i z tego powodu 128 stał w korkach na Prandoty a 112 na Robotniczej

Gdyby nie było opóźnienia, to krakowskie MPK straciłoby płynność finansową!!

Michał Wojtaszek
            • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 21.12.03, 01:47
              Jak UMK będzie tak ciachać kasę na MPK to obawiam się, że utrata płynności
              finansowej jest już tylko kwestią czasu :-(

Pzdr.
              LOKI
        • Gość: ewetx Re: solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.03, 21:57
          Chodzi mi o to ze mieli sie dogadac w sprawie montazu w Krakowie. Pozatym
          jeszcze nie minol czas odwolan innych firm. A co bedzie jak sie odwolaja
          powtorny przetarg? /pamietajmy Kalwaryjska/
          • Gość: J-23 Re: solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.03, 21:36
            Pierwsze 2 Solarisy pojawią się w marcu .
            Natomiast te " krakowskie " będą się pojawiać od połowy kwietnia co tydzień po
            jednej sztuce. Zachowajcie cierpliwość.
            • Gość: Locutus Re: solaris IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 24.12.03, 04:37
              Ja się nie mogę doczekać i prawie sikam w gacie z niecierpliwości a Ty mi tu o
              cierpliwości chrzanisz :-P

Pzdr.
              LOKI (Solarisfan)
              • Gość: J-23 Re: solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 07:43
              • Gość: J-23 Re: solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.03, 07:44
                Załuż pampersa i czekaj...
    • Gość: ADAŚ Nie jechałem Solarisem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.03, 09:55
      ... a tu dochodzą do mnie informacje, że trafią na "204". Może być. Potestuję
      sobie je dłużej, aż w końcu będę znowu chciał aby pojawiły się moje ulubione
      120 na tej linii (choć to już niemożliwe buuuu).
      • Gość: mouset Re: Nie jechałem Solarisem ... IP: 217.96.109.* 21.12.03, 12:32
        Nie pamiętam M120 na 204
        • Gość: christoph Re: Nie jechałem Solarisem ... IP: *.autocom.pl 21.12.03, 20:19

> Nie pamiętam M120 na 204

Ok. 2000/2001 bywały
          • mouset Re: Nie jechałem Solarisem ... 24.12.03, 22:43
            Dobrze pamiętam natomiast melony na 204 w niedziele, zadupcone max.
            • Gość: Locutus Re: Nie jechałem Solarisem ... IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 25.12.03, 05:47
              Ale za to w dni powszednie mieli wszystkie scanie CN94UB (wtedy były jeszcze
              tylko pierwsze cztery), hehehe...

Pzdr.
              LOKI
              • mouset Re: Nie jechałem Solarisem ... 25.12.03, 20:40
                Nie przypominam sobie aby 4 omnie kursowały na 204 naraz
      • Gość: Locutus Re: Nie jechałem Solarisem ... IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 22.12.03, 02:04
        Ja żądam solniczek na 502!

Chociaż jak wyjadą, to pewnie już nie będę korzystał z pięćsetdwójki za
        często :-/

Pzdr.
        LOKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka