bimota 30.03.17, 10:43 Swoimi wspanialymi maszynami zdobywa kolejne rynki, a tu jakies oszolomy cos sugeruja... youtu.be/hNVRpagj9FI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 11:22 Tu jest wlasnie przyklad problemu, o ktorym dyskutowalismy przy okazji przetargow w innym watku. Czy lepiej tak uozyc przetarg by dzis kupic wlasne, troche drozsze, troche gorsze... ale wespzec rodzimy przmysl. Czy dzis zoszczedzic pare zloty publicznej kasy a jutro wyplacic zaislki dla bezrobotnych, zebrac mniej podatkow, itd... Nie ma jasnej, latwiej i prostej odpowiedzi - chyba, ze KRuL taka ma... to słucham? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 11:49 W INNYM WATKU TO MI KAZALES PRZEDSTAWIAC DOWODY NA USTAWIANIE PRZETARGOW... TO JEST WLASNIE LEWACKA MENTALNOSC, ZWANA NAWET MORALNOSCIA... ZASTANAWIA SIE TAKI, CZY PRZETARGI NALEZY USTAWIAC... JUZ POMIJAJAC, ZE SAM NIE WIESZ CZEGO CHCESZ. RAZ SIE SMIEJESZ Z NACJONALIZACJI, Z FSO, RAZ CHCESZ BRONIC RODZIME... POMIJAJAC, ZE INNE RODZIME FIRMY TEZ SA UWALANE W TAKICH PRZETARGACH... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 14:15 bimota napisał: > W INNYM WATKU TO MI KAZALES PRZEDSTAWIAC DOWODY NA USTAWIANIE PRZETARGOW... W tym też nie ma dowodów na USTAWIENIE. Ustawienie sugeruje korupcje, masz dowody, ze tu ktos uzyskuje prywatna korzysc z wygranej Solarisa? Moze po prostu chca miec pewnosc, ze choc drozszy to kupia produkt lepszy? Ty sam kupujesz zawsze najtansze? No bo jak kupujesz cos drozszego... to moze twoj zakup jest ustawiony? > TO JEST WLASNIE LEWACKA MENTALNOSC, ZWANA NAWET MORALNOSCIA... Nie ma to nic wsplnego z moralnoscia i mentalnoscia. CHyba, ze ty zawsze kupujesz tylko to co jest najtansze??? Wydawanie publicznych pieniedzy jest po prostu skomplikowane i ma wiele "twarzy". Korupcja jest jedna z nich, oczywiscie. Ale jesttez wiele innych stron tego medalu do ktorych (a pytalem wyzej) sie nie odniosles. Innymi slowy - twoim zdaniem powinna sie liczyc tylko i wylacznie cena i nic wiecej? > ZASTANAWIA SIE T > AKI, CZY PRZETARGI NALEZY USTAWIAC... Taki tzn. jaki? Ja sie nie zastanawiam czy nalezy "ustawiać". Moze doprecyzujmy co przez to rozumiemy. Czy przez ustawienie przetargu rozumiemy iz wygra produkt leoszy czy przez ustawienie rozumiemy, ze wygra wszystko jedno jaki ale z korzyscia (poza przetargowa) dla zamawiajacego? Bo dla mnie to nie jest jedno i to samo. Z tej prostej przyczyny, ze sam nie zawsze kupuje produkt najtanszy. > JUZ POMIJAJAC, ZE SAM NIE WIESZ CZEGO CHCESZ. RAZ SIE SMIEJESZ Z NACJONALIZACJI > , Z FSO, RAZ CHCESZ BRONIC RODZIME... Glupis piszac takie bzdury - zacytuj GDZIE CHCE BRONIC rodzimego??? To ze rozwazam rozne p. widzenia i biore pod uwage rozne mozliwosci i rozne scenariusze to dowod na myslenie a nie na podjeta decyzje. > POMIJAJAC, ZE INNE RODZIME FIRMY TEZ SA U > WALANE W TAKICH PRZETARGACH... Nie jestem w temacie - ktos jeszcze u nas autobusy produkuje? Btw: nawet nie wiem czy Solaris jest faktycznie lepszy... ale zanim bedziemy rozstrzasac, moze doprecyzuj swoje stanowisko w kwestiach powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 14:59 W tym też nie ma dowodów na USTAWIENIE. AZ SIE ZDZIWILEM, ZE NIE WYSKIOCZYLES TYM W 1. WYPOWIEDZI... Ty sam kupujesz zawsze najtansze? NIE, NO ZAWSZE NAJDROZSZE... :) Innymi slowy - twoim zdaniem powinna sie liczyc tylko i wylacznie cena i nic wiecej? 1. MPK POWINNO ZOSTAC SPRZEDANE 2. WARUNKI POWINNY BYC UZASADNIONE. POZA TYM MOZNA WPORWADZIC PUNKTACJE ZA DANY PARAMETR, A NIE ELIMINIACJE. Ja sie nie zastanawiam czy nalezy "ustawiać". Moze doprecyzujmy co przez to rozumiemy. ZNOW RZNIESZ GLUPA. USTAWIONY, TO TAKI, KTORY ELIMINUJE KONKURNCYJNE PRODUKTY. Glupis piszac takie bzdury - zacytuj GDZIE CHCE BRONIC rodzimego??? "Czy lepiej tak uozyc przetarg by dzis kupic wlasne, troche drozsze, troche gorsze... ale wespzec rodzimy przmysl." CZYLI NIE TYLKO RODZIMEGO, ALE I GORSZEGO. CZYLI ZNOW PRZECIWIENSTWO TEGO CO PRZED CHWILA PISALES... Nie jestem w temacie - ktos jeszcze u nas autobusy produkuje? JA TEZ NIE. MAN CHYBA PRODUKOWAL, ALE ZOSTAL WYCYCKANY. TERAZ ZNOW CO ZNACZY "RODZIME". CZY SOLARIS JEST "RODZIMY" ? W KAZDYM RAZIE NP. TRAMWAJE PRODUKUJE KILKA FIRM... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 15:37 bimota napisał: > W tym też nie ma dowodów na USTAWIENIE. > > AZ SIE ZDZIWILEM, ZE NIE WYSKIOCZYLES TYM W 1. WYPOWIEDZI... Zadalm tam jeszcze pytanie o korupcje. Nie manipuluj uzywajac fragmentu wypowiezi (bo zmienia to jej sens) tylko odnies sie do calosci. > Ty sam kupujesz zawsze najtansze? > > NIE, NO ZAWSZE NAJDROZSZE... :) Innymi slowy, ktos ustawia ci zakup i zawsze przeplacasz. A bardziej na serio - ja kupuje roznie i takie i takie. W zaleznosci od potrzeb/mozliwosci i uznania o tym co bedzie najlepsze. Jak sie byc moze (choc to trudne) domyslasz, stworzenie jasnych kryteriow w przypadku kupowania za publiczne/firmowe nie jest proste. Idealnie byloby by decydowala cena... ale najnizsza nie zawsze oznacza najlepszy i najtanszy zakup - to tak trudno zrozumiec??? > Innymi slowy - twoim zdaniem powinna sie liczyc tylko i wylacznie cena i nic wi > ecej? > > 1. MPK POWINNO ZOSTAC SPRZEDANE Dlaczego ma zostac sprzedane cos co stworzona za pubiczna kase? Komu? Kto ma dostac kase ze sprzedazy? I co jesli okaze sie, ze transport w miescie jest za drogi dla ludzi? Firma (juz prywatna) zbankrutuje a miasto stanie w korkach... - moze tak sie nie stanie ale pewnosci nie ma. A moze doplacac prywatnej firmie do biletow z publicznej kasy? > 2. WARUNKI POWINNY BYC UZASADNIONE. POZA TYM MOZNA WPORWADZIC PUNKTACJE ZA DANY > PARAMETR, A NIE ELIMINIACJE. Skad wiesz, ze tak nie jest? Czytales warunki przetargu i uzasadnienie? Znasz ustawe o zamownieniach publicznych Czy cala swoja wiedze z YT i tych panow czerpiesz? > Ja sie nie zastanawiam czy nalezy "ustawiać". Moze doprecyzujmy co przez to roz > umiemy. > > ZNOW RZNIESZ GLUPA. USTAWIONY, TO TAKI, KTORY ELIMINUJE KONKURNCYJNE PRODUKTY. No to przetarg ktory mowi ze wygrywa najtanszy produkt nie jest ustawiony???? Bo mnie sie zdawalo, ze parametr ceny dosc skutecznie... jak to napisales ELIMINUJE KONKURENCYJNE PRODUKTY.... > Glupis piszac takie bzdury - zacytuj GDZIE CHCE BRONIC rodzimego??? > > "Czy lepiej tak uozyc przetarg by dzis kupic wlasne, troche drozsze, troche gor > sze... ale wespzec rodzimy przmysl." No i od "CZY" zaczynamy TWIERDZENIA czy!!! PYTANIA???? Jesli ty rozumiesz zdanie powyzej jako obrone rodzimego a nie tylko postawione pytanie pokazujace jeden z mozliwych scenariuszy - ktory kazdy MYSLACY czlowiek czasem chyba powien brac pod uwage to wyjscia sa dwa. A). NAPRAWDE JESTES IDIOTA - bo jak mozna tego nie rozumiec??? B). NPARAWDE JESTES TROLLEM - bo jak można tego nie rozumiec??? > CZYLI NIE TYLKO RODZIMEGO, ALE I GORSZEGO. CZYLI ZNOW PRZECIWIENSTWO TEGO CO PR > ZED CHWILA PISALES... Wiesz... znow chyba nie rozumiesz prostych rzeczy. Ja np. czasem mam dylemat - kupić drozej pod domem czy jechac do supermarketu. To mniej wiecej taki dylemat. Czy lepiej wspierac swoje czy nie. I tu cos czego najwyrazniej nie pomujesz. Obie odpowiedzi sa dobre i obie odpowiedzi sa zle. Bowiem nie ma absolutow i w takich sytuacjach obie mozliwosci maja i + i -. > Nie jestem w temacie - ktos jeszcze u nas autobusy produkuje? > > JA TEZ NIE. MAN CHYBA PRODUKOWAL, ALE ZOSTAL WYCYCKANY. TERAZ ZNOW CO ZNACZY "R > ODZIME". CZY SOLARIS JEST "RODZIMY" ? pl.wikipedia.org/wiki/Solaris_Bus_%26_Coach Trodno powiedzieć bo nalezałoby najpier rozwiztrzygnac co rozumiemy przez nasze. Czy to, gdzie firma placi podatki czy to kto realnie ma w niej udzialy. Kto ma udzialy w Solaris SA - nie wiem... moze byc ze obcokrajowcy - co wtedy? A jak Polacy to co wtedy? A jak Polacy co mieszkaja za granica to co wtedy? I jakie to ma znaczenie dla Kowalskiego. > W KAZDYM RAZIE NP. TRAMWAJE PRODUKUJE KILKA FIRM... Auta tez.... i co to ma wspolnego z tematem? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 15:53 Zadalm tam jeszcze pytanie o korupcje. Nie manipuluj uzywajac fragmentu wypowiezi (bo zmienia to jej sens) tylko odnies sie do calosci. nie wiem co przekrecilem i co "zmanipulowalem".... Jak sie byc moze (choc to trudne) domyslasz, stworzenie jasnych kryteriow w przypadku kupowania za publiczne/firmowe nie jest proste. NO NIE.. ZAJELO BY MI TO PEWNIE Z 5 MIN... Dlaczego ma zostac sprzedane cos co stworzona za pubiczna kase? BO PRZYNOSI STRATY I SPRZYJA KORUPCJI Komu? TEMU KTO DA NAJWIECEJ, BEZ ZADNYCH INNYCH KRYTERIOW. Kto ma dostac kase ze sprzedazy? WSZYSCY POLACY I co jesli okaze sie, ze transport w miescie jest za drogi dla ludzi? Z KORUPCJA JEST OK, A BEZ NIEJ BEDZIE ZA DROGI ? A moze doplacac prywatnej firmie do biletow z publicznej kasy? BY BYL JESZCZE DROZSZY ? Skad wiesz, ze tak nie jest? MOZE NIE WIEM... CZEKAM NA UZASAZDNIENIE DLUGOSCI DO 12 M... No to przetarg ktory mowi ze wygrywa najtanszy produkt nie jest ustawiony???? NIE, BO CENA JEST NIEZNANA. I JESLI JEST DROZSZY, TO NIE JEST KONKURENCYJNY ! No i od "CZY" zaczynamy TWIERDZENIA czy!!! PYTANIA???? JESLI SIE ZASTANAWIASZ, TO DOPUSZCZASZ. PRAWY CZLOWIEK OSZUSTW NIE DOPUSZCZA. Auta tez.... i co to ma wspolnego z tematem? TO, ZE PRZETARGI NA AUTA I TRAMWAJE SA TAK SAMO USTAWIANE. A JESLI SOLARIS NIE JEST RODZIMY, TO CO MA WSPOLNEGO... ? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 16:57 bimota napisał: > Zadalm tam jeszcze pytanie o korupcje. Nie manipuluj uzywajac fragmentu wypowie > zi (bo zmienia to jej sens) tylko odnies sie do calosci. > > nie wiem co przekrecilem i co "zmanipulowalem".... Ergo... dyskusja z toba, skoro nie rozumiesz sensu czytanych slow nie ma sensu. > Jak sie byc moze (choc to trudne) domyslasz, stworzenie jasnych kryteriow w prz > ypadku kupowania za publiczne/firmowe nie jest proste. > > NO NIE.. ZAJELO BY MI TO PEWNIE Z 5 MIN... No to masz nawet 15 - czkamy na proste rozwiazanie. Dajesz! > Dlaczego ma zostac sprzedane cos co stworzona za pubiczna kase? > > BO PRZYNOSI STRATY I SPRZYJA KORUPCJI > > Komu? > > TEMU KTO DA NAJWIECEJ, BEZ ZADNYCH INNYCH KRYTERIOW. > > Kto ma dostac kase ze sprzedazy? > > WSZYSCY POLACY Prosze mi to technicznie opisac... i dlaczego Wszyscy jak do MPK dokladaja sie glownie ci co placa lokalne podati, takze firmy... Kto ile i jak ma dostac? > I co jesli okaze sie, ze transport w miescie jest za drogi dla ludzi? > > Z KORUPCJA JEST OK, A BEZ NIEJ BEDZIE ZA DROGI ? Nic o korupcji nie pisalem, a ty nie odpowiadasz na dosc konkretne pytanie. Nie korupcja nie jest OK, ale nie o tym rozmawiamy. > A moze doplacac prywatnej firmie do biletow z publicznej kasy? > > BY BYL JESZCZE DROZSZY ? No to po co nam transport publiczny na ktory "publicznosci" nie stac i niekt z niego nie korzysta? Z tego co o takim transporcie wiem, to lokalny nigdy nie przynosi zyskow. > Skad wiesz, ze tak nie jest? > > MOZE NIE WIEM... CZEKAM NA UZASAZDNIENIE DLUGOSCI DO 12 M... To dlugo poczekasz, chyba ze do MPK napiszesz... > No to przetarg ktory mowi ze wygrywa najtanszy produkt nie jest ustawiony???? > > NIE, BO CENA JEST NIEZNANA. I JESLI JEST DROZSZY, TO NIE JEST KONKURENCYJNY ! Jak to nie znana???? To chyba tylko w przypadku pierwszego przetargu na swicie na pierwszy nowy model... Bo potem juz dokladnie wiadomo ile dany producent powie, ze to cos kosztuje. Rozumiem, ze wsytaczy cena nizsza o 1 grosz i cala reszta sie nie liczy? > No i od "CZY" zaczynamy TWIERDZENIA czy!!! PYTANIA???? > > JESLI SIE ZASTANAWIASZ, TO DOPUSZCZASZ. PRAWY CZLOWIEK OSZUSTW NIE DOPUSZCZA. Dopuszczac to suczke do psa mozna. Ja po prostu widze wiecej, ty nie. Widze np. transport publiczny, ktory nic nie daje ludziom bo jest zbyt drogi. > Auta tez.... i co to ma wspolnego z tematem? > TO, ZE PRZETARGI NA AUTA I TRAMWAJE SA TAK SAMO USTAWIANE. A JESLI SOLARIS NIE > JEST RODZIMY, TO CO MA WSPOLNEGO... ? Nie wiem... ot ty zaczales ten temat.... Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 17:40 transport publiczny jak sama nazwa wskazuje powinien być za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 18:54 No to domy publiczne tez. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Jestem za! 30.03.17, 20:57 nazimno napisał: > No to domy publiczne tez. Na sporo gorszych dla spoleczenstwa rzeczy idzie publiczna kasa.... wydawanie na domy pubiczne nie jest najgorszym pomyslem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Jestem za! 30.03.17, 22:44 "Jak sama nazwa wskazuje" bedzie to PRO PUBLICO BONO. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jestem za! 30.03.17, 22:51 A... SIE ZASTANAWIALEM SKAD MU SIE WZIELO, ZE PUBLICZNE OZNACZA DARMOWE... Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Jestem za! 30.03.17, 23:27 ja jak jadę pojazdami ztm warszawa to za przejazd nie płacę a w razie kontroli okazuje dowód kolekcjonerski. place VAT akcyzę za benzynę i używki podatki od nieruchomości i starczy. z tego należy mi się czasem skorzystać z czegoś publicznego za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Jestem za! 31.03.17, 10:01 TYLKO, ZE U NAS TYCH PODATKOW SIE PLACI STANOWCZO ZA DUZO, I ZA DUZO JEST TEGO "DARMOWEGO". Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:37 No to masz nawet 15 - czkamy na proste rozwiazanie. Dajesz! CO MAM DAWAC ? JUZ DAWNO PODALEM - DLUGOSCI WOGOLE BYM NIE WYMAGAL I DAL NP. 1 PKT. ZA KAZDA OSOBE MIESZCZACA SIE W DANYM POJEZDZIE. Kto ile i jak ma dostac? OBOJETNIE JAK. MOZE BYC PRELEWEM. KWOTA/ILOSC MIESZKANCOW. ZROZUMIALES, CZY ZA TRUDNE ? Nie korupcja nie jest OK, ale nie o tym rozmawiamy. POWTARZAM: "ZZZZZZZZ KORUPCJĄ JEST OK ?" CZYLI NIE ZA DROGI... No to po co nam transport publiczny na ktory "publicznosci" nie stac i niekt z niego nie korzysta? NO WLASNIE NIE WIEM PO CO... Z tego co o takim transporcie wiem, to lokalny nigdy nie przynosi zyskow. JAK WSZYSTKO CO PANSTWOWE. Jak to nie znana???? To chyba tylko w przypadku pierwszego przetargu na swicie na pierwszy nowy model... Bo potem juz dokladnie wiadomo ile dany producent powie, ze to cos kosztuje. CZYLI ORGANIZUJA PRZETARG MIMO, ZE WIEDZA ILE KTO ZAPROPONUJE ? COZ.. WIDOCZNIE WIESZ CO MOWISZ... Widze np. transport publiczny, ktory nic nie daje ludziom bo jest zbyt drogi. WIDZISZ, ALE I TAK SIE GO DOMAGASZ... Nie wiem... ot ty zaczales ten temat.... JA O RODZIMOSCI ZACZALEM GADAC ?? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 08:45 bimota napisał: > CO MAM DAWAC ? JUZ DAWNO PODALEM - DLUGOSCI WOGOLE BYM NIE WYMAGAL I DAL NP. 1 > PKT. ZA KAZDA OSOBE MIESZCZACA SIE W DANYM POJEZDZIE. Swietny plan. Nie dawac wymiarow!!! Naprawde rewelacyjny. Gdzie puscisz autobus wiozacy na raz 200 osob? Zatem najwyzej nie bedzie jezdzic tam gdzie chcesz bo bedzie za duzy, albo za maly... ale za to bedzie tanio :-) Ekstra!!! > Kto ile i jak ma dostac? > > OBOJETNIE JAK. MOZE BYC PRELEWEM. KWOTA/ILOSC MIESZKANCOW. ZROZUMIALES, CZY ZA > TRUDNE ? Czyli czi co nie placili tez maja dostac??? SUPER!!! :-) > Nie korupcja nie jest OK, ale nie o tym rozmawiamy. > > POWTARZAM: "ZZZZZZZZ KORUPCJĄ JEST OK ?" CZYLI NIE ZA DROGI... ???? Cos belkoczesz a nie powtarzasz... > No to po co nam transport publiczny na ktory "publicznosci" nie stac i niekt z > niego nie korzysta? > > NO WLASNIE NIE WIEM PO CO... No to dobrze, ze teraz taki nie jest. > Z tego co o takim transporcie wiem, to lokalny nigdy nie przynosi zyskow. > > JAK WSZYSTKO CO PANSTWOWE. Znaczy wszystko co jest nie panstwowe przynosci zysk??? W jakim kosmosie??? BTW: dociera do ciebie, ze sa firmy/dzidziny zycia, ktore wrecz nie powinny zysku przynosic, bo ich rola dla nas ludzi jest inna? I wlasnie dlatego lepiej je utrzymywac z publicznej kasy. > Jak to nie znana???? To chyba tylko w przypadku pierwszego przetargu na swicie > na pierwszy nowy model... Bo potem juz dokladnie wiadomo ile dany producent pow > ie, ze to cos kosztuje. > > CZYLI ORGANIZUJA PRZETARG MIMO, ZE WIEDZA ILE KTO ZAPROPONUJE ? COZ.. WIDOCZNIE > WIESZ CO MOWISZ... A ty nie znasz cen konkurencji w swojej branzy??? > Widze np. transport publiczny, ktory nic nie daje ludziom bo jest zbyt drogi. > > WIDZISZ, ALE I TAK SIE GO DOMAGASZ... Nie musze bo jest dotowany. T ty sie domagasz by nie byl. > Nie wiem... ot ty zaczales ten temat.... > > JA O RODZIMOSCI ZACZALEM GADAC ?? Znow belkot... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 10:18 Swietny plan. Nie dawac wymiarow!!! Naprawde rewelacyjny. Gdzie puscisz autobus wiozacy na raz 200 osob? 200 OSOB TO ZWYKLY PRZEGUBOWIEC. PRAKTYCZNIE KAZDA DROGA POJEDZIE. Czyli czi co nie placili tez maja dostac??? SUPER!!! :-) A KTO NIE PLACI ? NAGLE SPRAWEIDLIWOSC CI SIE ODEZWALA ? A JAK WSZYSCY PLACA ZA MPK, CHOC NIE KORZYSTAJA, TO JAKOS CIE NIE RAZI... ???? Cos belkoczesz a nie powtarzasz... NIE WIEM ILE RAZY CI TRZEBA POWTARZAC BYS POJAL... TWIERDZISZ MISTRZU, ZE STAC NAS NA OBECNE MPK - SKORUMPOWANE, A NIE BEDZIE NAS STAC NA KOMUNIKACJE NIESKORUMPOWANA... WIECEJ POWTARZAC NIE BEDE... No to dobrze, ze teraz taki nie jest. NO PEWNIE. NAS NA WSZYSTKO STAC, BO MY BOGACI, W DODATKU PLACIC ZA TO BEDA WNUKI... Znaczy wszystko co jest nie panstwowe przynosci zysk??? W jakim kosmosie??? NIE ZNACZY. ZNACZY ZE DO PRYWATNEGO NIE DOPLACAM, WIEC G. MNIE OBCHODZI JEGO ZYSK. PISALEM TO 1000 RAZY... BTW: dociera do ciebie, ze sa firmy/dzidziny zycia, ktore wrecz nie powinny zysku przynosic, bo ich rola dla nas ludzi jest inna? NIE DOCIERA. CELEM KAZDEJ FIRMY JEST WYLACZNIE ZYSK. KORZYSCI DLA LUDZI SA PRZY OKAZJI. A ty nie znasz cen konkurencji w swojej branzy??? CZASEM ZNAM, CZASEM NIE. NA PEWNO NIE WIEM JAKA CENE WYSTAWI W PRZETARGU. INACZEJ PRZETARGI NIE MAJA SENSU. WG TWOJEJ FILOZOFII I TAK NIE MAJA... Nie musze bo jest dotowany. T ty sie domagasz by nie byl. BO JESTES PASOZYTEM, A JA NIE... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 10:48 bimota napisał: > 200 OSOB TO ZWYKLY PRZEGUBOWIEC. PRAKTYCZNIE KAZDA DROGA POJEDZIE. Czyli nie kazda... > Czyli czi co nie placili tez maja dostac??? SUPER!!! :-) > > A KTO NIE PLACI ? NAGLE SPRAWEIDLIWOSC CI SIE ODEZWALA ? A JAK WSZYSCY PLACA ZA > MPK, CHOC NIE KORZYSTAJA, TO JAKOS CIE NIE RAZI... Bo jedni placa wiecej inni mniej... a tych cesz rozdac kase wszystkim pro rono,nawet tym co 1 zl nie dolozyli... > ???? Cos belkoczesz a nie powtarzasz... > > NIE WIEM ILE RAZY CI TRZEBA POWTARZAC BYS POJAL... TWIERDZISZ MISTRZU, ZE STAC > NAS NA OBECNE MPK - SKORUMPOWANE, A NIE BEDZIE NAS STAC NA KOMUNIKACJE NIESKORU > MPOWANA... WIECEJ POWTARZAC NIE BEDE... Zanim przejdzmy dalej... najpierw UDOWODNIJ - (insynuacje to za malo!!!! ze takie faktycznie jest. Potem przejdziemy do kwesto tego czy i na co nas stac. > No to dobrze, ze teraz taki nie jest. > > NO PEWNIE. NAS NA WSZYSTKO STAC, BO MY BOGACI, W DODATKU PLACIC ZA TO BEDA WNUK > I... Nie na wszystko, nie bogaci ale akurat na to tak. Co wiecej, dofinansowany z publicznych pieniedzy transport jest nam potrzebyny bysmy nie staneli w korku. Poza tym dosc upraszczasz caly model transportu publicznego - co prowadzi cie do bzdurnych i blednych wnioskow. Np. kto ma wybudowac centrum przesiadkowe w Katowicach i czy lepiej dla mieszkancow Katwoic i okolicznych miejscowosci by doplacic np. do linii autobusowych dowozocych ludzi z malutkich miejscowosci dookola? A nie zauwazasz, ze w ramach ogolnie pojetego transportu publicznego funkcjonuja tez calkiem prywatne, niewielkie firmy? Czesc konkuruje, czesc swiadczy uslugi na rzecz, itd... Jesli publiczny transport to taki swietny interes (prosta sprawa, itd...) do dlaczego prywatne firmy nie buduja wlasnych sieci metro. Dlaczego metro w Londynie od lat (mimo drogich biletow i olbrzymiej ilosci podroznych) boryka sie z problemami finansowymi? > Znaczy wszystko co jest nie panstwowe przynosci zysk??? W jakim kosmosie??? > > NIE ZNACZY. ZNACZY ZE DO PRYWATNEGO NIE DOPLACAM, WIEC G. MNIE OBCHODZI JEGO ZY > SK. PISALEM TO 1000 RAZY... Alez bzdura!!!!! Do wielu prywatnych rzeczy doplacasz, w tym wlasnie firm transportowych, prywatnych. I to nawet jak sam nimi nie jezdzisz :-) > BTW: dociera do ciebie, ze sa firmy/dzidziny zycia, ktore wrecz nie powinny zys > ku przynosic, bo ich rola dla nas ludzi jest inna? > > NIE DOCIERA. CELEM KAZDEJ FIRMY JEST WYLACZNIE ZYSK. KORZYSCI DLA LUDZI SA PRZY > OKAZJI. I na tym zaknczmy dyskusje, bo to jak z dzieckiem rozmawiac o jedzeniu cukru w nadmiarze. To, ze za pare lat trzeba bedzie wydac na dentyste i paru innych lekarzy go nie interesuje, nie istnieje, nie rozumiemie i nie przyjmuje do wiadomosci, bo je sie cukier w innym celu przeciez... > BO JESTES PASOZYTEM, A JA NIE... LOL.... nie chcesz wiedziec czym ty jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 18:04 Czyli nie kazda... CZYLI KTORA NIE ? CZYLI SUGERUJESZ, ZE NIEKTORZY NIE PLACA PODATKOW ? I JESZCZE SIE DOMAGASZ FUNDOWANIA IM PRZEJAZDOW... I TRADYCYJNE DLA CIEBIE POMIJANIE I ZMIENIANIE TEMATU... Nie na wszystko, nie bogaci ale akurat na to tak. Co wiecej, dofinansowany z publicznych pieniedzy transport jest nam potrz LEWACKIE BREDNIE I KLAMSTWA.... NIE JA UPRASZCZAM, TYLKO TY KOMPLIKUJESZ. JESLI COS JEST POTRZEBNE TO PRYWATNI TO STWORZA, JESLI NIE, TO NIE... PANSTWO MOZE EW. UDOSTEPNIAC JAKIES MIEJSCA NA PRZYSTANKI, TAK JAK TO JEST Z TAKSOWKAMI Jesli publiczny transport to taki swietny interes (prosta sprawa, itd...) do dlaczego prywatne firmy nie buduja wlasnych sieci metro. MOZE METRO JEST ZLYM POMYSLEM, MOZE DLATEGO, ZE IM SI ENIE POZWALA, MOZE Z POWODU NIEUCZCIWEJ PANSTWOWEJ KONKURENCJI... Dlaczego metro w Londynie od lat (mimo drogich biletow i olbrzymiej ilosci podroznych) boryka sie z problemami finansowymi? J.W., + DLATEGO, ZE JEST PANSTWOWE Do wielu prywatnych rzeczy doplacasz, w tym wlasnie firm transportowych, prywatnych. I to nawet jak sam nimi nie jezdzisz :-) ALE TO PANSTWO NA MNIE WYMUSZA. POZA TYM ZNOW OD RZECZY... DZIECKO JE TYLE CUKRU ILE MU POTRZEBA. UWAZASZ, ZE JAK ZJE 10 CZEKOLAD TO DOSTANIE WIECEJ PRUCHNICY NIZ PO 1 ? :) I TYLKO TY CHYBA WIESZ JAKI MA ZWIAZEK JEDZENIE CUKRU Z DOPLACANIEM DO FIRM... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:11 bimota napisał: > Czyli nie kazda... > > CZYLI KTORA NIE ? Waska. > CZYLI SUGERUJESZ, ZE NIEKTORZY NIE PLACA PODATKOW ? I JESZCZE SIE DOMAGASZ FUND > OWANIA IM PRZEJAZDOW... Sugeruje, ze ludzie zmieniaja miejsce zamieszkania.... Czasem nawet nie w obrebie miasta!!! To niewyobrazlne, prawda? > I TRADYCYJNE DLA CIEBIE POMIJANIE I ZMIENIANIE TEMATU... Precyzyjniej prosze... > Nie na wszystko, nie bogaci ale akurat na to tak. Co wiecej, dofinansowany z pu > blicznych pieniedzy transport jest nam potrz > > LEWACKIE BREDNIE I KLAMSTWA.... Pokaz publiczny miejski transport ktory dziala bez dofinansowania z publicznej kasy. To bedzie dowod , ze sie da... Ja takiego nie znam.. ale moze ty znasz? > NIE JA UPRASZCZAM, TYLKO TY KOMPLIKUJESZ. JESLI COS JEST POTRZEBNE TO PRYWATNI > TO STWORZA, JESLI NIE, TO NIE... PANSTWO MOZE EW. UDOSTEPNIAC JAKIES MIEJSCA NA > PRZYSTANKI, TAK JAK TO JEST Z TAKSOWKAMI Jasne... Twoja filozofia rozowju spoleczenstwa prowadzi w prostej drodze do rwolucji i wyrzniecia takich jak ty... z tej prostej przyczyny, ze w zyciu nie zawsze wszyscy sa piekni, madrzy, bogaci i maja szczescie. Zwykle tych ktorzy sa sredni lub biedni jest wiecej. Wiec jak o nich nie zadbasz to cie zjedza. A w przypadku transportu, jak ty bedziesz w tym drobnym % elity to raz ze utkniesz w korku aut srednikwo a dwa, ze bedziesz sie bac wyjsc na ulice.... Ja bym nie chcial zyc w pasntwie ktorego wizje proponujesz. I wiekszosc ludzkosci nie chce. > Jesli publiczny transport to taki swietny interes (prosta sprawa, itd...) do dl > aczego prywatne firmy nie buduja wlasnych sieci metro. > > MOZE METRO JEST ZLYM POMYSLEM, LOL!!! Dla firmy, ktora mialaby je zbudowac i utrzymac pewnie tak... Ale jesli jechales choc raz przez naprawde duze miasto metrem to wiesz, ze dla tysiecy ludzi i innych firm jest bardzo ok i warte jest doplaty. > MOZE DLATEGO, ZE IM SI ENIE POZWALA, MOZE Z POWO > DU NIEUCZCIWEJ PANSTWOWEJ KONKURENCJI... HAHAHAHA :-) Dobrze, ze choc zabawny jestes. > Dlaczego metro w Londynie od lat (mimo drogich biletow i olbrzymiej ilosci podr > oznych) boryka sie z problemami finansowymi? > > J.W., + DLATEGO, ZE JEST PANSTWOWE Nie jest. Zatem dlaczgo? > Do wielu prywatnych rzeczy doplacasz, w tym wlasnie firm transportowych, prywat > nych. > I to nawet jak sam nimi nie jezdzisz :-) > > ALE TO PANSTWO NA MNIE WYMUSZA. POZA TYM ZNOW OD RZECZY... A wolisz jechac czy stac? > DZIECKO JE TYLE CUKRU ILE MU POTRZEBA. Blagam... bo sie posikam ze smiechu i bedziesz sprzatal! > UWAZASZ, ZE JAK ZJE 10 CZEKOLAD TO DOSTA > NIE WIECEJ PRUCHNICY NIZ PO 1 ? :) I TYLKO TY CHYBA WIESZ JAKI MA ZWIAZEK JEDZE > NIE CUKRU Z DOPLACANIEM DO FIRM... Uwazam, ze dziecko bedzie tylko jesc czekolade. To dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 00:13 Waska. moze u cie na wsi jezdza autobusy pomiedzy blokami. U MNIE NIE. Sugeruje, ze ludzie zmieniaja miejsce zamieszkania.... Czasem nawet nie w obrebie miasta!!! To niewyobrazlne, prawda? I PRZESTAJA PLACIC ? Pokaz publiczny miejski transport ktory dziala bez dofinansowania z publicznej kasy. To bedzie dowod , ze sie da... A NA CH. MI TAKI DOWOD ? TO TY POKAZ, ZE SIE NIE DA... Jasne... Twoja filozofia rozowju spoleczenstwa prowadzi w prostej drodze do rwolucji i wyrzniecia takich jak ty... z tej prostej przyczyny, ze w zyciu nie zawsze wszyscy sa piekni, madrzy, bogaci i maja szczescie. Zwykle tych ktorzy sa sredni lub biedni jest wiecej. Wiec jak o nich nie zadbasz to cie zjedza. 1. NIGDY NIE WZNIECALI DO TEJ PORY 2. U MNIE LUDZIE BY BYLI BOGATSI Ja bym nie chcial zyc w pasntwie ktorego wizje proponujesz. I wiekszosc ludzkosci nie chce. TO NIE MOJE WIZJE, TYLKO TWOJE UROJENIA dla tysiecy ludzi i innych firm jest bardzo ok i warte jest doplaty. JESLI COS JEST WARTE SWEJ CENY, TO NIE WYMAGA DOPLAT. J ANIE WIEM, ZE TAKIE OCZYWISTOSCI TRZEBA TLUMACZYC... Nie jest. Zatem dlaczgo? NO ILE RAZY MAM POWTARZAC... MOZE JEDNAK BILETY SA ZA TANIE... A wolisz jechac czy stac? OD RZECZY... Uwazam, ze dziecko bedzie tylko jesc czekolade. NO TO ZNOW SIE MYLISZ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 08:41 bimota napisał: > Waska. > > moze u cie na wsi jezdza autobusy pomiedzy blokami. U MNIE NIE. Bo ty mieszkasz na wsi bez historii. Sa rozne ulice, rozne miasta, rozne zabudowa, rozne tray rozne potrzeby. To dla ciebie nie jest oczywiste? > Sugeruje, ze ludzie zmieniaja miejsce zamieszkania.... Czasem nawet nie w obreb > ie miasta!!! To niewyobrazlne, prawda? > > I PRZESTAJA PLACIC ? Nie - ale mogli nie zdazyc zaczac a mieszkancami juz sa... > Pokaz publiczny miejski transport ktory dziala bez dofinansowania z publicznej > kasy. > To bedzie dowod , ze sie da... > > A NA CH. MI TAKI DOWOD ? TO TY POKAZ, ZE SIE NIE DA... Pokazuje, kazdy publiczny transport, w kazdym miescie, we wszystkich krajach ktore znam jest dofinansowany bo inaczej by upad lub nie spelanial swojego zadniania w tkaim zakresie w jakim spelnia. Rzeczywistosc puka Cie w czolo. > 1. NIGDY NIE WZNIECALI DO TEJ PORY Moze wez przeczytaj pare historycznych ksiazek zamiast sie osmieszac!!!! > 2. U MNIE LUDZIE BY BYLI BOGATSI Obaj.... a reszta? BTW: u mnie byliby madrzejsi. > Ja bym nie chcial zyc w pasntwie ktorego wizje proponujesz. I wiekszosc ludzkos > ci nie chce. > > TO NIE MOJE WIZJE, TYLKO TWOJE UROJENIA Widac tak precyzyjnie potrafisz przekazac swoje poglady. Tak czy siak, takich panstw nie ma bo nikt tak nie chce zyc jak ty proponujesz. > dla tysiecy ludzi i innych firm jest bardzo ok i warte jest doplaty. > > JESLI COS JEST WARTE SWEJ CENY, TO NIE WYMAGA DOPLAT. J ANIE WIEM, ZE TAKIE OCZ > YWISTOSCI TRZEBA TLUMACZYC... To slowo doplata zamien na zaplata. Wyjdzie na to samo, tyle ze transkcja nie odbywa sie wprost. > Nie jest. Zatem dlaczgo? > > NO ILE RAZY MAM POWTARZAC... MOZE JEDNAK BILETY SA ZA TANIE... Ale jesli beda drozsze to ludzie przestana korzystac- gdzie tu zysk dla spoleczenstwa? Ten zysk to nie tylko fizyczny zarobek na usludze transportowej. > A wolisz jechac czy stac? > > OD RZECZY... Nie... bardzo konkretne pytanie. Wolisz droga jechac czy stac w korku? > Uwazam, ze dziecko bedzie tylko jesc czekolade. > > NO TO ZNOW SIE MYLISZ... Gdyz??? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 10:51 Bo ty mieszkasz na wsi bez historii. Sa rozne ulice WIEC PROSILEWM O PRZYKLAD KONKRETNEJ ULICY, A TY SWYM ZWYCZAJEM STOSUJESZ UNIKI.. Nie - ale mogli nie zdazyc zaczac a mieszkancami juz sa... TO, K., PLACILI WCZESNIEJ W INNYM MIESCIE. ROZUMIEM, ZE KAZDEMU CHCESZ PRZYDZIELIC 100 URZEDASOW, BY ANALIZOWALI JEGO HISTORIE PODATKOWA I OBLICZALI CZEGO, ILE, ZA CO... MU SIE NALEZY.... Pokazuje, kazdy publiczny transport, w kazdym miescie, we wszystkich krajach ktore znam jest dofinansowany bo inaczej by upad NO TO POKAZALES JEDYNIE TO CO TWIERDZE OD DAWNA, ZE JEST BEZ SENSU... Widac tak precyzyjnie potrafisz przekazac swoje poglady. Tak czy siak, takich panstw nie ma bo nikt tak nie chce zyc jak ty proponujesz. NIE NIKT... TYLKO WIEKSZOSC, KTORA CHCE PASOZYTOWAC NA INNYCH NIE ROZUMIEJAC, ZE TO SIE ODBIJA NA NICH SAMYCH. To slowo doplata zamien na zaplata. Wyjdzie na to samo, tyle ze transkcja nie odbywa sie wprost. WIEC PO CO MAM ZAMIENIAC ? TO WLASNIE PRZYKLAD JAK LEWACTWO MANIPULUJE I DAJE SIE MANIPULOWAC... Ale jesli beda drozsze to ludzie przestana korzystac- gdzie tu zysk dla spoleczenstwa? A JAKI JEST ZYSK, SKORO I TAK PLACA, TYLKO JAKIMIS POKATNYMI DOPLATAMI, CZYLI JESZCZE WIECEJ ? Nie... bardzo konkretne pytanie. Wolisz droga jechac czy stac w korku? KONKRETNE, ALE OD RZECZY. W DODATKU GLUPIE. > NO TO ZNOW SIE MYLISZ... Gdyz??? GDYZ JESTES GLUPI I BEZMYSLNY. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 14:47 bimota napisał: > Bo ty mieszkasz na wsi bez historii. Sa rozne ulice > > WIEC PROSILEWM O PRZYKLAD KONKRETNEJ ULICY, A TY SWYM ZWYCZAJEM STOSUJESZ UNIKI > .. Stary no zobacz rozne miasta- szczegolnie za stara zbudowa i zobacz ze co innego jezdzi potrasach trzy pasmowych a co innego rozmiarowo przez centra miast. Np. pod swoim poprzednimmieszkaniem widzialem krotkie autobusy a przegobowych nie bo przez polowe zakretow nie dalyby rady przejechac. Wyobrazenie sobie waskiej ulicy w centru miasta chyba nie jest skomplikowane? > Nie - ale mogli nie zdazyc zaczac a mieszkancami juz sa... > > TO, K., PLACILI WCZESNIEJ W INNYM MIESCIE. ROZUMIEM, ZE KAZDEMU CHCESZ PRZYDZIE > LIC 100 URZEDASOW, BY ANALIZOWALI JEGO HISTORIE PODATKOWA I OBLICZALI CZEGO, IL > E, ZA CO... MU SIE NALEZY.... Znaczy jak wmiescie X placili.... to teraz jak miasto Y sprzedaje to im sie nalezy? LOL! :-) > NO TO POKAZALES JEDYNIE TO CO TWIERDZE OD DAWNA, ZE JEST BEZ SENSU... Nie korzystaj! > NIE NIKT... TYLKO WIEKSZOSC, KTORA CHCE PASOZYTOWAC NA INNYCH NIE ROZUMIEJAC, Z > E TO SIE ODBIJA NA NICH SAMYCH. LOL! Skoro wiekszosc pasozytuje na mniejszosci to ta mniejszosc to te bogate elity... to roumiem jakby chcieli spoko by se kilka wysp kupili i luz... Ciekawe czemu jednak nie tworza osobnego panstwa... > WIEC PO CO MAM ZAMIENIAC ? TO WLASNIE PRZYKLAD JAK LEWACTWO MANIPULUJE I DAJE S > IE MANIPULOWAC... Nie to przyklad na to jak nie rozumiesz rzeczywistosci bo jest dla ciebie zbyt skomplikowna gdy nie operuje prostymi prawdami - 0/1, tak/nie. > Ale jesli beda drozsze to ludzie przestana korzystac- gdzie tu zysk dla spolecz > enstwa? > > A JAKI JEST ZYSK, SKORO I TAK PLACA, TYLKO JAKIMIS POKATNYMI DOPLATAMI, CZYLI J > ESZCZE WIECEJ ? Mniej. A zysk taki, ze np. moga dojechac do pracy a tak by nie mogli bo nie kazdego na auto stac. Zysk taki, ze mniej trujemy srodowisko, wioazac 80 osob jednym silnikiem niz w aucie 1 osobe. Mamy mniejsze korki. Zyskuje handel, uslugi, itd..itd.. Trudno to sobie wyobrazic ze pytasz? > Nie... bardzo konkretne pytanie. Wolisz droga jechac czy stac w korku? > > KONKRETNE, ALE OD RZECZY. W DODATKU GLUPIE. Nadal czekam na odpowiedz... > > NO TO ZNOW SIE MYLISZ... > > Gdyz??? > > GDYZ JESTES GLUPI I BEZMYSLNY. Nie, ty. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 02.04.17, 18:40 Wyobrazenie sobie waskiej ulicy w centru miasta chyba nie jest skomplikowane? NAZWE ULICY POTRAFISZ PODAC, CZY NIE ? Znaczy jak wmiescie X placili.... to teraz jak miasto Y sprzedaje to im sie nalezy? LOL! :-) A JAK WJEZDSASZ DO OBCEGO MIASTA TO PLACISZ MYTO, BO PRZECIEZ NIE DOKLADASZ SI EDO REMONTOW ULIC.. Nie korzystaj! NIE KROZYSTAM ! A JAK BYM KORZYSTAL, TO NIC BY NIE ZMIENILO W DYSKUSJI. LOL! Skoro wiekszosc pasozytuje na mniejszosci to ta mniejszosc to te bogate elity... ZNOW ABSURDALNE "ROZUMOWANIE". W MNIEJSZOSCI SA ROWNIEZ NP. SAMOTNE MATKI. Ciekawe czemu jednak nie tworza osobnego panstwa... A TO WYSTARCZY OGLOSIC I JUZ JEST NOWE PANSTWO ? NO POPATRZ... Nie to przyklad na to jak nie rozumiesz rzeczywistosci bo jest dla ciebie zbyt skomplikowna gdy nie operuje prostymi prawdami - 0/1, tak/nie. PRZECEI SAM NAPISALES, ZE WYCHODZI NA TO SAMO. A ZE LEWACTWO MUSI DOOKOLA, NAWET JAK WYCHODZI NA TO SAMO... Mniej. TAK, BO BANDA SKORUMPOWANYCH URZEDASOW ROBI TO ZA DARMO... WEZ SIE, CHLOPIE, NIE KOMPROMITUJ JUZ.. A zysk taki, ze np. moga dojechac do pracy a tak by nie mogli bo nie kazdego na auto stac. MOGA DOJECHAC NA 1000 INNYCH SPOSOBOW. CO TY CZLOWIEKU PITOLISZ... ?? NA CZYM HANDEL ZYSKUJE ?? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 03.04.17, 08:49 Szkoda mojego czasu na twoja ograniczona wyobraznie. Wez wyjdz moze z domu, zobacz gdzie i jakie autobusy jezdza, czym sie roznia, kto siedzi w sordku i juz. Bo na razie to jak rozmawiac ze slepym o kolorach. Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 12:57 tu nie ma żadnego problemu bo solaris nie jest ani 'troche gorszy' Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 13:45 W wielu regionach narciarskich Austrii jeżdżą Solarisy a Zillertall pociągi z Pesy Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 13:57 Ale może odpaść gdy konkurenci będą dumpingowo walczyć ceną. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 14:18 To jest wlasnie cos czego krzyczacy o ustawianiu przetargow nie rozumieja. Wydawanie publicznych pieniedzy nie jest czarno-biale. Zaden z nas za kazdym raze nie wydaje wlasnej kasy tylko dlatego, ze cos jest taniej, najtansze. Jako obywatel tez wolabym by WSZYSTKIE aspekty transakcji i jej skutkow byly brane pod uwage. Tyle, ze rodzi to spore ryzyko latwiejszej korupcji. Niestety Bimota nie rozumiem, ze nie da sie prosto zalatwic skomolikowanych spraw. Ot samo kryterium ceny nie gwarantuje ze publiczna kasa w takim przetargu zostanie dobrze wydana. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 14:46 JAK MOZE ODPASC, SKORO INNI NIE MAJA W OFERCIE O DLUGOSCI 11,8-12 M ? JA TO BYM WSZYSTKO CHETNIE KUPOWAL PO DUMPINGOWYCH CENACH... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 14:59 Nawet gdyby zakup w perspektywie uszczuplal (bardziej) twoj wlasny portfel? Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 15:54 NIE MA TAKIEJ MOZLIWOSCI W NORMALNYM KRAJU. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 19:15 "NIE MA TAKIEJ MOZLIWOSCI W NORMALNYM KRAJU." Silny może słabszego zwyczajnie zadusić dumpingiem. Na przetrzymanie wystarczy pójść nie licząc się chwilowo ze stratami, skoro konkurent nie mając takiego wsparcia będzie musiał upaść. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:39 TO UPADNIE. A JAK TAMTEN PODNIESIE CENY, TO ZNOW POJAWI SIE DLA NIEGO KONKURENCJA. BEDZIE MUSIAL CALY CZAS UTRZYMYWAC CENY DUMPINGOWE. :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 23:42 Jeśli ta firma to stragan z warzywami lub ciuchami, to faktycznie szybko się pojawi inna. Ale to nie zadziała tak od pstryknięcia w branży na przykład produkcji samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 05:33 To wynika z debilnych wymagań stawianych producentom przez zieloną i czerwoną hołotę, ale nie stanowi to problemu, dopóki jest co najmniej dwóch niepowiązanych ze sobą producentów, bo każdy z nich będzie będzie chciał zabrać klientów drugiemu, przez co będzie musiał obniżać ceny. Producentów autobusów jest dość i jeżeli upadnie Solaris bo był za drogi, to jest to tylko dobra wiadomość, bo podatnik i klient będzie miał więcej pieniędzy w kieszeni, za które byli pracownicy Solarisa będą mogli im służyć efektywniej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 10:56 No to w czym problem, ze przeniesmy wiekszosc produkcji i uslug np. z PL do Chin bo tam taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 10:53 bimota napisał: > TO UPADNIE. A JAK TAMTEN PODNIESIE CENY, TO ZNOW POJAWI SIE DLA NIEGO KONKURENC > JA. BEDZIE MUSIAL CALY CZAS UTRZYMYWAC CENY DUMPINGOWE. :) To co napisales jest tak glupie, ze az nie wiem jak to skomentowac. Twoje myslenie to sie sprawdza w skali sklepu na osiedlu a nie inwestycji na miliardy w fabryk czy infrastrukture. By daleko nie siegac - przyklad Polskiego Busa i konkurencji, ktora dosc szybko sie poddala. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 14:35 No i co z tego, że się poddała? Najwyraźniej była za słaba albo niepotrzebna. Mimo że polski bus nie ma bezpośredniej konkurencji, to i tak jest tani - dlaczego? Bo są alternatywne rozwiązania - blablacar, pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:19 Konkurencja niepotrzebna? Fajny koncept :-) Ale pokauje to wejscie na rynek i konkurowanie z kims kto klientow ma jest baaardzo drogie. Popatrzna to tak, pomimo regulacji rynku i narzuconych preferencyjnych stawek ile casu zajelo P4 osiagniecie rentowsnosci... A bez tego co dostali??? Myslisz ze rynek telekom. bylby dzis tak tani jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:27 Najwyraźniej w tym przypadku wystarczy konkurencja w postaci pociągów, blabli czy tanich lotów. Skoro Polski Bus trzyma niskie ceny w obawie przed tą konkurencją, a pasażerowie nie cierpią na brak taniego i wygodnego transportu, to nie widzę problemów. Ale żeby to zrozumieć, trzeba się wyleczyć z komunistycznej mentalności zaszczepionej zwykle przez rodziców i zrozumieć, że liczy się TYLKO I WYŁĄCZNIE klient, i jeżeli on jest zadowolony, to cała reszta układa się perfekcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:31 Pytanie co zostanie jak "wojna" czy proces zmian i transfrmacji na tym rynku sie skonczy. Bo nie jestesmy w okresie stabilizacji.... Moze sie okazac, ze zostanie 2 czy 3 operaorow i taka sytuajca nie ulegnie zmianie (nie liczac cen) sytuacji przez bardzo dlugi czas... Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:35 No właśnie źle rozumujesz - POMIMO rzucanych przez czerwoną hołotę kłód pod nogi udało się uzyskać dość niskie ceny. Gdyby nie ta banda prymitywów przy korycie byłoby jeszcze taniej. To pokazuje, że kapitalizm radzi sobie nawet w najgorszych warunkach, co widać w Polsce - mimo prawie 30 lat rządów, które robiły co mogły, żeby zniszczyć polską gospodarkę, ona i tak siłą tych ochydnych, chytrych kapitalistów urosła ponad 4-krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:13 Nie lubie słow typu hołota i braku szacunku dla kogos tylko dlatego, ze ma inne zdanie... O ile nie piszesz (raz po raz) totalnych bzdur. Bo z niminie da sie dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 05:27 No i co z tego? To po co słaby pcha się tam gdzie silny może taniej zaspokoić potrzeby klienta? Niech zmiata z rynku i zostawi go komuś, kto potrafi zrobić to taniej/lepiej. Po co nam słabi na rynku? Słabi na rynku mają to do siebie, że są eliminowani drogą selekcji naturalnej, która jest korzystna dla gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 10:05 W zasadzie wszystko można zredukować do wojny. Silniejszy udowodni, że ma rację i po prostu uśmierci niepotrzebnych pożeraczy zasobów i przestrzeni życiowej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 21:00 bimota napisał: > NIE MA TAKIEJ MOZLIWOSCI W NORMALNYM KRAJU. Co ma kraj do tego co TY kupujesz za swoja kase po dumpingowych cenach??? Chlopie - wez sie ogarnij, bo chyba juz sam nie wiesz na jaki temat dyskutujesz. Jeszcze raz. Jak ty sam, dla siebie kupujesz po dumpingowych cenach to sie cieszysz, wiedzac, ze przez to generalnie zaplacisz wiecej??? Czy jednak kupujesz drozszy towar. Dosc dobrze (nie idealnie) obrazujacy to przyklad to drukarki znanej firmy i cena tuszy w perspektywnie... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:44 TO MA DO TEGO, ZE W NORMALNYM KRAJU MOZNA LATWO ZALOZYC FIRME I NIE BULIC HARACZU NAWET JESLI NIE PRZYNOSI ZYSKOW. JAKIEJ ZNOW ZNANEJ FIRMY ? GADAJ KONKRETNIE... Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 05:23 Nigdy tani zakup nie uszczupli twojego portfela, ponieważ nawet jak firma upadnie, to ich klientami od razu zajmie się inna obecna lub nowa. Zrozumcie, że upadek firm to bardzo dobre zjawisko eliminacji niewydajnych ekonomicznie przedsięwzięć - ich naturalna selekcja. Upadają firmy, które źle zaspokajają potrzeby klienta - za słabo lub/i za drogo. Zostają tylko dobre. Im więcej bankructw firm, tym sprawniejsza selekcja. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 11:04 Stanowczo zbyt upraszczasz sprawe. Nie liczac faktu, ze nie bierzesz wszystkich aspektow z tym zwiazanych pod uwage. Smiem bowiem watpic, byc twierdzil, ze to rewelacyjna dla wszystkich sprawa jak firma upada.... gdy upadnie ta w ktorej pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 14:43 Może i poczuję dyskomfort przez chwilę, ale to nie ma znaczenia dla rynku, bo jak już wspomniałem, liczy się 38 milionów klientów a nie jakieś kilkanaście milionów pracowników. A pracę znajdę inną, bo potrzeby klientów nie zmaleją, a nawet wzrosną, gdy przestaną z podatków opłacać za drogie Solarisy, więc jak otworzę jakiś sklepik z droższymi butami, to chętnie zagoszczą. A upadłe firmy zazwyczaj są skupowane przez bardziej ogarniętych kapitalistów i zostają zagospodarowane efektywniej niż poprzednie, więc w większości przypadków nie tracisz pracy, tylko zaczynasz robić coś bardziej pożytecznego - patrz polskie stocznie. Z nieefektywnej, kołchozowej produkcji wielkich statków przeszli na mniejsze statki, jachty, kutry i więcej remontują niż budują, bo remonty są bardziej opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:21 Wg twojego modelu i propozycji, jak uplywnie wystarczajaco duzo czasu wszystko przejmie na wlasnosc kilka olbrzymich korporacji i przecietny czlowiek bedzie skazany na zycie tak jak mu wyznacza. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 18:09 Wszystko będzie ok, o ile będzie to kilka KONKURUJĄCYCH o jednego klienta korporacji, bo będą musieli dawać dobre oferty, w przeciwnym razie będą wygryzani przez małych żuczków. Poza tym ogromnej części rynku korporacje nie zagospodarują, bo brak im elastyczności, więc spokojna Twoja rozczochrana. Jedyne o czym masz pamiętać, że liczy się tylko i wyłącznie klient. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 19:00 Potężne korporacje bardzo mało różnią się od państwa. Najlepszym tego przykładem był zakon krzyżacki lub kompania wschodnioindyjska. Jak potężne korporacje dojdą do wniosku, że ludzi jest za dużo, to zorganizują konkurencję pod tytułem wojna, aby trochę liczebność poddanych zredukować i aby wcześniej poddani nie wpadli na pomysł pod tytułem rewolucja. Już tyle razy ludzkość to przechodziła, że przypomina to już odkrywanie na nowo koła. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 20:19 I WASZE ZAJEBISTE POMYSLY NA PEWNO TEMU ZAPOBIEGNA... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:18 To juz sam sobie dopisales... nikt (przynajmniej ja) nie twierdzi, ze ma recepte.... poza wami choc historia pokazuje, ze na 15000% sie mylicie. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 00:20 CHYBA HISTORIA TWEJ CHOROBY... NIKT NIE TWIERDZI, TYLKO CO CHWILE SIE DO CZEGOS WPIERDALAJA... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 08:44 No to zdecyduj sie czy piszesz o nas czy o nich.... Bo najpierw masz jakies chore problemy pt: I WASZE ZAJEBISTE POMYSLY A potem nagle przeskakujesz z nas na "Onych": CO CHWILE SIE DO CZEGOS WPIERDALAJA... To moze zdecyduj sie z kim i o czym chcesz dyskutowac bo inaczej sie nie da! Jak widac z nawet utrzymaniem sie w temacie masz spory klopot Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 10:38 1. NIBY PO CO MAM SIE DECYDOWAC ? NIE MOGE MOWIC O TYM I O TYM ? 2. NIE MOJA WINA, ZE GRAMATYKA, LOGIKA I ZWYCZAJE JEZYKOWE TEZ SA DLA CIEBIE ZA TRUDNE... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 01.04.17, 14:47 Sam jestes glupi i bezmyslny Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:16 Dokladnie... Historia dokladnie pokazuje jak konczy sie ktory scenariusz a nadal sa tacy co nie wierza... Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 13:09 Patrz, a fabrycznie nowe rovery 75 chodzily za pol ceny jak szlag firme zaczal trafiac. Mimo, ze tworzyla sie wlasnie nisza dla wydajnego serwisanta. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 15:00 No i szlag ją trafił zupełnie, i dobrze. Tak zadecydowali klienci. Ludzie dalej pracują i jeżdżą samochodami. Nic złego się nie stało, wręcz przeciwnie. Tak samo jak nic złego się nie stało gdy zdechło Detroit. Stało się wiele dobrego, bo amerykanie nie marnują już tyle pieniędzy na benzynę do swoich samochodów, jeżdżą ekonomicznymi japończykami i mają więcej kasy na dobra luksusowe, na których jest wyższy zarobek niż na samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:06 Faktycznie wystarczy drukować pieniądze jak Amerykanie i wtedy nie ma potrzeby pracować. Można Trumpa nie lubić ale on chce jednak ten trend odmienić i ściągnąć na nowo produkcję do USA, bo drukowanie w nieskończoność pieniędzy nie rozwiązuje problemów. Twoje wyobrażenie o tym gdzie powstają pieniądze jest naiwne i w zasadzie sprowadza się do wiary w drukowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:23 Nie trzeba ich drukować, bo będzie się ich miało dosyć dzięki tańszym towarom. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Tu jest Burek pogrzebany... 31.03.17, 17:29 schweppes1 napisał: > Nie trzeba ich drukować, bo będzie się ich miało dosyć dzięki tańszym towarom. Stad sie rodza kryzysy, bo ludzkosc cechuje sie chciwoscia. A w zwiazku z tym kasy nigdy nie ma sie dosyc. Jaka roznice w poziomie zycia sprawa realnie czy na koncie masz 10 mln dolarow czy 10 mld? A jak zamiast 10 mld masz 100 to zyjesz inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Tu jest Burek pogrzebany... 31.03.17, 18:14 Jak żyjesz za 100 razy mniej to Twoje usługi są 100 razy tańsze. Chciwość ludzka jest korzystna dla gospodarki. Chciwość kapitalisty powoduje, że będzie się dwoił i troił służąc klientowi, żeby tylko łaskawie zostawił u niego jak najwięcej pieniędzy, a chciwość konsumenta powoduje, że kupując tanio zmusza tego dziada kapitalistę do jeszcze efektywniejszej pracy, ku uciesze PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Tu jest Burek pogrzebany... 31.03.17, 18:31 To co piszesz to najczystszej postaci kapitalizm utopijny. W realnym świecie ma taką samą szansę zafunkcjonować jak jego socjalistyczny odpowiednik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Tu jest Burek pogrzebany... 31.03.17, 22:19 Nie odpowiedziales.... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Tu jest Burek pogrzebany... 31.03.17, 22:24 schweppes1 napisał: > Jak żyjesz za 100 razy mniej to Twoje usługi są 100 razy tańsze. Nie odpowiedziales... To nie ma nic do rzeczy... jak tylko bedzieszmogl kasowac x2,4,5,6,9000 to bedziesz. > Chciwość ludzka jest korzystna dla gospodarki. Tylko do pewnego momentu. Niestety my nie znamy granicy... albo nie wszyscy ja znamy. Bo jako korporacje dziala sie bezosobowo i wtedy latwiej jest usprawiedliwic wlasna chwciowsc-to nie ja, to firma. > Chciwość kapitalisty powoduje, ż > e będzie się dwoił i troił służąc klientowi, żeby tylko łaskawie zostawił u nie > go jak najwięcej pieniędzy, Przy okazji robiac tez wszystko inne - sluzenie klientowi to jakby nie wszystko co sklada sie na zysk i sukces. Powinenes jeszcze zaplacic (choc lepiej nie!!!0 min, podatko, wyr...ac zaloge na pensji,itd... tylko wtedy faktycznie MAKSYMAIZUJESZ zysk. Odpuszczenie na wowolnym etapie to strata tego co mogles wsadzic do kieszeni. I kolejne nastepujace po sobie kryzysy wlasnie z tego powodu sie pojawiaja. > a chciwość konsumenta powoduje, że kupując tanio zm > usza tego dziada kapitalistę do jeszcze efektywniejszej pracy, ku uciesze PKB. LOL!!! Czysta utopia... albo cos co sie moze sprawdza jak masz wies i dwa wyszynki. Nie w globalnej gospodarce, intersach wielu panstw a czesto nie pasnstw a samych przywodocow tchze czy innych korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 18:44 "JAK MOZE ODPASC, SKORO INNI NIE MAJA W OFERCIE O DLUGOSCI 11,8-12 M ?" Kompletnie kontekstu nie wyczuwasz? Gdyby nie ustawiać przetargu na detalach, to wcale najlepszy by nie musiał wygrać. Wystarczy jak na przykład Putin będzie miał kaprys po cichutku dotować konkurenta polskiego producenta, aby po jakimś czasie polski producent zdechł. Można zapytać, po co miałby to robić i forsę tracić. No to po co tracili przed rozbiorami forsę na przekupstwa? Przecież myśląc krótkowzrocznie tylko forsę tracili. A dalekowzrocznie wyszło na to, że polskie państwo zdechło i sobie całkiem spory kawałek wykroili. "JA TO BYM WSZYSTKO CHETNIE KUPOWAL PO DUMPINGOWYCH CENACH..." A ja to bym zezwolił aby każdy obywatel mógł sobie drukować tyle pieniędzy ile mu tylko potrzeba. Wtedy dopiero osiągnęli byśmy skok cywilizacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
paulski Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:15 > Wystarczy jak na przykład Putin będzie > miał kaprys po cichutku dotować konkurenta polskiego producenta..., Ty tez jestes pie...iety. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 11:05 paulski napisała: > > Wystarczy jak na przykład Putin będzie > > miał kaprys po cichutku dotować konkurenta polskiego producenta..., > > Ty tez jestes pie...iety. Coz za post! Nie ma to jak miec twarde arguemnty w dyskusji i cos wartosciowego do dodania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:19 TY ZA TO KONTEKST WYCZUWASZ... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:30 Wiem i dzięki, że to doceniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 05:19 To jest już problem dumpingującej firmy. Skoro robi "prezent" spółce komunikacyjnej, to należy się tylko cieszyć z zaoszczędzonych pieniędzy, za które będzie można kupić inne rzeczy. Liczy się klient, a nie jakaś fabryka, która nawet jeśli upadnie, to natychmiast jej miejsce na rynku zajmie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 11:07 Kiedy wykosi konkurencje to juz przestanie byc problem firmy dumpingujacej. Wtedy przyjdzie okres zniw - a klient... placz i plac skoro byles glupi i nieprzewidujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 15:01 WIEC MOZE KORUMPOWAC DO WOLI... Odpowiedz Link Zgłoś
paulski Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 30.03.17, 22:12 > Czy lepiej tak uozyc przetarg by dzis kupic wlasne, troche drozsze, troche gors > ze... ale wespzec rodzimy przmysl. Ty jestes pie...iety. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 11:08 paulski napisała: > > Czy lepiej tak uozyc przetarg by dzis kupic wlasne, troche drozsze, troch > e gors > > ze... ale wespzec rodzimy przmysl. > > Ty jestes pie...iety. Powtarzasz sie... zdaje sie ze skoro tak Cie w domu wszyscy od lat witaja to tyle sie nauczyles. Gratuluje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 05:16 Jest prosta i jasna odpowiedź. Za państwowe pieniądze trzeba zawsze kupować produkty o najlepszym stosunku jakości do ceny niezależnie od miejsca produkcji, a każdego kto zrobi inaczej należy natychmiast postawić przed sądem, gdyż jego miejsce jest w więzieniu. Kupując "gorzej i drożej" obciążasz dodatkowo podatników, którzy nie stworzą o wiele więcej miejsc pracy niż jest w jakiejś jednej fabryce autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 11:22 schweppes1 napisał: > Jest prosta i jasna odpowiedź. Za państwowe pieniądze trzeba zawsze kupować pro > dukty o najlepszym stosunku jakości do ceny 100% zgody. Generalnie (nie azne czy za kase publiczna czy wlasna) przeciez tak kupujemy (nie liczac zachcianek). Patrzysz na co cie stac i o z tego na co cie stac bedzie dla ciebie najlepsze. Problem polega na tym, ze to zawsze wybor subiektywny i tu dochodzi sie do kwesti faktycznej korupcji czy insynuacji. Ty kupisz produkt A, ja kupie produkt B. Jesli bedziemy mieli teraz kupic taki produkt dla Kowalskiego, za pieniadze Kowalskiego.... to wybrac A czy B? Czy jesli Ty kupisz A czy bede mial racje czy bede klamal zarzucajac ci bledny wybor, ustawienie sprawy, korpucje, itd... w koncu jestem swiecie przekonany, ze B jest lepsze? Stad w wiekszosci wypadkow, by nie miec takich problemow liczy sie tylko cena... > niezależnie od miejsca produkcji, Tu sie zgodze ale w czesci. Protekcjonizm gospodarczy (bez kontroli), jest tak samo zly jak jego clakowity brak. Po czesci zreszta juz widac efekty tego braku. Zobacz jak wiele miejsc pracy ucieklo do Azji, Ameryki... Z jednej strony sam fakt powstania tam "nowych"miejsc pracy nie pryczynia sie do takiego wzrostu zasobnosci spoleczenstwa bo firmy produkcyjne (nastawione na swiety dla Bimoty zysk) placa takmalo jak sie da... Z drugiej strony Panstwa zostaja coraz czesciej z duza grupa ludzi, ktrozy traca prace, srodki do zycia, itd... Teoretycznie latwo powiedziec-ich problem, niech sobie radza... tyle, ze takie nastawienie w przeszlosci zwykle prowadzilo do dosc krwawych rewolucji. Pozostaje wreszcie kwestia zbytu produkcji samych firm, ktore w pewnym momencie moga nie miec konsumentów.... Tych nowych pracownikow jeszcze nie bedzie na ich dobra stac (zapytaj ile pare jeansow co rok kupuja sobie szwaczki w Bangladeszu) a tych dotychczasowych juz nie bedzie... To przeciez naczynia polaczone... > a > każdego kto zrobi inaczej należy natychmiast postawić przed sądem, gdyż jego m > iejsce jest w więzieniu. Kupując "gorzej i drożej" obciążasz dodatkowo podatnik > ów, którzy nie stworzą o wiele więcej miejsc pracy niż jest w jakiejś jednej fa > bryce autobusów. Ale moze byc tez tak, ze kupujac taniej zabjasz miejsca pracy u siebie obciazajac podankow wszystkimi kosztami z tym zwiazanymi - nie tylko wprost finansowymi ale takze spolecznymi... Chcialbys miec zebrakow pod oknami i na kazdym krku w swojej okolicy? Juz to w przeszlosci przerabialismy na swiecie... Nie ma prostej i jasnej odpowiedzi - wystarczy kupowac tani i bedzie dobrze czy wystarczy kupowac wlasne i bedzie dobrze. Kazdy kto wierdzi, ze ma prosta odpowiedz i recepte jest niebezpiecznym idiota/populista, ktory powinien siedziec w wiezieniu gdzie nie bedzie mogl glupot reszcie niemyslacych przekazac. Na zasadzie - mamy narkotyki i imigrantow - wyubudujemy mur :-) Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 14:53 Ale głupoty wypisujesz. Właśnie celem jest wypchnięcie produkcji tych autobusów do krajów gdzie zrobią to taniej, a zostawienie tutaj zarządu, działu r&d, sprzedaży i serwisu. Dzięki temu wygryziesz konkurencję i zaczniesz sprzedawać to na cały świat a nie tylko PL i Państwa ościenne. Wypchnięcie za granicę tych miejsc pracy na produkcji nie ma ŻADNEGO znaczenia dla gospodarki, bo potrzeby miast na autobusy są stałe, a dzięki tańszym autobusom z budżecie każdego podatnika znajdzie się więcej pieniędzy na "pierdoły", przez które powstaną nowe miejsca pracy, więc zamiast zamiast składać autobusy będziesz mógł służyć ludziom, którzy wydadzą nadwyżkę na jakieś dobra np. luksusowe, na czym zarobisz nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:26 Jadnak wiekszosc z nas nie pracuje w zarzadach i dzialach R&D tylko przy tasmach produkcyjnych. A nowy TV czy prlaka dla tych mas jest produkowany.... Fajnie by bylo gdyby po zamknieciu fabryki wsystkich brali na wiceprezesa... ale nie slyszalem by tak sie dzialo. Poza tym (zauwazylem to przy twojej wzmiance o Detriod) podtrzymuje, ze patrzysz na poroblem wasko i nie zauwazasz kosztow spolecznych. Fabryki w Detriot zamknieto... wiesz, ze oznacza to prakycznie przegrane zycie takze dla dzieci zwolnionych? Co wiecej, nawet jeslimiales ladny dom i sklep z butami w tym Detriot, to twoj poziom zycia tez poszedl w dol... Nieruchomosc stracila na wartosci, straciles klientow , przestalo byc cie stac na wakacje. Nie liczac jeszcze takich kosztow spolecznych, ktore sa trudne do wyliczenia - wzrost uzaleznien, przemocy w rodzinach, przestepczosci... Wszystko jest ze soba polaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 17:59 Przecież ci tłumaczyłem, że zamiast składać autobusy możesz np. naprawić komuś drugi samochód w rodzinie, którego wcześniej by nie miał, bo go państwo okradało żeby kupować polskie, drogie autobusy, które wymagają ustawionego przetargu żeby ktoś je kupił. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:29 I na ch... w Detriot 40 tys mechanikow? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 18:03 Z tym Detroit to też pomieszałeś. To nie jest przegrane życie, tylko nowe życie. Ludzie zmagając się z takimi trudnościami zazwyczaj osiągają więcej, niż by dalej siedzieli na ciepłej posadce w nierentownej firmie, do której państwo musi dopłacać. A sklep z butami można otworzyć gdzie indziej, jak zaczyna brakować klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 18:46 > A sklep z butami można otworzyć gdzie indziej, jak zaczyna brakować klientów. Jak zaczyna brakować klientów, to masz takie zaległości w płatnościach, że upadając jesteś dożywotnim niewolnikiem. Jakikolwiek grosz zarobisz, to komornik zeżre, a Ty piszesz o zakładaniu firmy pod tytułem sklep z butami. Może jeszcze krawat ma taki ktoś sobie kupić aby jako prezes firmy dostojniej się prezentować? Zalatuje mi to pomysłem, aby ci których nie stać na chleb kupowali sobie ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:32 To samo wrazenie odnioslem... :-) Jakby historia ostatnich xxx lat -pare rewolucji i zmian spolecznych ngdy sie nie wydarzyly... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 22:31 Ale co ty gadasz??? Jak facet (a taki byl model amerykanskiej rodziny) pracowal w fabryce.... A zona siedziala w domu. Nagle takich jak on, bez roboty byly na rynku tysiace to niby jak mieli oplacic dalsza edukacje swoich dzieci? Znaczy sprzedajesz swoj dom ponizej kosztowkredytu.... bankowi oddajesz wszystko co masz.....i ten nowy sklep w innym miescie to otwierasz za wszy? Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 13:12 Hehe, "kapital nie ma granic", co? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 09:11 Skoro maszyny są takie wspaniałe to po co ustawiać pod nich przetarg? Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Mozemy byc dumni z Solarisa 31.03.17, 09:45 bosze, nawet autobusy maja 4 cylindrowe silniki w europie hehe dobrze i tak ze chociaz 5 litrowe a nie 1 litr twin turbo na marginesie - jezdzilem niedawno w porcie jako pasazer z takim znajomym przez chwile taka ciezarowa ktora on z kolega przezucaja kontenery do stacji kolejowej i ta ciezarowka miala silnik V8 hehe zajebista Odpowiedz Link Zgłoś