Gość: klient IP: *.krakow.pl 25.06.09, 21:22 jestem za zawieszeniem kursów niektórych linii na czas wakacji. Jednakże czy nie można było zaczekać z takim posunięciem do 1 lipca, kiedy większość studentów kończy sesje i opuszcza Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: McDrive Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:23 W artykule widzę pewna nieścisłość , linia 24 została zawieszona a nie zlikwidowana!!! Dodatkowo na jej miejsce jeździ wskrzeszona linia 7 z taka samą częstotliwością jak 24 ,więc pasażerowie jeżdżący 24 z Kurdwanowa do centrum praktycznie tej likwidacji nie odczują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marmoladka Linia nr 7 IP: *.2.pxs.pl 26.06.09, 09:51 to była kiedyś moja linia. Jeździła z dabia do centrum. Potem ją "chwilowo" zawieszono i już nigdy się nie pokazała. Został tyylko jeden tramwaj - 1. Poniewaz musze się na niego przesiadac, więc jazda zabiera mi duzo więcej czasu niz kiedyś (wystarczy, że autobus sie spóźni i 1 ucieka i stercze na przystanku 15 minut. Taka to polityka ZIKiT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Re: Linia nr 7 IP: *.chello.pl 26.06.09, 10:23 a to 14 przez centum nie jeździ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marmoladka Re: Linia nr 7 IP: *.2.pxs.pl 26.06.09, 15:15 Jeżdzi, ale nie z tej strony co jeździła 7. 14 na Grzegórzeckim skreca na Mogilskie i jedzie koło dworca. 7 jeździła koło Poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:29 Jak Ci się nie podoba w Krakowie to wracaj tam skąd przyjechałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calka Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:31 W głowach się wam przewróciło drodzy pasażerowie , 20 cm kwadratowych na głowę w tramwaju i ani cm więcej !A jak się nie podoba to spacerkiem za tramwajem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herj Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.09, 20:24 Dokładnie, w czasie wakacji WSZYSTKIE - powtarzam - wszystkie tramwaje i autobusy powinny zaprzestać kursowania. Przecież to nie ma sensu. Wiadomo, ze w momencie rozdania świadectw maturalnych i gimnazjalnych wszyscy wyjeżdżają nad morze i wracają dopiero pod koniec sierpnia. To po co komu jakieś tramwaje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Gdyby jeszcze przesiadanie się było proste IP: *.zax.pl 25.06.09, 21:33 A tu nieskoordynowane rozkłady, wręcz jazd stadami, tak, że w ciągu paru minut odjeżdżają wszystkie autobus a potem 10 minut przerwy, czy źle rozplanowane przystanki jak Rondo Mogilskie, czy skrzyżowanie Krakowska-Dietla. Lepiej jeździć samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe MPK odpowiada za korki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 14:18 Paradoksalnie - pośrednio właśnie tak. Obcięcie kursów, likwidacja linii, do kitu rozkłady, spóźnienia ponad 10 minut - więc coraz więcej osób jeździ samochodem. Kiedy ktoś wreszcie podstawi taczki na Brożka i wywiezie tych żałosnych dziadów co myśleniem utknęli w głębokiej komunie?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Re: MPK odpowiada za korki IP: *.ghnet.pl 26.06.09, 14:33 No właśnie. I jak to wszystko ma się do jakiś akcji typu "Civitas Caravel" namawiających do przesiadki z samochodu do komunikacji miejskiej? Połowa kursów tramwajowych zniknęła, ale czy zniknęło 50% ludzi nimi jeżdzących? Nie dość, że zlikwidowali jedyne połączenie którym z okolic Teatru Ludowego można było bezpośrednio dojechać do centrum (bo linia 5 jeździ teraz przez tunel jakby połowa Huty chciała na Krowodrze jechać a nie do centrum) to jeszcze tak przetrzebili tramwaje, że pozostaje tylko przesiąść się w samochód... Ostatnio np. jak wypadła z niewiadomych przyczyn 4, przerwa między następującymi po sobie kursami była 30 minutowa... "Z danych o komunikacji, które zbiera ZIKiT, wynika też, że nie zdarzają się przypadki prawdziwego tłoku. - Tu za wyznacznik przyjmujemy, że na metrze kwadratowym podróżuje więcej niż dwu pasażerów - podaje Michał Pyclik, z zarządu infrastruktury komunalnej i transportu." Jak się poza biuro nosa nie wychyla to się nie widzi, że w co 2 tramwaju liczba pasażerów na metr kw. nie wynosi 2 ale dwa razy tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 25.06.09, 21:41 nie tylko tramwaje pojechaly na wakacje!! 173 - trasa Biezanow w kierunku Bronowic To jest dramat - zeby z Biezanowa i Prokocimia dostac sie do pracy do 'trojaczkow' na Armii Krajowej na 8mą! Wsiadam na pierwszym przystanku za pętlą, i jeszcze jestem w stanie znaleźć miejsce siedzące, ale przystanek dalej jest już pełno, ludzie stoją, na Kozłówku - 173 zamienia się w glonowóz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieżanów Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: 78.133.244.* 26.06.09, 07:33 Owszem jestem zdruzgotany cięciami w komunikacji w te wakacje. Poza tym urzędasy z ZIKiT-u plotą głupoty (jak zawsze). Pytanie gdzie te 24,5 mln. zł. które MPK i ZIKiT wywalczyli w lutym? A tak nawiasem jak zawsze artykuł w Gazecie pl. jest popagandowy bo zawsze dotyczy okolic Bronowic. Przestańcie marudzić bo oprócz Kurdwanowa macie najlepiej z komunikacją ! Zapraszam was wszystkich do Prokocimia i Bieżanowa które dostały najbardziej w d.pę !!! Mamy tylko jedną linię tramwajową kursującą co 15 min. i to tylko do godz. 16. Wy zaś macie do dyspozycji 4 linie kursujące co kwadrans nawet do godz. 19. Więc przestańcie zgrzędzić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 21:52 Taa.. najpierw z wielkim wrzaskiem promują P+R; namawiają: zostaw samochód na pętli, pojedź tramwajem, a potem obcinają kursy i się dziwią, że tyle samochodów w mieście.. A w d... ich mam. Robie prawko, kupuje coś co jeździ i niech się MPK buja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 21:52 dlatego jeżdżę autem do pracy i będę nim jeździł. Nie zmienia rozkładu jazdy i nie ma w nim tłoku. Ciekawe jak ZIKiT chce mnie zachęcić żebym zostawił auto w domu i przesiadł się do tramwaju lub autobusu. W wakacje będzie się jeździło po mieści super, połowa aut mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.237.spine.pl 25.06.09, 22:06 Teraz z Bronowic jest się potwornie ciężko wydostać, kto to widział, żeby tramwaj jeździł co 20 mnut, a wieczorami raz na poł godziny. Ju na Balickiej ciężko się wsiada bo jest tłoczno. Studenci studentami ale ludzie do pracy też chcą dojeżdżać, tam nie ma wakacji. A teraz nie ma czym dojeżdżać, trzeba wyjść pół godziny wcześniej. A jak się spóźni na tramwaj, to efekt jest taki że można dojechać pod dworzec i spędzić tam 10-15 minut czekając na jakąś przesiadkę, która też ma wakacyjny rozkład... Porażka. A pogoda wakacyjna nie jest więc trudno robić godzinny spacer w deszczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marmoladka Podpisuje się IP: *.2.pxs.pl 26.06.09, 09:54 Tyle że dojeżdżam z drugiej strony miasta. ZIKiT sobie oszczedza, kosztem naszego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PASandżero Płacę za KKM tyle samo!!! IP: *.zax.pl 25.06.09, 22:11 Może niech te łajzy z MZK czy inny pieron, obniża na czas wakcacji rówież ceny biletów!!!! Skoro jeżdżę w tłoku i dwa razy dłużej!!! KRAKOWSKA KOMUNIKACJA SUCS!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawie Piórko Re: Płacę za KKM tyle samo!!! IP: *.chello.pl 25.06.09, 23:14 Trzeba było zostać w Kielcach a nie pchać się na salony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :[ Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 22:11 Też nie rozumiem dlaczego zmiany wakacyjne nie były wprowadzone od 1 lipca, tylko od końca roku szkolnego. Jakby to dzieci były przyczyną tłoku w MPK. Rozkłady jazdy i tramwajów i autobusów są rozplanowane bez sensu - wszystko jeździ dużo rzadziej i odjeżdża kilka pojazdów na raz, potem długo-długo nic... Pogoda teraz jest na tyle fatalna że dosć dotkliwie odczuwam skutki "wakacyjnego" rozkładu MPK. Przesiadam się trzy razy, czekam średnio po 10min na kolejny autobus czy tramwaj. W deszczu :/ Jeszcze niedawno miałam jedną linię, która dowoziła mnie bezpośrednio do pracy, teraz jest dramat i jadę zamiast maksymalnie 30min średnio 50min-1h. Lipa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praszczurek Tłok jest straszny, trmawaje jeżdżą o 1/2 za wolno IP: 195.150.71.* 25.06.09, 22:41 Światła są albo zbędne, albo mają ustawione za długie cykle zmian. Rozkłady są układane przez myślących inaczej. Potrafi przyjechać 3 tramwaje pod rząd a potem przez 15 minut nic nie jedzie. Nie rozumiem dlaczego wycofali tyle kursów? Przecież w wakacje studentów zastępują turyści - oni też jeżdżą tramwajami i autobusami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek linia 104 i 178 IP: *.devs.futuro.pl 25.06.09, 22:49 linia 104 jezdzila tylko 2 tygodnie,smiechu warte,linia 178 w kierunku Nowej Huty kazdy kurs jest opozniony,szczegolnie w Lagiewnikach,a Cyganow pelno kolo Tesco przy Kapelance,mieszkaja w lasku naprzeciw i nie ma mocnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blu__tomek Re: linia 104 i 178 IP: *.mynet.com.pl 26.06.09, 00:44 bardzo ciekawy post. gratuluję jasności wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Tramwaje pojechały na wakacje 25.06.09, 23:00 Jestem ciekawa, na co dokladnie zostana wydane pieniadze zaoszczedzone w wyniku zwieszania i zmniejszania czestotliwosci kursow? Dlaczego mam placic tyle samo za bilet, skoro usluga jest gorsza? Dlaczego dostosowuje sie rozklad jazdy do potrzeb studentow (a w zasadzie do braku tej potrzeby, bo wyjezdzaja z miasta na wakacje), a nie do potrzeb stalych mieszkancow Krakowa? To dla kogo w koncu jest ten transport publiczny? Kto glownie za niego placi? Chyba jednak nie studenci, tylko ludzie pracujacy, ktorzy czesto wyjezdzaja na wakacje np. we wrzesniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozmaryna Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 25.06.09, 23:19 Polecam czytanie ze zrozumieniem. Gdyby nie cięcia w wakacje, to środki przeznaczone na komunikację nie wystarczyłyby na finansowanie jej do końca roku. Należy mieć pretensje do rajców miejskich, że uchwalili tak mizerny budżet, w którym nie starcza na pełnowymiarowe wykupienie usług transportowych u przewoźników tj. MPK i Mobilisa. Może za rok, za dwa, mękoleni przez niezadowolonych pasażerów postarają się owi radni miejscy o wykupienie większej liczby wozokilometrów. Odpowiedz Link Zgłoś
cartahena Re: Tramwaje pojechały na wakacje 26.06.09, 00:00 Alez oczywiscie, ze mam pretensje do rady miejskiej. Ale z drugiej strony zastanawiam sie, po co placi sie za biety i w takim razie na co te pieniadze ida? Jak skonstruowany jest budzet MPK, ze wplywy z biletow nie maja znaczenia odnosnie ilosci i czestotliwosci polaczen? Czy te wplywy to jakis maly procent budzetu MPK? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.salbis.petroinform.com 26.06.09, 08:25 Budżet MPK jak i Mobilisu nie zależy od wpływu z biletów. Jak można zauważyć na biletach jet logo "Komunikacja Miejska Kraków" a nie jak dawniej MPK. Wpływ z biletów zasila budżet miasta a potem radni go dzielą. Budżet MPK i Mobilisu konstruowany jest na podstawie rocznego zamówienia ZIDiT czy jak to sie nazywa. Miasto zamawia u przewoźników ilośc kilometro-wozów jakie mają zrealizować. Na to czy jest mniej czy wiecej lini, czy jezdza częściej czy żadziej żadnego wpływu nie ma ani MPK ani Mobilis. Skad wzieła sie linia 104, otóż badacze z miasta stwierdzili, że na linii 304 jest za dużo kursów i ludzie mają możliwość oddychania swobodnego, ograniczył liczbę autobusów obsługujących tę linie. Ponieważ Mobilis miał w umowie określoną liczbę wynegocjowanych km-wozów dostał w zamian linie 104, która chyba się sprawdziła. Ale gmina Wieliczka, która zamawiała u miasta linie 304 złożyła protest ze na tej lini pojawił sie ścisk, istnieje możliwość że wróci dawna czestotliwość 304 a zlikwidowana bedzie linia 104. Dam Ci przykład z zeszłego roku z kwietnia... linia 134 do Zoo.. W kwietniu na tej lini jezdza tylko dwa autobusy i czestotliwosc jest 2x na godzine. Ale w Kwietniu była w weekendy ladna pogoda i wielu turystów i krakowian wybralo sie do zoo. Tlok byl taki, że po ruszeniu z przystanku Cracovia (poczatkowy) juz nie bylo możliwości stawania na przystankach. Zglaszalismy to do ZIDiT i dopiero po kilku dniach (przeczekania) zmienili rozklad dodajac 2 dodatkowe autobusy. Nawet nie wyrazili zgody na wyslanie dodatkowego autobusu rezerwowego na ta zatloczona linie. Podsumowujac od jakiś 2 lat MPK i Mobilis są tylko przewożnikami działającymi na zlecenie miasta. Acha jeszcze ciekawostka odnośnie uruchamiania klimy w komunikacji. ZIDiT nakazuje uruchomienie klimy w momencie gdy temp 25 C zostaje osiągnięta na skrzyżowaniu Wybickiego i Łokietka (tam jest punkt pomiarowy) Odpowiedz Link Zgłoś
rollindomin Re: Tramwaje pojechały na wakacje 26.06.09, 08:39 jak na co poszly pieniadze ?? na lanie benzyny do sluzbowych wozow UM :) a teraz benzyna drozsza sporo niz kilka m-cy wczesniej. Ciekawe jakby miasto dawalo pieniadze jakby urzednikom i ZIKIT itp kazali jezdzic komunikacja miejska. Prezydent jednego z miast (chyba Sopot) mowil ze komunikacja jewst swietna i daje przyklad i jezdzi nia do pracy. A nasi maja nawet swoj parking w ograniczonej strefie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: góralkrakowski Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 26.06.09, 11:48 bo to paniska przecież..szkoły, parkingi i autobusy maja własne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbulwersowana Tramwaje pojechały na wakacje IP: 149.156.57.* 26.06.09, 13:14 Podzielam uwagi , to my pracujący dopłacamy z naszych podatków do miejskiego przedsiębiorstwa , kupujemy bilety miesięczne ( ja osobiście na wszystkie linie) a jeżdżę do pracy a szczególnie ok. dodz. 15-16 w takim ścisku z pracy że po przejechan iu 25 min na stojąco i w tłoku mam dość do wieczora , nie jestem w stanie nic w domu zrobić a decydenci miejscy odpowiedzialni za komunikację MPK nie biorą tego pod uwagę , młodzież ma wakacje studenci sesje więc i MPK "idzie na urlop" a p;racujący w wakacje najlepiej żeby kupowali bilety miesięczne i najlepiej na wszystkie linie a chodzili do pracy piechptką i nie zawracali głowy dyspozytorom MPK , kierownictwu MPK ręce opadają .A co na ten temat mają do powiedzenoia szanowni radni miejscy??? niebawem będa wybory zacznijcie hasła przedwyborcze uruchamić i obiecywać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk kartman Tramwaje pojechały na wakacje IP: 77.236.4.* 25.06.09, 23:46 Bardzo się cieszę że Gazeta poruszyła ten problem. To jest skandal co porobiono z komunikacją! Likwidacja połączenia z Bronowic do Galerii bardzo mnie dotknęła, gdyż prawie codziennie korzystałem z tego połączenia. Jednakże zmniejszenie wszystkich kursów to już przegięcie totalne! Miasto owszem, pustoszeje w wakacje, ale do diabła! Studenci jeszcze mają co robić, miasto jest pełne i ludzie chcą normalnie korzystać w tramwajów! Mamy dopiero czerwiec. Argumenty o brakach finansowych do mnie nie trafiają, bo to po prostu śmieszne. Jeszcze raz dziękuję Gazecie za ten artykuł. Może ktoś pójdzie po rozum do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.multi-play.net.pl 25.06.09, 23:59 Dobrze, że ktoś poruszył ten problem bo od paru dni jeździ się w skandalicznych warunkach, czekanie na tramwaj dwa razy wydłużone a tłok taki że ledwo da się stać. O higenie i panach spod tzw. budki z piwem nie wspomnę bo jest to żenujące :/ Jakoś nie widzę sensu robienia wakacyjnych rozkładów jazdy skoro korzysta z nich tyle samo osób ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wzburzony dziękuję za takie usługi IP: *.devs.futuro.pl 26.06.09, 07:59 Dlaczego ja mam płacić za tłok w śmierdzącym tramwaju prawie 90 zł miesięcznie. Skoro jeździ o 30 % mniej składów, to cena biletu powinna spaść do 50 zł. Byłem w Warszawie i pomimo gorszego taboru autobusy i tramwaje jeżdżą tam punktualnie, szybko i taniej. U nas kierowcy i motorniczy jeżdżą tak jakby mieli zaciągnięty hamulec ręczny. Prawda jest taka, że pod wpływem kretyńskich artykułów z Forbesa naszym w MPK rzuciło się na głowy i uwierzyli w to, że mają 9 miejsce na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sikor Re: dziękuję za takie usługi IP: *.salbis.petroinform.com 26.06.09, 08:31 a co ma wspólnego artykuł z szybkością i czestotliwoscia jazdy? Wypowiadasz sie a nie masz pojecia o czym piszesz. Jakbys podpisal z kims umowe na wykonanie np przewozu z rozkladem jazdy, i zleceniodawca daje ci rozklad i wyznacza trase to chyba wykonujesz kursy wedlug rozkladu bo za to cie rozlicza a nie tak jak Ci pasuje. Rozklad jest jaki jest i niestety, żeby w miare byc o czasie na przystankach ( nie pisze o sytuacji jak korki wypadki itp) kierowcy i motorowi musza jezdzic ok 30-40 km na/h. I uwież bo jestem kierowca autobusu, że nas to tez wkurza. Ale w tym mieście rządzą tacy fachowcy jacy rządzą (Panowie nie da się). Tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wzburzony dziękuję za takie usługi IP: *.devs.futuro.pl 26.06.09, 09:03 Prawda jest taka, że przez takie myślenie duża część pasażerów przesiada się do własnych samochodów i stąd w Krakowie korki. Gdyby MPK dobrze jeździło duża część z tych ludzi porzuciłaby samochody na parkingach np. przy Zakopiance i przesiadła się na MPK. Tylko do czego ma się przesiadać jak obcięto częstotliwość kursów. A co mnie obchodzą Wasze dyrdymały o rozkładach, o złej infrastrukturze i ciągłe usprawiedliwienia. Oceniam to po całości. I nie mam pretensji do poszczególnych kierowców, bo wiem jak się pracuje w transporcie. Pretensje mam do systemu, który tworzy zaistniałą sytuację. Nie wiem jak macie ułożone rozkłady i czy one wymuszają na Was jazdę 30 km/h, ale czasami powtarzam "czasami" mam wrażenie, że można by znacznie szybciej, a kierowcy motorniczemu nie spieszno. Porównuje to z Warszawą nie przypadkowo, bo tam tabor w gorszej kondycji, a kierowcy z większą werwą i wcale nie chodzi tylko, że mają lepszą infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 26.06.09, 08:21 Tłok ma swoje plusy. Można się nawzajem poocierać z jakąś atrakcyjną pasażerką, pozaglądać tu i tam. ALe i tak porzuciłem te atrakcje i kupiłem sobie samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
rollindomin Re: Tramwaje pojechały na wakacje 26.06.09, 08:51 a ja jezdze roznie/ Fakt moze nie ekonomicznie. Tankuje samochod do pelna na poczatku miesiaca, kupuje bilet za 87,50pln. Jak jade sam to wsiadam na rower ,jest ladna pogoda i jade z dzieckiem do zlobka jade autobusem(tramwajem), pada deszcz, albo wieczor/ noc jade autem. Po prostu zalezy jak mi pasuje, jak jest szybciej to wybieram z ktores z tym rozwiazań. Czasami rozumiem ludzi ktorzy nie moge wybierac i tylko zdawac sie na komunikacje miejska. A propo Warszawy bylem w 2008 kilka razy kilka dni, fakt komunikacja jest super (fakt tylko Srodmiescie), ale tramwaje jezdza szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziunia Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 26.06.09, 11:44 a zdarza ci się korzystać ze wszystkiego naraz? bo jesteś taki zabezpieczony, że mi zazdrość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jatoci Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 26.06.09, 11:42 no to słaby psychicznie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: 160.83.30.* 26.06.09, 08:36 Skoro MPK nie jest w stanie ustalić normalnego rozkładu dla mieszkańców a do tego nie są w stanie efektywnie zarządzać środkami to może by zmienic tych zarzadzajacych?? Bo po co oni są??Moze przynajmniej ze wzgledu na strach przed utrata pracy zaczna w koncu myslec o ludziach, którzy w przeważającej częsci nie mają 3 miesiecy wolnego, czkają na przystankach niewoadomo ile, tłoczą sie w autobusach i tramwajach a płacą tyle samo! Zachecałabym tez wszystkich pracowników kierownikow MPK, radnych a nawet Pana Majchrowskiego do korzystania wyłacznie z komunikacji MPK, ciekawe jakby byli zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 10:18 MPK nie układa rozkładów jazdy pajacu!!!! Umiesz czytać ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: 160.83.30.* 26.06.09, 11:27 nie musze umieć czytać i mogę być pajacem, ale to nie zmienia faktu że komunikacja miejska powinna być zorganizowana dla ludzi w miare mozliwosci w efektywny sposób i ktoś powinien za to odpowiadać, jeżeli niepotrafią tego zorganizować to widocznie nie nadają się do tej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Re: To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 14:12 Obciągasz chyba prezesowi MPK, że tak bronisz tego komunistycznego nieroba :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: *.tktelekom.pl 26.06.09, 23:08 nastepny du...ń co ma MPK do rozkaldu jak ZIKIT sie tym zajmuje moze temu prezesowi coś byś zrobil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Be Re: To może teraz cięcia w zarzadzie MPK! IP: 217.98.20.* 27.06.09, 00:17 Gość portalu: Tomek napisał(a): > nastepny du...ń co ma MPK do rozkaldu jak ZIKIT sie tym zajmuje moze > temu prezesowi coś byś zrobil ZIKiT narzuca częstotliwość i tabór, ale godziny odjazdów ustala przewoźnik (MPK, Mobilis). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.geod.agh.edu.pl 26.06.09, 11:30 Kochani durnie z ZIKiT: wystarczyło pomyśleć, ale rozumiem, że ta czynność przekracza Wasze możliwości, wobec tego zapiszcie sobie na przyszłość: po 20 czerwca zaczynają się wakacje tylko w szkołach, za to okres urlopowy to zwykle okres od pierwszego weekendu lipca do ostatniego weekendu sierpnia (sierpnia! nie pierwszego weekendu września) włącznie, i dopiero wtedy można ewentualnie obniżyć częstotliwość kursowania komunikacji miejskiej. Z jedną jednakże uwagą: to także okres wyjazdów i powrotów weekendowych, więc myślący zarządca komunikacji miejskiej wprowadziłby w niedzielne wieczory, na wszystkich liniach autobusowych i tramwajowych posiadających przystanki przy dworcach i przystankach PKP i PKS, tak na okres 18:00-23:00, rozkład jazdy nie gorszy niż w normalne (nie: wakacyjne) dni powszednie. A rzeczywiście szukacie oszczędności? Przecież można skrócić kursy wszystkich autobusów dojeżdżających do osławionej szkoły "KSW" tylko do Ronda Kotlarskiego (dla elementu napływowego: chodzi o rondo które nazywacie "Grzegórzeckie"). Tam przecież też mają wakacje, a ponadto właśnie dostali przystanek tramwaju wodnego ... Odpowiedz Link Zgłoś
bussie Re: Tramwaje pojechały na wakacje 26.06.09, 15:41 Zazwyczaj nie mam powodu do narzekań. Szczegónie gdy uda mi się przejechać przez pół miasta w 25 minut wliczając w to czas oczekiwania na przesiadkę.Ale.. Wakacje się dopiero zaczynają, a ja co dzień mam ochotę kopać i gryźć. Kiedy spóźnię się na autobus, to moja wina i ponoszę tego konsekwencje. Ale jeśli to autobus się spóźni, dajmy na to 15 minut, to też ja ponoszę tego konsekwencje. Dzięki wakacyjnym rozkładom jazdy muszę wychodzić do pracy minimum 30 minut wcześniej niż w trakcie roku szkolnego. A w 30 minut to ja mogę zrobić pranie na przykład, albo przygotować obiad. Przesiadam się na Placu Inwalidów na 192/292. 139 może jeździć punktualnie, 179 i 114 też, nawet 164 to się zdaża, a tym dwóm liniom nigdy. Faktycznie należałoby im skrócić trasę. A propos KSW: kto pozwilił na przmianowanie jej na Akademię Krakowską? Przecież to historyczna nazwa Uniwersytetu Jagiellońskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
emusia Re: Tramwaje pojechały na wakacje 27.06.09, 11:17 Dlatego nazywa się Krakowską Akademią a nie Akademią Krakowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RR Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.09, 22:47 G...o mnie obchodzi kto, komu jak i gdzie płaci, co ustala. Mnie - pasażera i podatnika obchodzi jedno: ma działać dobrze. I dla mnie. A nie dla Jaśnie Bucowatego Widzimisie Ciula za Biurkiem. Oszczędności? rozpirzyć to całe tałatajstwo potajsterowskie - niech MPK zajmnie się tym na czym się zna (podejrzewam że organizacją komunikacji lepiej niż Zarząd Pierdzenia W Stołki) a Miasto niech tylko płaci i WYMAGA. Same korzyści. No ale teraz jest wszystkim wygodniej - to nie my to oni, my nie możemy - oni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer 24 Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.chello.pl 27.06.09, 21:47 Trudno uwierzyć w zapewnienia powrotu 24 do poprzedniej częstotliwości jesienią. Tak zapewniano rok temu i po ubiegłorocznych wakacjach tramwaj 24 nie powrócił do swojej częstotliwości kursowania. Ciekaw więc jestem co też po wakacjach spotka tramwaj 24. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 16:44 Masz rację 24 nie powróci do swojej starej częstotliwości, będzie najprawdopodobniej linia szczytową z f: 20 min, a 7 linia całodzienną m.in. ze względu na obciążoną linię do Bronowic oraz konieczność wzmocnienia obsługi ulicy Długiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Widzę, że to jakaś ogólnopolska choroba IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.06.09, 10:58 We Wrocławiu jest tak samo i argumenty są identyczne. Żeby było raźniej, magistrat zafundował nam hiperfontannę za kupę kasy. Chwilowo odwiesił też linię nr 1, którą raz na pół godziny można dostać się do tego cudu hydotechniki. Może szykują jakiś podobny wynalazek w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Binio Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 19:49 Gość portalu: klient napisał(a): > jestem za zawieszeniem kursów niektórych linii na czas wakacji. Jednakże czy > nie można było zaczekać z takim posunięciem do 1 lipca, kiedy większość > studentów kończy sesje i opuszcza Kraków? W Poznaniu zastosowano takie rozwiązanie, że tramwaje przechodzą na letni rozkład jazdy od 1 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_zet Tramwaje pojechały na wakacje 28.06.09, 20:21 Szkoda tylko , ze po wakacjach - jak uczy ubiegloroczne doswiadczenie nie ma co liczyc na powrot przedwakacyjnej czestotliwosci kursow . Ja mam jeszcze jedni niesmiale wakacyjne marzenie - niech te rozkoszne dzieciatka z 50-ki tez wreszcie zrobia sobie wakacje . Oby jak najdluzsze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Tramwaje pojechały na wakacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 15:54 potwierdzam, ze sie zdziwilam, jak wsiadlam dzisiaj do 8 przy Pl. Wolnica i bylo tłoczniej niz w roku szkolnym. Przebieglo mi przez myśl, że moze jakaś awaria, ze to tymczasowe, ale widze, że już sobie nie odetchnę i będę musiała przez całe wakacje jezdzic w takim syfie. Odpowiedz Link Zgłoś