Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza

IP: *.chello.pl 02.09.09, 20:10
Nie rozumiem takich akcji, naprawdę. Mi i wielu moim znajomym nikt nic nie dał
i nic nam się nie należy, wynajmujemy mieszkania od prywatnych osób, albo
bierzemy kredyty i spłacamy. Jeżeli nie stać mnie na duże mieszkanie niestety
muszę się przeprowadzić do mniejszego, nie mam żadnych zasiłków ani pieniędzy
z pomocy społecznej. Co włączę telewizor to słyszę że mieszkańcy lokali
komunalnych narzekają - że mają złe warunki, że grzyb na ścianie, że ktoś im
podwyższył czynsz. Dlaczego jednym się należy a drugim nie? Dlaczego ciąglę
mam dopłacać do nieudaczników.
Obserwuj wątek
    • Gość: Listekklonu Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 20:20
      To nie jest takie proste. Przez lata komuny ludzie nie mieli
      możliwości kupowania prywatnych mieszkań. Osoba, która wtedy normalnie
      pracowała na państwowej posadzie, ma dzisiaj 1000 złotych emerytury.
      Jeśli od tej sumy odliczyć wydatki na utrzymanie, to pozostała suma na
      pewno nie wystarczy na wynajęcie mieszkania na wolnym rynku, o kupnie
      nie wspominając. Ja mając lat dwadzieścia kilka nie mam większych
      problemów z zarobieniem pieniędzy na spłatę kredytu. Ale co ma zrobić
      powiedzmy osiemdziesięcioletnia pani?
      • Gość: ??? Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.n4u.abpl.pl 02.09.09, 20:34
        Anarchiści bronią praw obywatelskich?To jakiś szczególny szczep anarchistów.
        • Gość: Plotuś Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: 149.156.52.* 03.09.09, 08:47
          Wszystko się zgadza! Obywatel Miasta to właściciel nieruchomości w tym mieście.
          Anarchiści bronili nie tyle obywatela - nie spełniającego powinności - ile
          niemal złodzieja i próbującego naciągnąć nas - Społeczeństwo - na dodatkowy
          grant. I zgadza się: dziadostwo broni dziadostwa.
          • Gość: pitrus Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:01
            Nie znacie sprawy! Blokada i cale zamieszanie bylo z powodu nie zapewnienia
            lokalu tymczasowego dla tej kobiety. Wiec de facto byla to eksmisja na
            bruk(nielegalna w naszym kraju). Z tekstu pani kursy nie wiele wynika, no ale
            jak sie jest dziennikarzem ktory robi material przez telefon nie zadajac sobie
            trudu wybrania sie na miejsce wydarzen to tak jest, że wychodzi z tego
            niezrozumiałe "coś":] Ta kobieta mieszkala tam od 1961. Placila czynsze
            remontowala mieszkanie na wlasny koszt. To nie jej wina ze w czasach PRLu byly
            takie a nie inne realia jesli chodzi o pozyskiwanie mieszkań.
      • Gość: gosc Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.adsl.inetia.pl 02.09.09, 20:50
        To wszystko prawda, ale co maja zrobic wlasciciele, ktorych prywatne kamienice
        sie sypia, bo mieszkania w nich ludzie, ktorzy placa 1/5 czynszu, a na dodatek o
        nie w ogole nie dbaja, bo to nie ich? Czy kazdy nie ma prawa rozporzadzac swoja
        wlasnoscia, tak jak chce? Sprawa jest bardzo skomlikowana i nie rozwiazanie jej
        przez 20 lat raczej kompromituje rzadzacych
      • Gość: etiuda Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.internet.dla.mnie.pl 13.11.09, 15:21
        > Ale co ma zrobić powiedzmy osiemdziesięcioletnia pani?

Osiemdziesięcioletnia pani ma pięćdziesiciopięcioletniego syna i czterdziestodziewięcioletnia córką, którzy to zobowiązani są do pomocy Matce.

Oni - a nie prywatny właściciel kamienicy.
    • Gość: Gumbee Załamka IP: 94.254.137.* 02.09.09, 20:26
      Jestem załamany... Myślałem, że ci anarchiści to porządni ludzie. A
      przeciez każdy porządny człowiek, a już zwłaszcza anarchista, to by
      tę lokatorkę przyjął pod własny dach, pokój odstąpił, wody do wanny
      nalazł i zrobił kąpiel z bąbelkami (o ile ma wannę). i niech sobie
      kobieta pomieszka z rok albo dwa. A oni co? Nic!!! Załamka.
    • Gość: Krzysztof K. Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.fema.krakow.pl 02.09.09, 20:52
      Straszni gó...arze na tym forum. Ale może i wam się noga powinie i zostaniecie
      na bruku. Cyniczne gnojki, którym rodzice pokupowali mieszkania.
      • Gość: emerytcoma Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 21:20
        Sam jesteś jednostronnie postrzegającym świat frustratem! Nie każdy
        kto ma dostał od rodziców, wygrał w totka lub ukradł. Cała masa
        ludzi ciężko pracuje po to by mieć. W życiu różnie bywa: czasami
        jest kicha ale swoją drogą znam całą masę ludzi którzy za PRL kupili
        własnościowe mieszkania lub wybudowali domy. Z drugiej strony znam
        całą masę ludzi którzy mieli mieszkanie z kwaterunku, za prawie
        darmo... Gradka. Teraz płaczą a ja pytam: po co ci 80 m.2? Zamień na
        mniejsze - tańsze. Grochem o ścianę.
      • Gość: Anna Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.chello.pl 02.09.09, 21:31
        Nie wiem czy do mnie pijesz, ale mocno nie trafiłeś. A akurat ten temat bardzo mnie rusza. Jestem samotna i od liceum zarabiam na siebie. Ciężką pracą doszłam rzeczywiście do dobrych zarobków ale uwierz mi od 2 lat pracuję 7 dni w tygodniu. Mimo to mieszkam w wynajmowanej 24m klitce, w bloku który wygląda jakby stał w Bronxie, bo nie stać mnie na nic większego. I nie piszę do Uwagi czy Interwencji, nie płaczę w telewizji tylko żyję, pracuję i jestem za siebie odpowiedzialna. A skoro np. tą panią stać na czynsz za duże mieszkanie w kamienicy w centrum to da radę za 24 mieszkanie na hucie.
        A obrażanie ludzi świadczy o autorze. My cyniczne... właśnie jesteśmy na bruku i dajemy sobie radę bez niczyjej pomocy.
        • Gość: Piotr Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 12:37
          "na hucie" Anno to się co najwyżej pracuje, a nie mieszka bo mieszka się w Nowej Hucie.Podgórze to centrum? Bywałem w mieszkaniach na ul.Celnej i placu Zgody, standard nie jak w Śródmieściu, żadne luksusy wręcz przeciwnie,ale w sumie mało widziałem więc nie mowie,ze fajnych mieszkań bark w tej dzielnicy. Nie dla mnie, bo uważam ,że centrum Krakowa kończy się na plantach. Widać,że jeszcze nie czujesz klimatu, cóż dużo pracujesz .Powodzenia i wszystkiego najlepszego
    • czesiekkk Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza 02.09.09, 22:08
      Znam młode małżeństwo mieszkające w wynajmowanym pokoju w mieszkaniu
      "studenckim". Ludzi pracujących w Krakowie, których stać jedynie na wynajęcie
      klitki z kimś na spółkę.
      Dlaczego państwo albo samorząd ma fundować pojedynczym lokatorom utrzymanie 120
      m2, 100 m2, 80 m2 mieszkań w centrum miasta?
      • Gość: krakus Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.chello.pl 03.09.09, 14:21
        bo starych drzew się nie przesadza, a jeżeli tego nie rozumiesz to już nic nie można na to poradzić
        • Gość: zzz Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 19:01
          Bardziej durnego przysłowia w życiu nie słyszałem. Przynajmniej w odniesieniu do
          ludzi.
    • Gość: TICO Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.centertel.pl 02.09.09, 22:45
      Prawo jest prawem i basta. jak ktoś przez dwa lata nie płaci czynszu w
      prywatnej kamienicy czy w mieszkaniu spółdzielczym to normalne że go w końcu
      eksmitują. Po drugie anarchiści szukali zadymy i mieli żadnych racjonalnych
      argumentów. Czasami wystarczy poczytać przepisy prawa. Pani Maria nie
      zechciała mimo namowy komornika zamieszkać w lokalu zastępczym, a mebli nie
      dostanie, bo zostały one zabrane przez komornika i zostaną wystawione na
      licytacje na poczet długów.
      To bardzo smutna sytuacja ale na całe szczęście żyjemy w państwie prawa i
      własności prywatnej której prawa zostały pogwałcone.
      • Gość: pitrus Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:07
        Kobieta została eksmitowana na bruk! Tą noc spedzila u znajomych, nikt nie
        zapewnil jej lokalu tymczasowego wiec jak juz piszemy o prawie to ta eksmisja
        byla bezprawna. A tekst Kursy jest po prostu beznadziejny. Jaka dziennikarka
        taki tekst;]
    • Gość: bibliotekara Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.09, 23:36
      Mam 60+.Maturę zdałam mając 17 lat i zaraz zaczęłam pracować, ucząc się
      zaocznie. W wieku 18 lat zapisałam się do spółdzielni mieszkaniowej. Ile
      czekałam, tyle czekałam, ale swoje mieszkanie najpierw "dostałam", potem
      wykupiłam. Dziś też mam 1000zł emerytury (no, 1100:-))... Po opłaceniu
      rachunków zostaje mi 500zł na "życie", ale żyję w SWOIM mieszkaniu bez łaski
      Państwa i ... państwa.
    • Gość: Paul W głowach się przewraca IP: *.chello.pl 02.09.09, 23:46
      Też dostałem wypowiedzenie i sam sobie znalazłem coś nowego. W gazecie o mnie
      nie było.
      • Gość: a Re: W głowach się przewraca IP: 195.136.248.* 03.09.09, 12:25
        No i wlasnie w ten sposob przyczyniasz sie do spolecznego przyzwolenia na bezprawie.
        • spokojny.zenek Re: W głowach się przewraca 03.09.09, 13:31
          Zamiast znaleźć sobie mieszkanie powinien był okopać się w dotychczas zajmowanym
          i podnieść wrzask? O to chodziło?
    • Gość: skoob pie...ny komunizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 00:11
      Pie...ni komuniści odebrali właścicielom nieruchomości /mieszkania np/, a
      potem dali te mieszkania lokatorom, dla których stały się domami rodzinnymi. I
      dla ich dzieci i wnuków. A potem przyszedł kapitalizm, który bez większych
      problemów oddaje te mieszkania /kamienice, grunty/ prawowitym - ALE NIE ZAWSZE
      PRAWOWITYM - właścicielom. W tym wypadku popieram anarchistów /mimo tego, że
      stworzyli ich pie...ni komuniści?
      • Gość: pit Re: pie...ny komunizm IP: 212.160.200.* 03.09.09, 12:58
        poucz sie histori troszke;)
    • Gość: macu Firma Krak "znalazła" lokal. Oto nowomowa IP: *.chello.pl 03.09.09, 07:09
      dla nowobogackich bandytów. Prościej byłoby: kupiła. A powinno być:
      przekręciła.
    • Gość: Justyna [...] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.09.09, 07:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: b.f Re: komornicze bandytyzmy eksmisje z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:20
        Hej. Znam dobrze sprawę pani Marii Michty, eksmitowanej 2 września lokatorki z
        Podgórza. Rzeczy, o których piszesz, to dla mnie cenne informacje. Jeśli możesz,
        proszę o kontakt: 692 329 326, mail: windhuk@op.pl
    • Gość: do Justyny Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 12:04
      Też byłam "działaczką" b. Solidarności. Jak zapewne 80% dzisiejszych emerytów.
      Czy to ma znaczyć, że "działacze" (to Pani wzięła te słowo w cudzysłów!)mają
      mieć z tego tytułu mieszkania za darmochę???
    • Gość: a Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: 195.136.248.* 03.09.09, 12:23
      Wy tak samo powinniscie sie skarzyc - obecnie wielu ludzi nie stac na mieszkanie
      w cenie wolnorynkowej, a mieszkania komunalne - w swietle ustawy, ktora weszla w
      zycie po 1989 r. - powinny byc zapewniane przez panstwo. Podobnie zreszta skarb
      panstwa - finansowany przeciez przez podatnikow - powinien zabezpieczac ceny
      mieszkan aby nie osiagaly pulapu nieproporcjonalnego do zarobkow. Tymczasem
      neoliberalna polityka rzadu z jednej strony lansuje wolny rynek,a z drugiej nie
      dopuszcza do jego pelnego uwolnienia, jako ze przy naszych stawkach podatkowych
      i ubezpieczeniowych to powinnismy miec panstwo opiekuncze ;-) Tak wiec albo w
      te, albo we w te.
      Nie bede przytaczac tekstu ustawy, ale Konstytucja okresla to tak:
      Rozdział II
      WOLNOŚCI, PRAWA I OBOWIĄZKI CZŁOWIEKA I OBYWATELA
      Art. 75.

1. Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb
      mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają
      rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do
      uzyskania własnego mieszkania.

2. Ochronę praw lokatorów określa ustawa.

Art. 76.

Władze publiczne chronią konsumentów, użytkowników i najemców przed działaniami
      zagrażającymi ich zdrowiu, prywatności i bezpieczeństwu oraz przed nieuczciwymi
      praktykami rynkowymi. Zakres tej ochrony określa ustawa.

Co do narzekan lokatorow na warunki panujace w mieszkaniach, warto wspomniec, ze
      placa oni czynsz, w ktorym uwzgledniany jest rowniez fundusz remontowy.

• Gość: m Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.09, 14:02
      A ja nie rozumiem Twojej stereotypowej, przesiąkniętej neoliberaliznem mentalności!
      Ale mniejsza to, bo nie chce mi się polemizować z Twoją "jedynie słuszną drogą"
      życiową, w której nie ma miejsca na solidarność społeczną, w której ludzie nie
      zamożni (nawet nie chodzi tu o prawdziwe ubóstwo) nazywani są "nieudacznikami"
      czyhającyni tylko na Twoje w pocie czoła wypracowanie dobra...
      Chodzi o to, że w tym konkretnym wypadku Twój komentarz nie ma żadnego sensu i
      jest wynikiem zwykłej ignorancji.
      Zostało złamane prawo! Prawo, którego przestrzeganie dla Ciebie i Tobie podobnym
      mentalnie obywatelom powinno być świętym i nienaruszalnym filarem funkcjonowania
      państwa.
      Może więc spojrzysz na sprawę od tej strony.
      W tym kraja zakazana jest eksmisja na bruk! Po prostu, niezależnie od tego kogo
      dotyka: rodzinę z dziećmi, emerytkę, która całe życie uczciwie pracowała czy
      alkoholika z 30-letnim stażem. A wczoraj właśnie taka eksmisja została
      przeprowadzona. Właściciel wraz z komornikiem i pomagającą im firmą
      pośredniczącą nie zapewniła eksmitowanej lokatorce lokalu zastępczego. Ten
      magazyn, który wskazali nie spełniał wymogów ustawowych lokalu tymczasowego, co
      potwierdził właściciel rzeczonego budynku. Co więcej postanowił zerwać umowę
      najmu, gdyż komornik wykorzystywał budynek niezgodnie z nią. Ten lokal był
      wynajęty na magazyn, tylko i wyłącznie i co więcej nie mógł być podnajmowany -
      czyli następne złamanie prawa.
      Ostatecznie wczoraj p. Michta nie dostała kluczy do tej rudery, nie wie gdzie
      zostały przewiezione wszystkie jej rzeczy, chociaż nie ma żadnej decyzji o ich
      zajęciu. Została wbrew prawu bez dachu nad głową!
      Co więcej sprawa zasadności tej eksmisji wróciła do ponownego rozpatrzenia przed
      sądem. Komornik o tym wiedział, ale nie wstrzymał przeprowadzenia jej do nowego
      wyroku sądu. I co teraz?
      Strażnicy obecnego "ładu społecznego", tacy jak TY, powinni bić na alarm. Jeśli
      pozwolicie na to, żeby prawo było łamane stracicie fundament Waszego poczucia
      bezpieczeństwa i tyle.
      O to tu chodzi! Dlatego rozważania o roszczeniowej postawie lokatorów
      kwaterunkowych są zupełnie nie na miejscu.
    • azjatuchajbejowicz Imć Kurzyniec i ska nie wyrośli z harcerstwa? 03.09.09, 14:43
      Jeśli komornik dzialał de facto nielegalnie (a tak to wygląda w
      świetle danych z artykułu), to Anarchiści powinni zapewnić szybką i
      skuteczną pomoc prawną, by eksmisję do tej rudery zahamować.

Rozbić namioty, to i takie trochę starsze zuchy potrafią.

Kiedy wreszcie coś im się uda? Partactwo i nieskuteczność wydają
      się być immanentnymi cechami Anarchii, w jej nieomal wszystkich
      przejawach i przez całą jej historię.
      • Gość: gugcia0 problem polega na tym,ze takim starym ludziom IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.09.09, 16:00
        ktos z rodziny,znajomych,powinien uswiadomic groze sytuacji zanim dojdzie do
        eksmisji.Ci ludzie czesto nie pojmuja, ze takie rzeczy sa teraz
        mozliwe,zapomnieli, ze socjalizm sie skonczyl w 1989.
    • czesiekkk Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza 03.09.09, 21:00
      Cały kłopot w tym, że w Polsce z mocy prawa, to jest Konstytucji RP, państwo nie
      ma obowiązku zapewnić komukolwiek dachu nad głową. Państwo ma jedynie prowadzić
      politykę mieszkaniową.
      Zatem nikomu w Polsce nie przysługuje konstytucyjne prawo do żądania od państwa
      albo od samorządu terytorialnego lokalu mieszkalnego.
      W konsekwencji to oznacza, że w przypadku kolizji dóbr prawa własności (do
      prywatnej kamienicy) i prawa lokatora do najmu, wartością chronioną
      konstytucyjnie jest prawo własności a nie prawo do mieszkania, które nie jest
      wartością chronioną przepisem Konstytucji.
      To o czym piszę, można wyczytać na stronie Trybunału Konstytucyjnego, w miejscu
      w którym omawia się orzecznictwo Trybunału.

• Gość: wstrząśnięty Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 22:59
      Dziś usłyszałem w tv, że ta pani ma dzieci... Zostawiły ją bez pomocy??? Na
      bruku? Nawiasem mówiąc, istnieje prawny obowiązek alimentacyjny dzieci wobec
      rodziców bez środków do życia...
    • cyntia4 Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza 03.09.09, 23:10
      Pani Kursa pisze pani jak potłuczona. Widać, że nie było pani na
      miejscu i opisuje pani fakty z czyjegoś opowiadania /tendencyjnie
      negatywnego/ dla blokujących eksmisję. Po pierwsze kamienica -
      jak podobnych ponad 700 - została "przekręcona na podstawie lewych
      papierów przez tego, co pachnie cebulą". Po drugie nie było
      żadnych namiotów. Pani redaktor ma chyba zwidy.Chyba że za namioty
      uznała swój biustchalter. Po trzecie w blokadzie uczestniczyli
      przedstawiciele 4-ch organizacji lokatorskich z Krakowa wraz grupą 20
      młodych wspaniałych Polaków z różnych miast Polski zgrupowanych w
      Federacji Anarchistycznej, rozumiejących - w przeciwieństwie do
      niektórych matołów wypowiadających się na forum -że dach na głową i
      godność człowieka to nasze podstawowe prawa obywatelskie, o które
      trzeba walczyć do utraty tchu. Byłam uczestnikiem blokady i widzę,
      jakie tendencyjne dyrdymały wypisuje pani Kursa. Polecam rzetelny
      artykuł na ten temat w Gazecie Krakowskiej.
      • Gość: Tadek Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.chello.pl 03.09.09, 23:33
        Wyborcza to zakłamana gadzinówka. Wystarczy napisać Maleszka, i już
        jakiś wynajęty młody cyngiel wyrzuca twoje posty z forum. A jeszcze
        lepiej: Michnik i Maleszka, bo to przecież serdeczni kumple.
      • Gość: bumcykcyk Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 23:35
        >" dach na głową i
        godność człowieka to nasze podstawowe prawa obywatelskie" <
        - kobieto, coś Ci się pomyliło. Nasz jedyny słuszny ustrój zakończył się parę
        lat temu, nie zauważyłaś?...
      • hawker111 Realia ! 04.09.09, 15:44
        Oczywiście można poobrażać innych ale z tego nic nie wyniknie(vide
        uroczy wątek biusthaltera). Ale przecież ta pani ma rodzinę, chyba
        nie jest najbiedniejsza więc gdyby po proteście dostała jakieś
        mieszkanie - odbyłoby sie to kosztem innych , biedniejszych, bez
        rodziny.Rozumiem,że wielu uderza wolny rynek ale prawda jest bardzo
        trudna-pewnie nie będzie wiele więcej mieszkań więc te co są muszą
        być dawane rzeczywiście najbiedniejszym.A jak ta pani ma rodzinę czy
        dzieci - to przecież one powinny jej pomóc. Jest mnóstwo ludzi,
        młodych czy starych którzy za swoje ciężko zarobione pieniądze , za
        pomoc rodziny wynajmują mieszkania i jakoś żyją. Tak jest na całym
        swiecie a w Polsce , w Krakowie dla każdego ma być tanie, ładne ,
        wygodne i w dobrej lokalizacji mieszkanie ? Jeżeli takie
        mieszkanie,po kosztach kosztuje minimum 200-20 tys zl to przyjmując
        potrzeby tylko na 3 tys mieszkan ( a pani M nie zmieściła się na
        liście miejskiej ) , mamy kilkaset milionów złotych. A takich
        pieniedzy nie było i nie będzie, nawet gdybyśmy wstrzymali inne
        inwestycje . Więc nie ma co obiecywać że jakoś to będzie , trzeba
        brać sprawy we własne ręce, prosić rodzinę o pomoc . Gmina pomoże
        najbiedniejszym i to też w ciągu kilku lat . Taka jest prawda , nie
        tylko w Krakowie ale w całej Polsce.Można udawać ,że coś się zrobi
        ale prawda jest prawda !
    • Gość: renata Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.chello.pl 13.11.09, 11:35
      Nie rozumiem nad czym tu dyskutować.Polska to kraj, w którym nie szanuje się
      własności prywatnej.Jeśli ktoś nie ma funduszy na płacenie czynszu musi w
      każdym normalnym kraju zmienić swoje mieszkanie na mniejsze lub o nizszym
      standardzie.Oczywiście to bardzo wygodne dla kraju obcążyć kosztami utrzymania
      ludzi,którzy wcale nie koniecznie są biedni,ale po prostu nie wykazują
      dochodów lub należą do patoligii i uważają,że płacić nie trzeba,bo po co.Niech
      utrzymuje ich właściciel kamienicy,on przecież ma.To koszmar.Ja jestem
      właścicielem takiej kamienicy i gnieżdzimy się w małym mieszkaniu a moi
      lokatorzy,którzy nie płacą czynszu i mogę ich pocałować w nos,tak przynajmniej
      mówią, mieszkają sobie w mojej własności i śmieją się do rozpuku jak mnie
      widzą.Moge powiedzieć jedno prawo w naszym kraju jest bardzo krzywdzące dla
      ludzi pracy,którzy płacą podatki i harują od rana do nocy.Lepiej nic nie
      mieć,bo wtedy nie ma z czego wyegzekwować i żyć na koszt innych.Dom dostałam
      od moich dziadków,którzy pracowali ciężko aby ich bliscy coś z tego mieli i
      nie dość,że zostało im to zagrabione przez komunizm i zdewastowane przez
      naszych kochanych lokatorów to jeszcze współczesny ustrój niby inny,a jednak
      taki sam kontynuluje dzieło dewastacji i grabieży.Czuję się okradana w imieniu
      prawa.
    • gazeta_mi_placi Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza 13.11.09, 13:00
      Gdybym powiedziała właścicielowi dawnego mieszkania,że nie zgadzam się na
      wyższy czynsz i się nie wyprowadzę chyba by mnie zabił śmiechem...
    • Gość: roberto Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.12.09, 20:15
      czytam i miechcialabym aby ktos cos takiego przezywal.Jesli sa prawa
      roszczne do mieszkana przez bylego wlasciciela miemozna nic zrobic
      nawet zamienic na miejsze mieszkanie .Jestem ekspedjetka i zarabim
      1500 zl .Mam bardzo chora matkie ktorej pomagam.Balaga i wielki
      bu...stworzylo ponstwo wiec bede od niego wymagala>mieszkania ktore
      mam od 50 lat lub zastepczego .Do oddania jest bylym wlscicielom w
      samej Warszawie ok.2500 domow .Oby nie okazalo sie ze ktos bliski
      mieszka w tych domach i musi je opusic >co pisza nieznajc problemu<
      • Gość: Zofia Re: Kontrowersyjna eksmisja z Podgórza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 21:31
        Prawo własności jest rzeczą świętą, ale nie w Polsce. Wiec nie mówcie, ze prawa
        własności są szanowane. W swoim mieszkaniu w kamienicy mam staruszkę, która
        zbiera śmieci na ulicy i ze śmietników i tym pali w piecu. I kompletnie nic z
        tym nie mogę zrobić - ze względu na jej wiek (80lat). Mieszka w mieszkaniu
        blisko 100m, opłaca niski czynsz, ma swojego adwokata i nie wpuszcza nikogo,
        nawet służby techniczne. Na dodatek pod ochroną MOPS-u.
        Wszyscy ją ochraniają - tylko ja mam to mieszkanie niby wirtualnie. Pójde przed
        kamienicę i z chodnika mogę w okna popatrzeć. Tyle co mogę. Sama mieszkam u
        rodziców.

A miała na znalezienie mieszkania prawie 50 lat, bo od pięćdziesięciu lat moja
        rodzina jest właścicielem tego mieszkania.
        Tyle lat mieszka kobieta w cudzej własności za marny czynsz jak na takie ogromne
        mieszkanie i do dziś mieszka. Mam nadzieję, ze w przyszlości moje państwo wróci
        mi odszkodowanie z tego tytułu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka