Gość: pytek IP: *.chello.pl 06.09.09, 21:23 ciekawe czy w sieci (na gazecie?) dostępna jest jakaś dokładna mapa poziomu zanieczyszczeń w Krakowie, to by było bardzo ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rf Ochrona powietrza w koncercie życzeń IP: *.net.autocom.pl 06.09.09, 21:38 A czy dałoby sie wprowadzić już teraz przy przeglądzie rygorystyczne badanie poziomu spalin w samochodach osobowych? W ten sposób może mniej trułby nas ten poniemiecki złom.Przy zwykłych corocznych przeglądach, to może Bruksela nie miałaby prawa nie pozwalać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balusz Ochrona powietrza w koncercie życzeń IP: *.multi-play.net.pl 06.09.09, 22:24 Miasto powinno dopłacać do ekologicznych form ogrzewania. Bedzie to trwało długo i bedzie kosztowne, ale innego wyjscia nie ma. Ludzie niezbyt zamożni własnie z powodów ekonomicznych nadal ogrzewają węglem Odpowiedz Link Zgłoś
gregry byłoby miło gdyby pokazano zdjęcie... 06.09.09, 23:09 byłoby miło gdyby zamiast zdjęcia chłodni kominowych wypuszczających z siebie parę wodną pokazano rurę wydechową i komin na kamienicy. 60% - dym z prywatnych pieców (i spalanych w nich odpadów) 30% - spaliny mortoryzacyjne 10% - przemysł Odpowiedz Link Zgłoś
gregry i warto w takim artykule podkreślać... 06.09.09, 23:12 i warto w takim artykule podkreślać, że Nowa Huta ma jedno z czystszych powietrzy w mieście. Zapewne kiedy ludziska czytają artykuł to mają przed oczyma kombinat i zatrutych ludzi w NH. Nic bardziej mylnego. Może kiedyś doczekamy się artykułu przedstawiającego NH w korzystnym świetle? :) dzięki czemu ludziom spadną klapki z oczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus ilość aut i ruch będzie dalej wzrastać IP: *.ghnet.pl 07.09.09, 00:12 już ze 2 lata temu Nowa Huta miała powietrze w zimie niewiele gorsze niż Krynica. Zaś centrum Krakowa wypadło gorzej niż potocznie "czarne" Katowice. Starowicz zaś sensownie mówi, że komunikacyjne spaliny ograniczyć należy zmniejszając ilość przede wszystkim aut osobowych - i od rzeczy, twierdząc, że miasto nie ma wpływu na ilość aut. Panie wizeprezydencie, każda inwestycja w mieście, która zachęca do korzystania z auta (wiadukt, remont drogi, większa przepustowość, większa prędkość), zwiększa ilość aut. A takie głównie się w Krakowie realizuje, za miejskie pieniądze - ot, poszerzenie 29 Listopada do 6 pasów (bez dróg rowerowych), Rondo Mogilskie, Rondo Grzegórzeckie. Tam, gdzie ma powstać tramwaj - na Ruczaj czy Rybitwy, równolegle poszerzana jest ulica - swoisty kanibalizm komunikacyjny. Ja bym wprowadził niewielkie opłaty za wjazd do centrum miasta, z których dochód bym przeznaczył na trasy o charakterze obwodowym i przyspieszenie komunikacji miejskiej i rowerowej prowadzącej do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
babazygmunta Wniosek 07.09.09, 00:46 Obecnie na dwie dorosłe osoby mamy 2 auta. Gdy tylko trzecia osoba w rodzinie będzie mogła zrobić prawo jazdy, przybędzie trzeci samochód. Dlaczego? Ano dlatego, że na moje osiedle nie sposób dojechać komunikacją miejską w cywilizowany sposób. Mieszkam na Klinach Borkowskich. Autobusy kursują rzadko i do tego stadami. Nobel za profesjonalizm tego, kto układał rozkłady. Gorzej się nie dało. Na pętli w Borku warunki dla oczekujących na autobusy skandaliczne. Nie ma praktycznie nawet zadaszenia. Bród, smród. Obserwuję jak wokół mnie na mojej ulicy przybywa samochodów. Gdy młodzież dorasta, pojawia się kolejny samochód. I nie zmieni tego żadna opłata za wjazd do centrum. Zawsze lepiej zapłacić lub stać w korkach niż marznąć. Jedynie sprawna komunikacja miejska może to zmienić. Tyle że ja w dobrą wolę ze strony urzędników jakoś nie wierzę. Tam, gdzie ma powstać tramwaj - na Ruczaj czy Rybitwy, > równolegle poszerzana jest ulica - swoisty kanibalizm komunikacyjny. Droga dojazdowa na Ruczaj w obecnym stanie to jest skandal i totalne lekceważenie mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: i warto w takim artykule podkreślać... IP: *.chello.pl 07.09.09, 01:09 dokładnie Gregry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helmut Re: Ochrona powietrza w koncercie życzeń IP: *.89.98.101.static.crowley.pl 07.09.09, 10:22 Nie trzeba byłoby wcale ograniczać ilości samochodów gdyby te były sprawne. Jeszcze 10 lat temu była szansa że samochody nie będą truć. Ludzie chcieli kupować nowe a te miały katalizatory i nowe silniki. Teraz jeździ straszny złom importowany z zachodu. Wystarczy sie za kimś przejechać i często trzeba wyłąćzać dmuchawę a filtr węglowy to niemal konieczność. Niebieski dym ze zużytego silnika biorącego olej albo smuga sadzy z rozklekotanego diesla z przebiegiem ponad 300 tyś - tak to teraz wygląda... nędza i trzeci świat. LPG też nie jest takie ekologiczne ale to chociaż najmniej śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pengos Problem w planowaniu dróg! IP: *.multimo.pl 07.09.09, 10:41 Problemem nie jest sama ilość aut, ani tym bardziej to czy są z katalizatorami czy bez (i tak większość spełnia coraz nowsze normy Euro). Problemem jest to, że mamy debilnych planistów - i jak walną jakieś "odkrywcze" skrzyżowanie z "inteligentną" sygnalizacją, to tworzą w ten sposób takie korki że trudno potem się dziwić gdy człowiek patrzy na informacje o zanieczyszczeniach. Najbliższy przykład? Koszmarne skrzyżowanie Nowohucka-Klimeckiego, gdzie przez debili którzy chcą osobno kierować każdą możliwą kombinację kierunków mamy korki, w których auta stoją po godzinę-półtorej spalając tony paliwa bez najmniejszego sensu... Ale cóż - szwagier od świateł musiał zarobić, a jakby co to zawsze się walnie bajeczkę o tym że to dla bezpieczeństwa kierowców... Odpowiedz Link Zgłoś
gregry z racji, że takie artykuły pojawiają się cykliczni 07.09.09, 13:03 z racji, że takie artykuły pojawiają się cyklicznie i zawsze z upartością (niezależnie od gazety która to pisze) przedstawiany jest na zdjęciach EC Łęg (który w porównaniu z każdym pojedynczym prywatnym kotłem jest mega ekologiczny) mam propozycję dołączajmy do takich artykułów takie obrazki jak ja to zrobiłem na forum SSC: www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=42718766#post42718766 ja rozumiem, że EC wygląda strasznie, ale nie taki diabeł straszny - nie utrzymujmy stereotypu, albo przynajmniej opatrzmy to komentarzem: "najbardziej ekologiczny kocioł w mieście", najmniej zanieczyszczający powietrze w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś