Dodaj do ulubionych

Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej

29.09.09, 10:18
Jak wiadomo, opcji w tym względzie jest sporo: welon - chyba
najpopularniejszy, mocno symboliczny i bardzo romantyczny. Kwiaty w upiętych
włosach. Wianek. Kapelusz. Stroik. Kombinacje dwóch spośród tych elementów.

W dniu ślubu może nie będę taka bardzo młoda, ale mam typ urody
"przedszkolaka". Ćwierćwiecze za mną, a nadal pytają mnie o dowód albo o to,
kiedy matura. Chciałabym za te dwa lata wyglądać oryginalnie, ciekawie i
dorośle, ale nie jak dziecko przebrane za dorosłego (dotąd taki efekt udawało
mi się uzyskać).

Marzy mi się wianek albo kapelusz - welonu nie chcę. Tylko boję się, że w
wianku będę wyglądała bardziej jak pierwszokomunistka niż jak panna młoda...

Co doradzicie?
Obserwuj wątek
    • budyniowa123 Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 10:26
      wolaka albo kwiaty we włosachsmile
      Wianek jakoś mi się własnie z komunią kojarzy, a jak panna młoda ma to z druidkąbig_grin
      • kavainca Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 10:31
        Ja też nie chcialam welonu. W dniu ślubu miałam 30lat i wydawało mi
        sie to nie na miejscusmilesmilesmile Kiedy jednak przymierzyłam welon,
        okazało się, że to on tworzy panne młodąsmile
        przymierz, warto wiedziec z czego się rezygnujesmile
        • stworzenje Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 10:46
          osobiście bez welonu też sobie nie wyobrażałam iść do ślubu. Wybór należy do
          Ciebie,ale mimo wszystko młoda bez welonu to jakoś tak łyso dla mnie smile.
    • szampanna Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 10:57
      ja nigdy nie brałam pod uwagę welonu - nie lubię, nie moje klimaty.
      Zdecydowałam się na woalkę - i prawdę mówiąc (może to wina reszty
      stylizacji), wyglądałam dość staro (a mam 30) wink
    • martina.15 Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 11:21
      wianek- coz, chyba wciaz intensywnie symbolizuje czystosc. a przy okazji... IMHO
      naprawde jest komunijny. dwa przyklady
      photos.nasza-klasa.pl/1164527/80/other/std/a8f1144882.jpeg
      photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs181.snc1/6008_121863232805_765557805_3097691_5773490_n.jpg
      nie wydaje mi sie ze z samego faktu ze wygladasz mlodo (tez tak mam) powinnas
      rezygnowac z welonu. tych jest taka masa ze naprawde jest w czym wybierac.
      sporobuj smile
      • majself Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 11:34
        Welon też symbolizuje czystość. Tak samo intensywnie.

Mnie się po prostu welony nie podobają, chciałabym coś bardziej oryginalnego.
        Bez zakrywania twarzy (woalka). Kapelusz..?
        • aiczka Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 11:51
          Welon chroni przed "złym spojrzeniem" ^_^
          • majself Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 12:31
            aiczka napisała:

> Welon chroni przed "złym spojrzeniem" ^_^

Pierwsze słyszę...
            • kavainca Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 12:33
              aiczka ma rację
              symbolem czystości jest wianeksmile
              • budyniowa123 Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 29.09.09, 12:44
                symbole (którym jest też wianek) nie mają tylko jednego znaczenia. w różnych
                kulturach, w róznych czasach nabierają one coraz to nowych znaczeń. Welon był
                symbolem poddaństwa młodej, znakiem, że przynależy ona do męża. Był symbolem
                wyrzeczenia się dóbr doczesnych, w niektórych kulturach miał chronic przed "złym
                spojrzeniem", które mogłoby zaszkodzić młodej. Obecnie, w naszej kulturze welon
                przejął symbolikę wianka, który jako pierwszy był symbolem czystości. W wielu
                religiach czystość i dziewictwo było sprawą niezwykle ważną, stąd te symbole:
                biały kolor, wianek itp.

Tak czy siak trzeba pamiętać, ze każdy inaczej odczytuje symbole. Dla jednych
                ten welon bedzie onznaką, że panna młoda jest "czyta i niewinna" a dla innych
                będzie jedynie elementem dekoracyjnym jak np bukiecik kwiatków. Podobnie jest z
                białym kolorem suknismile
                • majself Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 30.09.09, 09:58
                  Jaka by nie była symbolika welonu, ja welonu nie chcę... Po prostu nie moja
                  bajka, jak u szampanny. W kapeluszach ponoć mi do twarzy - tylko teraz jaki
                  kapelusz? Macie zdjęcia panien młodych w kapeluszach nie a la Ascot?

Jestem gotowa dobrać sukienkę do wybranego kapelusza wink
                  • majself Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 30.09.09, 14:25
                    Po researchu:

https://www.onewed.com/files/imagecache/576w/images/1042920/beautiful-white-birdcage-veil-and-bridal-hat-halter-wedding-dress.JPG

https://www.maggiemae.com/maggie-mae-pics/angelingown.jpg

https://www.info.elblag.pl/images/ogloszenia/glowne/24998d.jpg

I przy okazji całkiem ciekawy artykuł Marthy Stewart na temat ślubnych kapeluszy.
                    www.marthastewartweddings.com/article/bridal-hats
        • zoselin1987 Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 06.12.09, 00:28
          majself napisała:

> Welon też symbolizuje czystość. Tak samo intensywnie.
          >
          > Mnie się po prostu welony nie podobają, chciałabym coś bardziej oryginalnego.
          > Bez zakrywania twarzy (woalka). Kapelusz..?

Też nie chcę welonu.
          Co do kapelusza < też o nim myślałam> mam wątpliwości.
          Po mszy w kościele zdejmujesz go? Bo trochę dziwnie i chyba niewygodnie tańczyć w kapeluszu?
          No a jak się go zdejmie, to dopiero 'łyso'
          więc złoty środek?
          • misself Re: Nakrycie głowy dla "młodej" panny młodej 06.12.09, 11:18
            Kapelusz jest o tyle problematyczny, że kiepsko się w nim całować (zarówno z panem młodym, jak i z gośćmi podczas życzeń) i ciężko w nim tańczyć.

Ja dotąd sam kapelusz widziałam tylko na zdjęciach z imprez typu "ślub, pod kościołem szampan i życzenia, później para młoda jedzie w podróż poślubną, a goście idą się bawić". Niezbyt popularny model imprezy w Polsce smile

Ale zawsze zostaje opcja kapelusza ślubnego, kombinowanego z welonem.

1
            2
            3
    • misself Oryginalne nakrycia głowy 05.12.09, 21:18
      Pierwsze dwa bardzo mi się podobają, zwłaszcza drugie, wygląda uroczo, a ja mam
      właśnie taką fryzurę jak modelka smile

https://www.jenniferbehr.com/images/collection/2/gall_2_large_9.jpg
      https://www.jenniferbehr.com/images/collection/2/gall_2_large_5.jpg
      https://www.jenniferbehr.com/images/collection/1/gall_1_large_7.jpg
      https://www.jenniferbehr.com/images/collection/2/gall_2_large_1.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka