zia86 10.10.09, 20:33 Spotkałam się na zagranicznych stronach z taką rzeczą jak plan wesela/ceremonii. To są takie książeczki które dostają goście. I tak zastanawiam się co w nich jest? Niektóre wyglądają na dość grube. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majself Re: Plan wesela 11.10.09, 09:12 W wątku o francuskim weselu o tym było. "Ksiazeczki w kozciele - jestem na tak,fajne do speiewania + tekst Ewangelii ale byl takze scenariusz mszy sw. To mialo pomoc tym co nie znali mszy swietej.. Czyli wiekszosci - to naparwde bylo widac w kosciele." (by prunilla) "Te z opisem stalych czesci mszy sa faktycznie w wiekszosci kosciolow. Chodzi mi o specjalnie przygotowane ksiazeczki na uroczystosc ( pasujaca grafika), teksty dobranych piesni, itp." (też by prunilla) "chodzi o takie książeczki przygotowane przez PM - z ich imionami na okładce i datą slubu - na te konktetna msze. Jest tam scenariusz ich nabożenstwa, z tekstami czytan, pieśni etc, są podziekowania dla róznych osób, jest prosba o nadsyłanie zdjęć na wskazany adres @ itd, itp." (by kamelia04.08.2007) Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Plan wesela 11.10.09, 10:35 Plan mszy to znam. Tylko, że ja mówię o takim czymś co już się na przyjęciu rozdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczzola Re: Plan wesela 11.10.09, 15:30 Ja o czymś takim nie słyszałam i chyba nie podoba mi się pomysł dyktowania gościa, co mają robić. Myślę za to, że warto zrobić menu z wypisaniem godzin, o której będą posiłki tak by goście, którzy wychodzą na dwór nie przegapili posiłku (mi to się parę razy zdarzyło). Znajoma radziła też zrobić scenariusz wesel i wręczyć go kamerzyście/ fotografowi i orkiestrze. Scenariusz jest dyktowany głównie przez godziny posiłków + pierwszy taniec +oczepiony +podziękowania +dodatkowe atrakcje, toasty itp. Orkiestrze można wypisać wskazówki, kiedy jaką muzykę mają grać albo co poszczać w czasie przerw itp. Może warto by taki scenariusz mieli też świadkowie kontrolować czy wszystko idzie zgodnie z planem. Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: Plan wesela 11.10.09, 15:55 Nie widziałam nigdy na żywo takiego planu wesela. Jednak często oglądam wedding.tv tam pary wypisuja ważniejsze punkty uroczystości ślubnej i wesela(z reguły obie częsci odbywają się w jednym miejscu). Podane są godziny posiłków, rozpoczęcia zabaw,oczepin,atrakcji. Widziałam tez jak PM zamieścili tam podziękowania dla gości,o każdym z nich PM napisali kilka słów. Można zamieścić tam informacje o podróży poślubnej. Takie plany zawiadamiają tez gości o noclegu, transporcie powrotnym. Raz widziałam jak para wpisała cennik drinków,bo byly one płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Plan wesela 11.10.09, 19:02 pamietasz Zia, dyskusje o scenariuszu? My wlasnie mielismy cos takiego, to wlasnie plan przyjecia, wszystko, co chcesz powiedziec gosciom, to co bedzie, gdzie bedzie, do ktorej bedzie, plan dnia, plan mszy, czytania, spiewy, potem przejazd gdzie, czym, na ktora, jakie powitanie, menu, plan przyjecia, o prezentach, noclegi, opieka, itp itd opis niedzieli i inne POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Plan wesela 14.10.09, 21:08 O właśnie to chyba najbliższe temu co widziałam. W sumie to chyba bardzo fajny pomysł. Ja myślałam żeby umieścić tam "rozkład" mszy, potem mniej więcej rozkład wesela, np. tłumaczenie piosenki na pierwszy taniec jeśli będzie nie po polsku(przecież nie wszystkie ciotki go znają ), kartę drinków, noclegi, transport. Odpowiedz Link Zgłoś
inka323f Re: Plan wesela 14.10.09, 21:23 PLan wesela w UK, to zapewnie Order of service - czyli ceremonia koscielna i wszystko co z nia zwiazane. W krotkiej wersji, to rozpiska godzinowa, co sie kiedy dzieje. Np. u nas bylo info o autokarze dla gosci, kiedy posilki beda serwowane, kiedy tort, itp. Poza sama ceremonia slubna i podstawieniem autokaru, reszta godzin byla orientacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś