Dodaj do ulubionych

pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić?

02.12.09, 18:01
Często padają tutaj zarzuty, że jak ktoś śmie zapłacić z pieniędzy
od gości np. za podróż (na Hawaje wink ). No więc ja się z ciekawości
pytam, na co Wy wydaliście / planujecie wydać tę forsę? Pokryć
koszty wesela, wpłacić na mieszkanie, samochód, wydać na podróż
poślubną, na cele charytatywne, zainwestować i nie wiem co jeszcze?
Jaki jest godny sposób by wydać te *pieniążki*?
Obserwuj wątek
    • tomelanka Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 18:04
      ja tam bede urzadzac mieszkanie sesese tongue_out
    • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 18:14
      Z pieniędzmi są zawsze dwie opcje:
      1. wydać
      2. zaoszczędzić

My chyba to drugie, jak znam mojego Mężczyznę, jeśli w ogóle będą jakieś
      pieniądze, bo może zrobimy po prostu listę prezentów.
      • anka0127 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 18:23
        My wydaliśmy na podróż a potem kupiliśmy parę rzeczy jakie chcielibyśmy dostać w
        prezencie, takie standardy w sensie serwis kawowo-obiadowy, sztućce, ale też
        starą witrynkę, stare francuskie krzesło, obraz, mój SZ.M. zakupiła aparat
        fotograficzny o którym marzył a zawsze mu żydziłam kasy na ten cel wink Ogólnie
        rzeczy które zawsze chcieliśmy ale szkoda nam było na nie pieniędzy smile
        • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 18:42
          Jak tak patrzę, to jeśli opłacimy sobie sami podróż na długo przed ślubem (a tak
          zamierzamy), to nie mamy sobie czego kupić wink Serwis mamy, sztućce też,
          witrynka stoi, mieszkanie urządzone...
          • budyniowa123 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 18:50
            sprzęty do domu: kuchenkę, zmywarkę, mikrofalę...
            stół i krzesła

wybraliśmy się na zakupy robiąc nalot na DUKA itp kupujac to, co zawsze
            chcieliśmy a szkoda było kasy smile

opłaciliśmy fotografa

jedziemy do Czech na narty

i tyletongue_out
    • mamavinca Zapytaj na emamie:) 02.12.09, 19:13
      Zapewne co niektore podadza Ci numery swoich kont bankowych i
      zapewnia ze to na cele charytatywne big_grinbig_grinbig_grin
    • bramstenga Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 19:17
      > Jaki jest godny sposób by wydać te *pieniążki*?

Jak baluje się nie za swoje, to może... oddać?
      ~bramstenga
      • budyniowa123 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 19:29
        jeśli rodzice dają jej te pieniądze, to są one JEJ
        Nie twoje, moje, pana, pani...

rodzice mogą DAWAĆ prezenty/pieniądze o dowolnej wartości swoim dzieciom. I na
        dowolne cele
        Mi tata da 500 zł na sukienkę i to są MOJE pieniądze- ofiarowane. Nie zabrałam,
        nie ukradłam, nie wyłudziłam, nie zarobiłam. Ale dostałam
        Rodzice Zia dadzą jej 60 tys na wesele.
        I kasa jest jejsmile

proste
        • liberatorka28 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 19:38
          Jak to?
          To rodzice Zia finansują całe wesele? A rodzice przyszłego męża Zia nie??
          • budyniowa123 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 19:40
            też, z tego co wiem.
            po połowie bodajże.
            Tak sobie rzuciłam 60 tyssmile
    • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 21:23
      Częściowo dopłaciliśmy do sali, a reszta na remont:]
    • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 21:27
      za czesc chcialabym sobie kupic garnki zeptera (prosze sie nie
      smiacwink
      a reszte doloze do podrozy poslubnej.
      • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 21:35
        też bym chciała garnki zepterasmile
        • gazeta_mi_placi Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:59
          Garnki Zeptera są przereklamowane.
          Wiem co piszę...
          Jakość dobra nie powiem,ale nie za taką chorą cenę!
          • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:00
            gazeta_mi_placi napisała:

> Garnki Zeptera są przereklamowane.
            > Wiem co piszę...
            > Jakość dobra nie powiem,ale nie za taką chorą cenę!

To prawda. Cena powala wink
            • gazeta_mi_placi Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:15
              Ktoś z rodziny działa w Zepterze,więc wiem co i jak.
              Robią ludziom wodę z mózgu.
              Nie przeczę,garnki dobre,ale nie nadzwyczajne.
              Spokojnie można poszukać czegoś z innej firmy i w mniejszej dużo cenie.
              • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:33
                Ale chyba nie są droższe od Philipiaka...?suspicious
                • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:20
                  lili-2008 napisała:

> Ale chyba nie są droższe od Philipiaka...?suspicious

Byłam wątpliwie szczęśliwą posiadaczką garnków Philipiak. Udało mi
                  się je zwrócić na szczęście. Takiego szajsu za darmo bym nie
                  chciała. Te garnki są produkowane we włoskiej fabryce, w której
                  produkują też Zeptera. Różnica między garnkami jest tylko w detalach
                  wykończenia (logo, kolory itp.) Tak więc mniemam, że Zepter to taki
                  sam szajs co Philipiak.
                  O wiele lepsze i duuuużo tańsze są garnki z Ikea. Berghofa też nie
                  polecam.
                  Ot, taki off topik smile
                  • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:43
                    pocieszyłaś mniebig_grin teściowa obiecała nam, że po ślubie kupi nam garnki
                    Philipiaka, ale że nie braliśmy kościelnego zmieniła zdaniewink ale skoro są takie
                    badziewne to chętnie kupię Ikeowewink
                    • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:51
                      Lili, MZ nie ma się co napalać na te gary. Mówię to z przykrością,
                      bo sama je kiedyś chciałam.

A teściowa to sprytna kobieta swoją drogą wink
                      • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 11:56
                        Nie jest aż tak sprytnasmile nie wezmę kościelnego tylko dla garnkówwink
                        No to w takim razie wymazuję z pamięci garnki Philipiaka i Zepterawink taniej
                        wyjdziesmile
                      • lili-2008 EMI 04.12.09, 16:02
                        A może wiesz coś na temat garnków Lafaiet?
                        • emily_valentine Re: EMI 04.12.09, 16:36
                          Niestety nie, pierwsze słyszę o takich. Trzeba zapytać na WDPD smile
                  • aneta-skarpeta Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 11:50
                    > O wiele lepsze i duuuużo tańsze są garnki z Ikea. Berghofa też nie
                    > polecam.
                    > Ot, taki off topik smile

tez polecam garnki z ikei- oczywsice nie te najtańszesmile

mam tez garnki ( nie wiem skąd zresztąwink) z żeliwa- spokojnie mozna
                    w łeb dac męzowi i sie nie podniesiewink..bardzoooo dobre
                    • lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 11:58
                      Poprosiłam wczoraj właśnie męża o garnek największy z Ikei z durszlakiem na
                      Mikołaja, a on chce dobre nożewink
                      A na męża to ja wałek sobie szykujęwink
                      • aneta-skarpeta Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:27
                        lili-2008 napisała:

> Poprosiłam wczoraj właśnie męża o garnek największy z Ikei z
                        durszlakiem na
                        > Mikołaja, a on chce dobre nożewink

a ja własnie zrobiłam wykład swojemy, ze miksery, durszlaki i
                        odkurzacze oraz żelazka to nie sa prezenty na mikołaja czy urodzinysmile

jak ma mi kupic prezent to ma to byc kosmetyk, bielizna, bizuteria,
                        płyta itd

wspiął sie na wyzyny pomysłowości i kupił....prostownicewink

w sumie dobrze, bo moja szwankuje

• lili-2008 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:34
                          No mój wie, że to nie jest dobry prezent na taką okazję, ale niestety nie mamy
                          jeszcze wielu przedmiotów w domu i trzeba co nieco dokupić, a finanse nie
                          pozwalają na kupno i garnków, i czegoś bardziej osobistegowink Poszliśmy na
                          kompromis - że uwielbiamy gotować połączyliśmy przyjemne z pożytecznymwink
                        • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:41
                          aneta-skarpeta napisała:

> a ja własnie zrobiłam wykład swojemy, ze miksery, durszlaki i
                          > odkurzacze oraz żelazka to nie sa prezenty na mikołaja czy
                          urodzinysmile

hehe popieram smile
                          Ja czasami dostaję coś do mieszkania, a mąż coś osobistego. Dotyczy
                          to teściów zwłaszcza tongue_out
                          • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:47
                            Mnie się wydaje, że danie prezentu zgodnego z czyimś hobby jest jak najbardziej
                            na miejscu. Oczywiście trudno oczekiwać, że ktoś jest pasjonatem prasowania smile
                            Ale blender czy jakaś ciekawa forma na ciasto, czy nietypowy garnek z
                            akcesoriami - pasjonatowi gotowania sprawią przyjemność na pewno.
                            • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 00:17
                              a my z moim N ustalilismy, ze wszelkie prezenty, urodzinowe,
                              imieninowe i swiateczne beda zwiazane ze slubem.
                              • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 10:48
                                Hm, możesz podać przykład takiego prezentu związanego ze ślubem?
                                • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 20:44
                                  oczywiściesmile

np. moj zalegly prezent urodzinowy (ur mialam w listopadzie) to
                                  wlasnie bizuteria na moj slub.
                                  Dla mojego N na swieta planuje kupic albo pasek albo spinki.

A od mojej mamy na swieta chce bielizne do slubusmile
                                  • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 20:51
                                    Dzięki smile Bo miałam wizję, że się zaproszeniami obdarowujecie wink
                        • gazeta_mi_placi Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 16:56
                          A ja chcę na Mikołaja śliczną różową deskę do prasowania (widziałam w jednym ze sklepów)-starą niestety przypaliłam konkretnie.
                          A pod choinkę marzy mi się nowy odkurzacz sad
                          • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 17:00
                            Zamiast całej nowej deski można kupić pokrowiec wink
                            • gazeta_mi_placi Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 21:49
                              Pokrowiec który kupiliśmy strasznie zjeżdża.
                              Poza tym deska jest uszkodzona aż do gąbki sad
                              • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 10:49
                                Olej gąbkę, kup taką z metalowej siatki.
                    • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 12:50
                      aneta-skarpeta napisała:
                      >
                      > mam tez garnki ( nie wiem skąd zresztąwink) z żeliwa- spokojnie mozna
                      > w łeb dac męzowi i sie nie podniesiewink..bardzoooo dobre

Tekst na miarę forum "Ślub i wesele" big_grin Ja wałek dopiero ostatnio sobie kupiłam,
                      jak byłam sama w sklepie, bo wcześniej Mężczyzna wyciągał tuż przed kasami. Jak
                      twierdził, dla własnego bezpieczeństwa.
              • caprichito Zepter 04.12.09, 23:23
                ja nie wiem czy komus jest robiona woda z mozgu czy nie. Wiem tylko
                tyle, ze moja mama ma te garnki juz 15 lat i ja sie poniekad na nich
                wychowalam. Cena moze byc chora, tak jak chora wydaje mi sie cena
                rosentala no, ale tak juz jest. Te garnki to dla mnie inwestycja na
                cale zycie.
                • misself Re: Zepter 05.12.09, 10:51
                  Ja mam od 15 lat te same garnki ze stali nierdzewnej. Nie wiem, co to za firma,
                  ale na pewno były tańsze od Zepterów smile Moja Babcia ma garnki Emalii Olkusz od
                  dobrych 20 lat.

Trwałość nie jest dla mnie uzasadnieniem ceny. W przypadku Rosenthala - nawet
                  tej trwałości nie ma smile Tak samo się Rosenthal tłucze jak Ambition, zapewniam Cię smile
      • freciczka Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 21:37
        Na wydatki ślubne pójdzie część naszych tzw. "oszczędności" więc jak coś
        dostaniemy to pewnie z powrotem trafi na konto oszczędnościowe.
        W domu mamy wszystko a tak to załóżmy pokryje podróż poślubną (nawet nie wiem
        czy coś dostaniemy- w sumie nie po to gości zapraszamy).
      • k_qh Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 21:47
        Nie mam pojęcia ile tych pieniędzy będzie, więc zobaczymy na co starczy...

Pewnie moje plany będą dość nietypowe smile

Po pierwsze wyremontujemy kuchnię i łazienkę u tesciowej. Tak na tip-top ze sprzętami włącznie.

Kupimy sobie jakieś pierdoły remontowo-budowlane (a także potrzebne mi do pracy), wiertarki, szlifierki, spawarkę itp.

A resztę (o ile będzie), zainwestujemy w ocieplenie domu i remont ogrzewania.

FIN
        • mademoiselle_catastrophe Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 02.12.09, 23:52
          my inwestujemy smile
      • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 17:04
        caprichito napisała:

> za czesc chcialabym sobie kupic garnki zeptera (prosze sie nie
        > smiacwink
        > a reszte doloze do podrozy poslubnej.

Nie śmieję się, bo też bym chciała wink
        • azjahavana Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 17:08
          smile smile ale pamietaj że garnki to niegodne, musisz polecieć na
          Hawaje (swoją drogą nic tam mega ciekawego nie widziałam).
          • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 17:11
            azjahavana napisała:

> smile smile ale pamietaj że garnki to niegodne, musisz polecieć na
            > Hawaje (swoją drogą nic tam mega ciekawego nie widziałam).

wszystko chyba co nie jest związane z charytatywnością jest niegodne wink

Całkiem możliwe,że podróży poślubnej w ogóle nie będzie wink
            C'est la vie.
        • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:13
          Też bym chciała garnki! I to bardzo godne, mogę w nich gotować jedzenie dla
          bezdomnych psów i kotów.
          • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:15
            misself napisała:

> Też bym chciała garnki! I to bardzo godne, mogę w nich gotować jedzenie dla
            > bezdomnych psów i kotów.

ooo! o tym nie pomyślałam.
            Ah miss wink
    • agatita82 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 00:07
      My dostaliśmy w prezencie kasę na wesele - więc poszło na wesele.
      Potem dostaliśmy kolejny przelew trochę z tego poszło na wakacje, na
      czynsz i nie wiem na co - na jakiś wydatek ważny wtedy. A w kopertach
      w dniu ślubu zebraliśmy 2500 zł to jakoś poszaleć z tą kwotą nie
      mogliśmy zbytnio big_grin
    • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 00:19
      emily,

a wy co macie w planach?

btw. pokazesz te fotki czy nie tongue_out
      • sajolina Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 09:23
        Czemu na Hawaje wydać kasy nie wypada........? Myślę, że wydajesz na co chcesz,
        chyba, że np. rodzice dają Ci kasę z przeznaczeniem na urządzenie mieszkania, bo
        wiedzą,że Ci to potrzebne, a Ty kupujesz np kamerę albo superciuszki, a
        mieszkanie dalej gołe, to wtedy uważam nie jest to zbyt eleganckie. Zwłaszcza,
        jeśli potem marudzisz, ze w mieszkaniu brakuje Ci tego i tamtego.
        • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:09
          sajolina napisała:

> Czemu na Hawaje wydać kasy nie wypada........? Myślę, że wydajesz na co chcesz,

To zajrzyj sobie do wątku Zia i poczytaj, co forum sądzi o wydawaniu kasy na
          Hawaje. Oczywiście, że wydajesz na co chcesz... Ale lepiej nie pisz o tym na
          forum, bo na pewno znajdą się tacy, którzy Cię wyzwą od księżniczek, pustych
          lalek czy wreszcie idiotek.
          • merda Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:20
            misself napisała:

> sajolina napisała:
            >
            > > Czemu na Hawaje wydać kasy nie wypada........? Myślę, że
            wydajesz na co c
            > hcesz,
            >
            > To zajrzyj sobie do wątku Zia i poczytaj, co forum sądzi o
            wydawaniu kasy na
            > Hawaje. Oczywiście, że wydajesz na co chcesz... Ale lepiej nie
            pisz o tym na
            > forum, bo na pewno znajdą się tacy, którzy Cię wyzwą od
            księżniczek, pustych
            > lalek czy wreszcie idiotek.

Dokladnie.Ewentualnie mozecie wypoczac nad Baltykiem lub wykupic all
            inclusiv w Tunezi.Inne kierunki to czysty idiotyzm i wyrzucanie
            pieniedzy w bloto wink
            • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:51
              merda napisała:
              >
              > Dokladnie.Ewentualnie mozecie wypoczac nad Baltykiem lub wykupic all
              > inclusiv w Tunezi.Inne kierunki to czysty idiotyzm i wyrzucanie
              > pieniedzy w bloto wink

Jadę na Grenlandię. Tam nie ma dostępu do Internetu wink
    • merda Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 10:01
      Pokryjemy koszty wesela,na ktore teraz pojda oszczednosci.
      • merda Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 10:02
        merda napisała:

> Pokryjemy koszty wesela,na ktore teraz pojda oszczednosci.

Nie wiem czy to sa pieniedze wydane "godnie"....(?)
      • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:11
        merda napisała:

> Pokryjemy koszty wesela,na ktore teraz pojda oszczednosci.

Nie żebym się wtrącała na co planujecie wydać pieniądze (nie interesuje mnie
        to), ale nie bardzo rozumiem to zdanie. Przecież jeśli zapłacicie za wesele z
        oszczędności, to już drugi raz nie musicie za nie płacić (z kopert) smile
        • merda Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:15
          misself napisała:

> merda napisała:
          >
          > > Pokryjemy koszty wesela,na ktore teraz pojda oszczednosci.
          >
          > Nie żebym się wtrącała na co planujecie wydać pieniądze (nie
          interesuje mnie
          > to), ale nie bardzo rozumiem to zdanie. Przecież jeśli zapłacicie
          za wesele z
          > oszczędności, to już drugi raz nie musicie za nie płacić (z
          kopert) smile

W porzadku Miss,kto pyta nie bladzi wink
          Skoro teraz ruszymy oszczednosci,to pozniej uzupelnimy ich brak
          pieniedzmi z kopert.
          • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:50
            Ach, rozumiem. To "pokryjemy koszty" mnie zmyliło smile
    • marina111 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 10:49
      To chyba zalezy od potrzeb. smile nie wiem czy sa godne i niegodne sposoby na
      wydawanie pieniedzy z wesela. smile
      My zamierzamy do samochodu dołozyć bo akurat przydał by nam się nowy.
      • aneta-skarpeta Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:15
        my dolozymy do kupki " budujemy dom", zresztą dla nikogo to nie
        bedzie zaskoczeniemsmile

podróz poslubna i ślub skromne, ale nie po taniości
        • papalaya Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 11:51
          my wydaliśmy na budowę domu, z części dołożyliśmy na podróż poślubną
          na Kretę (wyszło na ok. 6k za 2 tygodnie w indywidyalnie
          wynalezionym super rodzinnym hoteliku pod Matalą, z wielkim greckim
          kamiennym łożem wink...maż już w miarę nieźle zarabiał, ja dopiero
          kończyłam studia...

Kalifornię i Meksyk i inna daleką egzotykę zaczeliśmy zaliczać po
          kilku latach za własne już pieniądze, jakoś głupio by nam bylo latać
          po swiecie za datki...
          • milen-a7770 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 12:32
            Każdy robi co uważa za słuszne, jednemu potrzeba dołozyć do
            mieszkania - domu, drugiemu potrzebny nowy samochód a inni już to
            wszystko mają i właśnie będą za te " datki " latać sobie po świecie.
            Jaka różnica, że Ty
            sobie z tych datków dołożyłaś na Kretę,a do Meksyku to już nie
            wypada. Pieniądze z prezentów są wtedy własnością młodych i jakoś
            nigdy o tym nie myślałam jako o " datkach ".
            • papalaya Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 15:23
              racja, jednak jakoś tak głupio nam było ruszać w tropiki za
              kilkanaście tysięcy, otrzymane od kogoś, skoro byliśmy na dorobku, a
              rodzice sporo nam pomagali finasowo przy budowie domu, zresza
              pieniądze na Kretę dostalismy od mojej babci ze scisłym
              zastrzeżeniem, ze mają być na przyjemności i "przehulanie", bo
              młodym jest się tylko raz wink a i tak "przehulaliśmy" tylko cześć, bo
              trzeba było dołożyć do dachu wink

nie przeczę jednak że sa tacy ktorym nie jest głupio...
              • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 15:56
                papalaya napisała:
                >
                > nie przeczę jednak że sa tacy ktorym nie jest głupio...

I nic w tym złego smile Ani w tym, że jest głupio smile
                • papalaya Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 17:47
                  no i git, ktoś na tym forum ma w stopce, że są ludzie, ludziska i
                  kwakwarakwa...ten ktoś mądrze wybral sobie stopkę...
    • madziaq Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 12:16
      My przydzieliliśmy sobie po jakiejś tam kwocie do przepuszczenia na cele dowolne
      (niewielki procent całości prezentów pieniężnych). Ja wydałam oczywiście na
      ciuchy, mąż - już nie pamiętam, ale znając go to pewnie coś do komputera albo do
      aparatu kupił wink Resztę wpłaciliśmy do banku i za jakiś czas dołożyliśmy do
      mieszkania.

Mi się wydaje, że nie ma niegodnych sposobów na wydanie tych pieniędzy,
      aczkolwiek np zakładanie, że z tego opłaci się koszty wesela, nie jest zbyt
      mądre, bo nigdy nie wiadomo, ile tych pieniędzy będzie. A jak nie starczy, żeby
      orkiestrze zapłacić to co? Obciach wink Do budowy domu, samochodu czy oszczędności
      na podróż dookoła świata można dołożyć każdą kwotę, mniejszą czy większą, i
      zawsze będzie już trochę bliżej ostatecznej sumy. Ale umowa na wesele zazwyczaj
      opiewa na konkretną kwotę, a nie "ile goście przyniosą w kopertach" wink
    • zabciap Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 13:15
      My planujemy pojechać za pieniądze z prezentów w podróż poślubną smile
      A jak coś zostanie to urządzę sobie nową sypialnie. Nie spodziewamy
      się dużej sumy, więc bardzo prawdopodobne że wystarczy nam tylko na
      podróż.
    • evrin Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 13:56
      jezeli to rodzice sponsoruja impreze weselna to mozna im oddac co sie uzbieralo z prezentow smile czy zechca przyjac to inna rzecz smile
    • zia86 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 14:11
      Emi może kupcie sobie jakąś rzecz którą zawsze chcieliście mieć ale
      uważaliście, że wydanie na nią kasy to czyste szaleństwo. wink
      • najta Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 15:54
        Najlepiej kasę ukryć przed urzędem skarbowym ;P
        • sajolina Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 16:22
          Misself - wyłączyłam się ostatnio z wątku Zia, bo mi się nie chce irytować po
          próżnicytongue_out natomiast zarzucanie komuś, ze wydał kasę na podróż na Hawaje,
          zamiast na Kretę czy do Tunezji to już chyba lekka paranoja.........Przytkało
          mnie teraz. To jak daleko sięgają granicę "przyzwoitości"? Nasz kontynent tak,
          ew. czubek Afryki (Tunezja), ale już safari w głąb Afryki nie........?

Jak ktoś ma pomysł na co PM mają wydać jego pieniądze, to niech po prostu kupi
          im ten prezent albo chociaż zaznaczy wyraźnie, co mają z jego pieniędzmi zrobić.
          • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:11
            sajolina napisała:

> Misself - wyłączyłam się ostatnio z wątku Zia, bo mi się nie chce irytować po
            > próżnicytongue_out natomiast zarzucanie komuś, ze wydał kasę na podróż na Hawaje,
            > zamiast na Kretę czy do Tunezji to już chyba lekka paranoja...

Ludzie mają różne głupie pomysły smile
            W wątku o podróżach pojawiała się i Tajlandia, i Japonia, ale to już chyba
            przyzwoite kraje. My się wybieramy do Szkocji albo na Islandię... I wolę się nie
            zastanawiać, czy to jest "godne", czy nie. Może do Pułtuska pojedziemy. Albo do
            Poronina.
      • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:11
        zia86 napisała:

> Emi może kupcie sobie jakąś rzecz którą zawsze chcieliście mieć
        ale
        > uważaliście, że wydanie na nią kasy to czyste szaleństwo. wink

Nie ma takiej rzeczy tongue_out
        • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:35
          Ja właśnie też nie mam...
    • azjahavana Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 16:58
      A co to kogo obchodzi, czy jedzie na Hawaje czy nad Bałtyk???
      Wątek conajmniej dziwny...
      • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 17:09
        Jeśli 'godnie' to znaczy,że na cel charytatywny itp to niestety my wydamy je 'niegodnie' wink

Remont mieszkania taki tip top.

Dlatego nie wiem czy w ogóle podróż poślubna będzie. Tzn chcielibyśmy,ale są rzeczy ważne i ważniejsze smile
        Ale odbijemy sobie. Tylko może niekoniecznie będzie to podróż poślubna,lecz po-po-po poślubna wink
        • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 18:59
          zose,

witaj w klubie. My tez planujemy nasza podroz popopo..slubna na 2011
          rokwink
          • zoselin1987 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:01
            caprichito napisała:

> zose,
            >
            > witaj w klubie. My tez planujemy nasza podroz popopo..slubna na 2011
            > rokwink

capri,

to obiecaj,że będziemy się wspirały jak inne dziewuchy będą leżały do góry brzuchem a to na Karaibach a to jeszcze gdzieś ;D
            • dorothy_mills Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:09
              my też
              jedziemy w podróż dopiero w 2011, co prawda w styczniu,ale zawsze...
              też chce troche wsparcia tongue_out

Co do pieniędzy z ewentualnych kopert,to nie mamy na nie jeszcze
              pomysłu..ale pewnie coś się znajdzie.
              Ps. też chce garnki,ale z tupperware wink
              • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:15
                Będę Cię wspierać, Dorothy smile Nasza podróż będzie podróżą poobronną wink

A jak już jesteśmy przy koncercie życzeń, to wiecie co? Mogę sobie sama kupić
                wymarzone garnki... I to wcale nie jest takie fajne indifferent
                • beattta1 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:39
                  a nam sie marzy camper, zebysmy mogli podrozowac po calym świecie,
                  spac gdzie nam sie podoba.ale pieniadze na pewno pojda na dom,czyli
                  łazienke albo kuchnie. no moze tez sobie jakies garnki walne big_grin
            • caprichito Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 23:27
              jasne, ze sie bedziemy wspieracsmile
    • zia86 Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 03.12.09, 19:52
      Emi to jak nie ma takiej rzeczy to ja nie wiem. Jedźcie na zakupy do
      Mediolanu(bo w Paryżu byliście niedawno tongue_out), nie wiem ile dostaliście
      tych pieniędzy ale może chcecie się MIGiem przelecieć? wink No naprawde
      nie wiem.
      • sajolina Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 09:41
        Hmm, Emi to może wydaj za rok drugie przyjęcie na uczczenie rocznicy ślubu
        kościelnego? Jeszcze raz piękna kiecka i fryzurasmile

A tak z ciekawości zapytam - jak się ma za sobą dwa śluby, to którą datę
        świętujecie tak oficjalnie?
        • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:25
          Sajo, dostaliśmy sporo pieniędzy (przekroczyły one nasze wszelkie
          oczekiwania i wyobrażenia), ale jednak nie aż tyle żeby zrobić
          jeszcze raz całe wesele wink

A co do świętowania daty ślubów, to świętujemy obydwie big_grin
          Tylko właśnie się zaczęłam zastanawiać, jak my mamy liczyć gody? tongue_out
      • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:21
        Zia, tu nie chodzi o to, żeby doradzać na co mamy wydać pieniądze,
        bo to akurat umiem robić bardzo dobrze big_grin
    • foczkaka Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:08
      Mi się wydaje ze z wydawaniem kasy z prezentów chodzi o coś innego. Nie o to NA
      CO się ją wyda jak się ją już dostanie, ale o to że większość PM dysponuje nia
      zanim ją jeszcze ma.
      Jasne że jak już coś dostałam to to jest moje, moja sprawa co z tym zrobię. Ale
      ZANIM to dostanę, to to jest trochę dzielenie skóry na niedźwiedziu nie? Dla
      mnie dziwne.

Organizując wesele wie się, że goście coś tam dadzą, taki u nas zwyczaj, znając
      ich liczbę i powiedzmy charakter mozna się domyślać kwoty jaka nam zostanie po
      weselu.
      Ale już planowanie konkretnych zakupów, podróży, płacenie za część wesela z
      przyszłych prezentów itd. na dłuugo zanim dostanie sie prezenty?

My też organizując wesele czegoś tam się spodziewaliśmy, ale raczej na zasadzie,
      że pewnie dostaniemy jakąś kasę, jesli tak to miło, jak już będzie to
      zastanowimy się co z nią zrobić, ale narazie jej nie ma i nie ma o czym mówić.
      Nic by się nie stało gdyby goście z jakichs powodów postanowili nam nic nie dac.

Owszem to co ktoś mi dał, z własnej woli, jest już moje i moja sprawa co z tym
      zrobię. Ale ZANIM mi to da, nic jeszcze nie mam, mogę sobie pomażyć, ale
      planowac konkretne wydatki? duuża przesada.
      • foczkaka Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 10:10
        "pomarzyc" oczywiście.
      • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 12:51
        foczkaka napisała:

> Mi się wydaje ze z wydawaniem kasy z prezentów chodzi o coś innego. Nie o to NA
        > CO się ją wyda jak się ją już dostanie, ale o to że większość PM dysponuje nia
        > zanim ją jeszcze ma.

Chyba masz rację. I to już jest takie... no, bez klasy, takie kalkulowanie.
    • koizumi_r Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:21
      Tylko nie linczujcie smile.
      My chętnie przeznaczylibyś,y te pieniądze na dokończenie remontu
      mieszkania. Bo takowe już posiadamy.
      Jeszcze tylko przyszły Pan młody musi się na to zgodzić wink
      • misself Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 13:29
        Ależ za co ten lincz? Remont to studnia bez dna sad I każdy grosz się przydaje.
        • sajolina Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 16:33
          Sajo, dostaliśmy sporo pieniędzy (przekroczyły one nasze wszelkie
          oczekiwania i wyobrażenia), ale jednak nie aż tyle żeby zrobić
          jeszcze raz całe wesele wink
          eeeee tam, nie musi być zaraz całe wesele,
          wystarczy porządne, piękne przyjęcie rocznicowesmile

A ja, mając extra kasę i zero koniecznych wydatków, wzięłabym urlop bezpłatny w
          pracy i pohulała trochę po świecie...........
          • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 16:38
            Nie napisałam, że nie mamy koniecznych wydatków, ale nie są one z
            gatunku tych, co napisała Zia wink
            • emily_valentine Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 04.12.09, 16:38
              acha, hulanie po świecie to nie my wink
              • gwiazdka3333 no nie ... 05.12.09, 11:14
                No nie mogę ! Nie wierzę ! big_grin
                Zakładanie wątku po to,żeby całe forum zastanawiało się na co Emili
                może wydać swoje pieniądze w ilości "które przekroczyły nasze
                wszelkie oczekiwania i wyobrażenia" jest CONAJMNIEJ nie na miejscu !
                Jak można być tak ... powierzchownym ?
                Emili wydaj na terapeute, który pozwoli Ci zapomnieć o Twojej
                traumie ślubno-weselnej lub/ewentualnie zorganizuj sobie jeszcze
                jeden ślub - tylko tym razem policz dokładnie roże w bukiecie na
                ołtarzu i nie zapomnij o koszu z płatkami - o zgrozo !
                Co za laska ... smile
                • lili-2008 Re: no nie ... 05.12.09, 12:07
                  a Ty zawsze musisz swoje 3 grosze dorzucić? czy ktoś tu Ciebie pyta o zdanie? forumowy psychoanalityk...
                  • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 13:43
                    lili-2008 napisała:

> a Ty zawsze musisz swoje 3 grosze dorzucić? czy ktoś tu Ciebie
                    pyta o zdanie? f
                    > orumowy psychoanalityk...

Jeśli na forum Emili ma takie poważne "problemy" to musi być też
                    psychoanalityk smile a Emili naprawdę by się przydał smile takie
                    rozterki ... olaboga smile
                • misself Re: no nie ... 05.12.09, 13:17
                  gwiazdka3333 napisała:

> No nie mogę ! Nie wierzę ! big_grin

Dziecko kochane, przestań się tak ekscytować innymi, bo ci zaszkodzi.
                  • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 13:40
                    misself napisała:

> Dziecko kochane, przestań się tak ekscytować innymi, bo ci
                    zaszkodzi.

ekscytować innymi ? chyba nabijać smile Wy tu jesteście od ekscytacji i
                    zafascynowania ...
                    • misself Re: no nie ... 05.12.09, 13:49
                      gwiazdka3333 napisała:
                      >
                      > ekscytować innymi ? chyba nabijać smile Wy tu jesteście od ekscytacji
                      > i zafascynowania ...

Ciekawe, że to Ty używasz mnóstwa wykrzykników, a nie my.
                      • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 15:09
                        "No nie mogę ! Nie wierzę ! "

Widzę po 1 do każdego wyrażenia ... daleko do "mnóstwa" ... ale mogę
                        się mylić smile
                        Chyba to raczej Ty jesteś wyczulona i się EKSCYTUJESZ
                        • misself Re: no nie ... 05.12.09, 15:23
                          W Twoim poście są cztery wykrzykniki. I jeden wyraz napisany kapitalikami, co
                          też oznacza krzyk, na dodatek z błędem, co świadczy jak dla mnie o nadmiernie
                          emocjonalnym stosunku do tematu.

Widzisz, każdy może być domorosłym psychoanalitykiem.
                • agatita82 Re: no nie ... 05.12.09, 15:13
                  Naucz się czytać ze zrozumieniem a potem psiocz na innych. Jak już do
                  Ciebie dotrze o czym oni mówią....
                  • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 18:59
                    agatita82 napisała:

> Naucz się czytać ze zrozumieniem a potem psiocz na innych. Jak już
                    do
                    > Ciebie dotrze o czym oni mówią....

Dziękuję, potrafię czytać ze zrozumieniem. Wszystko do mnie dociera,
                    mówicie o wydawaniu "pieniążków" gości Emili. Super. Bardzo ambitnie.
                    • misself Re: no nie ... 05.12.09, 20:31
                      gwiazdka3333 napisała:
                      >
                      > Dziękuję, potrafię czytać ze zrozumieniem. Wszystko do mnie dociera,
                      > mówicie o wydawaniu "pieniążków" gości Emili. Super. Bardzo ambitnie.

Nie mówimy, tylko piszemy, nie o Emili, tylko o Emily, nie o pieniążkach jej
                      gości, tylko o pieniądzach w ogóle, i nie o wydawaniu, tylko o planowaniu.

Coś Ci chyba nie wychodzi to czytanie ze zrozumieniem smile
                      • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 22:37
                        Misself nie udawaj mądrzejszej niż jesteś,bo Ci nie wychodzi.
                        • misself Re: no nie ... 05.12.09, 22:44
                          Argumentowanie w dyskusji też Ci nie wychodzi najlepiej. Napisz jeszcze, że masz
                          większą łopatkę od mojej.
                          • gwiazdka3333 Re: no nie ... 05.12.09, 22:53
                            ale Ty jesteś wnerwiająca, ktoś musi ustąpić a jak wiadomo czyni to
                            mądrzejszy smile... i ten, z większą łopatką. żegnam oschle.
                    • agatita82 Re: no nie ... 06.12.09, 00:40
                      Ta rozmowa jest idiotyczna już, ale skoro się wtrąciłam to skończe. Bardzo możliwe że umiesz czytać ze zrozumieniem, ale w tym wątku Ci to nie wyszło. Uczepiłaś się pierwszego postu emily, w któym mowa o pieniądzach w ogóle a nie emiliowych. A zatem w tej kwestii racji nie masz i nie wiem po co się tu wykłucasz. Przeczytaj go jeszcze raz to pewnie zrozumiesz o co chodziło autorce... A jeśli nie to moje podejrzenia o brak u Ciebie umiejętności czytania ze zrozumieniem są słuszne.
                      gwiazdka3333 napisała:

> agatita82 napisała:
                      >
                      > > Naucz się czytać ze zrozumieniem a potem psiocz na innych. Jak już
                      > do
                      > > Ciebie dotrze o czym oni mówią....
                      >
                      > Dziękuję, potrafię czytać ze zrozumieniem. Wszystko do mnie dociera,
                      > mówicie o wydawaniu "pieniążków" gości Emili. Super. Bardzo ambitnie.
    • cathier Re: pieniądze z prezentów - co z nimi zrobić? 05.12.09, 21:37
      chyba kazdy powinien wydac według potrzeb. jeden na meble inny na
      wakacje, albo splatę kredytu. w sumie nikomu nic do tego co ludzie
      robią ze swoją kasą i dziwi mnie trochę to co napisałaś,że pojawiają
      się jakiekolwiek zarzuty na ten temat. my jutro obchodzimy pierwszą
      rocznicę i jeszcze nie wydalismy kasy. przed ślubem mieliśmy już
      mieszkanie urządzone, na podróz mielismy odłożone, myśleliśmy że
      auto kupimy ale jak na razie nasze oba staruszki służą nieźle więc
      tak sobie pieniążki czekają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka