delphine_delphine Re: protokół przedślubny 03.03.10, 12:52 Jeśli faktycznie wzięłaś licencję ze swojej parafii, to protokół spisujesz również tu. Jeśli natomiast wzięłaś substytucję (pozwolenie na przeprowadzenie rozmów kanonicznych w innej parafii), to wtedy protokół spisujesz tam gdzie bierzesz ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
azjahavana Re: protokół przedślubny 03.03.10, 13:48 Delphine ma rację. Jest licencja i substytucja. W zależności od powyższego protokół spisuje się albo w obydwu parafiach (licencja), albo tylko w parafii, która udziela ślubu (substytucja). Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: protokół przedślubny 03.03.10, 13:51 Ja miałam LICENCJĘ, a protokół był spisywany tam, gdzie mieliśmy ślub. Boszzz, że też nie może być wszędzie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
delphine_delphine Re: protokół przedślubny 03.03.10, 14:18 azjahavana napisała: > Delphine ma rację. > Jest licencja i substytucja. W zależności od powyższego protokół spisuje > się albo w obydwu parafiach (licencja), albo tylko w parafii, która > udziela ślubu (substytucja). Azjahavana,ale w przypadku licencji też jest tylko jedno spisanie protokołu - przynajmniej ja jeszcze nigdy nie słyszałam, aby spisywać 2x protokół przedślubny Jedna jest prawda przecież Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: protokół przedślubny 03.03.10, 12:54 Tam gdzie odbywa się ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: protokół przedślubny 03.03.10, 14:09 my bedziemy mieli slub w innej parafii niz moja i N. i ksiadz z tej parafii (gdzie bedzie slub) mowil tylko o spisywaniu protokolu u niego. ale w sumie to ja zielona jestem jesli o te formalnosci chodzi, narazie zaczynamy nauki u Dominikanow. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: protokół przedślubny 03.03.10, 14:13 jednym słowem w mojej parafii mam prosić o wydanie substytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
esme83 Re: protokół przedślubny 03.03.10, 14:30 Najlepiej po prostu w parafii, w której bierzecie ślub, zapytaj, co by woleli i o to poproś w swojej parafii rodzimej. Odpowiedz Link Zgłoś