zia86 12.03.10, 22:43 Znalazłam świetną stronę gdzie są piękne torty i słodkości. Normalnie aż mi szczęka opadła jak to zobaczyłam. Torty Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adynka Re: Niesamowite torty 12.03.10, 22:53 Ładne, ale nic nie pokona mojego ideału Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: Niesamowite torty 12.03.10, 23:22 Fajne sa Podobaja mi sie, ale obawiam się tego, ze majac taki wyglad nie sa lekkie a mnie zalezy zeby tort był lekki jak pianka Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:47 erillzw napisała: > Fajne sa Podobaja mi sie, ale obawiam się tego, ze majac taki > wyglad nie sa lekkie a mnie zalezy zeby tort był lekki jak pianka A co ma piernik do wiatraka? Dobry biszkopt będzie lekki, choćbyś go na smerfojagodowo pomalowała. Inna sprawa, że przybranie w stylu angielskim dodaje sporo do wagi tortu. Odpowiedz Link Zgłoś
adynka Re: Niesamowite torty 12.03.10, 23:29 Podobają mi sie skomne, nie przesadzone torty. A poniewaz moje wesele będzie różowo-brązowe to szukam takiego torcika sweetretreat.ca/files/cakegallery/ry_Brown_and_pink_flower_topper_wedding_cake.jpg lub worksofartcakes.com/images/PinkBrownWeddingCake.jpg Sklaniam sie ku drugiemu Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 13.03.10, 11:39 Taki torcik zrobi Ci kazda cukiernia ale absolutnie nie rob kokardki niejadalnej! krojenie tortu z czyms takim powoduje, ze cacko zamienia sie w breje... dobry cukiernik zrobi Ci kokarde jadalna z jakiejs ich cukierniczej masy i nie bedzie klopotu przy kawalkowaniu go. zaobserwowalam panujacy od jakiegos czasu weselny trend kokard na tortach slubnych, a ze nasi polscy mistrzowie wszystko potrafia zepsuc /czyt: zrobic po polsku/, co drugi tort jest wlasnie z ta nieszczesna kokarda z papieru, platiku, strzezcie sie! Odpowiedz Link Zgłoś
znajoma0 Re: Niesamowite torty 13.03.10, 00:17 dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale piętrowe torty, takie jak tu pokazujecie są zazwyczaj od drugiego piętra z bezy,żeby nie wpadły w pierwszy krążek. Poza tym, wiem ze masa marcepanowa bardzo fajnie wygląda, ale niezbyt wygodnie się kroi.Dlatego też wszelkie ozboby zdejmuje się przed pokrojeniem. Może lepiej postawić na mniej ładny ale za to smaczniejszy tort? Ja osobiście wybrałam z Michasia o nazwie ,,Piramida,,1 był i ładny i smaczny. Pozdrawiam przyszłe żony Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Niesamowite torty 13.03.10, 00:24 znajoma0 napisała: Dlatego też wszelkie ozboby > zdejmuje się przed pokrojeniem. Może lepiej postawić na mniej ładny > ale za to smaczniejszy tort? A może postawić na ładny i smaczny? Torty nie muszą być oblane masą marcepanową wszystkie te ozdoby można też wykonać z białej czekolady. Poza tym ja stawiam na estetykę a masę marcepanową można zawsze odkroić jak ktoś nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Niesamowite torty 13.03.10, 08:56 tylko widzisz zia-jesli z masy sa same ozdoby to ok, wszystkie torty na tej stronie sa wykonane po calym wierzchu z masy marcepanowej, nie tylko ozdoby, zobacz jakie sa gładkie i lsniace całe pietra, jesli to nie jest masa marcepanowa, to pewnie cos podobnego rownie "fajnego" ja tam pomijam krojenie juz, ale to jest obrzydliwe w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:48 To nie jest masa marcepanowa, tylko lukier plastyczny, jeszcze słodszy od marcepanu. Odpowiedz Link Zgłoś
lili-2008 Re: Niesamowite torty 15.03.10, 10:16 z jakiej bezy??? o czym ty piszesz??? miałam tort angielski na swoim weselu - po pierwsze do takich tortów są specjalne stelaże, po drugie nie mogą być zbyt lekkie, więc bita śmietana odpada, ale da się zrobić tort bez obawy, że się zapadnie co do wstążek - gdy zamawiałam tort nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby powiedzieć, że wstążka też ma być jadalna, to było dla mnie oczywiste; rzecz jasna to był błąd, bo jak się komuś palcem nie pokaże co i jak ma zrobić to na 100% tego nie zrobi, a jak zrobi to źle wstążka była normalna, z materiału - przy krojeniu pierwszego kawałka przeżyliśmy z mężem horror Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:49 znajoma0 napisała: > dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale piętrowe torty, takie jak tu > pokazujecie są zazwyczaj od drugiego piętra z bezy,żeby nie wpadły w > pierwszy krążek. Bzdury piszesz, kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Niesamowite torty 13.03.10, 08:53 wiekszosc bardzo fajna, ale zeby az opad szczeki? nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Niesamowite torty 13.03.10, 09:45 Hm, prywatnie robię torty z marcepanem i jeszcze nigdy żaden zle sie nie kroił. A skórka marcepanowa jest cienka , jakies 2 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
adynka Re: Niesamowite torty 13.03.10, 10:33 To może być lukier plastyczny, bo w angielskich tortach prawie zawsze go stosuja Odpowiedz Link Zgłoś
bortula Re: Niesamowite torty 13.03.10, 11:22 jadłam taki tort na jednym z wesel, ta warstwa wierzchnia była okropna niestety Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 13.03.10, 11:45 niestety nie jest dosc dobra, pamietam swoj tort, typowo angielski z jadalnymi kokardami, na wierzchu wspomniana masa plastyczna, rzeczywiscie kroilo sie dobrze, dekoracji wcale zdejmowac nie trzeba bylo, ale... zgadzam sie, nie wyglada to za super, jesli na talerzu goscia zostaja kawalki dekoracji. jakie deliktne by to cos nie bylo smaczne nie jest bo nie do jedzenia sluzy tylko do dekoracji. zauwazylyscie, ze na tych fotkach nawet slynna luksusowa patera Emily sie pojawia pamietacie? patera zyla swoim zyciem, tort z racami swoim... warto tego detalu dopilnowac, zeby nie bylo takich wpadek, ktore, jak widac i w najlepszych resta zdarzyc sie moga Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: Niesamowite torty 13.03.10, 13:28 Fantastyczne rzeczywiście, z drugiej strony nie chciałabym takiego, bo nie pozwoliłabym tego cuda pokroić Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Niesamowite torty 13.03.10, 13:36 Zawsze można zrobić dwa. Jeden na pamiątkę a drugi do pokrojenia. A tak na serio to tort może stać żeby goście zdążyli się na niego napatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna85 Re: Niesamowite torty 13.03.10, 15:36 Hmm dwa torty - to mogłoby być jakieś wyjście Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: Niesamowite torty 15.03.10, 13:38 ''A tak na serio to tort może stać żeby goście zdążyli się na niego napatrzeć.'' uważasz, ze goscie nie maja co robić na weselu tylko przyglądać sie? oni pewnie chceliby go jeszcze zjesc, choć kawałek. Swoja drogą nigdy mnie torty na weselach az tak nie ekscytowaly, az do ostatniego gdzie ze stojaka spadły 3 krążki , masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:50 zia86 napisała: > A tak na serio to tort może stać żeby goście zdążyli się na niego > napatrzeć. Ta, nawet dwa tygodnie. Najgorsze, że cały czas będzie wyglądał świetnie - co świadczy o tym, jak strasznie sztuczny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 10:39 nie zgadzam sie Miss, moj byl takim tortem 'do podziwiania', byl pyszny, swiezy i NIE SZTUCZNY smak i swiezosc MOZE isc w parze z uroda Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 14:42 monikapers napisał: > nie zgadzam sie Miss, moj byl takim tortem 'do podziwiania', byl pyszny, swiezy > i NIE SZTUCZNY > smak i swiezosc MOZE isc w parze z uroda Chyba się nie zrozumiałyśmy Nie ma szans, żeby np. bita śmietana mogła wytrzymać parę godzin w temperaturze pokojowej nadal dobrze wyglądać. To samo się tyczy chociażby ozdób z czekolady. Biszkopt najlepszy jest drugiego dnia po upieczeniu, trzeciego już czerstwieje i robi się twardawy. Oczywiście można dodać do śmietany utrwalacza, a do biszkoptu spulchniacza, całość przykryć lukrem plastycznym i postawić, będzie wyglądało estetycznie nawet przez 2 tygodnie - ale to nie będzie w pełni naturalny tort Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 15:19 ale moj nie byl ze smietany, byl angielskim tortem z masy plastycznej czy jak to zwac, a sadze, ze wogole rzadko slubny tort jest ze smietany wlasnie. A co do ozdob czekoladowych, nie zgodze sie, tort slubny, jesli stoi musi miec chlod, a wiec klimatyzacja to koniecznosc, ale to jasne. jesli jest lekki, stac nie moze moj zostal przywieziony wprost z "pieca" o g. 12 i stal do g. 21 Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 15:39 monikapers napisał: > ale moj nie byl ze smietany, byl angielskim tortem z masy > plastycznej czy jak to zwac Czekaj, bo ja teraz nie rozumiem. Najczęściej torty angielskie się robi z biszkoptu przełożonego kremem lub bitą śmietaną, a lukier plastyczny idzie na wierzch. Cały tort z lukru plastycznego mógłby stać do końca świata i o jeden dzień dłużej, ale byłby niejadalny > moj zostal przywieziony wprost z "pieca" o g. 12 i stal do g. 21 I dlatego był dobry - bo był świeży Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 23:17 ciasto biszkoptowe przelozone masa kremowa, jedna z zurawina i galaretka zurawinowa, druga z czekolada w kawalkach, biszkopt jasny i kremowy, calosc oblana masa plastyczna /marcepanowa?/ byl wyborny, swiezy, ciut cierpki ale tez slodki, pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Piękne słodkie bufety 14.03.10, 00:18 To tak podpinam pod ten wątek. Klik Majstersztyk jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena.ko Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 11:24 bardzo ładne. poza tym ciekawie dobrana porcelana i inne dekoracje. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 12:34 o takim otoczeniu tortu chyba myslalysmy z Zia, spojnym tematycznie ale i kolorystycznie, u mnie sie sprawdzilo i b.podobalo. Nasz najbardziej przypominal ten bialy stol z balonikami /chyba 4 zdjecie/. Widzisz Zia, sa tu makaroniki, na co 2-im stole ale nie ma piramid, moze ciut mniejsze piramidki ale inne formy? Odpowiedz Link Zgłoś
k.l2 Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 12:56 Ladnie, owszem - ale tort komplenie ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 14:20 Ja chciałam coś takiego jako osobny słodki bufet właśnie, bez tortu. Mnie urzekły te pomysły i przede wszystkim to zgranie wszystkiego. Pewnie nie ma w Polsce firmy która wykonuje coś takiego? Boję się, że jak będę zamawiać z różnych firm poszczególne "składniki" tego bufetu to nawet z pomocą dekoratorki nie będzie to tak ładnie wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 16:04 Zia, odrobine samodzielnosci i wyobrazni, po co Ci do kazdej bzdury osobna firma???? Masz swoje kolory, spotykasz sie, wybierasz miejsce i umawisz z dekoratorka szczegoly stolu slodkiego czyli np: jakie ksztalty, jakie naczynia, najwazniejsze oczywiscie CO i zamawiasz: makaroniki, migdalki, slodkie kulki, czekoladki z monogramem, lizaczki z czekolady, owoce w czekoladzie itp itd. Opcji jest cale mnostwo. Oczywiscie wszystko w odpowiednim kolorze. Do tego dekoratorka ozdabia wszystko odpowiednim obrusem, kokardami, symbolami /nie wiem juz czy to motyl czy cos innego/ szklem i moze swiecami. Jest? Jest! Jesli jednak jestes calkowita 'noga', wyszukj sobie fotke stolu, ktora Ci sie najbardziej podoba i skopiuj wszystko i zrob tak samo. Po klopocie. Ja uwazam jednak, ze stol ma byc Wasz, wiec powinien byc ulozony 'pod Was', a nie spapugowany ale od biedy moze byc i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 16:06 Pamietasz chocby pierniczki ode mnie? Sa biale, pasuja do wszystkiego, no wiec juz masz jeden slodycz. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 20:36 Mam zamiar zrobić to tak jak opisałaś właśnie. Tylko boję się, że jak zamówię różne słodycze z różnych firm(bo już mam mniej więcej ustalone co chcemy i z jakich firm) to np. odcienie będą różne albo opakowania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
afortunada Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 21:31 "boję się, że jak zamówię różne słodycze z różnych firm to np. odcienie będą różne" olaboga, no dramat Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 14.03.10, 21:55 Nie dramat. Ale urok tych bufetów które pokazałam polega właśnie na idealnym zgraniu odcieni, szczegółów, dekoracji i wzorów. Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 10:33 Proponuje zrobic te slodycze z plastiku, bedziesz wtedy miec problem z odcieniami z glowy. Podejrzewam, ze i tak nikt tego nie ruszy. Jakos nie widze ludzi na weselu objadajacych sie zelkami Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 11:02 Ale przecież tam są nie tylko żelki, ja tam widzę jakieś pralinki, mini ciasteczka, mini babeczki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 12:27 dla wiekszosci ludzi w PL wszystko doslownie musi miec wymiar wylacznie czysto praktyczny i TYLKO taki. kwestie ew. estetyki to juz jakas abstrakcja, zelki, kulki i pierniczki czyli Ziowy bufet, ma miec wlasciwie taki dekoracyjny sens. I tyle. Nie kazdemu podoba sie tort na stelazu czy ciasta ugniecione na talerzach, rozlozone na stolach, topiace sie w upale.... O prosiaczku, z ktorego pani w sukni z polyskliwej satynki wygrzebuje kawalek mieska, nie mowiac... Przyjmijcie do wiadomosci, ze sa w tym kraju ludzie, dla ktorych estetyka stolu i przjecia moga miec zasadnicze znaczenie, nie widze w tym nic zlego i wole Zia z jej przerysowaniem i slodka dziewczecoscia od tego malkontenctwa i zjadliwosci. a mowiac po 'waszemu' takie slodycze raczej sie przeciez nie zmarnuja, mozna je zjesc PO, ew podarowac biednym ufff Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 14:49 Ja jestem bardzo za ladna oprawa stolu, jedzenia etc, ale po co dawac cos, co ewidentnie jest do jedzenia, a wyladuje z pewnoscia w wiekszosci w koszu? Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 15:06 od kiedy to babeczki, czekoladki, pierniczki, draze, migdalki i inne slodkosci laduja w koszu??????? Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: Piękne słodkie bufety 15.03.10, 22:35 pewnie wylądują, bo nikt tego nie tknie, chyba, ze dzieci. Ale zia dzieci na weslu mieć nie będzie. Dla kogo to szykuje? chyba pod siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 00:02 monikapers napisał: > od kiedy to babeczki, czekoladki, pierniczki, draze, migdalki i inne slodkosci > laduja w koszu??????? A gdzie maja sie podziac? Nie sadze, zeby ludzie zjedli je na weselu, a takie przelezane slodycze nie moga byc apetyczne na drugi dzien. A co do "migdalkow" to mam nadzieje, ze laduja w koszu, szczegolnie takie podniebienne. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 00:51 nie wiem, o czym Ty mowisz ale chyba sie nie rozumiemy, szczegolnie w temacie migdalki... Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 10:17 OK, czy ty w kolka dni po weselu mialabys ochote na babeczke, ktora przelezala bez mala kilkanascie godzin na stole? Wiele mowi sie na forum o nieapetycznosci roznych potraw, lezacych dlugo na stolach. Ale rozumiem ze obeschnieta babeczka jest o niebo lepsza niz swojski obeschniety makowiec ach, no tak, ta wykwintnosc smaku lukru i sztucznych barwnikow... Co do migdalow, proponuje wpisac haslo "migdalki" google grafika. Dla mnie nie sa to apetyczne widoki. Lepiej juz napisac migdaly, albo, jesli juz jestesmy tacy wykwintni : la dragée de Verdun. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 10:41 wpisuj, co chcesz i jedz sobie obeschniety makowiec, jesli lubisz ale nie wmawiaj nam, ze slodycze sa BE "bo tak" jak narazie Twoje argumenty sa nijakie Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 11:02 A wktorym miejscu tak napisalam? Nie zjadlabym ani obeschnietego makowca, ani obeschnietej babeczki. Wyrazilam swoja opinie, a w twoich wypowiedziach tez nie widze jakos konkretnych argumentow. Ja uwazam, ze to sie zmarnuje i pojdzie do kosza, ty twierdzisz, ze jedynym tego celem jest dekoracja i ladny wyglad. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 11:07 Znaczy uważasz, że na weselach je się tylko ciasta a jak ciast nie będzie to wszystkie inne słodkości zostaną nietknięte? Mnie się wydaje, że jak goście zobaczą taki ładny słodki bufet gdzie będą różne rzeczy do wyboru to jednak się skuszą. Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 11:43 Tak, uwazam, ze wiekszym powodzeniem beda sie cieszyly ciasta, a nie cukierki. Szczegolnie te w plastikowych kolorach. Ale jak masz ochote na taki bufet, to Twoje prawo go miec ja bym takiego nie zrobila, a nawet jesli, to w symbolicznej ilosci. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 12:15 nikt nie mowil o cukierkach i nikt nie wspomnial o hurtowych ilosciach. Mowimy o polaczeniu dekoracji ze smakiem i oryginalnoscia. zawsze wszystko musi byc tak do bolu praktyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 12:38 Ale oprócz żelków, mm'sów, lizaków które będą w niewielkiej ilości będą tam przede wszystkim babeczki, pralinki, mini ciasteczka, pierniczki, mini babeczki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 13:30 ''Ale oprócz żelków, mm'sów, lizaków które będą w niewielkiej ilości będą tam przede wszystkim babeczki, pralinki, mini ciasteczka, pierniczki, mini babeczki itd.'' zia ale na polskim weselu to nie przejdzie, daleko nam jeszcze do Ameryki. Ludzie na weselu muszą mić szarlotke, sernik, ciasta z makiem, galaretką, kremami..... Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 22:02 Joanka u jednych nie przejdzie u innych tak. Ja osobiście wolałabym małą babeczkę czy popróbować różnych rzeczy na raz niż zapychać się ciastem albo zjeść połowę i z drugą nie mieć co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
marsmig Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 12:50 Ja osobiście wolałabym spróbować po jednej sztuce z każdego rodzaju <babeczek, migdałków, żelków, innych słodkich maleństw> niż napchać się ciastem. Ciast nie popróbuję każdego po łyżeczce, co pół godziny, a cały kawałek na raz to dla mnie za dużo, za słodko, za mdląco. A tak, to jak zachce mi się czegoś słodkiego, to mogę wybrać sobie małą słodkość na jeden gryz. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 12:13 pisalas, ze od suchej babeczki wolisz uschnietego makowca, wczytaj sie w to, co napisalas. Nie pytalas o argumenty ZA slodkim bufetem wiec ich nie ma. Ty uwazasz, ze bez sesnu bo sie to wyrzuca, ja twierdze, ze to absurd wyrzucac cos, co mozna ze smakiem zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 15:13 Nie napisalam, ze wole suchego makowca, zapytalam tylko czym sie roznia babeczki czy ciasteczka a makowiec, bazujac na zdaniu powtarzanym wiele razu na forum na temat stojacego dlugo jedzenia. Pozwole sobie natomiast zacytowac Twoj jedyny argument: zelki, kulki i pierniczki czyli Ziowy bufet, ma miec wlasciwie taki dekoracyjny sens. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 15:21 Kluczem w cytowanym fragmencie jest przymiotnik ZIOWY czyli u Zia, ale to nie dziwi Cie pewnie, dla niej dekoracja ma podstawowe znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
chocoladette Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 15:25 Nie dziwi mnie ani troche Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 14:49 chocoladette napisała: > > A gdzie maja sie podziac? Nie sadze, zeby ludzie zjedli je na weselu, a takie > przelezane slodycze nie moga byc apetyczne na drugi dzien. Większość cukierków, czekoladek, migdałów w cukrze, draży i ciasteczek ma trochę dłuższy termin przydatności do spożycia niż 1 dzień. Babeczki z kruchego ciasta mogą sobie spokojnie poleżeć i tydzień - np. w puszce - i nic im się złego nie stanie. To nie chleb, że tylko 1 dzień się nadaje do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 14:45 zia86 napisała: > Tylko boję się, że > jak zamówię różne słodycze z różnych firm(bo już mam mniej więcej > ustalone co chcemy i z jakich firm) to np. odcienie będą różne albo > opakowania itd. To zamów z jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Piękne słodkie bufety 16.03.10, 21:59 Misself to powiedz gdzie taka w Krakowie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Piękne słodkie bufety 17.03.10, 18:53 zia86 napisała: > Misself to powiedz gdzie taka w Krakowie jest? Nie mam pojęcia. Ja jak mam ochotę na żelki, idę do Lidla i kupuję Haribo Ale pewnie jakaś jest, jeśli nie w Krakowie, to w stolycy, przecież Ci mogą pocztą wysłać, dekoratorka Ci to tylko powykłada do salaterek. Odpowiedz Link Zgłoś
paskud_agg Re: Niesamowite torty 15.03.10, 12:05 Też mam coś w temacie niesamowitych tortów Prosto z Kuwejtu Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Niesamowite torty 15.03.10, 12:07 Kunsztu tym ludziom co je wykonywali nie można odmówić. Ale mnie bardziej chodziło o ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
paskud_agg Re: Niesamowite torty 15.03.10, 12:11 Ze dwa ładne tam były Podczepiłam te torty do Twojego wątku, bo naprawdę są niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
lvivianka Re: Niesamowite torty 15.03.10, 12:12 Ooo rety, troszke dluzej mnie na forum nie bylo, a tu takie "cuda wianki na patyku". Torty z Kuwejtu powalaja! Te z pierwszego postu, zgadzam sie, wygladaja na kompletnie niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:52 paskud_agg napisała: > Też mam coś w temacie niesamowitych tortów > Prosto z Kuw > ejtu Niektóre jak po trzęsieniu ziemi wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 09:51 Torty jak torty... Angielskie. Zdjęcia są fajne i mają też fajne barwniki (ostatnio bezskutecznie szukałam fioletowego). Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 10:43 ale to oczywiste i kazdy to wie, trudno, zeby zielony tort dla 100 osob byl z naturalnego koloru kiwi, 'sztucznosc' wystepuje rowniez w innych tzw weselnych potrawach, tak to juz jest-zywienie zbiorowe Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 14:44 monikapers napisał: > ale to oczywiste i kazdy to wie, trudno, zeby zielony tort dla 100 osob byl z > naturalnego koloru kiwi, 'sztucznosc' wystepuje rowniez w innych tzw weselnych > potrawach, tak to juz jest-zywienie zbiorowe Dyskusja o barwnikach była w przypadku któregoś wątku Zia Da się zrobić zielony tort dla 100 osób z kiwi albo sokiem ze szpinaku - toż to tylko 10 kg jest Tylko trzeba chcieć, wiadomo, że szybciej jest iść na łatwiznę i wkroplić do lukru barwnika spożywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 15:25 tak, ale zdajesz sobie sprawe, ze nie moge kazac cukiernikowi od tortu wlewac sok ze szpinaku.... A kiedy wreszcie u Ciebie pojawia sie TORTY SLUBNE??? Zamawiam u Was ciasta na swieta, pozatym bylam i jadlam ciasta i ciaseczka-POEZJA, szkoda tylko, ze nie macie stolikow kawiarnianych tylko obiadowe, ze nie ma zadnej sofy i ze Wy jestescie tak pozamykane lada, takie dziewczyny fajne to az sie prosi, zeby 'wedrowaly' wsrod gosci, a nie staly za lada Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 16.03.10, 15:43 monikapers napisał: > tak, ale zdajesz sobie sprawe, ze nie moge kazac cukiernikowi od tortu wlewac > sok ze szpinaku.... Nie możesz mu kazać, ale możesz poprosić, żeby używał naturalnych barwników. Klient płaci, klient wymaga. > A kiedy wreszcie u Ciebie pojawia sie TORTY SLUBNE??? Tzn. angielskie? Chyba nigdy > Zamawiam u Was ciasta na swieta, pozatym bylam i jadlam ciasta i > ciaseczka-POEZJA Cieszę się, że smakowało Stoliki będziemy zmieniać za jakiś czas - jak się dorobimy. Wtedy będą też sofy. Na razie wystrój jest mocno roboczy, bo niskobudżetowy. Z tym wędrowaniem - możesz uściślić..? Odpowiedz Link Zgłoś
joanka-r Re: Niesamowite torty 16.03.10, 21:37 ''co za bzdura!!!'' gdzie ta bzdura? Odpowiedz Link Zgłoś
dorothy_mills Re: Niesamowite torty 16.03.10, 21:52 Miss a u nas jutro risotto ... zgadnij skąd mam przepis Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Niesamowite torty 17.03.10, 08:44 dorothy_mills napisała: > Miss a u nas jutro risotto ... zgadnij skąd mam przepis Pewnie z jakiejś super książki kucharskiej Monika, odpiszę Ci na priv, żeby offtopu nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Niesamowite torty 16.03.10, 23:35 zeby zamiast lady chlodniczej, kasy i lady tej przy scianie byla jakas bardziej przyjazna KLientowi czyli kawiarniana komoda, lada, nie wiem co widzialabym tam komode duuuza plus moze stolik w tym wlasnie stylu, zeby bylo Was widac! ciasteczka powinny byc w czyms bardziej oryginalnym niz zwykle koszyczki, cista wyeksponowane, menu na tablicy gdzies posrodku duuuzo kwiatow-wiosna idzie, a moze tez cos wiszacego na stale? sofy tylko przy oknach, poduszki, swiczniki, na tych fajnych parapetach gazety. Okna - toz to dopiero jest zrodlo inspiracji, ja zrobilabym jakies esy floresy moze z mrożonej folii, przed wejsciem donice z kwiatami, laweczka, miska na wode dla pasa oraz tablica z menu dnia, na scianach piekne duze fotografie, moze z podrozy albo tematycznie zwiazane z miejscem, kolorystyka sali zielenie, brazy i rudosci zainwestujecie koniecznie w lampy!!! stoliki male, krzeselka z podporkami na raczki, przy sofach lawy nie wiem czy macie ale wifi mile widziane Odpowiedz Link Zgłoś