Dodaj do ulubionych

ile dań - prośba o radę

28.07.10, 15:26
Witajcie
mam dylemat odnośnie jedzenia na małym przyjęciu - właśnie będę
ustalać szczegóły z właścicielem sali i naszły mnie wątpliowości czy
pierwotnie nie za mało zaplanowałam

przyjecie jest planowane na około 4 godziny
został zamówiony obiad z dwóch dań na początek ipmrezy oraz
przystawki: 2 rodzje sałatek oraz półmiski z wędliną i serami
dodatkowo jest zamówiony słodki stół z ciastami i fontannami
czekoladowymi oraz wiejski stół i oczywiście tort

zastanawiam się czy po jakichś 2/3 godznach nie powinniśmy
zaserwować dodatkowego dania: zupy, gulaszu czy coś w tym stylu

jedna mama twierdzi, że obiad wystarczy a druga że to za mało, a ja
już sama nie wiem
"impreza" jest króka ale nie chcę aby byli głodni....
jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • lili-2008 Re: ile dań - prośba o radę 28.07.10, 15:31
      MZ wystarczy to, co masz. 4 h to krótko. Zanim wszyscy zjedzą obiad już upłynie
      trochę czasu.
    • asiu-la83 Re: ile dań - prośba o radę 28.07.10, 15:53
      Mozesz do tego wiejskiego stolu dodac cos na cieplo, np. zurek albo
      cos "swojskiego" na jakims podgrzewaczu. I tyle to juz na pewno
      wystarczy.
      • sajolina Re: ile dań - prośba o radę 28.07.10, 16:28
        To zależy jak bardzo żarłocznych masz goścismile Dwudaniowy obiad z obfitym deserem
        powinien zaspokoić każdego normalnego człowieka na 4h. A do tego słodycze,
        sałatki, wiejski stół, wędliny to dużo. Mz, jeszcze Ci to jedzenie zostanie.

Może zapytaj, czy ew restauracja przewiduje możliwość domówienia w trakcie
        wesela jednego dania, jeśli ktoś poczuje się głodny.
    • pszczzola Re: ile dań - prośba o radę 28.07.10, 16:30
      Z doświadczenie po swoim weselu wiem, że ludzie chętniej jedzą ciepłe dania niż
      te na stołach. 4h to za mało na drugie duże danie ale mogła byś podać coś
      mniejszego np. żurek, barszczyk z pasztecikiem albo strogonow ale może to być
      też jakiś ciepłe mięso na półmiskach.

Z jednym ciepłym daniem też będzie OK. Goście zjedzą, potem spróbują słodkości,
      chłopskiego stołu i przystawek i to zajmie im jakieś 2-2,5h. Dlatego myślę, że
      drugie ciepłe danie by się przydało, goście na pewno by zjedli. 4h to wcale nie
      tak krótko.
      • chiccca Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 10:29
        dzieki za wszytkie rady
        zdania jak widzę są podzielone, ale porozmawiam też z restauracją i
        znając ich możliwości zdecyduję ostatecznie

żurek na wiejskim stole to ciekawy pomysł
    • zia86 Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 10:56
      Moim zdaniem jak najbardziej wystarczy. smile Przecież samo zjedzenie
      obiadu to z godzina jak nic.
      • pszczzola Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 11:06
        Na pewno wystarczy a nawet zostanie, a jak będzie drugie ciepłe danie to
        zostanie nawet więcej. Tylko ja np. lubię jak jest dużo jedzenia a większa część
        gości na pewno zje drugie ciepłe danie.
        • sajolina Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 12:36
          Tylko ja np. lubię jak jest dużo jedzenia a większa część gości na pewno zje
          drugie ciepłe danie.

No ale czy widok dużej ilości jedzenia jest wart tego, żeby potem to zmarnowane
          jedzenie wyrzucić? już nie mówiąc o tym, że trzeba najpierw za nie zapłacić.

A skoro goście chętniej sięgają po ciepłe konkretne dania, to może lepiej
          zrezygnować, albo ograniczyć zimną płytę czy wiejski stół a wprowadzić
          rzeczywiście dodatkową zupę? bo szczerze mówiąc podawanie na weselu wędlin,
          kabanosów i plastrów sera jest dla mnie trochę obciachowe i niepotrzebne,
          margaryny tylko brakuje.....
          • pszczzola Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 13:55
            Ja nie widzę nic obciachowego w deskach z serami pleśniowymi i pieczonym mięsem.

Co do ilości to po moim weselu wszytko co zostało, zapakowano nam na wynos.
            Wykorzystaliśmy to na poprawiny a resztę zamroziliśmy.
            • sajolina Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 17:32
              Ja nie widzę nic obciachowego w deskach z serami pleśniowymi i pieczonym
              mięsem

ale ja widzę w sklepowej wędlinie, kabanosach i serze gouda, bo pleśniowego to
              jeszcze niestety nigdy nie doświadczyłam na weselu. A zwykły żółty ser to i owszem.
              • arwena84 Re: ile dań - prośba o radę 29.07.10, 21:25
                Zależy od otoczenia, ja jakoś żółtych serów i sklepowych wędlin na weselach nie
                widuję. W ogóle jak są wędliny, to raczej symbolicznie i dla smaku, np szynka
                parmeńska, ew szybki na wiejskim stole. Seski serów praktycznie na każdym weselu
                widuję, zawierają różniste odmiany pleśniaków i IMO do winka wchodzą ładnie. smile
                Nie wiem co to za obciach.
                • mikadidi Re: ile dań - prośba o radę 31.07.10, 13:50
                  A kiedy masz przyjęcie? Bo jeśli jeszcze latem to wydaje mi się, że goście
                  niekoniecznie woleliby kolejne danie na gorąco. tym bardziej że wcześniej jest
                  obiad, dużo słodkości i wiejski stół. I dodatkowo czekofontanna. 4 godziny to
                  niedługo , ludzie z głodu nie padną wink
                  • pszczzola Re: ile dań - prośba o radę 31.07.10, 17:37
                    Moje wesele było 10 lipca w ponad 30 stopniowym upale. Goście chętniej jedli
                    ciepłe dania niż te na stołach, wydaje mi się że dlatego bo były po prostu
                    świeższe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka