Dodaj do ulubionych

Do ślubu w krótkiej sukience?

06.03.11, 19:53
Witam wszystkie przyszłe Panny Młode smile We wrześniu biorę ślub (kościelny), podobają mi się krótkie sukienki. W związku z tym mam pytanie, jakie jest Wasze zdanie na temat krótkich sukien ślubnych. Czy nadają się też do kościoła, czy są dozwolone tylko do USC? Dodam, że jestem drobna i szczupła, mam 158 cm wzrostu, noszę rozmiar 36. Wklejam linka do przykładowej sukienki, która jako pierwsza wpadła mi w oko. www.sukniesplendor.pl/public/img/747.jpg
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 19:58
      Bardzo ładna sukienka, choć ten dekolt to do kościoła trzeba czymś zakryć. smile Taka długość, którą wkleiłaś, pomimo, że widać w niej kolana moim zdaniem jest ok do kościoła. Niskie dziewczyny powinny właśnie wybierać sukienki krótkie. smile
      • stworzenje Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 20.03.11, 15:45
        kiecka bardzo ładna,ale ten dekolt, moim zdaniem psuje jej urok,takie bez mała wywalone wszystko na wierzch.Do kościoła za agresywne,a może da się jakoś zmniejszyć go? smile
    • angazetka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 20:02
      O ile sukienka nie jest nieprzyzwoicie krótka, to nie widzę przeszkód. Ta zalinkowana bardzo ładna, tylko dekotl zbyt bujny.
      • kati_p Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 20:26
        angazetka napisała:

> O ile sukienka nie jest nieprzyzwoicie krótka, to nie widzę przeszkód. Ta zalin
        > kowana bardzo ładna, tylko dekotl zbyt bujny.

Nic dodać, nic ująć smile Zgadzam się z angazetką.
      • mala_mia11 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 07.03.11, 08:47
        zgadzam się z tym, że taką sukienkę można włożyć, jednak to prawda przy tej jest zbyt duży dekolt... wink
    • krulovaarletka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 20:17
      Bardzo bardzo bardzo ładna! Prześliczna !!!smile Bierz ją !
      arletkarafal.pobieramysie.pl

https://slub-wesele.com/liczniki/4581,plik12.png
    • blue.bluebell Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 20:23
      Zalinkowa śliczna. Według mnie nie jest za krótka, chociaż odsłania kolana to odsłania na tyle tylko właśnie, że jest do przyjęcia. Ale uważaj, bywają tu na forum zwolenniczki rygorystycznego dress code'u, dla których pokazania centymetra kolana w kościele to zbrodnia na savoir vivre. Ta suknia jest oryginalna, wdzięczna, lekka i bardzo gustowna. Takiego przykładu mi brakowało właśnie w jednej z gorących dyskusji o kolanku smile jako dowód na to, że krótsza niż za kolana może być skromna i odpowiednia. Trzeba tylko przykryć czymś lekko dekolt i ramiona i jest absolutnie dobrze.
      • sajolina Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 21:13
        Do ślubu w krótkiej sukience?

No jasne. Tylko w odpowiednio skrojonej - ta pokazana przez Ciebie ma za głęboki dekolt, długość spódnicy jest ok.
    • landora Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 21:12
      Ostatnio widziałam taką w salonie, gdzie kupiłam moją suknię:

https://www.gracja.poznan.pl/kolekcje/umateja2011/images/0005.jpg
      • zia86 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 22:00
        Bardzo ładna! smile Ale taki fason autorkę wątku niepotrzebnie skróci.
      • brytf-anna Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 22:12
        landora, GDZIE??? Szukam i szukam kiecki w stylu lat 50-tych i dosłownie wszędzie panie wytrzeszczają oczy. I tak pewnie uszyję, ale chciałabym chociaż przymierzyć się do fasonu.
        • landora Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 06.03.11, 22:23
          A wolno mi podać adres tutaj? Spróbuję, jeśli mnie wytną, to Ci wyślę na priv.

W Poznaniu w Gracji na ul. Strzeleckiej - kolekcja Urszula Mateja 2011
          • bursztynek22 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 12.03.11, 09:53
            W salonie na skrzyżowaniu Świętego Marcina z Piekarami też była, Poznań.
    • niedosniona Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 07.03.11, 07:56
      Ja w sobotę brałam ślub w krótkiej sukience. Nawet ksiądz mi powiedział, że wyglądam niestandardowo smile

• to.ja.kas Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 07.03.11, 08:57
        Ja też będę brać w krótkiej. Ale w USC. I w ogóle nie mam koncepcji. Przy moim 152 wzrostu i rozmiarze 36 nie mam pojęcia w czy wyglądałabym korzystnie. Wiem jedno. Ma być to sukienka krótka, elegancka i nie typowa ślubna. HELP !
    • gazeta_mi_placi Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 07.03.11, 09:02
      Moim zdaniem do USC pasuje, ale do kościoła niekoniecznie.
      • chanelka1985 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 10.03.11, 00:23
        A moim zdaniem właśnie super pasuje i gdybym miała dobre nogi sama poszła bym w krótkiej!
        Niestety nogi mam za grube... ale idę w czerwonej.
        Nie cierpię sztampy!
        • biancka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 10.03.11, 18:27
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie miałam przez parę dni dostępu do internetu, teraz nadrabiam czytanie smile Do kościoła oczywiście założę szal. Zrobiłabym tak zresztą bez względu na to, jaką sukienkę wybiorę. Nie wyobrażam sobie iść z gołymi ramionami. Co do "obfitości" dekoltu, to za dużo powiedziane. Z moim małym B nie będzie przesady wink Zdaję sobie sprawę z tego, że dla niektórych krótka sukienka do kościoła to nie do przyjęcia (i takie głosy się pojawiły), stąd moje wątpliwości. Z drugiej strony jednak, są dziewczyny, które ubierają na ślub suknie, owszem, tradycyjnie, do samej ziemi, ale na przykład z wyzywającymi gorsetami, czy tak, jak pisała przedmówczyni- kolorowe (ostatnio często słyszę o czerwonych właśnie). @landora- zalinkowana przez Ciebie sukienka nie trafia w mój gust. Jest zbyt przekombinowana, a ja szukam czegoś prostego, minimalistycznego, bez zbędnych udziwnień wink
    • piano85 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 10.03.11, 18:40
      też o krótkiej marzyłam, ale odpuściłam smile
      • jb83 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 10.03.11, 19:15
        Piekna sukienka - byla jedna z moich faworytek, kiedy bylam 'na 100%' pewna, ze chce krotka.
        Ale wycieczki po salonach mnie rozczarowaly, a szycia u krawcowej nie chcialam zaryzykowac.
        No i w sumie ciesze sie, ze mam jaka mam wink
    • pinacolada86 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 10.03.11, 19:52
      Moje propozycje:
      https://weddingwarehouse.us/blog/wp-content/uploads/2009/09/short-wedding-dress.jpg
      rosa clara
      https://www.cinderellaswedding.com/bpic/abrwd037-oslo-1.jpg
      https://fashionbride.files.wordpress.com/2010/08/167_ostento_vestido-de-novia_two_20112.jpg
      https://2.bp.blogspot.com/_ixJ_VB6e3tU/TRSr92pY8UI/AAAAAAAAA40/-98eFchhQbw/s1600/Rosa%2BClara%2BFiesta%2B%2B253.png
      • mikka_ka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 12.03.11, 09:42
        @pinacolada86- druga sukienka zachwycająca. Niestety nie dla mnie, biorę ślub z brzuszkiem wink Szukam krótkiej ślubnej sukienki. (Do tej pory bezskutecznie, choć czasu zostało niewiele...) Nie chcę niczego smutnego do ziemi. Podobają mi się sukienki w delikatnych pudrowych kolorach, ewentualnie z kolorowymi wstawkami. Wtedy można by pomyśleć o jakimś niekonwencjonalnym akcencie. Jak kolorowe buciki smile Tym bardziej, że bierzemy ślub wiosną.
        • diamondlady Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 12.03.11, 12:16
          Koleżanka brała ślub w 5 misiacu ciązy, miała suknie www.katrin.com.pl/galeria/maggio_ramatti_figaro,s,76.html , prawie w ogole nie bylo widac brzuszka, bo sukienka ma krotki gorset.
          Mi podoba się taka smile - www.sweetheartgowns.com/product-detail.php?id=778&entity_id=1137 , taka zwiewna, a nie za krótka smile
          • mikka_ka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 13.03.11, 13:17
            Rozumiem, że nie miała tej szarfy? Z szarfą sukienka jest bardzo obcisła. Spodobała mi się sukienka, którą wkleiła biancka, ale link został skasowany. A to ciekawe, bo link od diamondlady jeszcze się uchował przed cenzurą wink Tylko że znowu biała. Mogłabym prosić o namiary sklepów, o ile tutaj można podawać takie informacje wink Czasu zostało9 mi naprawdę niewiele, a nie chcę kupować czegokolwiek.
            • biancka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 13.03.11, 18:56
              Obie sukienki pochodzą z kolekcji Royal Splendor. Wprawdzie dziewczyny podają wyżej adresy salonów, wolę nie ryzykować i wysłać Ci wiadomość prywatną smile Wszystkim dziękuję za mobilizujące porady. Sukienka już zamówionasmilesmile. Nie będę się przejmować opiniami innych. W końcu sukienka jest śnieżnobiała, skromna i z klasą.
              • biancka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 13.03.11, 18:59
                A co do koloru sukienki, jeżeli wpadła Ci w oko, proponuję wycieczkę do salonu. Wiem, że mają zatrudnione krawcowe i nie stanowi problemu zmiana koloru wstawek, jakie widnieją na modelach w katalogu, czy zastąpienie szarfy, kokardy, czy innego elementu ozdobnego, takim samym w wybranym przez Ciebie kolorze. Wtedy będziesz mogła zaszaleć z butami, czy dodatkami, jak planujesz smile
      • mona234-87 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 29.06.13, 12:05
        Czesc dziewczyny nie wiecie moze czy mozna jeszcze dostac ta sukienke z firmy Rosa Clara model ostento w salonach w Poznaniu, Bydgoszczy i okolicach? Jak tak to moze sie orientujecie gdzie? bardzo mi zalezy na niej. Bardzo prosze o pomoc.
    • blue.bluebell Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 13.03.11, 20:49
      Ważne - pisałaś o jakimś "małym B" czyli można się domyślić, że nie jesteś prawidłowo ostanikowana smile i zapewne niepotrzebnie spłaszczasz i deformujesz biust. Nie obraź się, ale na to forum jak najszybciej powinnaś się udać.
      • brytf-anna Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 14.03.11, 09:26
        blue.bluebell ma rację wink "małe B" to mają faceci po tygodniu treningu na siłowni smile Ja myślałam, że noszę 75C, okazało się, że to 60F a w niektórych modelach 60G smile Polecam taką metamorfozę, szczególnie przed ślubem, zapewniam Cię, że efekt będzie piorunujący.
        A wracając do sukienki, sama postanowiłam iść w krótkiej, i to do kościelnego - tak jak ktoś w poście wyżej uważam, że o wiele bardziej niestosowne jest wystąpienie z dekoltem do pasa albo w ażurowych białych kozakach... Moja będzie wprawdzie za kolano, ale głównie z takiego powodu, że moje nogi nie są katalogowe smile No i mając krótką, zawsze jak się zmęczysz możesz zmienić buty na płaskie, nie będzie problemu z suknią majtającą się pod stopami.
    • brown_aurelia Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 20.03.11, 15:22
      moja kolezanka miala identyczna suknie na slubie smile
      • biancka Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 20.03.11, 19:49
        Właśnie wybór krótkich sukienek jest niestety stosunkowo niewielki (chociaż mieszkam w Warszawie i byłam przekonana, że wśród takiej ilości salonów na pewno znajdę ich na pęczki), a okazało się, że w każdym był jeden, góra dwa modele. W końcu w tym salonie, z które sukienki wkleiłam, był większy wybór. Być może dlatego Twoja koleżanka, skazana na posiadanie tak ograniczonego pola do popisu wink wystąpi w takiej sukience, co ja smile (decyzja podjęta, dziękuję za wsparcie smile
        • dentysta-to-ja Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 26.03.11, 00:36
          Jeśli mogę Ci coś polecić; to salon na ul. Dolnej Atelier vie de chatea.
          Mają tam kilka wzorów również krótkich sukienek. Szyją na zamówienie dokładnie dla Ciebie.
          Wybiera się kolor, odcień, dodatki. Można poprosić o projekt. Szyją zawsze ze szlachetnych tkanin gł. z naturalnego jedwabiu. Naprawdę polecam tam spotkanie.
          Mnie bardzo podoba się ich model GAIRO.
          Sama zmieniłam koncepcję i szyłam gdzie indziej. Ale widziałam kilka uszytych przez to atelier sukienek i buły cudne. A przede wszystkim nieszablonowe.

Nie mam żadnych udziałów i korzyści z ich reklamowania, a uważam, że są warte uwagi.
          • panna_zuzanna83 [...] 27.03.11, 22:30
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • nieb-oczko Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 22.03.11, 14:06
      Moim zdaniem, drobnym, małym kobietkom wyjątkowo dobrze pasują krótkie suknie ślubne wink
      Nie wiem, z czego to wynika, ale nigdy nie podobały mi się wysokie panny młode w krótkich kreacjach...
    • centrum_slubne [...] 22.03.11, 17:58
    • laleaua Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 29.03.11, 06:48
      Hej.
      Ja miałam krótką sukienkę. Szyłam w salonie. Mój wątek jest tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,619,114999932,,my_juz_po_slubie_pare_zdjec.html?v=2 , jeśli chcesz, mogę podesłać więcej zdjęć.
      Wzorowałam się na tych sukniach: www.candyanthony.com/album.htm
      • mortishhia Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 11.04.11, 20:42
        Świetny pomysł. Podoba mi się odstąpienie od sztampy, eksperymenty z kolorem i fakturami. Bardzo podobają mi się Twoje paznokcie. Na pewno wyglądają ciekawiej, niż standardowe ślubne frenche wink Jestem tak wybredna, że chyba też ostatecznie wybiorę się z własnym pomysłem do krawcowej. Gdzie szyłaś swoją sukienkę? Masz jakieś namiary na dobrą krawcową?
        • ranaja Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 13.04.11, 19:59
          Nie szukaj na własną rękę krawcowej, która na co dzień skraca nogawki i nagle szarpnie się na uszycie sukni. Popytaj w salonach ślubnych, gdzie są pozatrudniane profesjonalne krawcowe, zajmujące się szyciem stricte sukien ślubnych. Nie powinno być problemu. Orientuję się, że m.in Splendor ma zatrudnione krawcowe na miejscu.
        • katinka1331 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 20.04.11, 20:49
          moge polecic krawcowa na priv super sszyje i specjalizuje siie w sukniach slubnych
        • laleaua Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 26.04.11, 19:32
          Suknię szyłam w salonie Gracja w Poznaniu. "Szyła się" pół roku, chociaż pewnie gdybym mogła częściej przyjeżdżać na przymiarki, byłaby szybciej.
    • audrey_horne Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 16.04.11, 01:26
      Ja sama zastanawiam się nad taką:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kc/pj/a6yb/XTnUfSjI97iucbr2qX.jpg
      Ślub oczywiście cywilny, więc nie ma problemu, że taka krótka. Ale chyba musiałabym do tego schudnąć jakieś 15 kilosmile
    • malena_1985 Re: Do ślubu w krótkiej sukience? 29.04.11, 09:23
      Ja jestem za krótką suknią ślubną - wygląda wdzięcznie i kobieco, szczególnie te o kroju charakterystycznego dla lat '50. Wolę takie suknie niż zalew tandety, który przy tych długich jest ogromny.
      Sama mam krótką suknię ślubną, ale przebieram się w nią po oczepinach.
    • marcelka89 [...] 01.05.11, 21:40

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka