Dodaj do ulubionych

Wskazanie miejsca dla gości przy stołach

14.03.11, 16:06

Wiem że to teraz modne i na czasie usadzać gości tak jak MY chcemy. Wskazać im miesce i osobę przy której mają siedzieć. Ale czy naprawdę uważacie to za dobry pomysł ?
Czy to stoły okrągłe czy też prostokątne długie wszędzie tylko winietki i winietki. Napiszcie jak to jest u WAS bardzo proszę.
To juz chyba nie czasy kiedyto kto pierwszy wpadł na salę ten lepszy wink
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:11
      U nas będą winietki. Nie wyobrażam sobie nie posiadania winietek przy okrągłych stołach. Uważam, że tak jest dużo bardziej elegancko, sprawnie i lepiej po prostu. Niestety jeśli goście będą musieli sobie wybrać miejsca sami, to nawet jeśli wyścigów nie będzie to i tak będzie rozgardiasz, ktoś komuś będzie zajmował miejsca itd.
    • brytf-anna Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:13
      Ja uważam usadzanie gości za bardzo dobre rozwiązanie. Dzięki temu unikamy chaosu przy wejściu na salę, goście spokojnie wznoszą toast na powitanie MP i nie stresują się, czy trafią "fajne towarzystwo" przy stole. Więc zdecydowanie jestem na TAK. Sama się jednak zastanawiam - u nas będą okrągłe stoły - czy zdecydować się jedynie na plan stołów, na którym rozpisana będzie tylko obsada każdego stołu, ale przy samym stole goście już się rozsiądą po swojemu, czy na winietki. Bo jedno i drugie to już chyba za dużo szczęścia na raz, jak myślicie?
      • zia86 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:16
        U nas będą winietki i plan. Jeśli chcesz żeby goście sami się usadzili wokół stołu to warto postawić na stoliku winietkę zbiorczą. smile
        • brytf-anna Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:19
          Aha, myślałam, że raczej robi się albo winietki, albo plan. Bo ja tez najchętniej zrobiłabym jedno i drugie smile
          • zia86 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:21
            Robi się jedno i drugie. smile Plan pozwala po prostu szybko znaleźć winietkę. smile
            • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 16:26
              A jak to się ma przy długich stołach
              U nas bedą długie prostokątne cztery po 20 osób z każdej strony co zrobić z dziećmi ?
              Czy "łamać" je na pół czy usadzać gości konkretnie ?
              Sama nie wiem
              • sajolina Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 17:28
                To juz chyba nie czasy kiedyto kto pierwszy wpadł na salę ten lepszy wink

to nadal są te czasysmile poza tym weź pod uwagę, że nie wszyscy goście się znają, niektórzy nie będą wiedzieli czy mogą usiąść tutaj, czy to może miejsce dla tej drugiej rodziny, inni będą sobie zajmowali miejsca, potem będzie kombinowanie z dostawianiem krzeseł itd itp.

Ja byłam rok temu na weselu, gdzie znaliśmy tylko PM, obok których oczywiście nie mogliśmy usiąść, winietek brak i staliśmy lekko skołowani na sali, patrząc jak inni siadają, aż w końcu PM wskazali nam miejsce przy swoich znajomych. Po kilku minutach "doprowadzono" do nas kolejną parę, która jak my nie znała nikogo i kompletnie nie wiedziała, gdzie usiąść tak, żeby było dobrze. Okazało się wtedy, że koło nas już zabrakło jednego krzesła i przez kolejne kilka minut trwały gorączkowe poszukiwania krzesła, dodatkowego nakrycia, ściskania pozostałych gości, żeby dokooptować nieszczęsną parę, która nadal stała i czekała, a kelnerzy już roznosili pierwsze dania i pozostali goście zaczynali jeść. Niby nic wielkiego się nie stało, ale było to absolutnie nikomu niepotrzebne zamieszanie. Winietki by ten problem rozwiązały od razu.

• anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 17:41
                  To powiedzcie jak to rozwiazać przy tak długich stołach nie ma numerków stołów bo to będą tylko cztery.
                  Samo czytanie z tej tablicy długo się zejdzie
                  Pomocy
                  • kamelia04.08.2007 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 23.05.11, 11:41
                    to ponumerujesz stoły - to po pierwsze.

Przed wejściem do sali zrobisz tablice, przedstawisz schemat stołów i alfabetyczny spis gosci.
                    • ga_lapagos Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 23.05.11, 12:00
                      Anielico!
                      U nas stoly byly prostokatne, przy dwoch bylo 18 gosci, przy dwoch innych 16. Do tego byl nasz stol glowny i stol dla dwoch dj i dwoch foto. Wieksze ustawilismy od wewnatrz mniejsze od zewntarz. Plan stolow mozesz tu zobaczyc, byla wypisana lista osob ktore siedza przy danym stole, kazdy podchodzil i patrzyl przy ktorym jest stole. Potem przy tym stole szukal winietki ze swoim imieniem:
                      tu masz nasz plan stolow
                      --https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/yh/cd/tbo9/EY6Rx36rBb9JdxllDX.jpg

ps. Kamelio, pozdrawiam Cie i dziekuje za to , ze kiedys polecilas mi super dj!
                      Tęsknię za odlotem, jestem w środku samolotem
                      Galapagos, cieplejszy listopad
              • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 13:09
                U nas bedą cztery stoły mamy zamiar posadzic po 20 osob z kazdej strony czyli 160 osob my siedzimy sami ze swiadkami
      • kaga9 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 18:25
        brytf-anna napisała:
        goście spokojnie wznoszą toast na powitanie MP i nie s
        > tresują się, czy trafią "fajne towarzystwo" przy stole.

Owszem, czasem się stresująwink Ja przez winietki na pewnym weselu właśnie nie miałam przy stole fajnego towarzystwa. PM się nie postarali, przemyśliwując usadzenie gości. Od tamtej pory... się stresuję właśnie.
        • brytf-anna Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 18:35
          Anielica, ja bym dała plan stołów nawet przy czterech. Chociaż byłam na dwóch weselach z długimi stołami, gdzie nie było planu, tylko winietki, i też wszyscy goście sobie poradzili z odnalezieniem swoich miejsc bez problemu.

Kaga, hehe, no jak sama piszesz, tu już PM się nie postarali wink Chociaż na jednym weselu powiedzmy "nasze towarzystwo" było rozdzielone jeszcze jedną obcą parą, i... przestawiliśmy winietki zanim przyszła... wiem, brzydko, ale wyszło nawet fajniej, bo ta para znalazła wspólny język z ludźmi, do których ich przesadziliśmy suspicious
          • kaga9 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 19:54
            Brytf-anna, być może "naszej" PM się wydawało, że przemyśleli sprawę, może uważali, że posadzenie nas wśród obcych, w pewnej odległości od naszego towarzystwa, to dobry pomysł. Dobra, szczerze: sądzę, że w ogóle nie myślelitongue_out Problem w tym, że ja i mąż jesteśmy, hm, raczej nieśmiali i z trudem zawieramy znajomości. Koniec końców usiedliśmy ze znajomymi, ale niechęć do winietek mi pozostaławink

W pełni rozgrzeszam przestawienie winietektongue_out
    • an.i.ka Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 19:25
      U mnie były winietki obowiązkowo, mimo, że małe wesele na 50 osób.

Ale opowiem o jednym weselu z perspektywy gościa.
      Było to wesele mojej kuzynki na ponad 100 osób. I nie było wyznaczonych miejsc, czyli "kto pierwszy...". Chciałam zając miejsce obok mojej siostry, ale przyszli jacyś państwo ze słowami "Ależ tu jest już zajęte!".
      Chociaż na sali było mnóstwo mojej rodziny ostatecznie trafiły nam się miejsca z dala od rodzeństwa, rodziców, kuzynów. Siedzieliśmy wśród bardzo nieeleganckich krewnych pana młodego...
      • sajolina Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 20:05
        No ja jednak pokładam zaufanie w PM, że mnie jakoś sensownie usadzą, zwłaszcza, że jest większa szansa, że oni dobrze trafią, niż że jak puszczą gości na żywioł, to ja sama "dobrze" usiądę.
        • wilowka Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 20:22
          Obecnie modne? Niekoniecznie, po prostu zgodne z S-V, chyba powyżej 12 gości grzecznym jest kiedy gospodarz wskaże miejsce które mogą zająć.
          • ding_yun Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 20:40
            Ja bylam tylko raz na weselu gdzie nie było winietek i nagle wyszło tak, że siedziałam przy stole pary młodej (było tradycyjne ustawienie w literę U), zaraz za rodzicami i świadkami. Było mi trochę głupio bo w zasadzie byłam tak tylko jako osoba towarzysząca, dla młodych prawie obca. Także winietki to jest dobra sprawa, potem i tak goście mogą znaleźć się w towarzystwie tych z którymi się dobrze bawią, nawet jeśli niezupełnie dobrze trafimy z doborem miejsc. Nie ma w tym nic nieuprzejmego moim zdaniem, zwyczajna kwestia organizacyjna.
    • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 20:46
      ok Już rozumiem
      czyli mam robić na cztery długie stoły plan to teraz powiedzcie czy nie obrażą sie Ci którzy będą sadzani najdalej od nas
      Kto blisko kto daleko czyja rodzina i znjomi są ważniejsi co z dziećmi
      • brytf-anna Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 21:13
        Wy - rodzice/swiadkowie - dziadkowie - ciocie, wujkowie - rodzenstwo cioteczne - dalsi kuzyni - znajomi. Mysle ze w tym ukladzie nikt nie powinien sie obrazic smile
    • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 21:17
      Czasem znamy lepiej tych znajomych niz całe kuzynostwo
      A co z dziećmi oddzielnie czy przy rodzicach
      • zia86 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:12
        Układajcie tak jak czujecie, nie rozdzielajcie grup, które się ze sobą znają. Jeśli nie chcecie to rodzice nie muszą siedzieć z Wami, mogą wśród swoich rodzin. Dla dzieci może być osobny stolik, zależy jakie te dzieci są.
      • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:31
        Zależy jakie to dzieci. A planujesz jakąś opiekę da nich, czy przewidujesz, że rodzice się nimi zajmą? Bo chyba wiesz, że w tym drugim wypadku rodzice nie skorzystają z zabawy?
        • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:32
          Jakie - w sensie: w jakim wieku.
          • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:35
            Dzieci zapraszamy od 8 miesiący do 15 lat. Trudno zorganizowac dla nich opiekę na sali nie ma możliwości zatrudnienia kogoś kto przewinie pieluchy i kogoś kto zabawi młodszą młodzież. Zaproszenia wysłane ale jeszcze nie potwierdzone
            No właśnie opieka dla dzieci - to dobre pytanie
            • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:37
              A ile dzieci będzie? Opieka dla dzieci 0-7 lat. Starsze już potrafią się fajnie bawić z dorosłymiwink
              • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:44
                około 25
                • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 22:52
                  Dużo. Bardzo dużo. Dla takiej ilości dzieci niezbędna jest opieka. I to nie jednej opiekunki.
                  1 opiekunka jest w stanie dopilnować max. 5 dzieci. Wychodzi na to, że potrzebujecie 5 opiekunek. Ilość porażająca, ale bez tego rodzice dzieci nie będą w stanie skorzystać w pełni z waszego wesela.
                  Dobrze by było też zagospodarować jakieś miejsce na "pokoik zabaw".
                  Ciężki orzech macie do zgryzienia...
                  • zia86 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 23:20
                    Zgadzam się z Lili, pokój zabaw i opiekunki do tego byłyby koniecznie. Jeśli nie pokój to chociaż osobny stolik. Młodzież może się już bawić z dorosłymi ale młodsze dzieciaczki powinny mieć opiekę.
                • angazetka Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 14.03.11, 23:31
                  Ale takich małych czy ogólem?
            • karenek Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 08:33
              Minimum połowa małych dzieci Ci odpadnie, w końu nikt nie jest taki głupi, że myśli, że przychodząc z rocznym dzieckiem wogole sie na weselu pobawi.

O reszte niech sie martwia rodzice. Ale to tylko moje zdanie zupełnie niezgodne z zasadami panującymi tu na forumwink
              • ylfeth Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:41
                Ja się zgadzam, dziećmi powinni się zajmować rodzice, a jeżeli chcą w pełni skorzystać z uroków wesela powinni sobie załatwić opiekę na ten czas, we własnym zakresie i w domu rzecz jasna. Starsze dzieci - takie kilku-letnie najczęściej są weselną rozrywką i tańczą/bawią się we własnym gronie lub z dorosłymi. Byłam na kilku weselach gdzie były dzieci, od malutkich po kilkunastolatki i nie było problemu z ich upilnowaniem.

Usadzenie dzieci moim zdaniem zależy od ich wieku, dzieci 10+ jeżeli jest ich odpowiednia ilość można moim zdaniem usadzić przy osobnym stoliku i te stoliki odpowiednio oznaczyć (winietkami lub winietką zbiorczą). Młodsze dzieci posadziłabym obok rodziców.

Sama będę miała z tym problem, bo dzieci u mnie będzie troje-czworo, tyle samo takich 10+, jeden czy dwóch nastolatków. Na osobny stolik za duża różnica wieku, więc chyba posadzę ich przy rodzicach. Jak myślicie?
      • kobieta.z.pasja Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:23
        W mojej rodzinie jest kilkanaścioro dzieci, odbyło się już kilka wesel i nigdy nie było specjalnie zatrudnianych opiekunek. W końcu dzieci są częścią rodziny, a nie zawadą, która nie pozwoli się rodzicom pobawić. Dużo cioć i wujków, którzy po kolei je łapią do zabawy. Poza tym dzieci od 5 lat wzwyż bawią się już w swoim gronie. Oczywiście od czasu do czasu trzeba na nie zerknąć i przeliczyć, ale to żaden problem wink Jeśli chodzi o młodsze dzieci, to na nasze wesele zaprosiliśmy 5 takich ok. 2 lat i młodszych. Zarezerwowaliśmy w tym samym budynku 3 pokoje, piętro wyżej niż sala weselna i jeśli rodzice zdecydują się je zabrać (a mam nadzieję, że tak), to tam będą mogły być położone spać. Właścicielka zapewnia turystyczne łóżeczka. Zresztą podróżujący rodzice sami takie mają.
        Jeśli chodzi o stół dla dzieci to takowy będzie. Niekoniecznie muszą siedzieć między dorosłymi co raz polewającymi wódkę do toastów wink
        • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:26
          A jak już zostaną położone spać to zostawicie je bez opieki? Uważasz, że na pewno dobrze to przemyślałaś? Zostawiłabyś 2-latka samego w obcym miejscu? A co jak się w pewnej chwili obudzi?
          • kobieta.z.pasja Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:45
            Dlatego też pokoje są nad salą. Żeby od czasu do czasu ktoś mógł iść i zerknąć czy dzieci śpią.
            Wszyscy jesteśmy dużą zgraną kochającą się rodziną i w takich momentach chcemy być w komplecie. To rozwiązanie wybraliśmy w porozumieniu z wszystkimi rodzicami dzieciątek, więc nikomu nic nie narzucamy.
            Uprzedzając pytania - w pokojach wyżej nie słychać będzie głośnej muzyki. Sprawdzone.
          • ylfeth Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:48
            Jak się obudzi to da znać. Zależy z resztą od dziecka, jak się ma chodzącą masakrę to trzeba mieć oczy dokoła głowy i pilnować, a na wesele najlepiej nie brać. W nocy kilkuletnie dzieci raczej śpią, szczególnie po weselnych emocjach. Pięciolatek jak się przebudzi to raczej nic mu się nie stanie. Maluch taki do 2 lat raczej powinien spać w łóżeczku, z którego nie wyjdzie, a jak podniesie raban ze mu mokro lub głodno to np. ktoś z obsługi może dać znać rodzicom. Jeżeli nie ma kogoś z obsługi to mama/tata/ciocia/babcia mogą do niego zajrzeć co pół godziny. Nie widzę problemu.

A w ogóle wychodzę z założenia, że rozsądny rodzic sobie wybierze: albo zabiera małego i ogranicza zabawę, alkohol i pilnuje, przy maleństwie i karmieniu raczej zabawa kończy się dość wcześnie, albo młodego nie zabiera (pokarm odciąga) i bawi się do upadłego.
            • karenek Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 10:55
              A w ogóle wychodzę z założenia, że rozsądny rodzic sobie wybierze: albo zabiera małego i ogranicza zabawę, alkohol i pilnuje, przy maleństwie i karmieniu raczej zabawa kończy się dość wcześnie, albo młodego nie zabiera (pokarm odciąga) i bawi się do upadłego.

Dokładnie.
    • ylfeth Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 09:59
      Osobna winietka dla każdego z gości jest ryzykiem, no chyba że się zna znajomych i rodzinę na wylot, dobrze przemyśli sprawę i nie popełni żadnej gafy. Inaczej albo goście nie będą się dobrze czuli, albo zaczną kombinować z przesiadaniem się. Moim zdaniem nie jest też dobrym pomysłem usadzanie gości celem ich zintegrowania - mieszanie np. rodziny narzeczonej z rodziną narzeczonego, znajomych jednej strony ze znajomymi drugiej itd. Jeżeli będą chcieli się poznać to i tak znajdą sposób żeby się dogadać.

Brak winietek też jest masakrą i kojarzy mi się z rzucaniem się na krzesła "na szczupaka" żeby zająć sobie, partnerowi, znajomym... wesele zaczyna wtedy od wzajemnych pretensji między gośćmi, a byłam już świadkiem jednej solidnej kłótni na linii ciotka - koleżanka PM smile

Ja stawiam na winietki zbiorcze. Na szczęście mam stoliki na 10 osób (takie jajowate) i mam zamiar zrobić plan stołów przy wejściu i w holu, a na stołach postawić karty z wydrukowanymi nazwiskami. Grupa niech sobie siada jak chce, docelowo przy jednym stole ma siedzieć grupa znajomych (np. moi ze studiów, kumple narzeczonego) więc się nie pogryzą. Mam nadzieję smile
      • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 10:39
        Oczywiste jest, że najbardziej eleganckie są winietki dla każdego osobno. Usadzanie gości jest jak najbardziej zgodne z SV, do tego dochodzi zasada, że nie sadzamy obok siebie 2 osób tej samej płci, więc powinno się usadzać - M-K-M-K etc.
        Jeśli nie zależy Wam na etykiecie przy stole to winietka zbiorcza nie powinna stanowić dla nikogo problemu.
        Ja miałam u siebie winietki dla każdego. Owszem, dobre przemyślenie usadzenia gości zabiera sporo czasu, ale przecież chyba znacie swoich gości i wiecie mniej więcej kto z kim się trzymawink

Jestem ogólnie za winietkami, bo siadanie gości zajmuje o wiele mniej czasu, niż bez winietek.
    • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 12:37
      Bardzo dziękuję Wam za wszelkie komentarze ale pokażcie mi jak usadzic tych gości przy prostokątnym stole na
      dlugi stół obawiam sie długi problem jak dla mnie bynajmniej
      • ylfeth Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 13:00
        ale masz jeden długi prostokątny stół? nigdy się z takim czymś nie spotkałam...
      • kobieta.z.pasja Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 13:09
        hmmm przepraszam, ale trochę nie rozumiem problemu, ale może poniższe coś Ci podpowie...
        u nas będą dwa długie prostokątne stoły dla dorosłych gości, jeden, przy którym będziemy siedzieć my i świadkowie ze swoimi osobami towarzyszącymi oraz stół dla dzieci (też prostokątny ale mniejszy)
        trzy stoły z dorosłymi ustawione w literę U.
        jeśli chodzi o stół po prawej stronie, to będą przy nim siedzieli ci starsi. rozpoczynając od moich i N rodziców. będą siedzieli naprzeciwko siebie. gdzieś czytałam, że pierwszy z brzegu powinien siedzieć mężczyzna, a więc z brzegu będą siedzieli ojcowie. potem mamy, potem rodzice chrzestni, wujkowie itd. starszyzna.
        jeśli chodzi o stół po lewej stronie to będą ci młodsi, rozpoczynając od naszego rodzeństwa, którego oboje trochę mamy smile po jednej stronie najpierw mój szwagier, za nim moja siostra, naprzeciwko nich szwagier N i następnie jego żona, a zarazem najstarsza siostra N. koło niej mój brat z żoną, naprzeciwko młodsza siostra N z narzeczonym itd. wszystko w układzie M-K-M.
        • kobieta.z.pasja Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 13:10
          za rodzeństwem przyjaciele i znajomy z pracy.
        • anielica.4 Do kobietki z pasją 15.03.11, 13:14
          Usadzic tak 160 osob to dla mnie nie lada sztuka biorac pod uwage ten nie chce koło tego a ten z tym sie nie odzywa
          Kobietko z pasja rozumiem ze bedziesz miec winietki i plany stołów ?
          • kobieta.z.pasja Re: Do kobietki z pasją 15.03.11, 13:23
            Wiesz, u nas na weselu będzie 80 osób, a nie 160 (i tak się nazbierało z początkowo przewidywanych 50 uncertain) i nie mamy osób, które się nie lubią itd. Problemem początkowym dla mnie było to czy mieszać rodziny, bo np. nasze rodzeństwa się nie znają. Do września może się to zmienić, ale muszę planować rozstawienie jakby się nie znali. Uznałam jednak, że są w podobnym wieku, wszyscy lubią się bawić i to będzie okazja, żeby rozbujać się razem.
            Winietki oczywiście będę miała.
            Nad planami stołów jeszcze się zastanawiam czy potrzebne. Przy tej liczbie stołów.
            Moi rodzice znają plan posadzenia gości więc starszyznę będą ciągnąc tam gdzie trzeba.
            Ale myślę, że przy 4 stołach, tak jak Ty planujesz, to ich plan może być bardzo wskazany.
            Bywają osoby, które lecą do PM z pytaniem gdzie mają siedzieć. Nie zawsze ma się głowę do takich rzeczy w tym momencie i łatwiej grzecznie odesłać do planu.
            Tak sobie myślę, ale to moje pierwsze wesele więc może nie do końca mam rację wink
            • anielica.4 Re: Do kobietki z pasją 15.03.11, 13:30
              Bardzo bardzo Ci dziękuję a te plany stołów to chyba dopiero po potwierdzeniu przybycia a co zrobić w momencie kiedy powiedzą że nie będą a bedą
              • kobieta.z.pasja Re: Do kobietki z pasją 15.03.11, 13:35
                Hmm o tym nie myślałam, bo nie myślałam o planach stołów.
                Ale myślę, że drukowanie planów stołów nie trwa długo, więc jeśli poprosicie o potwierdzenie przybycia np. na miesiąc/3 tygodnie przed weselem to firma zdąży Ci je wydrukować. A w winietki możesz zaopatrzyć się wcześniej. Ja drukuję dla wszystkich, a potem, te które się nie przydadzą do kosza. Na szczęście to nie jest jakiś ogromny koszt.
                Sprawiłaś, że mimo wszystko zaczynam się zastanawiać nad planami stołów u nas... wink
                Może to nie zaszkodzi, a może pomóc.
                • zia86 Re: Do kobietki z pasją 21.03.11, 17:13
                  Dokładnie, plan stołów już się drukuje po potwierdzeniu przybycia. Oczywiście jak jakiś niezapowiedziany gość się zjawi to wydaje mi się, że problemu nie będzie. smile
              • pinkmonkey Re: Do kobietki z pasją 21.03.11, 15:58
                > Bardzo bardzo Ci dziękuję a te plany stołów to chyba dopiero po potwierdzeniu
                > przybycia a co zrobić w momencie kiedy powiedzą że nie będą a bedą

odesłać do domu :p

a tak serio, zawsze można dostawić stolik czy krzesła.
    • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 15.03.11, 13:34
      Znalazłam coś takiego
      notatnik.wyjdzzamnie.pl/stoly
    • aaahaaa Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 21.03.11, 11:05
      Wydaje mi się że przypisywanie gościom miejsc jest takie nadgorliwe... Każdy powinien usiąść obok kogoś, koło kogo ma ochotę smile
    • marina111 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 21.03.11, 17:57
      Ja jestem zdania ze wystarczy wskazac ludziom stolik przy którym maja usiąść a nie miejsce. U nas się to świetnie sprawdziło i unikneliśmy zamieszania a z drugiej strony nie zmuszaliśmy zeby ktos siadał koło Zosi jak chce siedziec koło Marysi (bo moze z Zosią się dzien wczesniej pokłucił o czym ja wcale wiedziec nie muszę).
      Po za tym mnie samą męczy bieganie wkoło stołu wpartując się w te małe karteczki i szukając swojego nazwiska. Mam czasem wrazenie ze to stwarza wiekszy zamęt niz brak winietek. Wszyscy zamiast wzrok wbijac w parę młoda wbija go w te małe kawałki papieru
    • mysz0lec Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 08:34
      U nas winietek nie było i nikt się nie rzucił, że "kto pierwszy ten lepszy". Obok nas siedzieli młodzi, czyli świadkowie, kuzynostwo, znajomi. Przy jednym stole rodzina męża od strony jego ojca, przy drugim moja rodzina i rodzina męża od strony mamy. Nikt nie był obrażony za to, gdzie siedzi, fochów nie było. A potem i tak wszyscy razem się bawili na parkiecie.
      Jako gość nigdy nie byłam na weselu, gdzie były winietki. Chyba czułabym się niekomfortowo, gdybym miała wyznaczone gdzie mam siedzieć. A jeszcze jakby mnie oddzielili od męża, albo posadzili przy kimś kogo nie znam lub nie lubię...
      • flavilla Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 13:01
        > Jako gość nigdy nie byłam na weselu, gdzie były winietki. Chyba czułabym się ni
        > ekomfortowo, gdybym miała wyznaczone gdzie mam siedzieć. A jeszcze jakby mnie o
        > ddzielili od męża, albo posadzili przy kimś kogo nie znam lub nie lubię...

Jeśli jesteś z mężem po ślubie dłużej, niż rok, to takie rozdzielenie (przy jednym stole oczywiście, ale nie obok siebie) jest zasadą dobrego "usadzania" gości. Nie jesteś już małą dziewczynką. A to, że nie znasz, nie powinno być problemem - dorośli ludzie zawierają znajomości w ten sposób i nie ma w tym nic dziwnego...

- -
        ...ale ja truskawki cukrem...
        • ylfeth Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 14:09
          nie jestem ekspertką od SV i wystawnych bankietów angielskiej arystokracji, ale jak babcię kocham jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby rozdzielać przychodzące na wesele pary i przydzielać im miejsca nie-obok-siebie. Jakiś absurd. Szczególnie, jeżeli jest się koleżanką Młodej z podstawówki i rzeczony towarzysz jest w zasadzie jedyną osobą, poza PM, którą się zna.
          Poznać przy stoliku się można, a nawet trzeba, ale prawda jest taka że 80% czasu goście bawią się z własnym partnerem.
          • lili-2008 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 16:19
            Masz rację. Rzeczywiście nie masz wielkiego pojęcia o SVwink
            • karenek Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 16:29
              Ja też się w życiu nie spotkałam z rozdzielaniem par w momencie rozsadzania gości. Albo mój krąg znajomych jakiś mało obyty jest, albo w tym całym stosunku do SV zachowali trochę zdrowego rozsądkubig_grin
              • kobieta.z.pasja Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 16:44
                lili ma rację, zgodnie z zasadami sv małżeństw nie sadza się koło siebie, ale naprzeciwko siebie.
                nie mniej jednak pod tym względem mam zamiar złamać zasady sv smile
        • evana Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 22:06
          Ja na swoim slubie bede miala winietki i do glowy by mi nie przyszlo zeby rozsadzac malzenstwa. Ja sama nie chcialabym byc postawiona w takiej sytuacji tym bardziej jakbym nie znala innych osob siedzacych przy stole, bo jestem niesmiala. I to czy jestem dorosla czy nie nie ma w tym wzgledzie nic do rzeczy.
    • lubie_biegac Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 22.03.11, 15:06
      Myślę, że wprowadzenie karteczek z imionami przy stole to bardzo dobry pomysł. Przynajmniej nikt nie wpada na salę w szale, byle tylko zająć jak najlepsze miejsca smile Dzięki temu zabawa także przebiega sprawnie. Licz się jednak z tym, że w trakcie wesela goście moga się swobodnie przemieszczać, by porozmawiać z dawno niewidzianymi krewnymi/znajomymi.
      • martka_5 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 29.03.11, 10:39
        miesiac temu bylam na slubie kuzynki. Na stolach byly kartki z imionami tyllko, bez nazwisk, panna mloda uznala ze to bardzo zabawne jak ludzie biegajai szukaja wlasciwego imienia.
        • sajolina Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 29.03.11, 10:54
          i żadne imię się nie powtórzyło???
          • martka_5 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 29.03.11, 11:00
            wlasnie w tym rzecz, ze sie powtorzyly i to wiele razy. Ja sie prawie usadowilam przy mlodych, bo mam na imie dokladnie tak jak matka mlodej.
    • slimakpokazrogi Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 30.03.11, 01:03
      byłam na wielu weselach w swoim życiu (bo ja starsza od większości tutajwink) i powiem jedno - jak dla mnie NIC nie liczy się tak bardzo , jak te durne winietki... muszą być KONIECZNIE. Bywałam na weselach bez winietek , gdzie udało się usiąść jako-tako , ale były tez koszmarne wpadki, w tym jedno, gdzie Panna Młoda usadzała gości!!! przy czym nie obyło się bez przestawiania krzeseł, kombinowania itp... masakra.... Ja wiem, ze to niełatwe dobrze posadzić gości. Na weselu, gdzie byłam zaangażowaną świadkową i współuczestniczyłam w projektowaniu mapy usadzania to był dla mnie najgorszy horror. Ale jednak trzeba przez to przebrnąć i muszą to zrobić PM/świadkowie/rodzice, a nie sami goście.... bo to może tylko zepsuć wszystko.
    • anielica.4 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 30.03.11, 17:36
      Bardzo wszystki dziękuję za odpowiedz
      Forumki podeślijcie mi proszę rozsadzenie przykładowe gości na długich prostokątnych stołach
      Nie wiem numerki z siedzeniemi lista gosci po lewej czy prawej czy też coś innego
      O wiele łatwiej jest to zrobić do pkragłych prawda....
      • perd-ido Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 30.03.11, 23:14
        Na naszym slubie nie zabraklo tez winieteksmile. Chyba wystaczajaco Cie ty forumki przekonaly, bo roztawic je na stolach hesmile. My rozkladalismy rodzinami (ale mlodych kolo mlodych, starsze pokolenie ze starszym). Podczas zapraszania gosci (akurat osobiscie) pytalismy sie kolo kogo zyczyliby sobie usiasc?. Zrobislimy jeden stol dla rodziny mlodego, drugi dla rodziny mlodej, trzeci dla znajmych, a czwarty dla rodzicow/chrzestnych itd.. Na winietkach byly dane personalne gosci. Jesli kogos prosilismy z osoba towarzyszaca- pisalismy jego dane dwukrotnie. Akurat nie pomysllam o liscie zbiorczej, ale zia86 ma racje- zrobienie jej dodatkowo ulatwia. Poniewaz to ja ustawilam winietki z tesciem "kierowalam ruchem" na sali i goscie bez zadnego zamieszania znalezli swoje miejsca.
    • k_linka Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 30.03.11, 18:58
      Winietki to nie moda ani fanaberia tylko zdrowy rozsadek. Sytuacje, kiedy mozna sie bez nich obyc to male przyjecia (do 12 osob) lub imprezy biesiadne na ktorych wszyscy sie znaja, a kwestie braku miejsca mozna rozwiazac przez scisniecie sie siedzacych na lawie i przesuniecie nakryc....

Jesli winietki postrzegasz jako zamach na wolnosc osobista gosci to rozwiazaniem posrednim sa male stoliki i przyporzadkowane im grupy osob.

Co do konkretnego usadzenia - mysle ze praktyczniejsze jest kierowanie sie zdrowym rozsadkiem i wiedza o rodzinie i znajomych niz scisle trzymanie sie zasad sv (czy porad z forum smile) Pamietaj tylko ze miejsca blisko mlodych sa uznawane za bardziej honorowe wiec jesli bedziesz chciala usadzic kolo siebie grono przyjaciolek upewnij sie ze rodzice nie poczuja sie urazeni.

A jednym z najgorszych przezyc weselnych mojego zycia bylo wesele bez winietek, podczas ktorego w trakcie zajmowania miejsc okazalo sie ze mlodzi chca siedziec wsrod mlodych (rodzenstwo i znajomi), a jedna z mam miala inna wizje i stanowczo zaprotestowala przeciwko siedzeniu przy pobocznym stole z reszta rodziny. I tak naprzemiennie bylam zachecana przez pana mlodego do zajecia miejsca naprzeciw niego i wyganiana z tego miejsca przez jego matke...
    • anielica.4 POMOCY 18.05.11, 19:26
      Forumki wracam do tematu
      czy i winietki i plan stołów cz z czegoś można zrezygnować
      zastanawiam sie jak ci ludzie sie ustawia
      kolejna sprawa to dj kamerzysta fotograf itp gdzie stawiacie ich "stół" razem ze wszystkimi gośćmi ?
      POMOCY
      • ylfeth Re: POMOCY 18.05.11, 20:55
        plan stołów blisko wejścia, w widocznym miejscu i winietki albo winietki zbiorcze (jeżeli np są małe stoły na 4-5 par, to jakoś się te pary usadzą przy konkretnym stole).
        "obsługa" przeważnie ma jakiś osobny kącik np. w okolicach sceny, u mnie będą siedzieli w części hotelowej restauracji a nie na sali balowo- bankietowej (sale są połączone korytarzem).
      • anoussshka Re: POMOCY 18.05.11, 20:56
        U nas bedzie plan stolow plus zbiorowe winietki na kazdym stole (dla ulatwienia, zeby nie tylko numery), ale nie bede gosci usadzac, niech sobie sami zadecyduja w obrebie stolu obok kogo chca usiasc.
        Jesli chodzi o zespol i fotografa - u nas na sali jest balkon i tam bedzie ich stol, takze 'osobno'
        • anielica.4 Re: POMOCY 18.05.11, 21:43
          Ok a możecie powiedzieć co to są zbiorewe winietki ja jestem na etapie prostokątnych stołów po ok 30 osób przy każdym, czy panowie barmani też są usadzani przy tych odrebnych stolach ?
          • anoussshka Re: POMOCY 19.05.11, 00:01
            Zbiorowe winietki tzn. na kazdym stole oprocz numeru bedzie lista gosci, ktorzy tam siedza. (bede miala plan stolow z lista nazwisk pod kazdym numerem stolow, ale chce gosciom ulatwic i powtorzyc liste na kazdym stole). Ja nie mam nikogo z 'obslugi' poza fotografem i kapela, ale barmanow bym usadzila z nimi.
          • kobieta.z.pasja Re: POMOCY 19.05.11, 09:40
            jak dla mnie:
            albo plan stołów + winietka dla każdej osoby
            albo plan stołów + zbiorcza winietka na każdy stół.
            ale w Twoim przypadku (30 osób przy stole) zdecydowałabym się pewnie na winietkę dla każdej osoby a nie zbiorczą. zbiorcza dla mniejszych stolików.
            a barmani razem z fotografem, kapelą itd. a w ogóle to oni nie powinni cały czas stać za barem?
            • anoussshka Re: POMOCY 19.05.11, 10:29
              laJa juz bylam na weselu, gdzie byl plan stolow + tylko numer na stoliku, ale to bylo w kraju, gdzie ludzie sa do takiego rozwiazania przyzwyczajeni.
              W PL bym nie zaryzykowala (bo u nas najczesciej albo sa po prostu winietki albo nic).
              Zgadzam sie z kobieta.z.pasja - jesli przy stole az 30 osob, to lepiej winietka dla kazdego, zeby nie bylo zamieszania.
              • anielica.4 Re: POMOCY 19.05.11, 11:14
                To jeszcze jedno moje pytanie jak zrobić plan stołów chodzi mi o to że po lewej i prawej stronie pisać osoby czy też ciurkiem wszystkie i niech odnajdą się na winietkach a drugie pytanie czy na winietkasz Anna Kowalska czy Sz. P. Anna Kowalska
                • anoussshka Re: POMOCY 19.05.11, 11:28
                  smile wygoogluj sobie
                  moim zdaniem niajlepszym sposobem jest nr stolu z lista nazwisk.

Ile masz tych stolow?

Na winiethach Anna Kowalska
                • ferworia Re: POMOCY 24.05.11, 19:14
                  My mieliśmy na winietkach podpisy w stylu: babcia, mama, ciocia Krysia, bardzo się to gościom podobało. smile
    • kamelia04.08.2007 Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 23.05.11, 11:38
      winietki z nazwiskami gości to oczywista oczywistość. To wprowadzenie ładu i duze ułatwienie organizacyjne.
      Bez winietek jest duzo wiecej bałaganu, kto pierwszy ten lepszy, siadanie co drugie krzesło, tak że ci którzy wejda na koncu beda musieli stac.
      Miałam wesele z winietkami pr okrągłych stołach
    • w_miare_obyczajna czysty racjonalizm 24.05.11, 19:04
      Winietki to jest to, byłam tylko na jednym weselu z winietkami (mojego brata, które pomagałam im wykoncypować smile ) i powiem Wam, ze było to duże ułatwienie, żałuje że nie było planu stołów, ale skończyło to się tak, że jak już ktoś znalazł swoje miejsce - to cała rodzina wiedziała, że siedzi gdzieś w okolicy.

Wszystkie inne wesela bez winietek wspominam jako organizacyjny chaos, ludziska usadzali się godzinę, oczywiście wyglądało to tak, że 6 osobowa rodzina miała 4 siedzenia po jednej a 2 po drugiej stronie stołu smile

absurd, po co wzmagać ślubny stres i zawstydzać gości?
      • cleopa Re: czysty racjonalizm 26.05.11, 10:15
        ostatatnio bylam na weselu z wineietkami i na jednym bez winietek...
        Winietki- koszmar ,w zyciu tak źle sie nie bawilam i źle nie czulam- narzucono mi towarzystwo ,ktore w ogole mi nie odpowiadalo ale było zgodniez SV i "elegancko" sad
        Na drugim nie bylo tych cholernych winietek i każdy bez "szczupakow" i walki zajął miejsce-bawilam sie do 5 rano i bylo fantastycznie. |I tak rodziny sie SAMe pousadzały przy jednym stoliku od mlodej ,potem od mlodego...Ale nie bylo juz "elegancko" wink
        • mala.ona Re: czysty racjonalizm 29.05.11, 18:34
          Nasz ślub za 2 tygodnie, będą u nas winietki -> byliśmy na weselach z i bez i jak dotychczas zdecydowanie bardziej chwalę sobie wesela z winietkami.
          W moich "stronach" nie jest to jednak zbyt popularne, nie mniej przy ostatniej okazji - weselu w rodzinie polowanie na miejsca także nie podobało się większości gości więc mam nadzieje, że pomysł przypadnie gościom do gustu...
          No właśnie a jak nie?
          Usadzenie gości dokładnie przemyśleliśmy, przegadaliśmy z rodzicami ale mamy świadomość, że niektórym może się to nie podobać - nawet nie to, że ktoś siedzi obok kogoś ale sam fakt "wskazania gdzie ma siedzieć".
          Czy ktoś się spotkał z niezadowolonymi gośćmi? W razie uwag spokojnie sobie z tym poradzę i uprzejmie acz stanowczo odpowiem, że tak sobie właśnie wymyśliliśmy nasze wesele ale... boję się, że może to mnie wyprowadzić z równowagi... Niestety, ja z gatunku tych przejmujących się.
          Jakaś dobra odpowiedź dla ew. niezadowolonych gości?
          • krulovaarletka Re: czysty racjonalizm 29.05.11, 18:38
            Byłam na wielu weselach i tam gdzie nie było winietek był istny cyrk- za każdym razem! Rzucanie torebek, rezerwowanie miejsc płaszczami...żenada.... U nas przed wejściem na salę była tablica z usadzeniem gości, stoliki były ponumerowane, a do tego były również i winietki ;] Nie było żadnych skarg, wszyscy byli zadowoleni łącznie z nam smile Polecam!
            arletkarafal.pobieramysie.pl

https://slub-wesele.com/liczniki/4581,plik12.png
          • ferworia Re: czysty racjonalizm 29.05.11, 18:50
            Kto normalny i wart Twojego przejmowania się, będzie Ci podczas Twojego wesela zwracał uwagę, że winietki mu nie pasują? Nie ma co się tym stresować, ludzie są na ogół mili dla młodej pary. wink
    • papermache Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 30.05.11, 15:05
      Ja uważam to za świetny pomysł, jesli stoły są długie i nie chcesz robic planu usadzenia, gości o tym, gdzie siedzą, mogą informować świadkowie i odsyłać ich do odpowiedniego stołu.
      • pyzzi Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 08.06.11, 13:47
        Witam, właśnie czytam o tych winietkach, bo moja córka wychodzi za mąż. Jak zwykle one wyglądają, czy drukowane, czy może wypisuje się je ręcznie? A może domy weselne zatrudniają kogoś do ładnego ręcznego wypisywania? Bo ja ostatnio byłam na weselu, gdzie wypisano je zwykłym długopisem i były brzydkie.
        • evana Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 08.06.11, 21:51
          Ja zamowilam na Allegro i beda drukowane ladna czcionka
        • an.i.ka Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 09.06.11, 08:52
          pyzzi napisała:

> Witam, właśnie czytam o tych winietkach, bo moja córka wychodzi za mąż. Jak zwy
          > kle one wyglądają, czy drukowane, czy może wypisuje się je ręcznie?

A ja je zrobiłam własnoręcznie, wyszły cudownie i byłam z nich bardzo dumna! smile
          Zrobiłam szablon w Wordzie, wydrukowałam na ładnym grubym papierze, wybrałam czcionkę taką jak na zaproszeniach, każda była przewiązana wstążeczką.
    • milowy_las Re: Wskazanie miejsca dla gości przy stołach 09.06.11, 09:03
      A co myslicie o wskazywaniu tylko stołów dla rodziny panny mł, pana mł i gości? KAżda grupa to około 50 osób, ale się znaja miedzy sobą więc powinni się usadzić.

Przy winietkach boje sie pustych plam na stołach, poniewaz do konca nie wiem czy goscie beda brali dzieci, a miejsce dla dzieci tez musze "owinietkować", i moze sie zdarzyc tak ze goscie beda sami przekladac winietki zeby zapełnic puste miejsca i sie zrobi młyn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka