Dodaj do ulubionych

Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :)

11.04.11, 20:28
Dziewczyny, szukam inspiracji na tanią i efektowną dekorację sali. Przypominam, że moja sala to biały namiot bankietowy, więc opcji jest mrowie a mrowie wink No i chciałam powiesić kolorowe (pomarańczowe) lampiony, ale jeden taki typowy (abażur) kosztuje w OBI koło 15 zł. Chciałabym ich dużo dużo, więc raczej odpada... Pogrążając się we frustracji natrafiłam na instrukcję wykonania takich pomponów:

https://galeria.tipy.pl/zdjecie,b,5769_0,

Ponieważ zostałam forumowym mistrzem DIY to i pompony zamierzam zrobić smile Co o tym myślicie? Jeśli macie jakieś inne instrukcje wykonania fajnych rzeczy ślubno-weselnych krok po kroku, to wrzucajcie je tutaj smile
Obserwuj wątek
    • brytf-anna bukiety z broszek 11.04.11, 20:31
      Dorzucam jeszcze instrukcję do broszkowych bukietów smile
      • brytf-anna lampiony ze słoików 11.04.11, 20:31
        i mariolkowe lampiony ze słoików smile
    • mariolkawalczywkisielu Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 11.04.11, 20:39
      na ruffledblog jest tego masa, tylko akurat teraz, przynajmniej u mnie, nie działa sad

w moich top10, jeśli chodzi o diy zwisy, są jeszcze
      papierowy abażur oklejony serwetkami:
      https://photos.weddingbycolor.com/p/000/026/580/m/162632/p/photo/425654.jpg
      https://ruffledblog.com/vintage-wedding-blog/ruffled-doily-lantern-4.jpg
      i ażurowe kuleczki:
      https://1.bp.blogspot.com/_MAYTBZ8rz_A/TQkmmytX2eI/AAAAAAAAAYE/eGrv43Rtz4o/s640/string+chandeliers.bmp
      https://4.bp.blogspot.com/_o5zcLG6l9S0/TPaK0lcJMLI/AAAAAAAABGM/zq2kICXrmOA/s1600/diy-twine-yarn-chandelier-02-e1290007688218.png

-
      • ga_lapagos Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:21
        Bryft i Kisielkowa
        Wy sie tak na tym znacie podpowiedzcie cos zagubionemu Galapagosowi .
        Chcemy zrobic plan stolow generalnie oparty na takim pomysle:
        https://www.touslesmariages.com/datas/produits////xl/4a64295e658bf.jpg
        w sensie ze na stojaku, na jakims tle , tylko nie wiem jak to ogarnac.
        Pomozecie?
        • dorothy_mills Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:28
          Galapagos, tez sama robiłam nas plan stołów wink
          to zdecydowanie wydaje sie o wiele trudniejsze niz wygląda wink życzę powodzenia
          • dorothy_mills Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:28
            wygląda= jest tongue_out
            • ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:33
              Dorka no ale powiedz jak smile
              stojak drewniany zrobi mi Padre, myslalam zeby moze kupic jakas duza rame wyjac szklo, oblozyc materialem to dno i na tym jakos przykleic czy doczepic stoly.
              Ale ten plan jak widzisz jest dosc luzny wink , napisz jak bylo u Ciebie, por favor!!!
              • brytf-anna Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:40
                A już czaje wink to może zrób "ramę" z czterech listewek (albo kup po prosty prostokąt ze styropianu), rozepnij na tym materiał i zawiń z tyłu, a ten margines przybij zszywkami tapicerskimi albo pinezkami, a to co będzie z tyłu brzydko sterczało, zaklej kartonem o powierzchni ciut mniejszej niż całość... No i wtedy masz taką materiałową tablicę jak w szkołach kiedyś wisiały jako gazetki szkolne smile kurde, chyba beznadziejnie to wyjaśniłam ;>
                • ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:50
                  Bryft mniej wiecej czaje twoja wizje styropianowa smile, dobrze mowisz
                  ale gdzie bym mogla znalezc taki styropian? Sorry za glupie pytanie ale od dawna mieszkam poza Pl i duzo sie pozmienialo wink takie rzeczy sa w papierniczych?.
                  Z listewek nie wiem czy mi sie udaloby zrobic ram, bo trzebaby to jakos przybijac gwozdziami?
                  OMG! jaka ja jestem malo manualna!!
                • dorothy_mills Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:50
                  My kupiliśmy w sklepie z materiałami budowlanymi dyktę(chyba tak to sie nazywa), Grubość na 1 cm. Wyliczyłam ile stołów potrzebujemy i jaka pow. będzie nam potrzebna. W domu kilka razy pomalowałam ja ze wszystkich stron farbą w kolorze ecru(taka do ścian, przytarłam papierem ściernym i znów malowałam,az nie było super gładko). Jak byliśmy już w Pl kupiłam klej Magik(kocham gotongue_out) i wszystkie kartoniki przykleiłam do tablicy właśnie nim. Kartoniki w kolorze ecru przykleiłam jeszcze na brystol w kolorze czerwonego wina,więc wyglądało jak ramka wink Pomiędzy napisem STÓŁ1 a nazwiskami przykleiłam wstążkę taka jak na zaproszeniach. Żałuje,że nie mam zdjęcia, bo musze przyznać,że ładnie mi wyszło <ah ta skromność>
                  Na drugi dzień po weselu nawet menager naszego hotelu pochwalila nasz plan big_grin

Brytf, opcje w materiałem też miałam. Próbowałam kilka razy,ale wychodziło dośc niefajnie,bym mogła to zaakceptować.
                  • brytf-anna Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:57
                    o, myślę że sposób dorothy jest najlepszy smile Dyktę, płytę wiórową, styropian etc kupisz raczej w marketach budowlanych.
                  • dorothy_mills Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:58
                    Ramkę z listewek też robiliśmy(na tablice informujących gości na której sali mamy wesele),nie polecam - namachalismy sie strasznie, chociaż póżniej obklejałam ja wstążką, to i tak mnie wkurzała uncertain efekt na 4 z + wink
                    • ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 22:35
                      Jeny! Jak Wy to wiezliscie? samolotem big_grin?
                      My bedziemy w Pl tydzien przed slubem i wtedy musimy byc kreatywni smile
                      Poki co mam ladny papier na wydrukowanie nazwisk.
                      Dzieki Dorka, za zlote rady. To juz sa duze konkrety.
                      • dorothy_mills Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 22:43
                        Autem ;D z samolotu by mnie wywalili.
                        My bylismy w Pl w niedziele przed ślubem, musicie się przygotowac na maraton - uprzedzam wink
                        • ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 23:01
                          Oj Dora, wyobrazam sobie.
                          Bo przeciez niby nic musimy tylko zajrzec na chwile, do kosciola, USC, sali, cukierni, kwiaciarni, obuwniczego..... Niekonczaca sie listatakich chwileczek big_grin
        • brytf-anna Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 21:36
          Hmmm. No ja bym dała na sztaludze w zwykłej antyramie. Sama tak będę robić - a "treść" wykleję z kolorowego brystolu. Chyba że o coś innego chodzi?
          • picaflor Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 11.04.11, 23:57
            Super wątek!

Galapagos, a zwykły blejtram? Przecież to najprostrze i przyjemnesmile Można na tym malować, przyklejać, przypinać (agrafkami, szpilami itd).

Na allegro jest tego pełno, dodatkowo w każdym sklepie dla plastyków, w każdym niemal rozmiarze. Zagruntowane oraz niezagruntowane.

Dla mnie to najprostrze i najlżejsze rozwiązaniesmile

• ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 12.04.11, 17:07
              Pica!
              Czlowiek uczy sie cale zycie a ja dzis sie nauczylam co to jest blejtram big_grin Wielkie dzieki.
              Mi wyskakuje , ze jest to taka rama drewniana, a naciagniete plotno to podobrazie! Ile juz wiem o malarstwie! ale to nie jest zly pomysl bo nie musialabym malowac i scierac, plotno przeciez latwo przyjmuje kolor i moznaby faktycznie do niego przyczepic na szpilke.
              Patrzylam na allegro na te plotna ale sprzedaja tylko w kompletach, chcialabym takie 50 na 50 albo troszke wieksze , ale tylko jedno.
              • picaflor Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 12.04.11, 18:08
                smile

Blejtram (inaczej podobrazie i pod tym hasłem tez mozna szukać) to konstrukcja z listewek z naciąniętym płótnem. Przeważnie zagruntowany na biało. Można tez kupić niezagruntowany z płótna lnianego (wtedy ma kolor jak to to płótno) i samemu gruntowac zwykłą, białą emulsją do ścian, ale to się nie opłaca.

Mozna je dostać, w bardzo wielu rozmiarach w sklepach dla plastyków - wchodzisz, wybierasz i wychodzisz zadowolona z blejtramem big_grin Dla mnie to najlesza opcja, bo widzisz, co bierzesz.

Jak chcesz wybrany kolor po całości, to kupujesz emulsję, np. dulux i jedziesz pedzlem.

A tak to powinno wygladać:

https://www.artequipment.pl/galerie/p/podobrazie-malarskie-3d_1569.jpg

I kosztować góra 15 zł za naprawde duży.

Wpisz na allegro "podobrazie" i wybieraj, albo do sklepu dla plastyków.

Dodatkowy plus, że jest to bardzo lekkie.

Powodzenia
                • ga_lapagos Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 13.04.11, 00:10
                  Pica! Super bardzo mi pomoglas, zrobie tak! w pierwszy dzien po przylocie od razu ide do takiego sklepu dla plastykow ( poraz pierwszy w zyciu) kupie i kupie farbe emulsje. Pomaluje sobie tydzien przed slubem i juz ladnie mi to wszystko wyschnie. I teraz widze swiatelko w tunelu!

Dam Wam znac dziewczyny coz tego wyszlo!
                  • brytf-anna Re: Zrób To Sam potrzebna pomoc 13.04.11, 09:46
                    galapagos, w Leroy Merlin tez takie znajdziesz, oni mają dział z dekoracjami i artykułami plastycznymi, a może być taniej. Ale pewnie u plastyków większy wybór rozmiarów smile Czekamy na efekty smile
    • brytf-anna papierowe hortensje 12.04.11, 13:06
      Obosze, znalazłam jeszcze takie cudne coś:

https://ruffledblog.com/vintage-wedding-blog/tissue-paper-pomander-diy.jpg

W ogóle to wsiąkłam w ten RuffledBlog tongue_out smile
      • aneta-skarpeta Re: papierowe hortensje 12.04.11, 13:46
        ja tylko chcialam bardzo podziekować, bo wlasnie szykuje komunie tysiacleciawink

ambitnie sama, wszystko sama- na 20 osob
        stwierdzam, ze to wieksze wyzwanie niz szykowanie mojego obiadu weselnego na 55 osob

i teraz zamiast brac sie wreszcie za prace musze, przez wastongue_out, oblukac te pomysly to cos pewnie wykorzystam w dekoracjachsmile
        • mala.ona Re: papierowe hortensje 12.04.11, 21:23
          Piękne te dekoracje!
          Trzeba mieć tylko sporo czasu aby je zrobić ale myślę, że satysfakcja może być duża.
          Ja w ramach DIY robię winietki, menu, tablicę stołów (w szablonie / stylu zaproszeń, które były zamówione).
          Polecam - fajna zabawa.
      • aineska Re: papierowe hortensje 12.04.11, 23:31
        zagladam tu tylko od czasu do czasu i zawsze jakis fajny watek na tapecie u brytf-anny wink
        te kule sa super proste do zrobienia, troche pracochlonne wiec warto zaczac wczesniej ale polecam smile ja juz jakis czas temu probowalam co prawda wieniec nie kule ale calkiem fajnie wyszlo (moim skromnym zdaniem tongue_out). niestety lepszego zdjecia nie mam:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/qd/fh/y8in/D1CaSyvKxO6gFaBYpB.jpg

konkretnych slubno-weselnych nie zapisuje ale moge polecic:
        www.i-do-it-yourself.com/
        www.creaturecomfortsblog.com/diy-wedding-parties/
        tam zawsze cos fajnego mozna znalezc.
        • mariolkawalczywkisielu DIY zagłębie 16.04.11, 00:31
          aineska - świetny ten wieniec!

TUTAJ
          jest wszystko, od darmowych wzorów zaproszeń (niektóre naprawdę niezłe), przez dekoracje, bukiety po wypieki

-
    • kacza-noga Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 16.04.11, 07:33
      piekne!! szkoda, że nie mam zdolności plastycznych
    • seadreamer Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 16.04.11, 22:09
      Jaki fajny wątek. Chyba zrobię te pompony (w sensie, zatrudnie rodzine przed slubem do roboty wink)

A czy ktos moze ma instrukcję do zrobienia rozków na płatki do rzucania?
      • mariolkawalczywkisielu Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 16.04.11, 22:50
        seadreamer - proszę bardzo, do wyboru, do koloru wink

www.oncewed.com/7160/diy-paper-wedding-cones-2/
        www.perpetualpartyplanner.blogspot.com/2010/08/diy-petal-cones-for-our-hindu-ceremony.html
        www.broomjumpingbride.blogspot.com/2009/01/diypetal-cones.html
        www.blog.spottedsparrow.com/2008/11/tutorial-tuesday-victorian-paper-cone.html
        www.diy.wed-central.com/?p=21

https://www.slubnezakupy.pl/files/product/images/2/x/666_0.jpg
        (a te serwetki są chyba we wszystkich hipermarketach, po 2zł za 20szt)
        • seadreamer Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 16.04.11, 23:33
          Dziękuje bardzo smile Na pewno cos wybiorę
    • annqaa Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 16.04.11, 22:21
      Fajny pomysł z dekoracjąsmile
      a w jakim miesiącu masz ślub?
    • seadreamer Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 17.04.11, 12:55
      To zapytam jeszcze o menu - takie stojące na stole - ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? wink
      • brytf-anna Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 17.04.11, 19:43
        Proszę wink

https://ruffledblog.com/Images/posts/wedding-menu-template.jpg

ja chyba zrobię takie, po jednej stronie numer stołu, po drugiej menu. Te ramki w IKEA kosztują grosze (chyba 4 zł/szt). Chyba wystarczy jedno menu na stół, prawda?... Bo już sama nie wiem, czasem dziewczyny robią razem z winietkami, po jednym dla każdego gościa.
        • mariolkawalczywkisielu Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 17.04.11, 19:56
          brytf-anno - ja właśnie miałam zgapić od maddaleny i zrobić menu na odwrocie części winietek, ale jednak zaczęłam robić w tych ramkach (są za 3,99 nie 4zł! wink )

-
          • aineska Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 17.04.11, 20:16
            ja chyba zdecyduje sie na menu dla kazdego goscia
            tu fajne rozwiazanie 3w1:
            https://farm3.static.flickr.com/2553/3763789453_673cab3843_o.jpg

sama mam tak, ze menu studiuje dlugo bo nigdy nie wiem na co sie zdecydowac, wiec zdecydownie wole miec 'swoje' menu niz czekac az osoby przede mna sie zdecyduja, lub wybierac pod presja czekajacych na menu po mnie wink
    • brytf-anna Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 10.05.11, 10:13
      Wklejam głównie sobie ku pamięci, ale może Wam też się przyda smile Niektóre pomysły naprawdę inspirujące, już mi w głowie buzuje wink)

www.mydiyweddingday.com
    • aineska Re: Tanie dekoracje ślubne Zrób To Sam :) 11.06.11, 19:09
      odswieze watek, moze ktos sie skusi na wlasnorecznie przygotowanie kwiatow:
      www.youtube.com/watch?v=5SSkbMkhH_c
      jak sie tak patrzy to nie wyglada zbyt skomplikowanie wink co myslicie?
    • kaga9 SPAM n/t 21.03.16, 23:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka