pari87 23.05.11, 00:02 Czy ktos mial moze doczynienia ze slubem w Belgii? Zalezy mi na slubie konkordatowym, ktos moze przechodzil przez wszystkie formalnosci? Dzieki!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala_mujer Re: ślub w Belgii 23.05.11, 10:25 Czesc, Slub bralismy w Warszawie, ale nauki i formalnosci zalatwialismy w Brukseli. Formalnosci wcale nie jest duzo - zwlaszcza jak na Belgie Z tego co wiem, w Belgii nie ma slubow konkordatowych, nie ma tez konkordatu wiec musicie osobno zalatwic slub koscielny i osobno cywilny. Strona koscielna: zglaszacie sie do swojej parafii na nauki (my bylismy w polskiej sekcji u Dominikanow) - cztery spotkania po jakies dwie godziny, w Belgii nie ma poradni malzenskich, a w Brukseli (nie wiem, jak w innych miastach) nie ma zapowiedzi. Koszt nauk i spisania protokolu to, z tego co pamietam, 250 E - cena ustalona odgornie. Strona cywilna: nie wiem, ale podejrzewam, ze musicie sie tez przejsc do gminy i jesli nie macie zarejestrowanego konkubiantu, to zdobyc zaswiadczenia o niepozostawaniu w innych zwiazkach i zarezerwowac date. Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: ślub w Belgii 24.05.11, 13:23 doloze szczegolow dot. belgijskich przygotowan do slubu koscielnego ( konkordatowego w PL) Nauki nie sa zwiazane z parafia, za wiedza proboszcza odbylismy 2 h spotkanie w parafii innej niz parafia w ktorej sporzadzalam protokol. Spotkanie bezplatne. - OPCJONALNIE mozna kontynuowac nauki na weekendzie dla narzeczonych. Weekend u domnikanow w ktoryms z walonskich klasztorow kosztowal 120 euro. - zapowiedzi (bans) sa zniesione w diecezji Malignes czyli w bxl, odpowiednia adnotacja bedzie umieszczona w protokole. - Sporzadzenie protokolu jest calkowicie bezplatne.Nie wiem skad suma 250 (sic) eur! Na sporzadzenie protokolu tzrzeba liczyc nieco ponad 2 tyg poniewaz diecezja musi wydac zgode na slub za granica- to dodatkowa pieczec na protokole. Odpowiedz Link Zgłoś
pari87 Re: ślub w Belgii 24.05.11, 21:57 Dzieki za informacje. Z tego wnioskuje,ze mozna w kosciele w Belgii wziac slub konkordatowy (koscielny+cywilny). Bardzo mnie interesuja dokumenty krazace pomiedzy panstwami. Czy biorac slub w polskiej parafii w Belgii musze miec tlumaczone dokumenty z urzedu stanu cywilnego? U mnie sytuacja troche wyglada inaczej,bo nie mieszkam w Polsce ani w Belgii, ale wlasnie w Belgii chce wziac slub. Kurs przedmalzenski moge wziac w kraju, w ktorym mieszkam, w polskiej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: ślub w Belgii 25.05.11, 14:26 Akurat z zadnej z powyzszych wypowiedzi nie mozna wyciagnac wniosku ze mozna wziac w BE slub konkordatowy ... W Belgii najpierw bierzesz slub cywilny a potem koscielny. NIE MA slubow konkordatowych. Obie pisalysmy o belgijskich przygotowaniach do slubu koscielnego ( a ze ten ostatni odbyl sie w Polsce i byl konkordatowy to juz inna inna sprawa). Nie mozesz wziac w Belgii slubu cywilnego o ile jeden ze wspolmalzonkow nie jest tu zameldowany od minimum 3 miesiecy! Oczywiscie zawsze mozesz wziac slub w polskiej ambasadzie w Brukseli a nastepnie w belgijskim kosciele. Do tego jednak musisz dokonac transkrypcji slubu z ambasady w polskich aktach stanu cywilnego ( co zajmuje dobre 3 miesiace) a nastepnie przekazac parafii belgijskiej akt slubu na druku miedzynarodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
prunilla Re: ślub w Belgii 25.05.11, 14:41 W sumie nie piszesz gdzei chcesz wziac slub cywilny . Na dobre sprawe mozesz wziac slub cywilny w kazdym kraju, ktorego przepisy na to pozwalaja (Twoim, wspolmalzonka, zalegalizowanego miejsca zamieszkania ktoregos z was , ambasadzie itp) a nastepnie wziac slub koscielny - rowniez w dowolnym kraju, w tym np Belgii Bez wzgledu na wybor kraju do slubu cywilnego bedziesz potrzebowac transkrypcji aktu slubu w akta stanu cywilnego tego kraju ( lub Plski jesli slub w ambasadzie) , wyciagniecia z nich aktu 'miedzynarodowego' a nastepnie sporzadzenia protokolu w parafii z ktora jestes wasciwie zwiazana ( czyli np w miejscu gdzie meiszkasz teraz). Diecezja wyda Ci zgode na slub zagranica i wtedy bierz slub w polskiej parafii w BE. Odpowiedz Link Zgłoś
pari87 Re: ślub w Belgii 25.05.11, 22:20 Dziekuje za szczegolowe wyjasnienie! Poprzednia wiadomosc byla troche dla mnie nie jasna... ale teraz wszystko super. Ja bym nie chciala brac slubu cywilnego i koscielnego osobno i teraz widze, ze niestety w Belgia odpada. Jeszcze raz dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś