Dodaj do ulubionych

jakie utwory zagrac w kosciele

25.05.04, 10:34
no wlasnie co wybieracie na wejscie podczas i po uroczystosci????
szuka czegos INNEGO!
Obserwuj wątek
    • kometa Re: jakie utwory zagrac w kosciele 25.05.04, 15:12
      byhanya napisała:
      > no wlasnie co wybieracie na wejscie podczas i po uroczystosci????
      > szuka czegos INNEGO!

Ja chcialabym bardzo "Panis Angelicus" Francka oraz "Ave Maria" - moze byc i
      Schuberta i Bacha. Ewentualnie "Marzenie" Schumanna. Ale nie wiem co na to pani
      organistka smile
    • magdary Re: jakie utwory zagrac w kosciele 25.05.04, 18:17
      marsz weselny Wagnera z Loengrinasmile cuudosmile reszte bede suatlac z kumplem i
      jego zonąsmile on na organach ona na skrzypcach beda grac na moim slubiesmile
      • byhanya Re: jakie utwory zagrac w kosciele 25.05.04, 19:45
        u nas to oklepane niemilosiernie. pozatym to smutna historia.
        • magdary Re: jakie utwory zagrac w kosciele 25.05.04, 19:51
          może i oklepane ale u mnie wlasnie to bedzie a nie Mendellson.
          • Gość: magda Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.04, 23:52
            MENDELSSOHNA gra sie na wyjscie, a Wagnera na wejscie( o tym swiadcza slowa
            libretta Wagnera).
            • Gość: gosia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 18:53
              całkowicie sie zgadzam ,ja sie co prawda na muzyce nie znam ale nie wyobrazam sobie odwrotnej kolejności to po prostu nie pasuje do nastroju i przebiegu uroczystości (chyba że mylę utwory)
    • Gość: L Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.icpnet.pl 25.05.04, 23:24
      A u nas będzie chyba oryginalnie bo zaśpiewa chórek 50 fantastycznych
      dzieciaków smilesmilesmile
      Grają w mojej parafii co niedzielę na mszy dziecięcej i udało nam się je
      namówić na nasz ślub...
      Robią wrażenie bo śpiewają pięknie a jednocześnie bez owej maniery tak często
      obecnej u "małych artystów" smile
      W zespole są i gitary i skrzypce i różniste klekotki - naprawdę porywają za
      serce smile
      • Gość: sofi Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.icpnet.pl 26.05.04, 17:07
        nam ma na razie grac kolega na skrzypcach i pewnie on dokona wyboru wink

ale mam inne pytanie: nie mamy za bardzo kasy a organista bardzo sie ceni i tak
        naprawde wolelibysmy go nie angazowac. ale czy same skrzypce wystarcza? czy nie
        bedzie glupio bez organowych podladow pod te wszystkie "Amen" i inne
        tzw.odpowiedzi wiernych???
        • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 07.06.04, 23:11
          Witam. Co to znaczy,ze organista sie ceni? Normalna stawka za slub to od 100zl
          za watpliwe kompetencje do 400 - i tu takze jakosc trzeba najpierw sprawdzic.
          To prawda, ze moze to sie wydawac drogo, ale w koncu, aby umiec zagrac podczas
          slubu, trzeba przedtem spedzic dziesiatki godzin na cwiczeniu, ktorego nikt nie
          oplaci... Nie najgorszym pomyslem jest zaangazowanie studenta organow z
          akademii muzycznej. Mlodzi adepci sztuki organowej sa bardzo zaangazowani w to,
          co robia i co wazne - niedrodzy. Nie polecam zas uczniow szkol srednich. Tylko
          naprawde nieliczni sa w stanie zagrac jak nalezy. Co do braku organisty podczas
          ceremoni
    • Gość: vinca Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.cbgnet.pl 26.05.04, 19:10
      A mi marzy sie Pieśń nad pieśniami:

1. Połóż mnie jak pieczęć na swoim sercu
      jak pieczęć na swoim ramieniu
      bo jak śmierć potężna jest miłość
      a zazdrość jej mocna jak otchłań.

2. Kim jest ta, co się wyłania z pustyni,
      wśród słupów dymu.
      Owiana wonią mirry i kadzidła,
      i wszelkich wonności.

3. Zaklinam was, córki Jerozolimskie,
      na gazele i na łanie pól;
      nie budźcie ze snu ukochanej,
      dopóki nie zechce sama.

4. Jak piękna jest miłość Twoja
      siostro ma, oblubienico,
      miłość twoja słodsza od wina
      a woń olejków nad wszystkie balsamy.

Ref.: Bo jak śmierć
      potężna jest miłość
      a zazdrość jej
      nieprzejednana jak szeol.
      Żar jej to żar ognia,
      Płomień Pański.
      Wody wielkie nie zdołają ugasić miłości,
      nie zatopią,
      nie zatopią jej rzeki.
    • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 06.06.04, 23:57
      Witam! Tak sie sklada, ze jestem organistka koncertujaca, co jakis czas gram
      rowniez podczas ceremonii slubnych. Organista, tzn porzadny organista (!)
      powinien zagrac wszytsko, co zaproponuje para mloda. Od tego wlasnie jest!
      Jesli jest problem - warto wybrac sie do organisty osobiscie, bo jako
      profesjonalista moze podsunac ciekawe propozycje. Mozecie wspolnieposluchac
      nagran itp. Podczas slubow, w ktorych ja decydowalam o oprawie muzycznej ZAWSZE
      byly wykonywane ambitne i piekne utwory muzyki klasycznej (Bach, Widor,
      Franck). Bez zadnych oklepanych "hitow", typu Ave Maria. I ZAWSZE mlodzi byli
      zadowoleni, a goscie wniebowzieci, ze wreszcie uslyszeli cos nowego. No, ale do
      tego potrzeba PROFESJONALNEGO organisty. Dowiedz sie, jaki poziom prezentuje
      organista (-tka), ktora bedzie grac na Twoim slubie. Jesli niezadowalajacy -
      nie krepuj sie - mozesz sciagnac wlasnego organiste "z innej parafii"! To Twoj
      slub, Ty placisz i Ty wymagasz. Pozdrawiam serdecznie
      • byhanya Re: jakie utwory zagrac w kosciele 07.06.04, 21:43
        z organista nie ma problemu to raczejja nie wiem czego wymagac albo raczej o co
        prosic????
        • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 07.06.04, 23:00
          Dobry wieczor, prosze zerknij na moja odpowiedz na list Anki. Znajdziesz tam
          kilka propozycji. Chetnie odpowiem i na inne pytania. Pozdrawiam goraco.
      • Gość: anka Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.swic.dialup.inetia.pl 07.06.04, 21:53
        Droga Labio. Pytanie do Ciebie jako fachowca. Czy w czasie slubu np. komunii
        można zagrać Tokatę (mam nadzieję, że dobrze napisałam). Czy spotkałaś się juz
        z tym kiedyś??? Co o tym sądzisz??? Z góry dzieki za odpowiedź.
        Pozdrawiam
        Anka
        • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.w82-124.abo.wanadoo.fr 07.06.04, 22:56
          Witam serdecznie. przypuszczam, ze masz na mysli slynna Toccate d-moll
          J.S.Bacha? Generalnie podczas uroczystych nabozenstw (takich jak np ceremonia
          slubna) utwory solowe na organach mozna grac przynajmniej 4 razy: na wejscie,
          na moment "po przysiedze", podczas komunii i na wyjscie. Sprawe nalezy
          oczywiscie omowic z ksiedzem, ale zazwyczaj nigdy nie maja nic przeciwko temu
          (a lepsza jest przeciez muzyka, niz spiewanie piesni koscielnych przez
          nielicznych, ktorzy dobrze je znajasmile). Tak wiec - na wejscie zazwyczaj gra sie
          cos uroczystego - np. znany wszystkim Marsz Weselny ze Snu Nocy Letniej
          Mendelssohna, I czesc III sonaty organowej Mendelsohna, ktora zreszta napisal
          na slub swojej siostry, I czesc VI symfonii Widora, I choral Francka, jedna z
          uroczystych toccat Bacha itp. Na "po przysiedze" cos delikatnego - moze byc
          znane "Ave Maria" Gounoda-Bacha lub Schuberta czy tez Panis Angelicus Francka,
          ale moze byc takze Adagio z Toccaty, Adagia i Fugi C-dur Bacha BWV 564,
          Sycyliana z koncertu d-moll Bacha-Vivaldiego BWV 596, jeden z choralow Bacha,
          np. Nun, komm der Heiden Heiland BWV 569. Na komunie podobny klimat (a wiec
          raczej nie Toccata!). Na wyjscie - uroczyscie, moze byc Marsz, jesli nie zostal
          zagrany na wejscie, moze byc tez Toccata z V symfonii Widora, albo Toccata ze
          suity gotyckiej Boelmanna, albo Toccata Vierne'a. Jesli organista tych utworow
          nie zna - niech zaproponuje cos co zna (grajac krotkie fragmenty), a Ty
          zdecydujesz. Czekam na dalsze pytaniawink Pozdrawiam
          • daria4 Re: jakie utwory zagrac w kosciele 23.06.04, 15:06
            Droga Labio,
            Dla mnie temat akurat na czasie.
            Mamy się wybrać do organisty, aby omówić szczegóły.
            Bardzo wyczerpująco podałaś propozycje, ale ja niektórych utworów nie kojarzę.
            Czy byłabyś tak uprzejma wskazać jakieś namiary gdzie można tych utworów
            przesłuchać. A może dysponujesz nagraniami, które mogłabyś przesłać na priv.

Z góry dzięki i pozdrawiam
            • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 00:46
              Witam! Przykro mi, ale nie posiadam obecnie podobnych nagran organowych -
              jestem chwilowo we Francji i wiele nagran, ktorych nie potrzebuje w tej chwili,
              zostawilam w Polsce. Co natomiast moge polecic - we wszystkich akademiach
              muzycznych znajduje sie plytoteka, ktora powinna darmowo udostepniac nagrania
              do przesluchania. Niektore biblioteki miejskie maja rowniez kolekcje nagran
              (np. Biblioteka Raczynskich, filia na ul. Wronieckiej w Poznaniu). Poza tym
              mozna przejsc sie do sklepu muzycznego i w zamiarze "kupna" przesluchac
              interesujacy nas utwor. Mozna tez skontaktowac sie z ktoryms z uczniow lub
              studentow lub nauczycieli organow. Moze sam organista,ktorego upatrzylas na
              slub, ma niezla kolekcje? A moze on sam ma interesujace utwory do
              zaproponowania? Jesli tak - to mimo zapewnien, ze sa swietne, popros go o
              zagranie chociaz fragmentow. No i wazne - juz po wyborze programu, trzeba
              koniecznie zapytac organiste, czy jest w stanie go wykonac... Pozdrawiam
              serdecznie
          • Gość: ola Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.gl.digi.pl 23.06.04, 17:12
            Ja również zwracam sie z pytaniem do specjalisty/specjalistki Labii.
            Otóz ktos przede mna wspomnial o Marszu weselnym Wagnera z Loengrina. Prosze
            napisac czy graz sie go na wejscie czy na wyjscie. Z gory dziekuje za
            odpowiedz! To bardzo mile z Twojej strony, ze chcesz i mozesz nam wszystkim
            pomoc!Dzieki!
            • Gość: labia Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.icpnet.pl 28.06.04, 00:35
              Dobry wieczor! Tak sie ciesze, ze ktos czyta to, co napisala. Co do Wagnera - w
              zasadzie mozna go grac i na poczatku i na koncu. W USA gra sie go zwykle na
              wejscie, u nas, jesli w ogole, to na wyjscie (na wejscie zazwyczaj grany jest
              Mendelssohn). Jestem raczej za ta druga propozycja. Nie chodzi tu o tekst
              opery, ani o zadne inne "tajemnice muzyczne", ale o wzgledy praktyczne. Wejscie
              zazwyczaj trwa troche dluzej (panna mloda z ojcem czasem troche zwlekaja w tej
              decydujacej chwili, poza tym wszysce,ktorzy zebrani sa juz w kosciele, chca sie
              nacieszyc tym momentem), tak wiec uroczysty Marsz Weselny ze Snu Nocy Letniej,
              ze wstepem, powtorkami itp (razem ~ 7-8min) wydaje sie odpowiedniejszy. Po
              ceremonii, nie zostaje nic innego jak wyjsc wink)), co czynia zwykle krokiem dosc
              zdecydowanym i radosnym zarowna para mloda jak i goscie. W szybkim tempie
              znajduja sie poza kosciolem, tak wiec nieco bezcelowe wydaje sie granie czegos
              dluzszego niz 5min (Wagner - 3min). Oczywiscie, jesli para mloda ma takie
              zyczenie - organista moze grac i przez 20 minut na koniec! - Pozdrawiam
              • Gość: ola Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.gl.digi.pl 28.06.04, 00:55
                Droga Labio!
                Twoje rady sa nieocenione dlatego dziekuje w imieniu wlasnym i wszystkich
                innych forumowiczek!Dzieki i pozdrawiam goraco! Ola
      • Gość: aga o organistach IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 28.06.04, 22:15
        w mojej okolicy za to żeby organista opuścił swoje miejsce pracy (tzn żeby w
        kościele na ślubie zagrał inny organista niż ten który tam ma "etat")trzeba
        zapłacić obu - jednemu za to że gra, drugiemu że grać nie będzie.
        I nie dzieje się tak w jednym kościele...
        pozdrawiam
        • Gość: labia Re: o organistach IP: *.icpnet.pl 29.06.04, 22:13
          Niestety, bywa i tak, wiem o tym. Najgorsze, ze zazwyczaj sa to zwykli
          chalturnicy, bez odpowiedniego wyksztalcenia i nie zapewniaja odpowiedniego
          poziomu. Moja rada - idzcie Panstwo do ksiedza z informacja, ze
          zorganizowaliscie organiste we wlasnym zakresie. Potem do organisty. W zasadzie
          tego ostatniego mozna byloby ominac, nie ma bowiem zadnego przepisu, ktory
          wymaga spotkania sie z organista danego kosciola, ale lepiej - ze wzgledu na
          zwykla kulture osobista porozmawiac z tym panem/pania. Nalezy go grzecznie
          poinformowac, ze rezygnuje sie z jego uslug (powod np. taki, ze na organach
          bedzie gral czlonek rodziny). Jesli wystapia proplemy - poprosic o
          przedstawienie umowy, na ktorej jest wypisane, ze ten organista ma wylacznosc
          na wykonanie wszelkiej oprawy muzycznej w kosciele. Pytanie podstepne, bo
          niemal zaden organista koscielny nie jest zatrudniony na etacie, tak wiec nie
          moze byc zadnej umowy. A nawet, gdy jest etatowy - nigdy nie bedzie w nim
          paragrafu, ze musi grac wszelkie uroczystosci - bo takie cos po prostu nie
          istnieje! Nie jest on przeciez wlascicielem tych organow! Do niego nalezy
          granie mszy niedzieknych, slub zas jest uroczystoscia indywidualna, dodatkowo
          finansowana z prywatnej kieszeni. W razie problemow - nalezy poprosic ksiedza o
          pomoc - nie moze jej odmowic, tym bardziej, ze on rowniez otrzymuje za ten slub
          wynagrodzenie... Zycze powodzenia!
    • Gość: wójek dobra rada Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.pomorzany.v.pl 23.06.04, 18:29
      proponuje "24 hours bullshit" BRUTAL TRUTH
      • Gość: ello Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: 80.51.74.* 27.07.04, 22:42
        ja proponuje zeby labia juz sobie poszla, bo to ze ona nazywa Ave Maria
        OKLEPANYM UTWOREM TO NAJLEPIEJ O NIEJ SWIADCZY. Znalazla sie znawczyni i
        oryginalna skrzypaczka co probuje wcisnac swoje mierne uslugi pod plaszczykiem
        trendy wykonawczyni. Jedno co sądzę BEZNADZIEJA!!!
        • Gość: organista Re: jakie utwory zagrac w kosciele IP: *.aster.pl 27.07.04, 23:31
          Labia pisała z wyjątkowo celną znajomością tematu. Ave Maria jest oklepane, bo
          najczęściej je się klepie. Także jestem organistą (po studiach) i Ave Maria
          nudzi mnie już niezmiernie. Wszystkie uwagi Labii są trafne. Dodałbym jedno. U
          dobrego organisty najlepiej z dużym wyprzedzeniem rezerwować terminy i rozmawiać
          o utworach (może się zdarzyć, że musi się nauczyć jakiegoś utworu, którego nie
          ma w repertuarze, a na to trzeba czasu). Nie od rzeczy będzie zorientować się
          jaki jest stan instrumentu w kościele. O wiele za często zdarzają się organy w
          stanie połowicznego rozpadu, na których niewiele można wykonać. Proboszczowie
          mają zwyczaj oszczędzać na remontach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka