wojtow 01.06.04, 08:50 Słuchajcie jak to jest z tym protokołem ? Spisuje się go po zapowiedziach i w którym kościele w przypadku gdy bierze się ślub w innej parafii niż te do której należymy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karolcia Re: protokół IP: *.man.bydgoszcz.pl 01.06.04, 08:58 Protokół spisuje się w tej parafii, w której bierzecie ślub. A kiedy? Jak się załatwi wszystkie potrzebne świstki, ale to chyba zależy od parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: protokół IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.06.04, 09:14 protokól spisujecie przed zapowiedziami,tzn jak załatwiacie slu to tego samego dnia,to jakby spełnienie warunku do wziecia slubu.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: protokół IP: 217.153.4.* 01.06.04, 09:32 Czy ślub w innej parafi wychodzi drożej niż w swojej? Chodzi mi o to czy są wtedy konieczne jakieś dodatkowe opłaty? I drugie pytanie: w którym momencie płaci się za ślub? Czy w dniu podpisania protokołu czy obojętnie kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow Re: protokół 01.06.04, 09:39 Czyli przed zapowiedziami albo jednocześnie ? Zaczynam rozumieć, to chyba jest tak, że ten protokół może spisać ksiądz w mojej parafii albo w tej której jest ślub i jeśli w tej drugiej, to dopiero po zapowiedziach, jeśli u mojego to jednocześnie. Skomplikowane. A jeśli chodzi o opłaty to gdy dajesz na zapowiedzi należałoby coś dać w kopercie. A w tej parafii w której bieżesz ślub płacisz za ślub. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: protokół IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.04, 14:55 z tego co wiem (u nas tak bylo protokol spisuje sie w parafii narzeczonej lub narzeczonego, a jesli chcecie wziac slub w zupelnie innej parafii to po zapowiedziach w tej parafii, gdzie spisywaliscie protokol musza wystawic wam licencje, z ktora idziecie juz do wlasciwego kosciola, jest to do przejscia, jesli sie trafi na w miare rozsadnych ksiezy (u nas tak bylo) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: protokół IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.04, 15:58 To zalezy- sa dwie mozliwosci- slub z licencji, i slub ze zgoda na zalatwienie wszystkich formalnosci w innej parafii. Jesli protokol spiszecie w swojej parafii (panny mlodej lub pana mlodego) to ta parafia da wam licencje na slub gdzie indziej, natomiast mozecie tez wziac zgode na zalatwienie wszystkich formalnosci-w tym spisanie protokolu w innej parafii. My tak wlasnie zrobilismy, protokol spisalismy duzo wczesniej przed zapowiedziami, bo mielismy juz zaswiadczenia oo chrztu, ktore sa wazne 3 m-ce i trzeba bylo sie pospieszyc Ale z UC i tak musielismy doniesc zaswiadxczenia, wiec nie ma co sie spieszyc... Pozdrawiam! w razie dodatkowych pytan moj mail: annam8@gazeta.pl chetnie odpowiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martin Re: protokół IP: *.mofnet.gov.pl 15.06.04, 15:05 Najprościej: spiszcie protokół w parafii Narzeczonej, lub Narzeczonego i poproście o LICENCJĘ do parafii w której WCZEŚNIEJ uzgodniliście ślub. Teraz nie ma z tym problemu, sam tak zrobiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: protokół IP: *.net.bialystok.pl / 81.15.255.* 15.06.04, 15:24 My w tą sobotę bierzemy ślub. Protokól spisywaliśmy 2 tygodnie wcześniej a zapowiedzi były 3 miesiące przed ślubem. Nie ma wymogu, że protokół musi być spisany przy zapowiedziach czy coś takiego. Można go spisać nawet dzień przed ślubem. Odpowiedz Link Zgłoś