Dodaj do ulubionych

Quiz dla gości

05.07.12, 10:41
Generalnie jestem przeciwniczką zabaw weselnych i takowych u mnie nie będzie.
Wymyśliłam sobie jednak quiz dla gości ze znajomośći pary młodej - wydaje mi się, że to dobra zabawa i okazja by się czegoś dowiedzieć. Nie wiem jeszcze do końca w jakiej formie i czy w ogóle to zrobię, ale chcialam spytać Was jakie pytania umieściłybyście w takim quizie?
Obserwuj wątek
    • kudlata87 Re: Quiz dla gości 05.07.12, 11:20
      moim zdaniem to bardzo fajny pomysł. gości możecie podzielić na dwie drużyny konkurujące ze sobą.drużyna zwycięzców np pierwsza dostaje tort, albo jakiś symboliczny upominek od Was. pytania mogą dotyczyć okoliczności poznania się pary młodej, i całą masę "publicznych" ciekawostek dotyczących waszego związku np: "podaj miejsce naszych pierwszych wspólnych wakacji" "kto jest większym/większą złośnicą" "kto na kogo czeka przed wspólnym wyjściem z domu" z tym ze odpowiedzi powinniście mieć zapisane na jakiś kolorowych kartkach, żeby nie było podejrzeń o pomaganie którejś z drużyn. pytań o rocznice powstania związku darowałabym sobie, bo przynajmniej u mnie nawet druga połówka miałaby problem wink
    • too Re: Quiz dla gości 05.07.12, 15:36
      u mojej szwagierki na weselu było to w formie decyzja należy do ciebie - po jednej stronie sali było "tak", po drugiej "nie" i były różne pytania i ci, którzy stanęli po złej stronie odpadali. chyba 3 najlepsi wygrywali;
      ogólnie super to wyszło, bo młodzi byli "ekspertami" i dopowiadali np. "czy to prawda że poznali się w 2005 r?" no i tam wychodziło, że nie i oni opowiadali kiedy dokładnie się poznali itd.
      pytania które pamiętam to było coś o poznanie, o imię ich przyszłego dziecka, o preferencje kulinarne, jakieś zdarzenia z przeszłości.
      do tego prowadził to mój przyszły mąż (brat panny młodej) w dosyć zabawny sposób, był element rywalizacji, spoko.
      • skrytapiromanka Re: Quiz dla gości 05.07.12, 17:10
        świetny pomysł! i odpada podliczanie punktów z kluczawink
        • tomorro.w Re: Quiz dla gości 05.07.12, 18:05
          Bardzo podoba mi się pomysł, z podziałem sali na "nie" i "tak" jeszcze bardziej smile
      • sushi_girl Re: Quiz dla gości 05.07.12, 22:47
        Genialne!
        Zaraz jakoś przerobię to co wymyśliłam pod to smile
        • duchess85 Re: Quiz dla gości 06.07.12, 09:30
          Genialne macie pomysły, zgapię sobie smile Też myślimy o takim quizie, ale nie przyszedł nam do głowy pomysł na tak/nie. Ale czy goście nie będą oszukiwać? wink
          • sushi_girl Re: Quiz dla gości 06.07.12, 10:20
            Jestem przekonana, że będą, ale chyba nie o to chodzi smile Skoro pomysł się spodobał to zarzucam swoje pytania i jeżeli ktoś ma pomysł na inne w tym stylu to chętnie przygarnę. Zastanawiam się jednak nad formą wyboru odpowiedzi a b c i d i czterech miejsc na sali do których będą chodzić goście smile

1. Kiedy dokładnie poznali się NiP?
            2. Które z poniższych NIE JEST przezwiskiem nadanym N przez P?
            3. W którym z wymienionych miejsc NiP NIE BYLI na pierwszej randce?
            4. Co spowodowało brak oświadczyn na Machu Picchu?
            5. Kto zadzwonił i przerwał romantyczną kolację pseudo-zaręczynową w Weronie?
            6. Ile cm wzrostu dzieli NiP?
            7. Ile wieczorów kawalerskich miał w tym roku P?
            8. W ilu krajach byli już razem NiP (liczą się pobyty ponad dobowe)?
            9. Która z poniższych prac domowych NIE JEST wykonywana zazwyczaj przez P?
            • smoczy_plomien Re: Quiz dla gości 06.07.12, 10:39
              Nie wiem, czy aż 4 miejsca na sali to nie będzie za dużo, goście mogą być już ubzdryngoleni i łatwo może im się pomieszać.
              Pomysł mi się podoba, gdybym miała większą salę, to chyba też bym zrobiła taką zabawę.
            • duchess85 Re: Quiz dla gości 06.07.12, 12:01
              To dodam kilka swoich:

1. Kto zazwyczaj wstaje wcześniej?
              2. Kto karmi rano psa? wink
              3. Kto zazwyczaj przygotowuje śniadania?
              4. Kto kogo zaprosił na pierwszą randkę?
              5. Oboje urodzili się w tym samym dniu - tak czy nie (dzieli nas jeden dzień)

(wszystkie do zmiany tak żeby dopasować do odpowiedzi TAK lub NIE)
              • karuzelastudio Re: Quiz dla gości 16.07.12, 00:02
                Nie musi koniecznie być tylko tak/nie, łatwo zrobić podział na Młodą i Młodego. Całkiem fajny pomysł, jeśli za szybko poodpadają można zrobić 2-3 rundy.
    • aqua.0 Re: Quiz dla gości 06.07.12, 12:28
      Czy naprawdę uważacie, że takie zabawy sprawdzają sie na weselach? Ktoś to widział i przeżył - pomijam zdanie PM, bo z tej perspektywy, to raczej inaczej wygląda.
      Mam wrażenie, że to może być ciekawe dla wąskiego grona bliskiej rodziny i przyjaciół, góra 10 osób. A jeśli na weselu jest kilkadziesiąt osób, to nie widzę jakoś, żeby wszyscy w ciszy słuchali pytań, a potem biegali po sali w nadziei na nagrodę. To może byc ciekawe na 5 minut, 3-4 pytania i koniec.
      • duchess85 Re: Quiz dla gości 06.07.12, 12:40
        Uważam, że jeżeli pytania są ciekawe, nie jest ich za dużo (ja myślałam o 10), a na weselu są tylko ludzie bliscy PM, a nie przypadkowa zbieranina cioć i kolegów z pracy (a u nas tak będzie), to jak najbardziej ma to się szansę udać. A przynajmniej jest to miła alternatywa do głupich konkursów, a rozchodzenie się na dwie strony sali jest dość oryginalne, do tego jakaś fajna muzyka i powinno być fajnie smile
    • chomiczkami Re: Quiz dla gości 06.07.12, 12:33
      Tak sobie myślę, czy goście będą się chcieli w to bawić... chciałabym coś takiego zorganizować, ale mam wrażenie, że nikt się nie zgłosi do konkursu.
      • minor_swing Re: Quiz dla gości 06.07.12, 16:17
        mnie się to nie podoba.
      • linka.k Re: Quiz dla gości 16.07.12, 00:33
        A na weselach w Twojej rodzinie organizuje się jakieś zabawy/konkursy/quizy?
    • sushi_girl Re: Quiz dla gości 16.07.12, 11:59
      Ponieważ jestem już po, chciałam powiedzieć, że konkurs był mega sukcesem smile
      W końcu były literki na podłodze i ludzie chodzili do tych, który uznawali za odpowiedź na pytanie. Wygrywali genealnie uznaniowo - były dwie zwycięzczynie, dwie osoby wyróżnione i trójka najaktywniejszych.
      Zebrałam też dużo komplementów za pomysł i ludzie się cieszyli, że mogą się czegoś dowiedzieć.
      Może zrobiłabym trochę krótszy (było 12 pytań), ale na pewno zrobiłabym go jeszcze raz!
      • duchess85 Re: Quiz dla gości 16.07.12, 15:01
        Super smile To ja też zrobię wink
      • martina.15 Re: Quiz dla gości 16.07.12, 17:58
        sushi, a możesz napisać jakie to były pytania (bez szczegółów)?
        • sushi_girl Re: Quiz dla gości 16.07.12, 21:05
          Martina, masz moje pytania kilka postów wyżej. Dodałam jeszcze jakieś 3.
          • kudlata87 Re: Quiz dla gości 16.07.12, 21:20
            Sushi a jak reszta? jak WSZYSTKO? podczytuje to forum od dawna i bardzo mnie ciekawi jak Twoje ślub i wesele? może jakieś zdjęcia? smile
            • sushi_girl Re: Quiz dla gości 16.07.12, 21:34
              Ślub był w piątek - było super.
              Fotki do mnie spływają i myślę, że w weekend napiszę relację.
              Dzięki za zainteresowanie!
              • zia86 Re: Quiz dla gości 16.07.12, 21:38
                Och, spóźniłam się. wink Chciałam napisać, że to świetny pomysł. smile
                W każdym razie gratulacje i czekam na relacje. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka