Dodaj do ulubionych

Kościelny taryfikator

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:18
witam wszystkichsmile
mam niedelikatne pytanie. chodzi mianowicie o tzw. opłatę za ślub kościelny.
wszystcy mówili,że daje się "co łaska" ale jak spisywaliśmy protokół, to
ksiądz powiedział wprost, że kosztuje to od 450 zł i mamy wliczone w to:
wystrój, kościelny, organista itp. czy to normalna procedura? nie ukrywam, że
byłam trochę zaskoczona, bo z jednej strony to dobrze jak ktoś wali tak
wprost, ale z drugiej, planowalismy, że bedzie to trochę mniej.. a jak to u
was wygląda/wyglądało?
Obserwuj wątek
    • aaaaaaaa Re: Kościelny taryfikator 20.07.04, 11:21
      myślę ze to wszędzie jest w okolicach 400 zł
      • Gość: wystrachana Re: Kościelny taryfikator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:12
        też sadzę, że to mniej więcej tyle. bardziej chodzi mi o fakt poinformowania o
        cenie... wolałabym dać 500 zł z własnej nieprzymuszonej woli niż 450 zł z
        nakazu.. ale może ja się czepiamwink
        • Gość: Dotka Re: Kościelny taryfikator IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 12.08.04, 12:05
          Dziewczyny ( i chłopaki) bierzcie śluby w Ożarowie Maz tam księża nie narzucają
          ceny nam ksiądz powiedział że to ofiara na rzecz Kościoła zapytaliśmy czy 300
          zł może być ucieszony powiedział że jak najbardziej. Jeszcze istnieją Kościły
          bez cenników.
    • Gość: dominiś Re: Kościelny taryfikator IP: *.legnica.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 12:45
      istnieją jeszcze w tym kraju kościoły gdzie wynosi to naprawdę "co łaska" i
      nawet wystarczy dać 150 zł. Ale rzeczywiście coraz częściej słyszę, że
      proboszcz ma ustalony cennik. Pozdrawiam!
    • Gość: kajotka Re: Kościelny taryfikator IP: *.coi.waw.pl 20.07.04, 13:38
      w moim przypadku za strojenie kościoła zaśpiewali mi 300zł, za oprawę muzyczną
      100zł, a za sam ślub rzeczywiście co łaska. Daliśmy 100zł i nikt nie był
      zdziwiony. Pozdrawiam
      • Gość: patrywi Re: Kościelny taryfikator IP: *.acn.pl 20.07.04, 18:35
        zaplacilismy 500 zl proboszczowi, tyle ile sobie zazyczyl i 200 zl organiscie.
        poza tym wczesniej, w naszej parafii zaplacilismy 150 zl za licencje.
        • Gość: Aneta Re: Kościelny taryfikator IP: 81.15.254.* 20.07.04, 19:05
          U nas cennik kształtował się następująco:
          500 zł dla księdza, w co był wliczony kościelny
          80 zł organista
          Ksiądz nawet nie próbował kręcić, że co łaska tylko od razu wyskoczył z
          konkretnymi stawkami.
    • Gość: ewa Re: Kościelny taryfikator IP: *.crowley.pl 21.07.04, 09:11
      Bardzo bym chciała zapłacic 400 zł, niestety na wsi księża biora bardzo duże
      sumy za ślub. U nas to bedzie w granicach 600-700 zł- ksiądz, 300- organista +
      dekoracje kwiatowe.
      Także same widzicie........
      • Gość: justa Re: Kościelny taryfikator IP: *.zana.pl 21.07.04, 12:31
        To nieźle! A ja myślałam, że u mnie dużo wyszło... Ja też wszędzie trafiałam na
        odgórne cenniki: ślub 300 (bez dekoracji kościoła), organista 150, kościelny
        100, zapowiedzi łącznie 150
        • matkaj Re: Kościelny taryfikator 21.07.04, 12:39
          ja jeszcze przed tym wszystkim jestem, ale jak to czytam to mi się niedobrze
          robi!!!tragedia co z tym kościołem się robi!!!niby religijne hasła rzusają a
          zdzierają ile się da!!a ciekawe jakby im powiedzieć że się nic nie da bo się
          nie ma, albo np. 10pln, bo więcej nie da rady, to co wtedy ślubu nie udzieli????
          pozdr.
    • Gość: Lili Re: Kościelny taryfikator IP: *.w80-9.abo.wanadoo.fr 22.07.04, 12:26
      W mojej parafii w 40tys. miescie calkiem oficjalnie 1000 pln za slub, organiste
      i koscielnego, bez dekoracji.
    • Gość: gość Re: Kościelny taryfikator IP: 194.181.108.* 23.07.04, 10:43
      Mieszkam na wsi, pod Wa-wą. Ksiądz wzial 500zł, organista 105 (choć nie grał na
      ślubie), 100zł. wikary wcześniej za spisanie protokołu. Ubranie kościoła w
      gestii młodych.
      • Gość: Dotka Re: Kościelny taryfikator IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.08.04, 15:56
        Ojejjj aż mi się slabo zrobiło. Ja jeszcze jestem przed, liczyłam że w kościele
        zostawię 300 zł księdzu, 150 organiście i 50 za zapowiedzi dam wam znać czy mi
        się to udało
    • Gość: Agnes Re: Kościelny taryfikator IP: 217.153.88.* 23.07.04, 12:06
      u mnie ksiadz zazyczyl sobie 600 zl + organista + koscielny + dekoracja.
      A do tego ceny nie podlegaja zadnym negocjacjom. Kiedy zaproponowalismy ksiedzu
      300 zl, to ten wyzwal nas od oszukancow, ze napewno mamy tylko nie chcemy mu
      dac. Rozmowa byla bardzo niemila. Ksiadz byl wrecz impertynencki.
      Taka jest rzeczywistosc.
    • Gość: anka Re: Kościelny taryfikator IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.07.04, 14:20
      Ja zostałam mile zaskoczona przez księdza, z którym omawialiśmy sprawę naszego
      ślubu 2 dni temu. Wcale nie chciał od nas pieniędzy, a na nasze pytanie ile
      zwykle narzeczeni zostawiają pieniędzy powiedział, że to jest nasza ofiara, a
      nawet jakbyśmy nic nie zapłacili to i tak udzielą nam ślubu. W końcu
      wydusiliśmy z niego, że inni dają od 100 zł wzwyż. Zostawiliśmy mu 150 zł i
      dalej nie możemy dojść do siebie po tym szoku. Pozdrawiam i wszystkim życzę
      takich księży i parafii.
      • Gość: Aneta Re: Kościelny taryfikator IP: 81.15.254.* 06.08.04, 08:54
        Przeczytałam, że ktoś płacił za spisanie protokołu. Ja jestem w szoku, my nic
        za to nie płaciliśmy. Czy jest ktoś, kto też płacił, bo może popełniliśmy gafę.
        Ksiądz się nie upomniał a my nie wiedzieliśmy i tak wyszłosmile My porócz opłat
        związanych ze ślubem, czyli ksiądz, kościelny i organiasta płaciliśmy tylko
        dodatkowo za zapowiedzi - 50 zł, bo jesteśmy z jednej parafii.
      • marzena5 Re: Kościelny taryfikator 06.08.04, 09:09

• dosh Re: Kościelny taryfikator 12.08.04, 16:16
        anka_widzę, ze jestes z wrocławia. proszę Cię, daj mi znać która to parafia_
        dosh@gazeta.pl
        z góry bardzo Ci dziękuję
    • Gość: aga Re: Kościelny taryfikator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:14
      my zapłaciliśmy 350 za sam ślub + 100 za zapowiedzi + 150 organistka a wystrój
      kościoła we własnym zakresie (250). I zaznaczam, że były to konretnie
      wypowiedziane kwoty. "Co łaska" już chyba dawno odeszło do lamusa, niestety.
      • Gość: kasia Re: Kościelny taryfikator IP: 81.210.119.* 06.08.04, 11:06
        a my uslyszeliśmy: " No wiecie... zazwyczaj daje się 10 % tego co się wydaje na
        przyjęcie... To, ile dacie pownno zależec także od tego jak duże przyjęcie
        organizujecie, oraz na ile osób, jedni np ostatnio zostawili całą swoja
        pensję" - Zostalo to powiedziane ze wskazaniem, że zostawienie jednej pensji
        jest bardzo ok...
        Dodam jeszcze, że jak zapytalam, czy może mnie ojciec prowadzić do ołtarza - to
        usłyszałam , że tak oczywiście, ale wtedy jest drożej.....

Zapłaciliśmy w sumie 1000 zł.
        (ze wskazaniem , że to jedna pensja, aż boję się myślec co by było gdyby
        wiedział ile naprawdę zarabaimy ..) Gdybym miała mu dać cała jedną swoją pensję
        za godzinę mszy - to chyba bym sie poważnie zstanowiła nad zmianą kościoła w
        sensie nie na ślub, ale ogólnie .....
    • ania.de Re: Kościelny taryfikator 06.08.04, 11:24
      U MAS KSIĄDZ POWIEDZIAŁ, ŻE CO ŁASKA, I TYKE. ALE POTEM PODPOWIEDZIAŁ I LE DAJĄ
      INNI. MY DAMY 500ZŁ ZA NABOŻEŃSTWO, 100 ZA ZAPOWIEDZI.ORGANISTA JEST WLICZONY,
      ALE I TAK GO ODWIEDZE BO CHCĘ MIEĆ DODATKOWY ŚPIEW I SKRZYPCE, WIĘC TEŻ
      DODATKOWA OPŁATA. W KOŚCIELE OŁTAŻ BĘDĘ MIEĆ PRZYSTROJONY W STANDARDZIE,
      JEDYNIE JEŚLI BĘDĘ STOIĆ NAWĘ GŁ. TO WE WŁASNYM ZAKRESIE.
      MI ODPOWIADA, ŻE KSIĄDZ MI PODPOWIEDZIAŁ JAKIE JEST "CO ŁASKA" TO UŁATWIA.
    • eve.hq oto moje ceny: 12.08.04, 16:33
      w zeszłym roku: Kraków-ślub- co łaska daliśmy księdzu 400 zł życzył szcześć
      Boże i nawet nie zajrzał do koperty, czyli jakbyśmy dali 2 zł to też by było
      oksmile
      organista 150 zł, skrzypek grający AVE MARIA niestety nie pamiętam ile nas
      kosztowałsad kościoła proboszcz nie pozwolił stroić , bo jak rzekł "jest piękny
      i bez ozdób", trochę nas to rozczarowało, bo chcieliśmy ozdobić ławki , by
      goście się nie rozpierzchli po kościele, ale potem pomyslelismy ,ze tyle par
      nie stać na zbędne wydatki ,więc my się nie będziemy "obnosić"...generalnie ze
      wszystkim ślub i wesele na 50 osób kosztowały nas prawie 20 tysięcy, czyli
      statystycznie tyle ile się płaci w Krakowiesmile)
      • Gość: Agnieszka Re: oto moje ceny: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 06:35
        Załatwialiśmy formalności i licencję w Warszawie w nowej parafi sw. Benedykta,
        a ślub w starym kościele w Aninie. Ksiądz od Benedykta nie mówił nic o
        pieniądzach, zapowiedzi wyszły niejako gratis, również przy wydawaniu licencji
        nic nie mówił o kasie. Sami powiedzieliśmy, że chcemy złożyć ofiarę na budowę
        kościoła (kościół faktycznie w budowie), ksiądz się ucieszył i powiedział, że
        nie ma żadnego taryfikatora. Daliśmy 200 PLN bo tyle wcześniej przeznaczyliśmy
        na zapowiedzi i licencję. Przy załatwianiu formalności w Aninie ksiądz również
        nie wspomniał o pieniądzach. Kiedy powiedział 'to już wszystko' sami zdziwieni
        stwierdziliśmy że chyba jeszcze ofiara. Daliśmy w kopercie, której ksiądz nie
        oglądał w naszej obecności - daliśmy 700 PLN, ale jak byśmy dlali 200 to też by
        było dobrze. Musimy jeszcze 'załatwić' organistę. Ale z traktowania nas w
        kościołac jestem naprawdę zadowolona. Właśnie tak jak piszecie - wolę dać
        więcej nie proszona niż zapłacić tyle ile mi każą.
        • elf Re: oto moje ceny: 13.08.04, 15:00
          A mnie dla odmiany irytuje hasło "co łaska" bo nie wiem ile to jest. I ja jak
          usłyszałam "co łaska" to dałam co łaska: 100 zł. Nikt się nie zdziwił, nic nie
          powiedział. Sorry, jak ktoś chce więcej (a z tego co piszecie to zazwyczaj
          chce) to nich mówi.
          W ogóle jestem w ciężkim szoku, bo z tego co piszecie to ja ślub nie zapłaciłam
          prawie nicsmile Za zapowiedzi nie chcieli ani grosza w żadnej z dwóch parafii, za
          odpis świadectwa chrztu tylko w jednej 50 zł, w drugiej nic, za protokół nic,
          za licencję nic. Podkreślam: o kazdą z tych rzeczy pytałam, ile płacę.
          Acha, jeszcze za nauki przedmałżeńskie 30 zł. Rzecz sie dzieje w Poznaniusmile
          Polecam w takim razie branie tu slubusmile))
          • Gość: Kaja05 Re: oto moje ceny: IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 16.08.04, 08:13
            My zapytaliśmy wprost ile płacimy. I w odpowiedzi usłyszeliśmy konkretne ceny.
            I tak: zapowiedzi 50zł, ślub 200zł, organista 100zł, kościelny 50zł, wystrój
            kościoła 130zł. Razem 530zł i tego się spodziewaliśmy.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka