Dodaj do ulubionych

Ile łaska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:38
mam problem za tydzien mamay tzw."spotkanie z proboszczem"na którym nalezy
uiścic wszystkie płatności za posługę.Z tego co wiem to na pytanie ile ksiądz
przewaznie odpowiada ile łaska a ja nie mam pojęcia jaki oni maja taryfikatr
nie chce żeby kręcił nosem jak dostanie za mało, jeszcze do tego dochodzi
kościelny i organista.Aha jeszcze jedno czy przybranie kościoła w środku tez
opłacaliście jako za usługe bonusową czy było to juz wliczone w to co
daliscie. Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Aneta Re: Ile łaska IP: 81.15.254.* 05.08.04, 09:46
      U nas nie było co łaska tylko dla księdza 400 (to już z kościelnym) a dla
      organisty 80. Co do przybrania kościoła to nie przybieraliśmy, bo nasz kościół
      jest w środku bardzo ozdobny, ma dużo złoceń i obrazów i stwoerdziliśmy, że i
      tak jest przeozdobiony, więc nie dekorowaliśmy go, żeby nie było potem jakoś
      kiczowato.
    • Gość: kasiek Re: Ile łaska IP: *.crowley.pl 05.08.04, 09:56
      U nas też powiedział "co łaska", ale zapytaliśmy wprost "to znaczy? na pewno
      istnieje jakiś cennik i tym bardziej te dolne widełki" i pokazał nam księgę
      wpisów - kto ile daje. Za wystrój i organistę płaciliśmy oczywiście oddzielnie.
      Ja wymyśliłam kolor i rodzaj kwiatów, podałam do jakiej kwoty max. i uzgodnili
      to z 2 parą która brała ślub tego samego dnia. Pierwszy raz w Katedrze były
      wystrój biało-błękitny (przeważnie jest biało-łososiowy)! A teraz szczegóły -
      za sam ślub 400 zł, za wystrój 500 zł (podzielone na 2 pary), organista chyba
      200 zł (o ile dobrze pamiętam).
    • magdary Re: Ile łaska 05.08.04, 10:03
      w naszym kościele jest naprawdę co łaska. wisi nawet wywieszka przed drzwiami
      kancelarii. każdy daje ile może i ile uważa. Braciszkowie za każdą kwotę są
      wdzięczni i ślubu udzielają nawet jak ktoś przyniesie 100 zł. My mamy zamiar
      dać gdzieś koło 300-400 bo na tyle nas stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka