Gość: Kwiatuszek IP: *.qc.sympatico.ca 05.08.04, 18:56 Jakie macie, miałyscie lub bedziecie miały bukiety? Ja zamówiłam kilka kalii bez zadnych przybrań i gadżetów, tylko biała wstążka. A wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aneta Re: Wasze bukiety.... ??? IP: 81.15.254.* 06.08.04, 08:35 Ja ponad miesiąc temu miałam bukiet w kształcie kuli, z kilkoma wypuszczonymi trawkami z róży Vendela. To są róże w kolorze ekru, kremowy, coś takiego. Miałam oczywiście trochę zieleni ale tak w miarę delikatnie. A tak propo to bardzo ładną pani w kwiaciarni zrobiła mi wiązankę, bardzo mi się podobała i jestem jej bardzo wdzięczna za to, co stworzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Wasze bukiety.... ??? IP: 217.153.88.* 06.08.04, 09:05 ja zamierzam miec tez z caliii + kilka eustom. wiazanka kremowa, asymetryczna, "lejąca się". bardzo mi sie podobaja calle... Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq piękny zgrabny bukiecik z białych kwiatów czyli 06.08.04, 09:19 biała eustoma( róża japońska) i miniaturki białych gerberków z ciemnymi "oczkami", a do tego jednego rodzaju zielone dodatki, jako wykończenienie chciałam róż , bo są zbyt banalne i jeszcze mają kolce, których w bukiecie być nie powinno...wiem , wiem , zaraz będą opinie ,ze co to za przesądy ale akurat w to wierzę , bo dwie moje znajome miały róże i małżeństwa były tak najeżone kolcami, że skończyły się rozwodem odradziły mi więc róże...mój bukiecik był piękny i tak się spodobał moim znajomym ,że zamawiają sobie w tym roku podobny) a Twoje kalie też wyglądaja pięknie , bo już widziałam taki bukiet i robi wrażenie zwłaszcza jak panna młoda jest szczupła i wysoka)będziesz wyglądać cudniepozdrawiam cieplutko) Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: piękny zgrabny bukiecik z białych kwiatów czy IP: 81.15.254.* 06.08.04, 09:24 Ewo co do róż to się nie zgodzę. Ja w swojej wiązance nie znalazłam nawet jednego kolca. W dodatku miałam wiązankę na takiej podkładce, więc nie było możliwości ani ukłucia się ani pobrudzenia wiązanki. Ja bardzo lubię róże i są to dość trwałe kwiaty, więc wiązanka długo wyglądała świeżo. Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq kolce to taka przenośnia:)) 06.08.04, 09:37 Każda kwiaciarka usuwa kolce z róż przy komponowaniu wiązanki, wiem , bo sama widziałam...ale te kolce tam "były" fakt ,ze usunięte , ale jednak...ważne ,ze ty się tym nie przejmujesz) znaczy się tym faktem posiadania róż))trafiło na mnie ,ze akurat znam takie niezbyt szczęśliwe " historie" i to one kazały mi się głęboko zastanowić)róże są piękne, cały okres narzeczeństwa mnie nimi obdarowywał mój luby) ale przecież sama powiedz ile jest równie pięknych kwiatów? a co do trwałości kwiatów to ja mimo upalnej pogody w dniu mojego ślubu w zeszłym roku i do tego jeszcze fotki w plenerze po ślubie to mój bukiet jeszcze dłuuugo się trzymał)ponad miesiąca eustoma wyglądem przypomina klasyczną różę i jest przepięknym kwiatem)pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: kolce to taka przenośnia:)) IP: 81.15.254.* 06.08.04, 09:45 Ja o zabobonach z różami nie słyszałam. Tak w sumie to i zabobonna nie jestem, chociaż na swój ślub starałam się dopilnować wszystkiego co wiąże się z jakimiś zabobonami Wolałam dmuchać na zimne. jednak o paru rzeczach w tym całym zamieszaniu zapomniałam Nie włożyłam pieniążka do bucika, przejrzałam się w lustrze w kompletnym stroju. Ale co tam, myśle pozytywnie, w końcu nie wierzę w zabobony. Co do Twojego nastawienia do tych róż to doskonale rozumiem, bo ja tez takie namacalne dowody zabobonne staram sie traktować poważnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq grunt to miec pozytywne nastawienie:) 06.08.04, 10:00 I masz rację po co sobie zawracać głowę zabobonami i tak człek wszystkiego nie wie ale jeśli chodzi o jakieś" dowody" i potwierdzenia w rzeczywistości to wtedy wolę nie zapeszać i dla świętego spokoju poddaję się przesądom i jak ty dmucham na zimnea co do lustra to nie masz się czym przejmowaćwszystkie to robimy no bo jak tu nie zobaczyć się w pełnej gali?))a swoją droga to tez nie jestem zabobonna tylko zawsze ktoś się znajdzie i oświeci człowieka wiesz ja chciałam część kwiatów ze ślubu zanieść na cmentarz i to co usłyszałam od przerażonych gości tak mnie skutecznie odwiodło ,ze kupiłam całkiem inne kwiaty na groby bliskich, a ja nic wcześniej o takim czymś nie słyszałam , a podobno to straszny w skutkach przesąd))a tak niewiele brakło... Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: grunt to miec pozytywne nastawienie:) 06.08.04, 11:22 o matko a u nas wszystkie moje wylądowały na grobowcu rodzinnym jak na razie nic się nie stało a i umarli coś z tego mieli u nas się tak robi...wręcz tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq ale nie zrobiłas tego z premedytacją:)) 06.08.04, 11:32 Gdybyś słońce drogie o tym wiedziała wcześniej i zrobiła to z premedytacją to mogłoby mieć jakies "skutki")ale nie wiedziałaś ,więc się nie liczy) podobno jak się nie wie i jak nas nikt nie "oświeci" to nie jest źle, gorzej gdy ktoś na "upartego osła" i na przekór zrobi inaczej...wiesz ja kiedyś byłam straszną sceptyczką...trochę mi zostałonp . w czarne koty nie wierzę ani 13- tego) ale teraz wierzę w wiele rzeczy, bo sama byłam świadkiem różnych "urzeczywistnień"...jak sobie niektóre przypomnę to mnie ciarki przebiegają...wrrrrr..wolałam więc dmuchać na zimne)) Odpowiedz Link Zgłoś
annb bo ja wiem 06.08.04, 11:33 po prostu się tak w moich stronach przyjęło że bliskim zmarłym którzy nie dozyli dnia slubu zanosi się kwiaty na cmentarz Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq no to tym bardziej się nie przejmuj:):) 06.08.04, 11:39 skoro tradycja to tradycja)u mnie W Krakówku tez jest tyle przesądów ,a tam gdzie jeżdżę na wakacje mają na odwrót w te "r" np.w miesiącu to nie wierzę , miałam co prawda w misiącu ślubu "r ale tak po prostu wyszło nieświadomie jakoś nie znam dowodów na to, by brak tego "r" miał byc pechowy, wręcz odwrotnie moi rodzice w lipcu się pobierali i ponad 30 lat są juz szczęśliwie razem Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: no to tym bardziej się nie przejmuj:):) 06.08.04, 11:47 ale ja się wcale nie przejmuję po prostu zastanawiam się co kierowało ludzmi wymyślającymi dany przesąd i wychodzi mi że pewnie to dawno dawno temu wymyslił jakiś proboszcz aby ludzie nie zanosili jkwiatów na cmentarz tylko zostawili mu do przybrania koscioła.... a co do r przeczytaj sobie watek o majowym slubie....też jest wytłumaczenie przesądu Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq Czytałam:)) 06.08.04, 11:54 Ale wiesz co ja w maju bym ślubu nie brała...mimo ,że jest to mój szczęśliwy i ulubiony miesiąc( urodziny) to jednak nie...akurat moi rodzice znają takie autentyczne przypadki , gdy pary były majowe , a potem..szkoda słów...na południu Polski bardzo rzadko ludzie pobierają się w maju, może tu ten przesąd jest taki przerażający? nie znam się, ale coś mi świta ,że i to znalazło,by swe wytłumaczenie w historii...)) Odpowiedz Link Zgłoś
annb Re: Czytałam:)) 06.08.04, 11:56 na południu się uważa że maj to miesiąc Maryjny i zostawia się go na majówki a nie slubu(też w sumie niczego sobie wytłuimaczenie) Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq Re: Czytałam:)) 06.08.04, 12:02 może rzeczywiście stądmy chyba jesteśmy narodem , które przez swą nienajlżejszą historię jest tak bardzo naznaczony ,że uzbierało się tak wiele przesądów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katja Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.dialup.medianet.pl 06.08.04, 09:32 Ja miałam pełny bider-majer (jakkolwiek się to pisze) na mikrofonie, różyczki kremowe, blado różowe i między tym zielonkawe drobne pączki róż, rączka wiązanki opleciona bladoróżową wstążką (dwa paski powiewające lekko na wietrze) Twój wybór bardzo mi się podoba Kwiatuszku. Prosta elegancja! Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: Wasze bukiety.... ??? 06.08.04, 10:02 wymyśliłam sobie wachlarz z ciemno wiśniowych róż, z tym że nietypowy - bo praktycznie z samych łepków na stelażu, wykończony drobnym zielonym bluszczykiem i gipsówką ale teraz się zastanawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 11:42 z kolei ja myślałam o bordowym bukiecie,ale kwiaciarka odradziła mi ze względu na białą suknię. w efekcie miałam cieplutko żółte róże z bordowymi dodatkami (upierałam się nad tym bordo, bo mąż miał bordową kamizelkę). to była taki bardziej kulisty bukiet z ponad 40 kwiatuszków. Wyglądał bardzo ładnie i świetnie prezentuje się na zdjęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MALIKOWNA Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.um.krakow.pl 06.08.04, 11:18 jA TEŻ BĘDĘ MIAŁA KALIE ZWYKŁE 9 PRZEWIĄZANYCH WSTAŻKA , Z TYM ŻE TROCHE GO POSTANOWIŁAM UDZIWNIĆ I KWIATY TEŻ BĄDĄ PRZEPATANE WSTĄŻKA . kALIE BĘDĄ W DWÓCH KOLORACH ZÓŁTO ZIELONE BARDZO ŚWIEŻO TO WYGLĄDA I ŁADNIE mOJA RODZINKA JAK ZOBACZY TO PADNIE BO PRZECIEŻ KALIE TO NA POGRZEB ALE NIE PBCHODZI MNIE TO a JAKĄ MASZ SUKIENKĘ ? Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: Wasze bukiety.... ??? 06.08.04, 11:49 jak wyglądają kalie bo już cakiem zgłupiałam jak napisałyście że to cmentarny kwiat? Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq posyłam fotkę 06.08.04, 11:59 www.magnolia.kujawy.com.pl/kalia.htm Justysia no co Ty? przecież one są piękne sama zobacz) Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: posyłam fotkę 06.08.04, 13:19 dzięki))) są śliczne,oryginalne i proste jednocześnie wachlarz przepadł będą kalie Odpowiedz Link Zgłoś
mroowka Słoneczka 06.08.04, 12:36 Ja wysąpiłam z trzema słonecznikami miniaturkami i przybraniem z traw i zbórz. Wszystko pasowało, bo ślub miałam w ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
eve.hq Re: Słoneczka 06.08.04, 12:40 Słoneczniki są rewelacyjne) nie mogłąm ich mieć na swoim , bo nie było śmieje się teraz , bo patrzę na bukiet słoneczników , który stoi u mnie w pokojukażdy jest inny , a wszystkie piękne) kocham te kwiaty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.acn.pl 06.08.04, 13:51 ja takze mialam kalie - pomaranczowe. bardzo prosta wiazanka, ale kalii bylo duzo - chyba 17. moja swiadkowa miala miniaturke mojego. bardzo polecam. Gosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 07.08.04, 14:36 Też będę miała kalie-pomarańczowe z ecru różyczkami, jakimś liściem kokosa i czymś jeszcze. Tylko martwię się czy będzie mi sie suknią komponowała. Nie mam takiej typowej "ślubnej" - jest ecru, ale bez podziału na gorset i dół, z naszywanymi kwiatami "jakby róże" z koronki wokół dekoldu i jednego boku sukni. Odpowiedz Link Zgłoś
ramshe Re: Wasze bukiety.... ??? 07.08.04, 20:54 Bardzo podobaja mi się CALIE i chyba takie będę miała do ślubu. Chcę skromny bukiet, może 3,4 calie z białą wstążką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Wasze bukiety.... ??? IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 08.08.04, 20:41 a ja miałam niebieskie hortensje - uwielbiam te kwiaty a do tego białe róże i margaretki w sumie bidermeyer - najbardziej pasował do sukienki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś