Dodaj do ulubionych

śłub w piątek?

13.10.13, 23:54
...czy to aby dobry pomysł? bo my chcemy w Walentynki a to piątek.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:19
      Jak koscielny, to ksiadz musi wspolpracowac, bo to dzien postny.
    • sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:24
      Ale pod jakim wględem "dobry"? Bo jeżeli pod wzlędem "żeby gościom pasowało i żeby nikt nie zrezygnował z udziału tylko dlatego, że to piątek" - to bardzo zły. W przypadku wesela w piątek musicie sie liczyć z tym, że część osób Wam odmówi, bo żeby pójść musieliby wziąć wolne.
    • startbook.com Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:31
      Piątek to problematyczny termin przede wszystkim ze względu na gości, którzy zmuszeni by byli pewnie brać wolny dzień - w wielu przypadkach skończyłoby się to tak, że cześć osób by nie przyszła. Rzeczywiście aż tak ważne jest dla Was aby to było w dzień Walentynek? smile Bo jeśli ma się to odbyć kosztem tego, że wielu gości nie przyjdzie to raczej średni pomysł.
    • kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 10:57
      Poczekajcie 1,5 roku, 14 lutego 2015 to będzie sobota, w dodatku ostatnia sobota karnawałuwink

Chyba że nie robicie wesela, na ślub łatwiej się wybrać.
      • may2004 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 12:07
        ok. no to tło teraz. Jesteśmy oboje po rozwodach, wiec slub cywilny. Duże wesele już miałam teraz ma być raczej bankiet i disco. Max 50-60 osób i to raczej zaprzyjaźniona młodzież w wieku około 40 lat. Z "przyjezdnych" tylko kilka osób, ale za to zaufanych i na mur marmur będą. Zależy nam na ślubie w piątek, bo... mozemy go zrobić w restauracji mojej mamy a na sob jest już duże weselicho zamówione.
        A gdyby tak ślub zrobić na 17 , czy to też taki kłopot dla gości będzie?
        • noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 13:06
          Powiem Ci tak: my mielismy slub w piatek, o wczesniejszej godzinie niz Ty planujesz.
          Dla gosci nie byl to problem, zaplanowali sobie wczesniej wolne z pracy (mielismy gosci dojezdzajacych z bardzo daleka). Ci, ktorych nie bylo, nie przyjechaliby nawet, gdyby slub byl w sobote.
          Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sobie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic smile
          Od strony organizacyjnej dla nas piatek byl duzo lepszy niz sobota, latwiej z zalatwieniem sali/DJ'a/calej reszty i do tego 2 dni na odpoczynek po imprezie wink
          • kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 15:16
            > Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sob
            > ie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic smile

Chyba że ktoś zaprasza pracowników oświaty, wtedy może mieć puchywink
            • annajustyna Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:50
              Pracownicy oswiaty zalatwiaja sobie w takich przypadkach zwolnienie tongue_out.
              • kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 18:32
                No tak, jedyni nieuczciwi w tym towarzystwie, cała reszta ma legalne urlopytongue_out

Swoją drogą...zwolnienie na wesele? To już trzeba być desperatem.
          • sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:11
            > Dla gosci nie byl to problem, zaplanowali sobie wczesniej wolne z pracy (mielis
            > my gosci dojezdzajacych z bardzo daleka). Ci, ktorych nie bylo, nie przyjechali
            > by nawet, gdyby slub byl w sobote.
            > Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sob
            > ie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic smile

No pewnie. Dla młodych dysponowanie wolnym gości nie jest żadnym problemem smile

Goście na pewno byli za to przeszczęśliwi, że mieli w danym roku pańskim dzień urlopu mniej. W końcu młodym było łatwiej zorganizować!

Sorry za złośliwości, ale ja wlaśnie jestem "gościem z daleka" i bardzo nie lubię, kiedy ludzie zapraszający mnie na wesele w Ojczyźnie beztrosko oznajmiają, że "wystarczy, jak weźmiesz dzień wolnego". Taaa.
            • noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:40
              Nasi goscie nie mieli nic przeciwko, by wziac ten 1 dzien urlopu i spedzic go z nami smile

Ja musze dojezdzac 2 tysiace km na kazdy slub rodzinny, biore w tym cely wiecej niz jeden dzien wolnego w tym celu i nie marudze. Slub w sobote mnie nie zbawia smile

Jak juz mowilam, zalezy od rodziny i gosci, sa ludzie, ktorzy beda marudzic, niewazne w jaki dzien tygodnia zorganizujesz smile
              • noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:41
                Osz, alez literowek i powtorzen narobilam, przepraszam wink
              • sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:57
                Ale kto powiedział, że ja marudzę? Ja po prostu w duchu uważam, że to bezczelność, żeby ktoś mi mówił że "można przecież sobie załatwić wolne". Niestety ja jestem mniej bezczelna i nigdy nie mogę się zdobyć na odpyskowanie. Więc pewnie niektórzy są dalej przekonani, że "nie miałam nic przeciwko, żeby spędzić urlop z nimi".
    • mendi123456 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:46
      A dlaczego nie? W tych czasach dużo osób bierze ślub w piątek. Jak się kocha to nie zależnie od dnia tygodnia.

Jestem za wink
    • patiana Re: śłub w piątek? 14.10.13, 19:50
      Nie ma w tym nic nadzwyczajnego....smileSami z narzeczonym zajmujemy oprawą wesel dużo par w dzisiejszych czasach wybiera piątek....np z powodu
      -Tańszych przelotów jeśli jest to wesele polsko-angielskie
      - Promocjach sali weselnych oraz noclegów w hotelach
      - Albo ja Wy z powody wypadających świąt czy rocznic.
      • may2004 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 20:33
        no i powiedzcie same ( sami) ż edla faceta to nie jest łatwiejsza data do zapamiętania: 14.02.2014 ?
        • kwiat_w_kratke Re: śłub w piątek? 14.10.13, 23:05
          Ja na wesele w piątek bym nie poszła, bo to dzień postu. Ale ja nie jestem Twoim gościem.
          Ty Waszych przyszłych gości znasz lepiej, wybadaj ich, czy będzie to dla nich problematyczne.
    • may2004 Re: śłub w piątek? 15.10.13, 11:58
      Hej, to są ważne argumenty. My nie jesteśmy katolikami, więc dla nas piątek nie ma znaczenia. Tak jak pisałam, przyjęcie( bankiet) miałoby miejsce w naszej restauracji, sob odpada, bo jest już wesele zamówione.
      • yotsukaido Re: śłub w piątek? 15.10.13, 14:43
        Chyba już nieaktualny jest przepis kościelny mówiący o zachowaniu postu i braku zabaw w piątek. Poza tym piątek, to początek weekendu (i jakoś nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktoś z moich znajomych odmówił np. wyjścia do knajpy na piwo, bo "piątek", a są wśród nich i osoby wierzące). Jak ktoś stara się umartwiać w ten dzień, to może zrezygnować z mięsa, słodyczy albo tańców. Ja osobiście nie widzę żadnego problemu z zorganizowaniem ślubu w piątek. I tak jak ktoś już pisał - myślę, że Ci goście, którzy będą chcieli świętować z Wami przyjdą czy to będzie piątek, czy sobota, czy poniedziałek. Ale lepiej wybrać możliwie najpóźniejszą godzinę ślubu.
        • may2004 Re: śłub w piątek? 15.10.13, 15:50
          dzikuję za wyrażenie opinii.
          Teraz o ubiorze.
          Slub z welonem już jeden miałam, ale teraz też chciałabym na biało.

Proszę o podpowiedz a propos wybranych przeze mnie stylizacji:
          buty:
          primamoda.com.pl/produkt/320/1/136/6327/Buty-na-obcasie/6D-E167-versiena.html
          czy:
          primamoda.com.pl/produkt/320/1/136/6905/Buty-na-obcasie/37-WZ223-VERREDFLUO.html
          sukienka:
          podoba mi się taka KRÓJ TYLKO ALE CHCIAŁABYM BIAŁA, LUB ŚMIETANKOWĄ:
          www.zalando.pl/escada-douyun-sukienka-z-dzerseju-rozowy-e2121c00p-305.html
          lub taka: ( ale na oryginał Wolińskiego mnie nie stać)
          www.plotek.pl/plotek/56,79592,13725567,13__urodziny_Fashion_Magazine,,7.html?expand=1&pId=21814476&t=1365865427181
          i płaszcz:
          www.google.pl/imgres?imgurl=http://files.students.ch/uploads/b/2012/09/19/zara-czerwony-plaszcz-2012.png&imgrefurl=http://www.students.pl/po-zajeciach/details/64042/Plaszcze-Zara-kolekcja-jesien-2012&h=332&w=590&sz=148&tbnid=F5tOiyQQksXuxM:&tbnh=90&tbnw=160&zoom=1&usg=__9vlmvsEQMMzorcuu8L4Z13RNjRE=&docid=rVw1E4TXuwKmmM&sa=X&ei=xhxdUpLuIsyY4wT7ooGgCw&ved=0CDkQ9QEwAA

• madziula219 Re: śłub w piątek? 16.10.13, 10:54
      Piątki mówią złe początki wink
    • yotsukaido dla ułatwieniia 16.10.13, 11:51
      https://primamoda.com.pl/uploads/thumbs/201208/product_wl2011/6327.9339.jpg

https://primamoda.com.pl/uploads/thumbs/201302/product_wl2011/6905.10877.jpg

https://i1.ztat.net/large/E2/12/1C/00/P3/05/E2121C00P-305@1.1.jpg

https://files.students.ch/uploads/b/2012/09/19/zara-czerwony-plaszcz-2012.png

Sukienki Zienia, która miała na sobie Grycanka nie znalazłam.
    • tasakgotuje Re: śłub w piątek? 16.10.13, 16:00
      Jak dla mnie dzień tygodnia nie jest ważny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka