may2004 13.10.13, 23:54 ...czy to aby dobry pomysł? bo my chcemy w Walentynki a to piątek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:19 Jak koscielny, to ksiadz musi wspolpracowac, bo to dzien postny. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:24 Ale pod jakim wględem "dobry"? Bo jeżeli pod wzlędem "żeby gościom pasowało i żeby nikt nie zrezygnował z udziału tylko dlatego, że to piątek" - to bardzo zły. W przypadku wesela w piątek musicie sie liczyć z tym, że część osób Wam odmówi, bo żeby pójść musieliby wziąć wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
startbook.com Re: śłub w piątek? 14.10.13, 09:31 Piątek to problematyczny termin przede wszystkim ze względu na gości, którzy zmuszeni by byli pewnie brać wolny dzień - w wielu przypadkach skończyłoby się to tak, że cześć osób by nie przyszła. Rzeczywiście aż tak ważne jest dla Was aby to było w dzień Walentynek? Bo jeśli ma się to odbyć kosztem tego, że wielu gości nie przyjdzie to raczej średni pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 10:57 Poczekajcie 1,5 roku, 14 lutego 2015 to będzie sobota, w dodatku ostatnia sobota karnawału Chyba że nie robicie wesela, na ślub łatwiej się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
may2004 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 12:07 ok. no to tło teraz. Jesteśmy oboje po rozwodach, wiec slub cywilny. Duże wesele już miałam teraz ma być raczej bankiet i disco. Max 50-60 osób i to raczej zaprzyjaźniona młodzież w wieku około 40 lat. Z "przyjezdnych" tylko kilka osób, ale za to zaufanych i na mur marmur będą. Zależy nam na ślubie w piątek, bo... mozemy go zrobić w restauracji mojej mamy a na sob jest już duże weselicho zamówione. A gdyby tak ślub zrobić na 17 , czy to też taki kłopot dla gości będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 13:06 Powiem Ci tak: my mielismy slub w piatek, o wczesniejszej godzinie niz Ty planujesz. Dla gosci nie byl to problem, zaplanowali sobie wczesniej wolne z pracy (mielismy gosci dojezdzajacych z bardzo daleka). Ci, ktorych nie bylo, nie przyjechaliby nawet, gdyby slub byl w sobote. Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sobie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic Od strony organizacyjnej dla nas piatek byl duzo lepszy niz sobota, latwiej z zalatwieniem sali/DJ'a/calej reszty i do tego 2 dni na odpoczynek po imprezie Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 15:16 > Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sob > ie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic Chyba że ktoś zaprasza pracowników oświaty, wtedy może mieć puchy Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:50 Pracownicy oswiaty zalatwiaja sobie w takich przypadkach zwolnienie . Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 18:32 No tak, jedyni nieuczciwi w tym towarzystwie, cała reszta ma legalne urlopy Swoją drogą...zwolnienie na wesele? To już trzeba być desperatem. Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:11 > Dla gosci nie byl to problem, zaplanowali sobie wczesniej wolne z pracy (mielis > my gosci dojezdzajacych z bardzo daleka). Ci, ktorych nie bylo, nie przyjechali > by nawet, gdyby slub byl w sobote. > Wszystko zalezy od Twoich gosci, ale nieczesto sie zdarza, by ktos nie mogl sob > ie wolnego z kilkumiesiecznym wyprzedzeniem zalatwic No pewnie. Dla młodych dysponowanie wolnym gości nie jest żadnym problemem Goście na pewno byli za to przeszczęśliwi, że mieli w danym roku pańskim dzień urlopu mniej. W końcu młodym było łatwiej zorganizować! Sorry za złośliwości, ale ja wlaśnie jestem "gościem z daleka" i bardzo nie lubię, kiedy ludzie zapraszający mnie na wesele w Ojczyźnie beztrosko oznajmiają, że "wystarczy, jak weźmiesz dzień wolnego". Taaa. Odpowiedz Link Zgłoś
noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:40 Nasi goscie nie mieli nic przeciwko, by wziac ten 1 dzien urlopu i spedzic go z nami Ja musze dojezdzac 2 tysiace km na kazdy slub rodzinny, biore w tym cely wiecej niz jeden dzien wolnego w tym celu i nie marudze. Slub w sobote mnie nie zbawia Jak juz mowilam, zalezy od rodziny i gosci, sa ludzie, ktorzy beda marudzic, niewazne w jaki dzien tygodnia zorganizujesz Odpowiedz Link Zgłoś
noirea Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:41 Osz, alez literowek i powtorzen narobilam, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
sangrita Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:57 Ale kto powiedział, że ja marudzę? Ja po prostu w duchu uważam, że to bezczelność, żeby ktoś mi mówił że "można przecież sobie załatwić wolne". Niestety ja jestem mniej bezczelna i nigdy nie mogę się zdobyć na odpyskowanie. Więc pewnie niektórzy są dalej przekonani, że "nie miałam nic przeciwko, żeby spędzić urlop z nimi". Odpowiedz Link Zgłoś
mendi123456 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 16:46 A dlaczego nie? W tych czasach dużo osób bierze ślub w piątek. Jak się kocha to nie zależnie od dnia tygodnia. Jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
patiana Re: śłub w piątek? 14.10.13, 19:50 Nie ma w tym nic nadzwyczajnego....Sami z narzeczonym zajmujemy oprawą wesel dużo par w dzisiejszych czasach wybiera piątek....np z powodu -Tańszych przelotów jeśli jest to wesele polsko-angielskie - Promocjach sali weselnych oraz noclegów w hotelach - Albo ja Wy z powody wypadających świąt czy rocznic. Odpowiedz Link Zgłoś
may2004 Re: śłub w piątek? 14.10.13, 20:33 no i powiedzcie same ( sami) ż edla faceta to nie jest łatwiejsza data do zapamiętania: 14.02.2014 ? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiat_w_kratke Re: śłub w piątek? 14.10.13, 23:05 Ja na wesele w piątek bym nie poszła, bo to dzień postu. Ale ja nie jestem Twoim gościem. Ty Waszych przyszłych gości znasz lepiej, wybadaj ich, czy będzie to dla nich problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
may2004 Re: śłub w piątek? 15.10.13, 11:58 Hej, to są ważne argumenty. My nie jesteśmy katolikami, więc dla nas piątek nie ma znaczenia. Tak jak pisałam, przyjęcie( bankiet) miałoby miejsce w naszej restauracji, sob odpada, bo jest już wesele zamówione. Odpowiedz Link Zgłoś
yotsukaido Re: śłub w piątek? 15.10.13, 14:43 Chyba już nieaktualny jest przepis kościelny mówiący o zachowaniu postu i braku zabaw w piątek. Poza tym piątek, to początek weekendu (i jakoś nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktoś z moich znajomych odmówił np. wyjścia do knajpy na piwo, bo "piątek", a są wśród nich i osoby wierzące). Jak ktoś stara się umartwiać w ten dzień, to może zrezygnować z mięsa, słodyczy albo tańców. Ja osobiście nie widzę żadnego problemu z zorganizowaniem ślubu w piątek. I tak jak ktoś już pisał - myślę, że Ci goście, którzy będą chcieli świętować z Wami przyjdą czy to będzie piątek, czy sobota, czy poniedziałek. Ale lepiej wybrać możliwie najpóźniejszą godzinę ślubu. Odpowiedz Link Zgłoś
may2004 Re: śłub w piątek? 15.10.13, 15:50 dzikuję za wyrażenie opinii. Teraz o ubiorze. Slub z welonem już jeden miałam, ale teraz też chciałabym na biało. Proszę o podpowiedz a propos wybranych przeze mnie stylizacji: buty: primamoda.com.pl/produkt/320/1/136/6327/Buty-na-obcasie/6D-E167-versiena.html czy: primamoda.com.pl/produkt/320/1/136/6905/Buty-na-obcasie/37-WZ223-VERREDFLUO.html sukienka: podoba mi się taka KRÓJ TYLKO ALE CHCIAŁABYM BIAŁA, LUB ŚMIETANKOWĄ: www.zalando.pl/escada-douyun-sukienka-z-dzerseju-rozowy-e2121c00p-305.html lub taka: ( ale na oryginał Wolińskiego mnie nie stać) www.plotek.pl/plotek/56,79592,13725567,13__urodziny_Fashion_Magazine,,7.html?expand=1&pId=21814476&t=1365865427181 i płaszcz: www.google.pl/imgres?imgurl=http://files.students.ch/uploads/b/2012/09/19/zara-czerwony-plaszcz-2012.png&imgrefurl=http://www.students.pl/po-zajeciach/details/64042/Plaszcze-Zara-kolekcja-jesien-2012&h=332&w=590&sz=148&tbnid=F5tOiyQQksXuxM:&tbnh=90&tbnw=160&zoom=1&usg=__9vlmvsEQMMzorcuu8L4Z13RNjRE=&docid=rVw1E4TXuwKmmM&sa=X&ei=xhxdUpLuIsyY4wT7ooGgCw&ved=0CDkQ9QEwAA Odpowiedz Link Zgłoś
yotsukaido dla ułatwieniia 16.10.13, 11:51 Sukienki Zienia, która miała na sobie Grycanka nie znalazłam. Odpowiedz Link Zgłoś
tasakgotuje Re: śłub w piątek? 16.10.13, 16:00 Jak dla mnie dzień tygodnia nie jest ważny. Odpowiedz Link Zgłoś