Dodaj do ulubionych

PREZENT NA CHRZEST?????

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 08:25
Mam pewien problem bo za tydzień nasi znajomi chrzczą swoją pociechę i ja
zgodziłam się zostać matką chrzestną.Mam problem bo nie mam pojęcia co się
kupuje czy daje się pieniądze czy prezent i pieniadze, czy jakies kwiaty dla
mamy czy nie nie mam pojęcia co .Błagam o jakies rady nie mam doswiadczenia
bo jestem śweżo upieczona mężatką 28.08.04 smile)) a bobaska nie mamy więc w tej
materii jestem zielona.Dzięki za uwage i prosze o jakies rady
Obserwuj wątek
    • Gość: ZYTKA Re: PREZENT NA CHRZEST????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 09:28
      Z TEGO CO PAMIĘTAM, TO JAKIŚ łAŃCUSZEK Z BOZIĄ CZY KRZYŻYKIEM. MNIE TEŻ TO
      CZEKA, ALE DOPIERO W GRIDNIU. MAM WIĘC WIĘCEJ CZASU ...
      JAK COŚ WYMYŚLISZ, TO DAJ ZNAĆ
      • Gość: Aneta Re: PREZENT NA CHRZEST????? IP: 81.15.254.* 21.09.04, 09:40
        Za 2 tygodnie mój mąż będzie ojcem chrzestnym, więc też trochę zaczęliśmy się
        interesować tym tematem. U nas jest taki zwyczaj, że matka chrzestna kupuje
        całe ubranko do chrztu a ojciec chrzestny świecę i płaci za chrzest. Nie wiem
        tylko dokładnie co z tym łańcuszkiem, kto go kupuje, więc mój mąż jako
        chrzestny na wszelki wypadek kupi jeszcze łańcuszek. Podobno lepiej kupić z
        medalikiem, bo z krzyżykiem nie bardzo dla małego dziecka. Ja się na tym nie
        znam i pewnie w każdym rejonie Polski są trochę inne zwyczaje. Może zapytać
        rodziców malucha? To chyba byłoby najlepsze rozwiązanie.
    • Gość: Aneta Re: PREZENT NA CHRZEST????? IP: 81.15.254.* 22.09.04, 10:26
      Dziewczyny, wczoraj wybrałam się na zakupy związane ze chrztem. Postanowiłam
      zasięgnąć rady fachowca. Panią w dewocjonalniach zapytałam po prostu co będzie
      potrzebne dla ojca chrzestnego a co kupuje matak chrzestna. Tak więc u nas jest
      tak jak Wam już pisałam, matka chrzestna ubiera dziecko i kupuje ewentualnie
      ajkąś pamiątkę. Ja dla mojego męża kupiłam pod wskazówkami fachowca, świecę, do
      tego jakąś hysteczkę ozdobną, pamiątkę w postaci ślicznie oprawionej książeczki
      i srebrny łańcuszek z bozią. Zastanawiałam się nad złotym ale pani stwierdziła,
      że małoemy dziecku lepiej srebrny. Na złoto przyjdzie jeszcze czas. Srebrny
      dziecku się założy a złotego już raczej nie. Tak więc mam już wszystko. Nie
      wiem jakie są u Was zwyczaje ale może właśnie powinnyście zadbać o ubranko do
      chrztu. Najlepiej jednak zapytajcie rodziców dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka