IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 00:26
Slub mamy juz w swieta, a nie mozemy sie zdecydowac na obraczki. To co jest w sklepach nie bardzo nam sie podoba. Nie mamy tez zgody co do materialu: zloto czerwone, zolte, biale, czy platyna. Jak wy wybieracie obraczki? Czy sa jakies przesady odnosnie kruszca, etc?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewelina Re: obraczki IP: 195.116.120.* 10.11.04, 08:17
      Najlepiej wybrać proste tradycyjne, bo za kilka lat te wymyślne nie będą "na
      czasie" a te tradycyjne, będą modne zawsze. My wybraliśmy te zwykłe i one są
      właśnie najpiękniejsze.
      • Gość: Kasia Re: obraczki IP: *.ii / *.ii-lo.tarnow.pl 10.11.04, 08:22
        Myśmy też wybrali zwyczajne, grube na 3 mm. Takie zawsze są ładne, a te
        wymyślne za parę lat mogą być obciachowe.
    • klubiale1 Re: obraczki 10.11.04, 08:22
      Przede wszystkim wybierzcie wygodne, w końcu planujecie je nosić codziennie
      przez wiele lat.
      Proste, gładkie kształty są wygodne w pracach codziennych. Nie trzeba wtedy
      zdejmować obrączki, aby np umyć ręce mydłem lub ubrać pończochy, bez ryzyka
      zaciągnięcia oczka.
      Matowienia na obrączkach bardzo szybko robią się błyszczące z powodu wycierania
      się obrączki w trakcie noszenia. Aby matowienia były ładne przez długi czas
      trzeba co pół roku oddawać do odnawiania.
      Pozdr
      • Gość: kasia Re: obraczki IP: 195.94.206.* 10.11.04, 09:06
        mi się akurat podobają własnie takie nietypowe (może i faktycznie za jakiś czas
        zrobią sie brzydkie) wydaje mi się że skoro mam je nosić cały czas to
        chciałbym żeby były jakieś oryginalne i nie takie typowe, są to z głównej
        strony www.apart.pl takie w szachownicę, jeżeli komus będzie się chciało to
        poproszę o opinnie co o nich sądzicie...
        • Gość: marzena Re: obraczki IP: 195.225.212.* 10.11.04, 10:27
          Własnie takie obrączki planowaliśmy kupić (mi się też bardzo podobają) ale
          nawet sprzedawca Apartu odradził, gdyż one nie są trwałe. Za jakiś czas
          matowienie zetrze się a szachownica będzie prawie niewidoczna.
          Powiedział nam, że trwalsze są te obrączki przed symbolem których widnieje
          litera B.
          • mea8 Re: obraczki 10.11.04, 11:19
            My też postawiliśmy na klasykę. Jedynym "szaleństwem" był prostokątny przekrój.
            Dodam, że znajomi się zachwycali. A do tego wyszły tanie, robiliśmy na
            zamówienie i zapłaciliśmy tylko 290zł.
            • annettas Re: obraczki 10.11.04, 21:28
              mea8 a gdzie kupowaliście te obraczki?
              • mea8 Re: obraczki 15.11.04, 10:07
                Nie wiem, czy jeszcze przeczytasz ale jestem ze Szczecina, jak potrzebne namiary
                to podam.
        • Gość: gaga Re: obraczki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.04, 22:23
          Z Apartu wlasnie te mi sie podobaly, ale moj narzeczony glosno zaprotestowal. Co do trwalosci to tez mam obiekcje, najgorzej jak to sie posciera. Kiedys mialam pierscionek zareczynowy - zloty zolty, powlekany bialym zlotem, mial oczko szafir, juz po kilku miesiacach oczko wypadlo,a za drugim razem sie zgubilo, i jubiler wstawil mi ametyst, a przy okazji starl biale zloto. Pierscionek sie calkowicie zmienil, zreszta tak samo jak nasze zamiary...
          • Gość: justyna Re: obraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 22:29
            My mamy obrączki matowione,tylko ten mat nie jest taki gładki,nosimy je już ponad rok i nic się z nimi nie dzieje.Są płaskie,mają 5mm szerokości, brzegi mają lekko błyszczące i takie jakby ścięte.Robiliśmy je w małym punkcie jubilerskim w naszym bloku, a pomysł na wzór był Pani jubiler
        • Gość: patka Re: obraczki IP: *.net-serwis.pl 11.11.04, 16:30
          odradzam totalnie apart, a juz zwlaszcza te w szachownice. biale zloto sie
          wytrze, podobnie z reszta jak mat. jesli chcesz kolorowe obraczki, trwale to
          polecam jubilera na zlotej (5 albo 3 dokladnie nie pamietam) "zloty krazek" w
          wawie. ceny maja konkretne 1600-1700 za pare ale sa doskonale wykonane i kolor
          nie zmienia sie.
        • Gość: Lilka Re: obraczki IP: *.class145.petrotel.pl 11.11.04, 16:34
          Ja dostałam świra na punkcie tych obrącze w szachownice.są piękne.
        • Gość: ewa Re: obraczki IP: *.in-addr.btopenworld.com 12.11.04, 10:54
          te obraczki w szachownice wcale mi sie nie podobaja, za duza maja 'nackane',
          ale to jest kwestia gustu i tego, jak sie bedziecie czuli w tych obraczkachsmile
    • Gość: paula Re: obraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 11:32
      ja słyszałam, że w Polsce białe złoto jest kiepskiej jakości i szybko się
      niszczy. chyba,że się zapłaci dużo. ciekawa jestem, czy to prawda, bo marzę o
      białym pierścionku i obrączkach, nie znoszę żółtego itp złota.
      • Gość: aaaa Re: obraczki IP: *.class145.petrotel.pl 11.11.04, 16:36
        Dziewczyny w przyrodzie nie ma czegoś takiego jak "białe złoto".Jet to żółte
        złoto pokryte niklem.oczywiście można sobie zażyczyć zamiast niklu platynę,ale
        cena obrączek wzrośnie 9 krotnie.
        • Gość: gosc Re: obraczki IP: *.aster.pl 11.11.04, 17:39
          radze zweryfikowac swoje zrodlo informacji - albo zmienic jubilera.
          kolor zlota zalezy od domieszek jakie dodaje sie do stopu - tylko 24-karatowe
          zloto nie zawiera domieszek.
          a 16 czy 18 karatowe zloto stapia sie z innymi metalami.

nie bardzo rozumiem watek zamiany niklu na platyne - raczej mozna wybrac
          pomiedzy zlotem a platyna. platyna jako surowiec jest dwa razy drozsza od zlota.
          poza tym jest to tak twardy metal, ze szalenie trudno sie go obrabia - stad
          wyzsza cena wyrobow z platyny.
          • Gość: gaga Re: obraczki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.04, 09:47
            a jak to jest z bialym zlotem z domieszka palladu? czy ten jest trwalszy stop?
            I czy biale zloto trzeba co jakis czas odswiezac poprzez "rodowanie"? Te obraczki to bardzo trudny wybor, mamy ulubionego jubilera z pracownia, niestety zaspiewal sobie sumy 2 krotnie wyzsze niz obraczki z wyzszej poly ?...
            • Gość: kasia Re: obraczki IP: 195.94.206.* 15.11.04, 09:08
              to już teraz zgłupiałam, a tak mi się podobały te w szachownicę, ale po
              przeczytaniu Waszych opinni to juz nie wiem co mam zrobić, faktycznie obrączki
              kupuje się nie na rok czasu, to ważne żeby za jakis czas też dobrze wyglądały,
              to będę szukać dalej...
              • mea8 Re: obraczki 15.11.04, 10:09
                Wiecie co usłyszałam o obrączkach z różnych stopów? Od mojego osobistego
                złotnika. Że nie warto bo są później problemy z rozszerzaniem i zwężaniem bo te
                stopy mają różne właściwiści fizyczne.
                • Gość: Ewa Re: obraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:28
                  Dokładnie jest tak jak piszeszsmile a mój znajomy jubiler, kiedy odbieraliśmy
                  nasze pokazał nam ile obraczek "po przejsciach" do niego trafia, a on musi je
                  scalać , bo np, stop białego i żółtego złota się rozpadł na półsad nie mogłam
                  uwierzyć w to co widzęsad
                  swoja drogą to cieszę się ,że mamy z mężem grubsze obrączki klasyczne na 5 mm
                  ale z orginalnym wzorkiem na całej obrączce tzw jodełką (tzn.wzorek -przerwa na
                  4 mm- wzorek - przerwa)i są prześlicznesmile ale najpierw jubiler pokazał nam
                  próbki różnych gotowych obraczek z przeróżnymi wzorkami, dodam ,ze nie
                  zdejmowaliśmy ich z palców juz prawie dwa lata,(piorę , zmywam , sprzątam w
                  nich)a wygladają jak nowesmilegrawerowanie bardzo dobrze się trzymasmile najpierw
                  trzeba popytać wśród znajomych o dobrego jubilera i obejrzeć ich obraczki, bo
                  tak jak w każdym zawodzie tak i wśród jubilerów nie brak partaczysad moim
                  znajomym ,którzy rok temu brali ślub te "udziwniane" dwukolorowe obrączki sie
                  rozleciałysad po prostu szoksad
    • Gość: gaga Re: obraczki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.04, 14:00
      A co myslicie o prostych jednokolorowych obraczkach - satynowych, z delikatnym szlifem, czy sa trwale?, bo sa ladne
      • Gość: tori Re: obraczki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.04, 23:56
        Satynowane sa ladne, ale nam sam sprzedawca potwierdzil, ze ten mat sie latwo wyciera i trzeba je czesto odswiezac.
    • Gość: mloda para $$$$ NAJWIEKSZY WYBÓR OBRĄCZEK - "MLODA PARA" $$$$ IP: *.lobar.net 17.11.04, 00:38
      Zapraszam wszystkich chętnych do odwiedzenia
      salonu "Młoda Para" w Warszawie na ul. Świętokrzyskiej 30.

* bardzo duzy wybór ok.80 wzorów.
      * możliwoś zrobienia własnego...
      * WIECZYSTA GWARANCJA
      * bardzo niskie ceny
      * gwarantujemy,że jak przyjdziesz to już kupisz u nas.
      * KONKURENCJA??? Konkurencja dla nas nie istnieje!!!

w sprzedaży również pierścionki, spinki, naszyjniki oraz kolczyki.

ZAPRASZAM!!!

• Gość: kasia Re: $$$$ NAJWIEKSZY WYBÓR OBRĄCZEK - "MLODA PARA" IP: 195.94.206.* 19.11.04, 09:05
        a jest może strona tego sklepu??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka