Dodaj do ulubionych

Ważność dokumentów

05.01.05, 19:31
Hejka.
Mam pytanie jaki czas ważności ma Skrócony Akt Urodzenia,ślub biore w maju i
na dniach chciałam odebrać dokument.Czy to nie za wcześnie?
Obserwuj wątek
    • navajo1 Re: Ważność dokumentów 05.01.05, 19:45
      podobno 3 miesiace, ale jak dla mnie to bez sensu, bo skoro bylismy ochrzczeni
      raz kiedys tam to jakie znacznenie ma paierek i dlaczego ma byc wazny tylko 3
      miesiace skoro zostalismy ochrzczeni raz na zawsze, czysta biurokracja i chcec
      zarobienia kasy, ale tyle podobno to jest wazne, kompletna bzdura
      • Gość: Venise Re: Ważność dokumentów IP: *.chello.pl 05.01.05, 19:56
        Potwierdzam! 3 miesiace i ani dnia dluzej smile))

Bezsens, ale takie PRAWO smile

A jaki kraj takie prawo smile jakie prawo taki kraj smile

Smiechu warte smile

etc.

Buzi

Ania
        • Gość: Lidka Re: Ważność dokumentów IP: *.lech.kso.pl 05.01.05, 20:39
          no tylko ona pytała o odpis aktu urodzenia a nie akt chrztu..
      • raszefka Re: Ważność dokumentów 09.01.05, 11:56
        Pytanie dotyczyło aktu urodzenia, nie świadectwa chrztu. A swiadectwo chrztu do
        ślubu jest swego rodzaju świadectwem życia sakrementalnego i zawiera adnotacje o
        I Komunii Św, o bierzmowaniu, zawarciu małżeństwa. I dlatego tez ma pewnien
        określony okres ważności.
    • Gość: mm Re: Ważność dokumentów IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:50
      podłączę się pod pytanie.
      czy te 3 miesiace to się liczy od momentu wystawienia do momentu złożenia w USC
      czy do momentu ślubu?
      bo jelsli załatwiamy teraz termin np. na czerwiec to nawet wzięty dziś odpis
      będzie "przeterminowany" w dniu slubu.
      To chyba jest ważne zeby pomiędzy urzędami nie iść dłużej niż 3 miesiące, a nie
      faktyczny czas od wystawienia odpisu do samej ceremonii?
    • Gość: kayleigh Re: Ważność dokumentów IP: *.ondraszek.ds.polsl.gliwice.pl 06.01.05, 15:10
      Wszystkie dokumenty, które są potrzebne z USC (czyli metryka(akt urodzenia) i o stwierdzeniu braku przeszkód do zawarcia małżeństwa) ważne są 90 dni licząc DO DNIA ŚLUBU. A świadectwo chrztu, czy jak to się zowie (dokumenty z kościoła) ważne jest 6 miesięcy.
      Czyli w przypadku ślubu konkordatowego najlepiej zrobić to tak: jak najwcześniej iść do księdza i zaklepać datę i godzinę, a 3 miesiące przed ślubem wziąć z USC wszystko co potrzebne + metrykę (i inne dokumenty jeśli potrzebne) i iść spisać protokół, przy okazji wszystko zanosząc za jednym zamachem.
      • Gość: kasiakasia Re: Ważność dokumentów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.01.05, 16:21
        Dzwonilam ostatnio do USC w Warszawie, do wydania dokumentow o byciu
        niezameznym / niezonatym potrzeba dowodu osobistego i odpisu aktu urodzenia. I
        sam akt urodzenia moze byc wydany byle kiedy, tu data jest niewazna
        • Gość: Moni Re: Ważność dokumentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:47
          Ja też zadzwoniłam ostatnio do usc w tej sprawie, bo ślub planujemy w sierpniu,
          a mieliśmy już akty urodzania, a tu koleżanka mi mówi, że i tak będziemy
          musieli donieść akty urodzenia 3 mies. przed ślubem. Jednakże okazało się, że
          ona owszem musiała, bo to wymóg kościoła, czyli dotyczy to ślubu
          konkordatowego, ale w przypadku ślubu cywilnego akt urodzenia nie traci
          ważności.
          • nuusia24 Re: Ważność dokumentów 09.01.05, 11:44
            Ja już jestem po.Z tego co się orientuję to te magiczne 3 miesiące dotyczą
            trwałości protokołu spisanego w USC.Jesli chcecie ślub konkordatowy to
            spisywanie zachowku(w USC)powinno odbyć sie nie wcześniej niż 3 msc przed
            planowanym ślubem.Mu mieliśmy ślub 25.09.2004, a w USC spisywaliśmy
            28.06.2004.Pozdrawiam gorąco
    • Gość: Asia Re: Ważność dokumentów IP: 212.160.172.* 10.01.05, 08:25
      Akt urodzenia może być nawet i 25 letni (jak było w moim przypadku - ślub był
      konkordatowy). Ważne jest, czy USC, który go wystawiał jest tym samym USC, w
      którym będziecie brać ślub lub zgłaszać ślub konkordatowy - bo jeżeli
      urodziliście się w innym mieście, to trzeba dokupić dodatkowo znaczki skarbowe
      i akt urodzenia jest zabierany do dokumentacji. A jeśeli USC jest ten sam, to
      nie potrzeba żadnych dodatkowych znaczków i akt urodzenia dostajecie z
      powrotem. Ważne jest, żeby akt urodzenia był czytelny i żeby nie było na nim
      żadnych znaczków skarbowych. Tak przynajmniej mi wytłumaczono...
      A trzy miesiące ważne jest "Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności
      wyłączających zawarcie małżeństwa" wystawiane przez USC, gdzie deklarujecie
      też, jakie przyjmiecie nazwiska po ślubie - po drugiej stronie dokumentu
      znajduje się "Zaświadczenie stanowiące podstawę sporządzenia aktu małżeństwa",
      które wypełnia parafia, w której bierzecie ślub i które podpisujecie podczas
      ślubu (lub przed ślubem), następnie parafia jeden egzemplarz zaświadczenia
      odsyła do USC i jakiś czas po ślubie zgłaszacie się po odpis aktu małżeństwa do
      odpowiedniego USC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka