kropelka25 05.01.05, 19:31 Hejka. Mam pytanie jaki czas ważności ma Skrócony Akt Urodzenia,ślub biore w maju i na dniach chciałam odebrać dokument.Czy to nie za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
navajo1 Re: Ważność dokumentów 05.01.05, 19:45 podobno 3 miesiace, ale jak dla mnie to bez sensu, bo skoro bylismy ochrzczeni raz kiedys tam to jakie znacznenie ma paierek i dlaczego ma byc wazny tylko 3 miesiace skoro zostalismy ochrzczeni raz na zawsze, czysta biurokracja i chcec zarobienia kasy, ale tyle podobno to jest wazne, kompletna bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Venise Re: Ważność dokumentów IP: *.chello.pl 05.01.05, 19:56 Potwierdzam! 3 miesiace i ani dnia dluzej )) Bezsens, ale takie PRAWO A jaki kraj takie prawo jakie prawo taki kraj Smiechu warte etc. Buzi Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Ważność dokumentów IP: *.lech.kso.pl 05.01.05, 20:39 no tylko ona pytała o odpis aktu urodzenia a nie akt chrztu.. Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: Ważność dokumentów 09.01.05, 11:56 Pytanie dotyczyło aktu urodzenia, nie świadectwa chrztu. A swiadectwo chrztu do ślubu jest swego rodzaju świadectwem życia sakrementalnego i zawiera adnotacje o I Komunii Św, o bierzmowaniu, zawarciu małżeństwa. I dlatego tez ma pewnien określony okres ważności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ważność dokumentów IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 14:50 podłączę się pod pytanie. czy te 3 miesiace to się liczy od momentu wystawienia do momentu złożenia w USC czy do momentu ślubu? bo jelsli załatwiamy teraz termin np. na czerwiec to nawet wzięty dziś odpis będzie "przeterminowany" w dniu slubu. To chyba jest ważne zeby pomiędzy urzędami nie iść dłużej niż 3 miesiące, a nie faktyczny czas od wystawienia odpisu do samej ceremonii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kayleigh Re: Ważność dokumentów IP: *.ondraszek.ds.polsl.gliwice.pl 06.01.05, 15:10 Wszystkie dokumenty, które są potrzebne z USC (czyli metryka(akt urodzenia) i o stwierdzeniu braku przeszkód do zawarcia małżeństwa) ważne są 90 dni licząc DO DNIA ŚLUBU. A świadectwo chrztu, czy jak to się zowie (dokumenty z kościoła) ważne jest 6 miesięcy. Czyli w przypadku ślubu konkordatowego najlepiej zrobić to tak: jak najwcześniej iść do księdza i zaklepać datę i godzinę, a 3 miesiące przed ślubem wziąć z USC wszystko co potrzebne + metrykę (i inne dokumenty jeśli potrzebne) i iść spisać protokół, przy okazji wszystko zanosząc za jednym zamachem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiakasia Re: Ważność dokumentów IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.01.05, 16:21 Dzwonilam ostatnio do USC w Warszawie, do wydania dokumentow o byciu niezameznym / niezonatym potrzeba dowodu osobistego i odpisu aktu urodzenia. I sam akt urodzenia moze byc wydany byle kiedy, tu data jest niewazna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Ważność dokumentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:47 Ja też zadzwoniłam ostatnio do usc w tej sprawie, bo ślub planujemy w sierpniu, a mieliśmy już akty urodzania, a tu koleżanka mi mówi, że i tak będziemy musieli donieść akty urodzenia 3 mies. przed ślubem. Jednakże okazało się, że ona owszem musiała, bo to wymóg kościoła, czyli dotyczy to ślubu konkordatowego, ale w przypadku ślubu cywilnego akt urodzenia nie traci ważności. Odpowiedz Link Zgłoś
nuusia24 Re: Ważność dokumentów 09.01.05, 11:44 Ja już jestem po.Z tego co się orientuję to te magiczne 3 miesiące dotyczą trwałości protokołu spisanego w USC.Jesli chcecie ślub konkordatowy to spisywanie zachowku(w USC)powinno odbyć sie nie wcześniej niż 3 msc przed planowanym ślubem.Mu mieliśmy ślub 25.09.2004, a w USC spisywaliśmy 28.06.2004.Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Ważność dokumentów IP: 212.160.172.* 10.01.05, 08:25 Akt urodzenia może być nawet i 25 letni (jak było w moim przypadku - ślub był konkordatowy). Ważne jest, czy USC, który go wystawiał jest tym samym USC, w którym będziecie brać ślub lub zgłaszać ślub konkordatowy - bo jeżeli urodziliście się w innym mieście, to trzeba dokupić dodatkowo znaczki skarbowe i akt urodzenia jest zabierany do dokumentacji. A jeśeli USC jest ten sam, to nie potrzeba żadnych dodatkowych znaczków i akt urodzenia dostajecie z powrotem. Ważne jest, żeby akt urodzenia był czytelny i żeby nie było na nim żadnych znaczków skarbowych. Tak przynajmniej mi wytłumaczono... A trzy miesiące ważne jest "Zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa" wystawiane przez USC, gdzie deklarujecie też, jakie przyjmiecie nazwiska po ślubie - po drugiej stronie dokumentu znajduje się "Zaświadczenie stanowiące podstawę sporządzenia aktu małżeństwa", które wypełnia parafia, w której bierzecie ślub i które podpisujecie podczas ślubu (lub przed ślubem), następnie parafia jeden egzemplarz zaświadczenia odsyła do USC i jakiś czas po ślubie zgłaszacie się po odpis aktu małżeństwa do odpowiedniego USC. Odpowiedz Link Zgłoś