Gość: mloda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:41 ja mysle ze to super pomysl, a wy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: joanna29 Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 11:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=22436934&a=22455762 tu troche o tym bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 00:57 ja nie uważam tego za świetny pomysł i nie będę tego robić bo nie zamierzam narzucac moim gościom co i za ile mają kupić. Dla mnie najważniejsze jets to żeby byli ze mną i dobrze się bawili. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Złoty środek 25.04.05, 11:35 Gość portalu: ada napisał(a): > ja nie uważam tego za świetny pomysł i nie będę tego robić bo nie zamierzam > narzucac moim gościom co i za ile mają kupić. To prawda - lista prezentów, pomijając wszystko inne, jest formą okreslenia taryfy, bo te prezenty (zwłaszcza jeśli precyzyjnie określony model np. telewizora) mają konkretne ceny. Z drugiej strony gotówka... nie potrafiłbym dać w prezencie gotówki, a jeśli nam ktoś da kopertę, a nie będzie to bliska rodzina starsza o pokolenie (do kuzynek narzeczonej niestety jest to podobne), będziemy zażenowani mocno. W obu przypadkach odpada element zaskoczenia. Żeby więc nie dostać dwóch takich samych prezentów, ale nie przymawiać się o nic konkretnego, na zaproszeniach na wesele podajemy telefon do świadkini, która wie, co mamy w domu, a czego wcale nie chcemy. Oraz co już ktoś inny zamierza nam sprezentować. > Dla mnie najważniejsze jest to żeby byli ze mną i dobrze się bawili. No pewnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga* Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.chello.pl 24.04.05, 01:13 Też uważam, że to dobry pomysł. Po pierwsze dostaniecie, co chcecie. Po drugie będą to prezenty, a nie ordynarna gotówka. Po trzecie nic nie narzucasz gościom, ponieważ lista będzie zawierała prezenty od drogich do tanich (moi przyjeciele ostatnio: od lodówki do deseczki do krojenia). A goście też mają pewnośc, że kupują coś wymarzonego, a nie piąty mikser do kolekcji. pozdr Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.devs.futuro.pl 24.04.05, 20:14 Ja szczerze mowiac wolalabym gotowke, bo chce kupic sobie cos drozszego, a perspektywa 3 zelazek i 2 odkurzaczy mnie przeraza. Oczywiscie super, ze moi goscie przyjda i beda cieszyc sie razem ze mna, ale z ich strony patrzac mozna sie domyslic, ze chca mi zrobic prezentem przyjemnosc. A mi przyjemnosc zrobia pieniazki) Ale jak to zasugerowac??? Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyes27 Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn 25.04.05, 00:43 Wg mnie gotowka wcale nie jest ordynarna, jest to normalny zwyczaj praktykowany na calym swiecie. Gość portalu: Niki napisał(a): > A mi przyjemnosc zrobia > pieniazki) Ale jak to zasugerowac??? My rowniez wolimy gotowke i po prostu rozpuscilismy wici po najblizszej rodzinie. Wiem, ze inni goscie beda sie dopytywac np. naszych rodzicow, wiec oni juz beda wiedziec, co odpowiedziec. A pomysl z lista tez mi sie bardzo podoba, jezeli komus brakuje czegos do gospodarstwa domowego czy wystroju domu, to jest to bardzo dobry pomysl. Mi podoba sie jeszcze zwyczaj rodem z USA: kupione z listy prezenty dostarcza sie do domu panstwa mlodych przed slubem - bardzo praktyczne, bo potem po slubie nie ma klopotu, co zrobic z tym pakunkami, jak dowiezc do domu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aneczka Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.milczanska.net 25.04.05, 10:17 Pragnąc przełamać tradycje stare By nie mieć w domu żelazek parę i zaoszczędzić przemiłym gościom Łamania głowy nad prezentów mnogością podpowiadamy: mile widziany i bardzo wygodny będzie bilecik ze znakiem wodnym NARZECZENI można to napisać w zaproszeniu, chociaż my chyba włożymy razem z zaproszenie do koperty, bo jakoś wolę inne wierszyki w zaproszeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: co sadzicie o zrobieniu listy prezentow slubn IP: *.devs.futuro.pl 25.04.05, 10:21 Super pomysl, chyba tez dolacze ten wierszyk do zaproszenia, mily i taktowny, a wiadomo o co chodzi. Wielkie dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agamaks Ale wierszyk... 25.04.05, 11:36 Dziewczyny, przecież to brzmi jak: Drodzy nasi goście i przyjeciele jak wiecie trzeba nam wciąż wiele ugościmy was pełną chatą ale prosimy - zapłaćie za to! Innymi słowy - za przyjście na wesele należy nam się od Was banknot. Rzeczywiście, wysokie loty. A jak to pięknie i wytwornie wygląda, jak goście przy życzeniach dają koperty... poezja, jak w gabinecie ordynatora szpitala powiatowego w Pcimiu. Miałam porównanie na świeżo, tydzień po tygodniu - wnioski jednoznaczne. Poza tym, wytłumaczcie mi proszę, jakim cudem lista ma prowadzić do dostania 3 odkurzaczy i 2 żelazek, skoro lista temu właśnie z a p o b i e g a???? pozdrowienia am Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: Ale wierszyk... IP: *.devs.futuro.pl 25.04.05, 11:48 Ja nic nie wspominalam o liscie prezentow, bo nic nie potrzebuje, tylko zbieram kase na cos innego. I uwazam, ze nic zlego nie ma we wreczaniu kopert, bo mloda para zawsze potem mi dziekowala, ze pozwolilam im samodzielnie wybrac przeznaczenie pieniedzy. A prezenty zawsze kupuje sie pod swoj gust, czesto odmienny niz pary mlodej, co konczy sie upychaniem prezentow w szafie. Pieniadze to najlepszy prezent, bo daje swobode wyboru. A lista bardzo ogranicza, nie kazdy moze dojechac do wybranego sklepu, a jak tansze prezenty z listy sie skoncza? To tez wymuszanie pieniedzy!! Drodzy nasi goście i przyjeciele > jak wiecie trzeba nam wciąż wiele > ugościmy was pełną chatą > ale prosimy - PREZENTY za to! > Innymi słowy - za przyjście na wesele należy nam się od Was PREZENT. Lepiej poprosic o pieniadze, ile kto moze, niz po filizanki rosenthala wysylac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agamaks Re: Ale wierszyk... 25.04.05, 12:09 Niki, niestety nie rozumiesz, co się do Ciebie pisze i usiłujesz zrobić teorię (o niepraktyczności listy) tam, gdzie jej nie ma. Chcesz kasę, to Twój wybór - po prostu mało elegancki, ale może jesteś w takiej sytuacji, że potrzebujesz kasy i weselem na nią zbierasz, goście znają Twoją sytuację, to zrozumieją. Na forum pisze się ogólne opinie, a nie do konkretnej sytuacji. Wierszyk jest obciachem absolutnym, do dopisania do kiczów weselnych. Gość zaproszony na wesele powinien sam czuć się zobligowany do prezentu (przedmiotu lub gotówki), a jak przypominasz o tym w zaproszeniu, to...hmmm. Przeczytaj uważnie post, jak nań odpowiadasz, to może skończy się temat, że jak prezenty, to bardzo drogie tylko, a kasa w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: Ale wierszyk... IP: *.devs.futuro.pl 25.04.05, 12:19 i vice versa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: Ale wierszyk... IP: *.devs.futuro.pl 25.04.05, 12:29 Moim zdaniem lista jest bez sensu, jesli goscie maja daleko do tego wybranego sklepu, jest to ekskluzywny sklep ( a w nich przewaznie oferuje sie zakladanie list), na ktory nie wszystkich gosci stac. Po prostu pieniadze to uniwersalny, praktyczny i zawsze pozadany prezent weselny. Jesli ktos chce listy, to musi sie liczyc z pewnymi niedogodnosciami. Ja bede sugerowac gosciom prezenty gotowkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna mloda 2005 Re: Ale wierszyk... IP: 80.51.246.* 25.04.05, 17:28 alez Kochane, zapomnialyscie o jednym z najlepszych wynalazkow naszych czasow: INTERNECIE!!! lista wcale nie musi byc w jakims drogim sklepie do ktorego nie wszyscy moga dotrzec tylko na stronie na ktora kazdy (moze z wyjatkiem niektorych z duzo starszego pokolenia, ale boje sie dyskryminowac bo wiem ze niektorzy dziadkowie sobie radza z siecia doskonale) moze wejsc w dowolnej chwili, zaznaczyc prezent ktory mu pasuje i kupic w dowolnym sklepie chocby osiedlowym! Moi przyjaciele zrobili taka liste kiedy brali slub 2 latka temu, byly na niej baaardzo rozne rzeczy od albumow na zdjecia po aparat cyfrowy wiec naprawde kazdy mogl znalezc cos dla siebie. teraz my zakladamy taka liste i uwazamy ze ma milion zalet. po pierwsze nie zatruwa sie komus, najczesciej czyjejs mamie, siostrze lub swiadkowej zycia telefonami od ludzi ktorych nie zna i prowadzeniem papierowej listy, po drugie nikt nie musi sie krepowac ze wolalby prezent tanszy bo w internecie sam wybierze i zaznaczy, po trzecie nie ma opcji ze tanie prezenty sie skoncza, bo narzyczeni moga te liste stale 'podgladac' i kiedy zauwaza ze zaczyna brakowac wyboru dopisywac nowe pozycje. oczywiscie powyzsza wypowiedz nie zmienia faktu ze jesli mlodzi tymczasem mieszkaja z tesciami i zbieraja na wlasne M to woleliby gotowke co pewnie wszyscy przyjma z pelnym zrozumieniem... oj rozpisalam sie, aha gdyby ktos szukal strony na ktorej mozna zalozyc taka liste to polecam www.slub.waw.pl i to nie tylko dla tych z warszawy. pozdrowienia dla wszystkich slubnych! Odpowiedz Link Zgłoś