Dodaj do ulubionych

Menu weselne...

28.04.05, 10:07
Witam. Napiszcie czy macie już ustalone menu i jakie macie na liście rzeczy.
Może macie jakieś oryginalne pomysły??? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 10:57
      Nikt z Was nie ma jeszcze ustalonego manu? sad A może miał juz ktoś z Was wesele
      i jedzonko się "sprawdziło" ? wink
      • Gość: Ania Re: Menu weselne... IP: *.crowley.pl 28.04.05, 11:21
        u mnie oryginałem będzie pieczone prosię w całości (nadziewane kaszą i
        grzybami) oraz faszerowane indyki w całosci i gotowane łososie też w calosci.
        Wszystko pięknie przebrane..no i kosztuje tez troche...ale jest pyszne wiec
        zamowie mniej innych dań
        • amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 11:42
          dzięki, ciekawe pomysły smile
        • Gość: ola Re: Menu weselne... IP: 195.94.206.* 28.04.05, 12:00
          czy oryginalne to bym nie powiedziała, prawie na każdym prowincjonalnym weselu
          (bez urazy) jest prosiak w całości, kurczaki, indyki w całości i jeszcze z
          porem w tyłku
          dla mnie to mało apetyczne
          • Gość: sabna Re: Menu weselne... IP: *.creativesupport.co.uk 28.04.05, 15:47
            kurcze trzeba by bylo ksiecia Karola uswiadomic ze z prowicji pochodzi smile bo u
            niego na stole pieczony drob w calosci goscil.
        • Gość: prosiak Re: Menu weselne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 13:07
          to nie prawda ze prosie pieczone jest pyszne-chyba nigdy nie probowalas skoro
          tak twierdzisz...a skoro jest takie pyszne to czemu na weselach ludzie wcale
          nie chca tego jesc??Wyglada fajnie-owszem ale jest bez smaku-prosiaki nie maja
          jeszcze smaku-chyba ze upieczesz ponad 30kg swinie!!!to okismile))
    • Gość: Elastyna Re: Menu weselne... IP: 217.153.224.* 28.04.05, 11:51
      U mnie po kolei: krem ze świezych grzybów z tostami, polędwiczki nadziewane
      kurkami w sosie+ryżyk+bkiet gotowanych warzyw, pierś kurczaka nadziweana
      bazylią i szpinakiem w sosie ziołowym+pieczone ziemniaki+grillowane warzywa,
      barszcz czerwony+paszteciki, a na przystawki: mięsa pieczyste, wędliny, quich
      larain, sałatka mozzarella + pomidory, tatar z matiasów, kilka sałatek,
      pieczywo czosnkowe, jaja nadziewane gzrybami, łosoś pieczony w cieście
      francuskim, więcej nie pamiętam sad
      • Gość: ola Re: Menu weselne... IP: 195.94.206.* 28.04.05, 12:05
        menu pycha, od razu chce mi sie jeść, goście napewno będą zadowoleni i najedzeni
    • pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 12:00
      u nas cieple dania raczej klasyczne-devolay z mlodymi ziemniakami i mloda
      duszona kapusta, kotlet kardynalski z pieczonymi ziemniakami i bukietem
      surowek, krem z pieczarek i barszcz z krokietem, zimne tez klasyka- pieczone
      miesa i wedliny, pikle, karp, schab i szyna w galarecie, losos wedzony, ze 4
      salatki, jajaka w szynce, faszerowane i w jakim sosie, szynka faszerowana feta
      i jeszcze pare rzeczy ale nie pamietamsmile
      • amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 12:04
        Oooo to mi się podoba. Byłam na weselu, na którym podawali takie "dziwne" dania
        i wszyscy wyszli z wesela głodni sad Uważam że powinny być bardziej tradycyjne
        potrawy. Ale to znowu moje zdanie. Dodam, że jestem ze Śląska, więc może włączy
        się ktoś z moich okolic? My tutaj mamy rolady wołowe itp.... Kto jest "nasz"
        ten to zna wink
        • Gość: ona100 Re: Menu weselne... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 28.04.05, 15:27
          zgadzam sie w 100%
          rosolek, krem z pieczarek, strogonow, kotleciki schabowe, zrazy, piers z
          kurczaka, kluski slaskie i pieczen itp
          to zje kazdy smile
          • amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 15:29
            No i o to mi chodziło wink Dzieki serdeczne!!! Dokładnie tak samo uważam.
          • Gość: kasi222 Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 19:24
            Ja uwazam ze na weselu powinne byc dania wyszukane i smaczne,zalezy od
            restauracji i kucharza gdzie mamy miec wesele.Bo przeciez rosol ,schabowego czy
            devolaia mozemy zjesc w domu,a na takiej imprezie mozemy sobie pozwolic na
            troche szalenstwa. U nas na weselnej imprezie bedzie np.zupa borowikowa
            zabielana smietana,poledwica wieprzowa nadziewana podgrzybkami i serem, filety
            drobiowe z migdalami i sosem z borowek, karkowka wieprzowa w sosie pieprzowym
            oraz sandacz z grilla z sosem koperkowym.Naturalnie bedzie barszczyk czerwony z
            krokietem po 24.00 oraz wiele dan zimnych(rolada z kurczaka z brokulami,kaczka
            nadziewana wisniami,schab,rolada z lososia,rolada z sandacza ze szpinakiem i
            wiele innych).
            • byhanya do kasi - super! 29.04.05, 19:30
              szczegolnie ten sos cz czarnych jagod moze byc fantastyczny!
    • Gość: vinga Re: Menu weselne... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 12:40
      U nas też nie będzie udziwnianych dań, ludzie raczej wolą proste, na obiad
      tradycyjnie: rosołek, i dalej kotlet z pieczarkami, kieszeń z fileta, schab ze
      śliwkami, indyk z ananasem, pieczeń, udko - kto co woli do tego dodatki.
      Następnie barszczyk z krokiecikiem z zółtym serem, pieczeń staropolska
      +dodatki, zupa węgierska, danie meksykańskie, a na zimno sałatki schab w
      galarecie, wędliny kupne i wiejskie- prosto a smacznie- ale wszystkiego nie
      pamiętam.
    • yskyerka Re: Menu weselne... 28.04.05, 13:18
      klasyka:
      - zupa-krem z pieczarek + zapiekanki z pieczarkami
      - roladki z indyka + młode ziemniaki + brokuły i marchewka + surówka z kapusty
      - ryba na ciepło + warzywa
      - barszcz czerwony z krokietami
      zimna płyta: talerz wędlin, schab w galarecie, sałatka jarzynowa
      owoce + sernik i szarlotka

udziwniony natomiast był tort śmietanowy smile
      tzn. udziwniony miał kształt, bo smakował klasycznie i był pyszny
    • Gość: Monika B Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:24
      u nas również tradycyjnie:
      1.polędwiczka w sosie estragonowym+opiekane ziemniaki+surówka
      2. beauf stroganow
      3. jeszcze nie wiemy
      4. barszczyk z krokietami
      przystawek też nie obmysliłam ale tatar na 200%, jaja staropolskie, i 2-3
      sałatki, wędliny też jeszcze nie obmyśliłam

owoce ciasta (opisałam już kiedyś)
      żadnych lodów,
      tort
    • amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 15:22
      Macie jeszcze jakies pomysły??
      • Gość: wiśta Re: Menu weselne... IP: *.icpnet.pl 28.04.05, 16:22
        dobrze przyrządzona ryba smile

ja miałam skromny ślub i tradycyjne menu, ale brakowało mi dobrze przyrządzonej
        rybki smile

Często jadam w hotelach, więc z moich typów: sandacz, albo bardziej oklepane - łosoś

Pozdrawiam
        • maggdusia Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:33
          Przystawka:
          Carpaccio z łososia z sosem z lemonki i delikatnej oliwy, sałata ruccola
          oproszona parmezanem

Zupa:
          Biały krem z kalafiora z puszystym puree selerowym, aromatyzowany czarnymi
          truflami

Danie główne do wyboru:
          Filet z sandacza smażony w sezamie w akompaniamencie świeżego szpinaku,
          zatopiony w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów i ziół
          lub:
          Aksamitny filet z cielęciny á la saltimbocca w akompaniamencie gnocchi i
          brokułów

Deser: Tort
          • pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:40
            Maggdusia ladne to Toje menu ale nadaje sie ono na proszony obiad w malym
            gronie, ktorego gusta kulinarne dobrze znasz, a nie na duze wesele bo:
            1 mnostwo ludzi nie jada surowych ryb
            2 mnostwo ludzi nie lubi selera
            3 -//- -//- -//- dan duszonych w winie, ze o szpinaku swierzym nie
            wspomnesad
            • maggdusia Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:42
              Tak, przyjęcie w małym gronie. Carpaccio z łososia lubi bardzo wiele osób.
              Rewelacja. A jak nie znają to spróbująsmileA danie główne jest do wyboru, wię cjak
              nie lubi ktoś szpinaku to bierze cielęcinęsmile
              • Gość: a do maggdusi IP: 195.94.206.* 29.04.05, 09:08
                możesz zdradzić jaka to restauracja i gdzie? ja też robie małe przyjęcie i chcę
                menu trochę "inne" to może skorzystam
    • byhanya Re: Menu weselne... 28.04.05, 17:20
      u nas jest akurat tak, ze wszyscy goscie wiedza ze uwielbiam gotowac (fusion)i
      nie gustuje w tradycyjnej kuchni - szczegolnie na przyjecia, wiec jak przyjda,
      to czekaja ich niesamowite niespodzianki. jeszcze nikt od nas glodny nie
      wyszedl.

--
      To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze.
      • Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 28.04.05, 17:43
        Takie menu zapamiętałam jako najfajniejsze z wesel na których byłam". Nuta była
        grecka, ale tylko nuta a nie ortodoksja.

przystawki - rożne sałatki, w tym tzw. dziwne np. z rucola i sezamem czy z
        owoców morza oraz klasyczne typu grecka albo z wędzonym kurczakiem; do tego
        gorące bułeczki i różne masła ziołowe

zupa: cytrynowa z ryżem albo krem pomidorowy z bazylią
        danie gł. rolaki z polędwiczek wieprzowych i kurczaka nadziewane farszem z
        bakłażanów i kurkami
        grillowane cukinie, brokuły z wody, różne sałaty z winegretem, surówka z
        kapusty białej, opiekane ziemniaki z rozmarynem

potem były jeszcze szaszłyki z rozmarynem i tzatziki, w szszłykach była
        wołowina, wieprzowina, kurczak i dużo warzyw, w tym cukinie i małe pieczarki

w "międzyczasie" na stołach sery, owoce, kruche paluszkiz francuskiego ciasta
        do maczania w tapenade, oliwki, wędliny, wędzone ryby (pamiętam węgorze,
        łososie i karmazyny)

nad ranem gęsty gulasz w mocno pomidorwym sosie z dużą ilością ziół - to był
        chyba największy hit

na deser był tort, lody, mnóstwo owoców, placki z owocami i chałwa pokorjona na
        kawałki i podana w kryzkach z białego papieru jak duże pralinki

to menu było zachwycające i mimo pewnej oryginalności zdobyło ogromne uznanie
        również wśród gości w starszym wieku o tradycyjnych zapewne poglądach na kuchnię

moim zdaniem tradycyjne jedzenie jest fajne, ale jak ktoś mi w gorący lipcowy
        dzień serwuje rosołek to się zastanawiam, o czym myślała panna młoda układając
        menu ( w ogóle to raczej lubię rosół - tylko trzeba brać pod uwage porę roku).
        a propos kiedyś był w miejsce rosołu chłodnik i było to genialne, aczkolwiek ze
        względu na fakt, że jest to danie mocno brudzące chyba nie polecam
        • pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 17:50
          rosolu nie lubie i nie jadam ale na weselu, chocby i w srodku lata sie on
          broni, bo jest tlusty= jest dobra podkladka pod gorzalke, chlodnik-
          kefir/jogurt/mleko kwaszone+ gorzalka...nie nazwala bym tego najlepszym
          polaczeniem.
          • Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 28.04.05, 18:43
            jak napisałam - nie polecam, bo mozna sie pobrudzić, pewnie i podtruć - no i w
            ogóle - chociaż wtedy sie bardzo sprawdził. natomiast jak ktoś je w ramach
            podkładki pod gorzałkę to... wspołczuję...
            słyszałam od żurków spod budki z piwem, że pod gorzałkę to warto wypic olej
            spod sardynek, to może włączyc go do menu?
            • pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 10:29
              moze Ty robisz wesele bezalkocholowe albo z kieliszkiem wina do obiadu, ale
              zdecydowana wiekszosc wesel to imprezy zdrowo zakrapiane a niestety fizjologia
              jest nieublagana... nie bardzo rozumiem czego wspolczujesz? moze to nie
              eleganckie ale ja jestem prosta kobieta a obiad weselny jest miedzy innymi
              podkladaka pod picie i wole zaserwowac gosciom cos co sie komponuje z wodeczka
              i sprawi, ze nie popadaja mi po godzinie imprezy.
              • Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 29.04.05, 11:31
                nie znam takich ludzi co mogli by "popadać" - po prostu, a gdyby obiad maił był
                podkładka pod piciem z całą pewnością nie robiłabym wesela w ogóle
                faktycznie będzie głównie wino, bo bardziej pasuje do potraw i wiem, że goście
                wolą - ale dla kilku wujków wódki w bród - ile zapragną! na szczęście są na
                poziomie i znają granice. oczywiście, że nikt nie będzie pił na czczo, ale w
                końcu coś do jedzenia podajesz tak czy siak, a ustawianie menu tak, żeby mozna
                było na takim podkładzie więcej wypić jest dla mnie szokujące

alkohol przez samo h
                • pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:39
                  moi goscie pija sporo co nie oznacza, ze to banda cwokow (choc wg ciebie
                  zapewna taksmile) ustalam menu pod kontem alkocholu bo wolala bym, zeby nikt sie
                  nie strul i tyle. ja ci menu nie ustalam ani nie dyktuje zasad ustalania,
                  odwdziecz mi sie tym samymsmile
                  • amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:42
                    Dziewczyny przestańcie. Każdy ma prawo do własnego wyboru. Każdy kieruje sie
                    innymi kategoriami. Mamy się wspierać i pomagać sobie a nie kłócić sad
                  • Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 29.04.05, 11:45
                    to ty zaczelas krytykujac danie jako niepasujace do alkoholu

kątem przez ą
                    • amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:48
                      Gdzie tak napisałam??? Ja niczego takiego nie pisałam. Pytałam tylko jakie
                      macie manu!!!
                    • pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:49
                      poprostu stwierdzilam , ze w polaczeniu z alkocholem moze miec "katastrofalne"
                      skutki. w kfestjj mojej rtograwi to dla tego, ze mam tylko podstawufke,
                      chcialam zrobic zawodufke fryzjerskom ale muj chlopak ma tylko przysposobienie
                      zawodowe jako monter i powiedzial, rze jak bende lepiej wykrztalcona to siem ze
                      mnom nie orzeni. a do mycia gluf w salonie fryzjerskim mi ortograwia nie
                      potzebna.
                    • amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:49
                      sorki sorki, zwracam honor... widzę dopiero teraz że to nie do mnie wink
        • Gość: vinga Re: Menu weselne... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 12:00
          A ja sobie wesela bez rosołku nie wyobrażam!!!!! Moi goście również
          • Gość: Elastyna Re: Menu weselne... IP: 217.153.224.* 29.04.05, 12:05
            Rosołek miał być ale stanęło na grzybowej, bo rosolek w mojej restauracji był
            zbyt udziwniony ("zupa krem z kurczaka ze swieżymi ziołami")
          • amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 12:06
            Witaj w klubie wink U mnie tak samo, na weselu musi być rosół smile Nawet u mojego
            kuzyna na drugi dzień (bo były tez poprawiny) jak była inna zupa, to wszyscy
            byli zawiedzeni, bo znowu mieli smaka na ten weselny rosół wink
      • Gość: sylwia Re: Menu weselne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 18:47
        no ale na swoim weselu chyba gotowac nie bedziesz?Gdzie masz przyjecie weslne
        bo zdaje mi sie cos ze jestes z Wrocławia...
        Pozdrawiam
        • Gość: Dorota Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 19:54
          Nic wydziwionego nie mamy- rosół z kołdunami, schab po myśliwsku, dufinki,
          bukiet surówek, szaszłyk z kurczaka, zupa gulaszowa, wędliny, mięsa pieczone,
          ryba po grecku, pstrąg w galarecie, śledzik w oleju, sałatka jarzynowa i z
          grillowanym kurczakiem, galaretka z ozorków/nóżek i więcej nie pamiętam...
        • byhanya Re: Menu weselne... 28.04.05, 22:01
          jezeli to do mnie to jestem z wroclawia. slub i wesele beda w kopenhadze w
          danii =)
    • Gość: Niki Re: Menu weselne... IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 21:20
      Moje menu:

1. obiad
      piers z indyka na grzance z owocami
      krem z borowikow w pieczywie
      schab zawijany z watrobka i pieczarkami lub pieczen cieleca z migdalami i sosem
      miodowym
      ziemniaczane krokieciki
      salatki-zastaw
      brzoskwinie w polewie jogurtowej

2. zimna plyta
      rolada schabowa
      schab faszerowany
      rolada cieleca
      sledzie w scherry
      mini galaretki z szynki i drobiu
      deska serow
      wybor wedlin

3. dania gorace w nocy
      bouf strogonow
      barszcz czerwony z pasztecikiem
      poledwica z borowikami
      ragut cielece z grzybami

4. tort o polnocy, ciasta 3 rodzaje, swieze owoce, salatka owocowa, lody

to nasze wstepne ustalenia, jeszcze nie ostateczne.
    • wojtow Re: Menu weselne... 29.04.05, 08:40
      Były dwa serwisy na gorąco: 2xzupy + 2xgłówne dania. Tort, przystawki,
      przekąski, owoce, ciasta, wino, wódka. Wina dwa rodzaje: białe i czerwone.
      Wódki też dwa rodzaje. Tort wiśniowy. Deser extra: płonące lody.
    • bee1979 Re: Menu weselne... 29.04.05, 15:11
      Oprocz tradycyjnego menu i zimnych przekasek bedziemy mieli dodatkowe atrakcje:

1. „Stół Polski” / 2x szynka, 2xlisiecka, 1x polędwica, 5 kg kiełbasy, 2 kg
      kaszanki, gar smalcu swojskiego, ogórki kiszone, chrzan, ćwikła , musztarda,
      chleb/ -

2. Pieczony prosiak -

3. Ognisko – kiełbaski, chleb

4. Grill – karkówka -
      - pałeczki z n. kurczaka
      - żeberka
      - kaszanka
      - ketchup, musztarda
      - ananas

5. Beczka piwa „Żywiec”

• Gość: Dagny Re: Menu weselne... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.05, 01:28

Menu (kuchnia skręcająca w stronę hiszpańskiej):
        BUFET
        wybór włoskich i hiszpańskich wędlin;
        sałatka z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazyli;
        wybór pieczonych mięs;
        sałatka z owoców morza;
        półmiski ryb wędzonych (łosoś, halibut, pstrąg, anchoas);
        talerze warzyw grillowanych z szynką serrano;
        DANIA GŁÓWNE:
        kaczka w sosie morelowym;
        sola ze szpinakiem i gorgonzolą;
        cielęcina na ostro duszona w czerwonym winie;
        pikantny krem z dyni z prażonymi migdałami.
        DODATKI:
        ziemniaki pieczone z rozmarynem;
        sałata zielona z winegretem;
        bagietki;
        chleb razowy.
        DESER:
        tort weselny;
        tarta czekoladowa;
        patery świeżych owoców.

BUFET PO PÓŁNOCY
        nóżki kurczaka duszone w białym winie z czosnkiem
        kiełbaski chorizo duszone w winie;
        rosół po hiszpańsku.

Do picia wina, wódki nie będzie.

Tak na marginesie, tego co wiem, uwagi nt ortografii są niezgodne z netykietą, można je sobie co najwyżej wymieniać na priwach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka