amoniaaa 28.04.05, 10:07 Witam. Napiszcie czy macie już ustalone menu i jakie macie na liście rzeczy. Może macie jakieś oryginalne pomysły??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 10:57 Nikt z Was nie ma jeszcze ustalonego manu? A może miał juz ktoś z Was wesele i jedzonko się "sprawdziło" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Menu weselne... IP: *.crowley.pl 28.04.05, 11:21 u mnie oryginałem będzie pieczone prosię w całości (nadziewane kaszą i grzybami) oraz faszerowane indyki w całosci i gotowane łososie też w calosci. Wszystko pięknie przebrane..no i kosztuje tez troche...ale jest pyszne wiec zamowie mniej innych dań Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Menu weselne... IP: 195.94.206.* 28.04.05, 12:00 czy oryginalne to bym nie powiedziała, prawie na każdym prowincjonalnym weselu (bez urazy) jest prosiak w całości, kurczaki, indyki w całości i jeszcze z porem w tyłku dla mnie to mało apetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabna Re: Menu weselne... IP: *.creativesupport.co.uk 28.04.05, 15:47 kurcze trzeba by bylo ksiecia Karola uswiadomic ze z prowicji pochodzi bo u niego na stole pieczony drob w calosci goscil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prosiak Re: Menu weselne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 13:07 to nie prawda ze prosie pieczone jest pyszne-chyba nigdy nie probowalas skoro tak twierdzisz...a skoro jest takie pyszne to czemu na weselach ludzie wcale nie chca tego jesc??Wyglada fajnie-owszem ale jest bez smaku-prosiaki nie maja jeszcze smaku-chyba ze upieczesz ponad 30kg swinie!!!to oki)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elastyna Re: Menu weselne... IP: 217.153.224.* 28.04.05, 11:51 U mnie po kolei: krem ze świezych grzybów z tostami, polędwiczki nadziewane kurkami w sosie+ryżyk+bkiet gotowanych warzyw, pierś kurczaka nadziweana bazylią i szpinakiem w sosie ziołowym+pieczone ziemniaki+grillowane warzywa, barszcz czerwony+paszteciki, a na przystawki: mięsa pieczyste, wędliny, quich larain, sałatka mozzarella + pomidory, tatar z matiasów, kilka sałatek, pieczywo czosnkowe, jaja nadziewane gzrybami, łosoś pieczony w cieście francuskim, więcej nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Menu weselne... IP: 195.94.206.* 28.04.05, 12:05 menu pycha, od razu chce mi sie jeść, goście napewno będą zadowoleni i najedzeni Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 12:00 u nas cieple dania raczej klasyczne-devolay z mlodymi ziemniakami i mloda duszona kapusta, kotlet kardynalski z pieczonymi ziemniakami i bukietem surowek, krem z pieczarek i barszcz z krokietem, zimne tez klasyka- pieczone miesa i wedliny, pikle, karp, schab i szyna w galarecie, losos wedzony, ze 4 salatki, jajaka w szynce, faszerowane i w jakim sosie, szynka faszerowana feta i jeszcze pare rzeczy ale nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 12:04 Oooo to mi się podoba. Byłam na weselu, na którym podawali takie "dziwne" dania i wszyscy wyszli z wesela głodni Uważam że powinny być bardziej tradycyjne potrawy. Ale to znowu moje zdanie. Dodam, że jestem ze Śląska, więc może włączy się ktoś z moich okolic? My tutaj mamy rolady wołowe itp.... Kto jest "nasz" ten to zna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona100 Re: Menu weselne... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 28.04.05, 15:27 zgadzam sie w 100% rosolek, krem z pieczarek, strogonow, kotleciki schabowe, zrazy, piers z kurczaka, kluski slaskie i pieczen itp to zje kazdy Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 28.04.05, 15:29 No i o to mi chodziło Dzieki serdeczne!!! Dokładnie tak samo uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasi222 Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 19:24 Ja uwazam ze na weselu powinne byc dania wyszukane i smaczne,zalezy od restauracji i kucharza gdzie mamy miec wesele.Bo przeciez rosol ,schabowego czy devolaia mozemy zjesc w domu,a na takiej imprezie mozemy sobie pozwolic na troche szalenstwa. U nas na weselnej imprezie bedzie np.zupa borowikowa zabielana smietana,poledwica wieprzowa nadziewana podgrzybkami i serem, filety drobiowe z migdalami i sosem z borowek, karkowka wieprzowa w sosie pieprzowym oraz sandacz z grilla z sosem koperkowym.Naturalnie bedzie barszczyk czerwony z krokietem po 24.00 oraz wiele dan zimnych(rolada z kurczaka z brokulami,kaczka nadziewana wisniami,schab,rolada z lososia,rolada z sandacza ze szpinakiem i wiele innych). Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya do kasi - super! 29.04.05, 19:30 szczegolnie ten sos cz czarnych jagod moze byc fantastyczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Menu weselne... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 12:40 U nas też nie będzie udziwnianych dań, ludzie raczej wolą proste, na obiad tradycyjnie: rosołek, i dalej kotlet z pieczarkami, kieszeń z fileta, schab ze śliwkami, indyk z ananasem, pieczeń, udko - kto co woli do tego dodatki. Następnie barszczyk z krokiecikiem z zółtym serem, pieczeń staropolska +dodatki, zupa węgierska, danie meksykańskie, a na zimno sałatki schab w galarecie, wędliny kupne i wiejskie- prosto a smacznie- ale wszystkiego nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
yskyerka Re: Menu weselne... 28.04.05, 13:18 klasyka: - zupa-krem z pieczarek + zapiekanki z pieczarkami - roladki z indyka + młode ziemniaki + brokuły i marchewka + surówka z kapusty - ryba na ciepło + warzywa - barszcz czerwony z krokietami zimna płyta: talerz wędlin, schab w galarecie, sałatka jarzynowa owoce + sernik i szarlotka udziwniony natomiast był tort śmietanowy tzn. udziwniony miał kształt, bo smakował klasycznie i był pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika B Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:24 u nas również tradycyjnie: 1.polędwiczka w sosie estragonowym+opiekane ziemniaki+surówka 2. beauf stroganow 3. jeszcze nie wiemy 4. barszczyk z krokietami przystawek też nie obmysliłam ale tatar na 200%, jaja staropolskie, i 2-3 sałatki, wędliny też jeszcze nie obmyśliłam owoce ciasta (opisałam już kiedyś) żadnych lodów, tort Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiśta Re: Menu weselne... IP: *.icpnet.pl 28.04.05, 16:22 dobrze przyrządzona ryba ja miałam skromny ślub i tradycyjne menu, ale brakowało mi dobrze przyrządzonej rybki Często jadam w hotelach, więc z moich typów: sandacz, albo bardziej oklepane - łosoś Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggdusia Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:33 Przystawka: Carpaccio z łososia z sosem z lemonki i delikatnej oliwy, sałata ruccola oproszona parmezanem Zupa: Biały krem z kalafiora z puszystym puree selerowym, aromatyzowany czarnymi truflami Danie główne do wyboru: Filet z sandacza smażony w sezamie w akompaniamencie świeżego szpinaku, zatopiony w aromatycznym sosie ze świeżych pomidorów i ziół lub: Aksamitny filet z cielęciny á la saltimbocca w akompaniamencie gnocchi i brokułów Deser: Tort Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:40 Maggdusia ladne to Toje menu ale nadaje sie ono na proszony obiad w malym gronie, ktorego gusta kulinarne dobrze znasz, a nie na duze wesele bo: 1 mnostwo ludzi nie jada surowych ryb 2 mnostwo ludzi nie lubi selera 3 -//- -//- -//- dan duszonych w winie, ze o szpinaku swierzym nie wspomne Odpowiedz Link Zgłoś
maggdusia Re: Menu weselne... 28.04.05, 16:42 Tak, przyjęcie w małym gronie. Carpaccio z łososia lubi bardzo wiele osób. Rewelacja. A jak nie znają to spróbująA danie główne jest do wyboru, wię cjak nie lubi ktoś szpinaku to bierze cielęcinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a do maggdusi IP: 195.94.206.* 29.04.05, 09:08 możesz zdradzić jaka to restauracja i gdzie? ja też robie małe przyjęcie i chcę menu trochę "inne" to może skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Menu weselne... 28.04.05, 17:20 u nas jest akurat tak, ze wszyscy goscie wiedza ze uwielbiam gotowac (fusion)i nie gustuje w tradycyjnej kuchni - szczegolnie na przyjecia, wiec jak przyjda, to czekaja ich niesamowite niespodzianki. jeszcze nikt od nas glodny nie wyszedl. -- To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 28.04.05, 17:43 Takie menu zapamiętałam jako najfajniejsze z wesel na których byłam". Nuta była grecka, ale tylko nuta a nie ortodoksja. przystawki - rożne sałatki, w tym tzw. dziwne np. z rucola i sezamem czy z owoców morza oraz klasyczne typu grecka albo z wędzonym kurczakiem; do tego gorące bułeczki i różne masła ziołowe zupa: cytrynowa z ryżem albo krem pomidorowy z bazylią danie gł. rolaki z polędwiczek wieprzowych i kurczaka nadziewane farszem z bakłażanów i kurkami grillowane cukinie, brokuły z wody, różne sałaty z winegretem, surówka z kapusty białej, opiekane ziemniaki z rozmarynem potem były jeszcze szaszłyki z rozmarynem i tzatziki, w szszłykach była wołowina, wieprzowina, kurczak i dużo warzyw, w tym cukinie i małe pieczarki w "międzyczasie" na stołach sery, owoce, kruche paluszkiz francuskiego ciasta do maczania w tapenade, oliwki, wędliny, wędzone ryby (pamiętam węgorze, łososie i karmazyny) nad ranem gęsty gulasz w mocno pomidorwym sosie z dużą ilością ziół - to był chyba największy hit na deser był tort, lody, mnóstwo owoców, placki z owocami i chałwa pokorjona na kawałki i podana w kryzkach z białego papieru jak duże pralinki to menu było zachwycające i mimo pewnej oryginalności zdobyło ogromne uznanie również wśród gości w starszym wieku o tradycyjnych zapewne poglądach na kuchnię moim zdaniem tradycyjne jedzenie jest fajne, ale jak ktoś mi w gorący lipcowy dzień serwuje rosołek to się zastanawiam, o czym myślała panna młoda układając menu ( w ogóle to raczej lubię rosół - tylko trzeba brać pod uwage porę roku). a propos kiedyś był w miejsce rosołu chłodnik i było to genialne, aczkolwiek ze względu na fakt, że jest to danie mocno brudzące chyba nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 28.04.05, 17:50 rosolu nie lubie i nie jadam ale na weselu, chocby i w srodku lata sie on broni, bo jest tlusty= jest dobra podkladka pod gorzalke, chlodnik- kefir/jogurt/mleko kwaszone+ gorzalka...nie nazwala bym tego najlepszym polaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 28.04.05, 18:43 jak napisałam - nie polecam, bo mozna sie pobrudzić, pewnie i podtruć - no i w ogóle - chociaż wtedy sie bardzo sprawdził. natomiast jak ktoś je w ramach podkładki pod gorzałkę to... wspołczuję... słyszałam od żurków spod budki z piwem, że pod gorzałkę to warto wypic olej spod sardynek, to może włączyc go do menu? Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 10:29 moze Ty robisz wesele bezalkocholowe albo z kieliszkiem wina do obiadu, ale zdecydowana wiekszosc wesel to imprezy zdrowo zakrapiane a niestety fizjologia jest nieublagana... nie bardzo rozumiem czego wspolczujesz? moze to nie eleganckie ale ja jestem prosta kobieta a obiad weselny jest miedzy innymi podkladaka pod picie i wole zaserwowac gosciom cos co sie komponuje z wodeczka i sprawi, ze nie popadaja mi po godzinie imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 29.04.05, 11:31 nie znam takich ludzi co mogli by "popadać" - po prostu, a gdyby obiad maił był podkładka pod piciem z całą pewnością nie robiłabym wesela w ogóle faktycznie będzie głównie wino, bo bardziej pasuje do potraw i wiem, że goście wolą - ale dla kilku wujków wódki w bród - ile zapragną! na szczęście są na poziomie i znają granice. oczywiście, że nikt nie będzie pił na czczo, ale w końcu coś do jedzenia podajesz tak czy siak, a ustawianie menu tak, żeby mozna było na takim podkładzie więcej wypić jest dla mnie szokujące alkohol przez samo h Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:39 moi goscie pija sporo co nie oznacza, ze to banda cwokow (choc wg ciebie zapewna tak) ustalam menu pod kontem alkocholu bo wolala bym, zeby nikt sie nie strul i tyle. ja ci menu nie ustalam ani nie dyktuje zasad ustalania, odwdziecz mi sie tym samym Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:42 Dziewczyny przestańcie. Każdy ma prawo do własnego wyboru. Każdy kieruje sie innymi kategoriami. Mamy się wspierać i pomagać sobie a nie kłócić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dalloway Re: Menu weselne... IP: *.chello.pl 29.04.05, 11:45 to ty zaczelas krytykujac danie jako niepasujace do alkoholu kątem przez ą Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:48 Gdzie tak napisałam??? Ja niczego takiego nie pisałam. Pytałam tylko jakie macie manu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:49 poprostu stwierdzilam , ze w polaczeniu z alkocholem moze miec "katastrofalne" skutki. w kfestjj mojej rtograwi to dla tego, ze mam tylko podstawufke, chcialam zrobic zawodufke fryzjerskom ale muj chlopak ma tylko przysposobienie zawodowe jako monter i powiedzial, rze jak bende lepiej wykrztalcona to siem ze mnom nie orzeni. a do mycia gluf w salonie fryzjerskim mi ortograwia nie potzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 11:49 sorki sorki, zwracam honor... widzę dopiero teraz że to nie do mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Re: Menu weselne... IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.04.05, 12:00 A ja sobie wesela bez rosołku nie wyobrażam!!!!! Moi goście również Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elastyna Re: Menu weselne... IP: 217.153.224.* 29.04.05, 12:05 Rosołek miał być ale stanęło na grzybowej, bo rosolek w mojej restauracji był zbyt udziwniony ("zupa krem z kurczaka ze swieżymi ziołami") Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa Re: Menu weselne... 29.04.05, 12:06 Witaj w klubie U mnie tak samo, na weselu musi być rosół Nawet u mojego kuzyna na drugi dzień (bo były tez poprawiny) jak była inna zupa, to wszyscy byli zawiedzeni, bo znowu mieli smaka na ten weselny rosół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Menu weselne... IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 18:47 no ale na swoim weselu chyba gotowac nie bedziesz?Gdzie masz przyjecie weslne bo zdaje mi sie cos ze jestes z Wrocławia... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Menu weselne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 19:54 Nic wydziwionego nie mamy- rosół z kołdunami, schab po myśliwsku, dufinki, bukiet surówek, szaszłyk z kurczaka, zupa gulaszowa, wędliny, mięsa pieczone, ryba po grecku, pstrąg w galarecie, śledzik w oleju, sałatka jarzynowa i z grillowanym kurczakiem, galaretka z ozorków/nóżek i więcej nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Menu weselne... 28.04.05, 22:01 jezeli to do mnie to jestem z wroclawia. slub i wesele beda w kopenhadze w danii =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki Re: Menu weselne... IP: *.devs.futuro.pl 28.04.05, 21:20 Moje menu: 1. obiad piers z indyka na grzance z owocami krem z borowikow w pieczywie schab zawijany z watrobka i pieczarkami lub pieczen cieleca z migdalami i sosem miodowym ziemniaczane krokieciki salatki-zastaw brzoskwinie w polewie jogurtowej 2. zimna plyta rolada schabowa schab faszerowany rolada cieleca sledzie w scherry mini galaretki z szynki i drobiu deska serow wybor wedlin 3. dania gorace w nocy bouf strogonow barszcz czerwony z pasztecikiem poledwica z borowikami ragut cielece z grzybami 4. tort o polnocy, ciasta 3 rodzaje, swieze owoce, salatka owocowa, lody to nasze wstepne ustalenia, jeszcze nie ostateczne. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtow Re: Menu weselne... 29.04.05, 08:40 Były dwa serwisy na gorąco: 2xzupy + 2xgłówne dania. Tort, przystawki, przekąski, owoce, ciasta, wino, wódka. Wina dwa rodzaje: białe i czerwone. Wódki też dwa rodzaje. Tort wiśniowy. Deser extra: płonące lody. Odpowiedz Link Zgłoś
bee1979 Re: Menu weselne... 29.04.05, 15:11 Oprocz tradycyjnego menu i zimnych przekasek bedziemy mieli dodatkowe atrakcje: 1. „Stół Polski” / 2x szynka, 2xlisiecka, 1x polędwica, 5 kg kiełbasy, 2 kg kaszanki, gar smalcu swojskiego, ogórki kiszone, chrzan, ćwikła , musztarda, chleb/ - 2. Pieczony prosiak - 3. Ognisko – kiełbaski, chleb 4. Grill – karkówka - - pałeczki z n. kurczaka - żeberka - kaszanka - ketchup, musztarda - ananas 5. Beczka piwa „Żywiec” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagny Re: Menu weselne... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.04.05, 01:28 Menu (kuchnia skręcająca w stronę hiszpańskiej): BUFET wybór włoskich i hiszpańskich wędlin; sałatka z pomidorów, mozzarelli i świeżej bazyli; wybór pieczonych mięs; sałatka z owoców morza; półmiski ryb wędzonych (łosoś, halibut, pstrąg, anchoas); talerze warzyw grillowanych z szynką serrano; DANIA GŁÓWNE: kaczka w sosie morelowym; sola ze szpinakiem i gorgonzolą; cielęcina na ostro duszona w czerwonym winie; pikantny krem z dyni z prażonymi migdałami. DODATKI: ziemniaki pieczone z rozmarynem; sałata zielona z winegretem; bagietki; chleb razowy. DESER: tort weselny; tarta czekoladowa; patery świeżych owoców. BUFET PO PÓŁNOCY nóżki kurczaka duszone w białym winie z czosnkiem kiełbaski chorizo duszone w winie; rosół po hiszpańsku. Do picia wina, wódki nie będzie. Tak na marginesie, tego co wiem, uwagi nt ortografii są niezgodne z netykietą, można je sobie co najwyżej wymieniać na priwach. Odpowiedz Link Zgłoś