Dodaj do ulubionych

Nazwisko Twoje czy Jego?

28.04.05, 12:02
Przyjmujecie nazwisko męża, a może zostajecie przy swoim panieńskim, a może
jedno i drugie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Elastyna Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: 217.153.224.* 28.04.05, 12:04
      moje+jego
      • Gość: Monika B Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:05
        Jego...smile
        • rozalia29 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:10
          A czym spowodowany jest Wasz wybór. Bo ja się zastanawiam.
          • lama_83 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:13
            Jego, bo moje+Jego byłoby za długie
            • amoniaaa To samo 28.04.05, 12:15
              Ja mam to samo. Moje jest długie i moje przyszłe też, dlatego będę mieć tylko
              nazwisko mojego męża, które bardzo mi sie podoba, a moje mi się już i tak
              znudziło wink
          • Gość: Elastyna Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: 217.153.224.* 28.04.05, 12:13
            może to banalne, ale chce zostawic równiez swoje ze wzgledow zawodowych (czegos
            juz dokonalam z tym nazwiskiem) ale prywatnie bede uzywa jego nazwiska.
            • rozalia29 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:16
              Właśnie. Ja też wolałabym zostawic swoje bo względy zawodowe i moje brzmi
              tak .. poważnie, ale prywatnie chciałabym posługiwać się meżowskim. tak chyba
              będzie najlepiej. Chociaż .....
            • kamsi Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 17:05
              Wcale niebanalnie, przynajmniej dla mnie. Ja chcę zrobić dokładnie tak samo,
              czyli moje+jego, moje ze względów zawodoych, bo już coś znaczy, jego
              emocjonalnych, tradycyjnych i w ogóle to cudownie mieć też jego nazwiskowink
          • Gość: Monika B Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:14
            po prostu żyjemy w Polsce a tu jest tak przyjęte że przyjmuje się nazwisko męża
            albo do swojego się dodaje
            ja nie chcę dodawać, bo mam dwa dziwne nazwiska wyszedłby "afrykański" dziwoląg
            będzie tylko jego- to znaczy nasze wspólne nazwisko
            • rysek Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:15
              jego smile
            • Gość: kadewu1 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 28.04.05, 12:46
              NIe, nie jest przyjęte. Wg prawa możecie przyjąć, zmienić, nie zmieni itd. A
              nazwisko jest częścią tożsamości. Feministki mówią, że kobieta rodzi się z
              nazwiskiem ojca, potem przybiera nazwisko mężą i ... nigdy nie ma własnego. Coć
              w tym jest. Ja będę miała podwójne, ale chyba używać będe panieńskiego (które
              jest nazwiskiem mojego pradziadka, nie ojca, panieńskim nawiskiem babki).
              Znajoma pani doktor nauk humanistycznych posługuje się dwoma, ale wszyscy
              nazywają ją odruchowo jej panieńskim, tak się z nią zrosło.
              POzdrawiam,
              Kasia
            • narta_80 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 01.08.05, 07:33
              nieprawda... ja zostaje przy swoim, i zeby nie bylo, to wyszlo od mojego
              przyszlego meza. sam to zaproponowal, a ja, chociaz zaczelam przyzwyczajac sie
              do nowego nazwiska (no bo przeciez "powinnam" takie przyjac), bardzo chetnie na
              to przystalam. lubie swoje nazwisko, a chociazby ze wzgledow zawodowych - nie
              chce wprowadzac zmian.
              jak demokracja to demokracja smile
          • pati102 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 16:53
            moje, bo lubie + jego, bo inaczej strzeli focha
          • joanna_darc Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 18.07.05, 11:01
            Jegosmile bo taki mam kapryssmile nasze polaczone brzmialyby nie tak jakbym chcialasmile
    • Gość: arcx Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:17
      Podwojne, podobnie jak elastyna mam juz jakies osiagniecia zawodowe, srodowisko
      jest dosyc hermetyczne, poza tym nasze nazwisa razem brzmia ladnie, a prywatnie
      i tak bede przedstawiac sie jego nazwiskiem.
    • yskyerka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:53
      moje + jego

Za stara jestem na przyzwyczajanie się do nowego nazwiska. wink I tak jak pisaly
      poprzedniczki, z przyczyn zawodowych nie opłaca mi się zmieniać go zupełnie.
      • rozalia29 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 12:55
        Za stara to znaczy,że ile masz wiosenek panno młoda, jeśli można się zapytać?
        • yskyerka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 00:41
          33 smile
    • Gość: aureuska A u nas inaczej ... IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 12:59
      Mój przyszły małżonek będzie miał moje nazwisko
      Ja zostaję przy swoim i nie jestem feministką (żeby ktoś nie pomyślał że zmuszałam go do takiej dezyzji)

Pozdrawiam serdecznie smile
      • maggdusia Re: A u nas inaczej ... 28.04.05, 16:40
        U mnie tez on przyjmuje moje.
      • Gość: Maea Re: A u nas inaczej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:15
        Moj taz przyjmuje moje, bo uwaza ze jego jest pechowe
      • sol_bianca Re: A u nas inaczej ... 28.07.05, 14:16
        > Ja zostaję przy swoim i nie jestem feministką (żeby ktoś nie pomyślał że zmusza
        > łam go do takiej dezyzji)

Tak, te feministki to nic tylko ludzi by do czegoś zmuszały...
        ROTFL
    • Gość: ada Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.05, 13:00
      moje + Jego
    • Gość: vinga Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 28.04.05, 13:00
      Nazwizko męża, zlepek naszych dwóch razem byłby fatalny. Trzeba sugerować się
      brzmieniem. Bo np coś w stylu ( nie moje) "Baryła-Koń" jest śmieszne i jesli
      miałabym juz jakieś osiągnięcia zawodowe to w takim przypadku zostałabym przy
      panieńskim.
    • Gość: A Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.crowley.pl 28.04.05, 16:45
      Jego,bo bardzo mi sie podobasmile)))
    • Gość: AGA Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: 167.83.109.* 28.04.05, 16:58
      Ja zostaje przy swoim, a moj przyszly przy swoim tzn. nic sie nie zmienia, nie
      musimy sie przyzwyczajac do nowego nazwiska, bedziemy po prostu dalej E.
      Pomidor i L. Ogorek, z tym ze rodzina smile)) a dziatki bede mialy nazwisko
      tatusia
    • mamoniowa2 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 17:21
      Jego. POdwójne za długie.
      • Gość: Kejt Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 28.04.05, 20:27
        Zostaję przy swoim. Nie rozumiem, po co zmienia się nazwisko po ślubie.
        Najbardziej drażnią mnie jednak dziwolągi - nazwiska łączone, zwłaszcza u
        kobiet, których jedynym osiągnięciem jest tytuł mgr, lub, co gorsza, matura na
        3-.
        • asiaaiuto Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 20:35
          ja musze w poniedzialek w USC sie zdeklarowac i nie wiem!!! na pewno tylko 1,
          bo dwa nazwiska maja niefajne zestawienie, za dlugie i w ogole. zostalabym przy
          swoim bo je bardzo lubie, ale potem w codziennym zyciu, jak sie ma dzieci, to
          chyba dosc klopotliwe (rozmawialam z kumpela, mezatka z 2 dzieci) no i nie
          wiem wink
        • rozalia29 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 20:36
          Nie dyskwalikuj kobiet za ich wykształcenie. Nazwiska podwójne-dziwolągi to
          rzeczywiście często niezbyt dobry pomysł, zwykle brzmią śmiesznie. Ale jezeli
          kobieta ma osiągnięcia na polu zawodowym i jest rozpoznawana po swoim
          panieńskim nazwisku to zmiana czasem jest niekorzystna, lepiej wtedy mieć dwa.
          A z drugiej strony przyjąć tylko nazwisko męża to taka miła zmiana.
          • Gość: ewelina Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.w81-50.abo.wanadoo.fr 28.04.05, 21:06
            Meza! Wydaje mi sie logiczne, a zlepek dwoch nazwisk jest dla mnie moda nieco
            snobistyczna!
            • Gość: doktorka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.chello.pl 29.04.05, 00:10
              A u lekarek podwojne nazwiska nie wynikaja ze snobizmu czy osiagniec tylko z
              przepisow prawnych smile
              • Gość: Stokrotka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.chello.pl 29.04.05, 01:15
                Jakich przepiosow? To ciekawe, nigdy o tym nie slyszalam, opowiedz.

My bedziemy miec nazwisko mojego narzeczonego.
                • Gość: doktorka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.chello.pl 29.04.05, 17:12
                  Tzn jest taki maly problem, ze na dokumentach (najczesciej zwolnieniach) do ZUSu
                  trzeba sie podpisywac nazwiskiem, na ktore zostal wystawiony dyplom. A jak ktos
                  konczy studia pod panienskim, a dopiero potem bierze slub no to sami widzice...
                  Chyba latwiej jest wtedy dokleic to drugie. Tyle wiem od starszych kolezanek,
                  ale za rok sama bede miala ten problem wink
            • sol_bianca Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 14:18
              > Meza! Wydaje mi sie logiczne

Dlaczego?
        • malgos_76 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 18:39
          Moja była nauczycielka też nie zmieniła, pewnie ze względów zawodowych została
          tylko przy swoim.
          Jakieś 20 lat po ślubie zmieniła jednak na nazwisko męża bo jak mówiła swoje-
          inne od męża zanadto komplikowało jej życie smile
    • ardzuna Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.04.05, 21:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=12760019
    • minerwamcg Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 01:23
      Moje nazwisko to firma, jestem pod nim dość znana, i to nie tylko w środowisku.
      I co z tego? Nic. Przyjmuję nazwisko męża, w układach zawodowych będę się
      posługiwać dwoma, a potem, jak się ludzie przyzwyczają i zapamiętają że ja to
      ja, przejdę całkiem na mężowskie. Nazwisko pod którym jest się znaną nie musi
      się pokrywać z tym w dowodzie - w środowisku w którym pracuję (teatr) jest to
      praktyka dość powszechna.
      A nazwisko chcę zmienić. Panieńskie nosiłam wystarczająco długo.
      • brzydal78 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 01:57
        a ile masz lat , że nosiłas za długo?czy np po 25 latach stwierdzisz, ze
        nazwisko meza nosiałas tez wystarczajaco za długo??i co wtedy?nie rozumiem jak
        mozna nie zostawic sobie swojego nazwiska-bo tradycja, bo mąz sie obrazi, a
        moze jego rodzicom bedzie smutno.....ŻAŁOSNE!!!ja zostaje przy
        swoim+ewentualnie Jego.nosze je juz 28 lat i bardzo lubiesmile))))))
        • Gość: misiabisia Do: Brzydal78: IP: *.zacisze.zgora.pl 29.04.05, 07:52
          Do Brzydala78:

Dlaczego mówiesz, że to żałosne??? Równie dobrze ktoś może w ten sposób
          skwitować Twoje zdanie. Masz prawo zachować swoje nazwisko, bo "bardzo je lubisz
          już od 28 lat" smile
          A inni mają prawo je zmienić. I ich sprawa jakimi kierują się pobudkami.
          Niepotrzebne tu jest ocenianie.
          Szanuję tych którzy pozostają przy swoim, mimo że z wielką dumą przyjmę nazwisko
          mojego przyszłego męża. I nie ma to nic wspólnego z długością, niezadowoleniem
          czy nudą w zwiazku z moim obecnym nazwiskiem.
          Pozdrawiam!
      • ab13 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 18.07.05, 09:20
        Zadeklarowałam dwuczłonowe, ale sama już nie wiem...
        • annajustyna Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 18.07.05, 09:28
          Dwuczlonowe nazwisko ma jedna przewage na 1-czlonowym po mezu: do czasu wymiany
          dokumentow mozna spokojnie uzywac starych, majac 2 nazwiska zawsze mozna
          podawac tylko 1 (mialam profesor na studiach - uzywala tylko 1, nawet
          oficjalnie, chociaz w dowodzie miala 2). Zreszta z tradycja polska, jesli sa 2
          nazwiska, to zazwyczaj uzywa sie dluzszego albo tego, ktore jest na -ska.
    • Gość: kwaszak Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 12:42
      mam pytanie? mój mąż będzie miał nazwisko moje i swoje, ja tak samo, ale czy
      dziecie też będą mogły mieć podwójne? Bardzo mi na tym zależy, tylko nie wiem,
      czy to jest reanle.
      • amoniaaa Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 12:54
        Ja myslę że tak patrz Alicja Bachleda - Curuś wink Nie wiem po kim ona tak ma, bo
        nie znam nazwiska jej matki, ale tylko wnioskuje, że Curuś to po mamie.
        • Gość: kwaszak Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 13:03
          dzieki wielkie, zostawilas we mnie nadzieje, ze jest to mozliwe. Nawet o Curuś
          nie pomyslalam...
          • agamaks Do Kwaszak 29.04.05, 13:52
            1. Wasze dzieci mogą mieć podwójne nazwisko. Nie mogą mieć tylko potrójnego.
            Czyli np. jeśli będziesz mieć córeczkę Majkę Brzozowską-Lipowską i ona wyjdzie
            za mąż za Jasia Topolę, to chcąc dopisać jego nazwisko do swojego będzie
            musiała zrezygnować z jednego członu nazwiska panieńskiego.

2. Alicja B-C ma oba nazwiska o ojcu. Poszczególne gałęzie rodów Bachledów i
            Gąsieniców posługują się jeszcze dodatkowymi członami, wskazującymi nie tylko
            na "pień", ale i na "gałąź".

Mam nadzieję, że Ci rozjaśnilam trochę wątpliwości.
            • Gość: kwaszak Re: Do Kwaszak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 14:13
              dzięki wielkie raz jeszcze. Szkoda trochę, że potem będzie musiało z któregoś
              rezygnować, ale dobre i to.
    • hanna100 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 13:01
      chciałam moje i jego, ale mojęmu mężowi bardzo zależało, bym miała tylko jego.
      Mam tylko jego, ale żałuję, że nie postawiłam na swoim.
    • agamaks Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 13:58
      Jego. Przy czym to będzie zabawna mieszanka. Ja mam typowo polskie imię i
      ukraińskie nazwisko, w dodatku trochę przekręcone. W Polsce ludzie
      chcą "poprawiać" na siłę i muszę 5 razy dyktować...W Niemczech nie mam
      problemu, bo nie rozumieją źródłosłowu i piszą, jak dyktuję.
      On ma hiszpańskie nazwisko. Więc będę miała polskie imię z hiszpańskim
      nazwiskiem, a mieszkać będziemy w Niemczech. Kto przebije?
      • amoniaaa Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 14:03
        Ciekawe to. No to jakie będziesz mieć te nazwisko? Pochwal się wink
      • awia6 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 15:01
        A , nie wiedzialam, ze tu sie odbywaja jakies zawody!!!
        • agamaks Awia i Amoniaa 29.04.05, 15:23
          Awia: to forum to jedne wielkie zawody tongue_out. Jak nie nazwisk, to cadillaców.

Amoniaa: podać nazwisko? Przecież nie na publicznym forum. Ale że się kojarzy z
          twierdzą krzyżowców, to z polskim imieniem czysty urok. Widac, żeśmy jedną
          europejską rodziną wink.
          • amoniaaa Re: Awia i Amoniaa 29.04.05, 15:30
            jak nie chcesz to nie podawaj. Ja pytałam tylko z czystej ciekawości. Nie
            miałam nic złego na myśli!!!
            • agamaks Re: Awia i Amoniaa 29.04.05, 15:32
              Spoko, po prostu nie podaję danych na widok publiczny w necie. Taką mam zasadę.
              • amoniaaa Re: Awia i Amoniaa 29.04.05, 15:35
                Spoko wcale się nie gniewam wink Powodzenia!
    • rootka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 15:06
      tylko swoje, za stara jestem juz na zmiane. Poza tym moje nazwisko jest typowo
      polskie a wychodze za Niemca, chcialabym jednak zeby ludzie wiedzieli ze jestem
      Polka.
      • awia6 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 15:09
        I tak beda wiedzieli, nie sadze bys sie kiedykolwiek wyzbyla akcentu, skoro jak
        mowisz "jestem za stara", wnioskuje ze juz nie ejstes nastolatka.Wiec akcent
        pozostaje, no i imie!
    • byhanya oboje jestesmy dwojga nazwisk 29.04.05, 17:20
      to dopiero puzzle
    • Gość: ada Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.elpos.net 29.04.05, 17:27
      ja zostaje przy swoim miły też i nie będę musiała na gwałt zmieniać wszystkich
      dokumentów
    • awia6 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.04.05, 17:37
      Wydaje mi sie, ze tak czy owak dokumenty nalezy zmienic ze wzgledu na zmiane
      stanu cywilnego. Ale tu nie ejstem pewna.Wiem, ze paszport na przylad do czasu
      wymiany nalezy okazywac z aktem slubu.Pozdrawiam
      • Gość: ada Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.elpos.net 29.04.05, 18:46
        jeśli nie zmieniasz nazwiska to nie ma takiej potrzeby
    • Gość: maj25 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? IP: *.dsbratniak.pw.edu.pl 05.05.05, 12:26
      u nas to mój facet przechodzi na moje nazwisko i tez jest fajnie. nasze dziecko
      ma moje nazwisko. nawet nic mu nie proponowałam to jego inicjatywa, było mi
      baaaaardzo milo. pozdrawiam
      • askiem Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 18.07.05, 09:52
        Mój przyszły mąż ma brzydkie nazwisko, które mi się wogóle nie podoba. Moje -
        jest ładne i polskie. Chciałabym pozostać przy swoim, ale czuję (delikatne)
        naciski ze wszystkich stron. Nawet moja mama zaczęła mnie namawiać na dwu
        członowe. Twierdzi, że tak lepiej dla przyszłych dzieci... Do mnie żaden taki
        argument nie przemawia. Moje nazwisko - jest moim nazwiskiem, dlaczego więc
        nagle mam przestać go używać? Ok... jeżeli ktoś ma tak silne poczucie tradycji,
        jeżeli ktoś bardzo tego chce...
        Na razie rozważam, ale raczej Moje, ewentualne Moje + Jego...
        Pozdrawiam serdecznie.
    • solitoad Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 18.07.05, 10:33
      Zostawiam swoje.Tak się nazywam przez całe życie i chcę by tak zostało.
    • zzoee Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 12:31
      ja mam problem. Nie widzę powodu, żeby zmieniać moje nazwisko na jego, ale
      dwuczłonowiec nie wchodzi w grę, bo imię mam 10 literowe, nazwisko panieńskie
      10 literowe, narzeczonego 9 literowe. I tak czasami mam problemy, żeby zmieścić
      się w niektórych rubrykach, a z dwuczłonowym to już sobie nie wyobrażam. Poza
      tym kombinacja tych nazwisk brzmi dość nieciekawie.
      • epox123 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 12:33
        swoje,a on przyjmuje moje smile
        • rozalia29 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 12:44
          A ja się w końcu zdecydowałam i .............przyjmuję mężowskie. Ale było miło
          mojemu przyszłemu. Chociaz przedtem mówił, żebym sama zdecydowała bo to w końcu
          ja muszę potem przez całe życie identyfikować się ze swoją "nową nazwą". Ale
          kiedy wreszcie podjęłam decyzję to aż pokraśniał. I teraz utrzymuje wersję , że
          wziął mnie sposobem. HA HA HA
        • mojave Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 12:47
          Jego. Mimo,że moje jest ladne i znane, ale dwuczłonowe to za duzy kłopot (za
          dużo wpisywania w rożnych dokumentach itp). I mimo,że na moje panieńskie
          nazwisko mam dyplom i zawodowo tez pod nim funkcjonuje - kontrahenci i inni
          bedą musieli sie przyzwyczaic do nowegosmile)
          Może jakbym byla jakąś wielka slawą tobym sie zastanowiła, ale tak to nawet
          zadnych wątpliwości nie mialam.
          • kasienka80 Podwojne 28.07.05, 12:49
            Ja mam podwojne. Nie chcialam sie odcinac od tych 25 lat przezytych pod tym
            nazwiskiem.
            Oba sa dosc krotkie, moje nie konczy sie na -ska, wiec jest nawet fajnie.
            • salsa11 Re: Podwojne 28.07.05, 14:22
              jegosmile chybaby mnie szlag trafił jakbym miała kaligrafować 2 nazwiska w
              formularzach - z moich obeserwacji wynika, ze większość kobiet żałuje
              podwójnych nazwisk
              • monjan dziewczyny proszę o konsekwencję! 28.07.05, 16:17
                dla mnei naturalnym jest że przyjelam nazwisko meza i ansze dzieci tez sie tak
                beda nazywaly
                rozumiem tez ze chcecie miec 2 nazwiska-z roznych wzgledow
                ale prosze o KONSEKWENTNE uzywanie wtegy obu nazwisk! spotykam sie z wilu ludzmi
                w mojej pracy i wiem ze kobiety z lenistwa?niedbalstwa? "zapominaja" o tej
                dwuczlonowosci
                od zmiany dokumentow teraz 2 nazwiska sa Wasze i nie mozna ich stosowac
                wymiennie, potem wynikaja rozne nieprzyjemnosci...
                pani Nowak-Kowalska to nie to samo co pani Nowak lub pani Kowalska
                chciałyscie 2 nazwiska?dwóch uzywajcie!
                pozdrawiam
                • annajustyna Re: dziewczyny proszę o konsekwencję! 28.07.05, 16:26
                  Ale faktycznie jest tak przyjete, ze w normalnym zyciu przedstawia sie jednym
                  nazwiskiem... Przypomniala mi sie pewna historia jeszcze z podstawowki: moja
                  nauczycielka od polskiego miala 2 nazwiska, wszyscy mowili o niej uzywajac 1.
                  czlonu. Kiedys jej maz przyszedl po nia do pracy, zapytal sie, czy jeszcze ma
                  lekcje (uzywajac jej 2. czlonu, czyli jego nazwiska) i... uslyszal, ze taka
                  pani w naszej SP nie pracuje... Jesli bede dzwonila do pracy meza nie bede sie
                  przedstawiala 2 nazwiskami, bo wywolam poploch, tylko 2 . czlonem... Oczywiscie
                  oficjalnie w dokumentach bede miala zawsze 2. U nas nie USA, nie mozna uzywac
                  nazwisk naprzemiennie...
                  • monjan Re: dziewczyny proszę o konsekwencję! 29.07.05, 13:03
                    no własnie!
                    ja znam wiele takich przypadkow
                    moja teorai jest takazeby nie komplikowac sobie zycia, ale jak juz ktos sie
                    uparl...niech "cierpi"wink
                    pozdr
    • magnessmeg Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 14:25
      Jego. Innej opcji nawet nie brałam pod uwagę.
    • nie.migotka Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 16:07
      Jego!

Z powodów:
      - moje + jego miałoby razem 19 liter (pewnie nie wszystkie rubryczki są na to
      przygotowanewink,
      - chciałabym abyśmy nosili to samo nazwisko,
      - kocham go i chcę byc jednoznacznie jego żoną,
      - podoba mi się jego nazwisko,

- zmieniam "właściciela" z Mamy na Mężą wink

Pozdrawiam,
      te zmieniające i nie zmieniające - w końcu najważniejsze abyśmy się dobrze
      czuły PO! smile
      • salvia_divinorum Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 28.07.05, 19:46
        Męża, bo kojarzy mi się z tym kogo kocham wink
    • czarna_79 Re: Nazwisko Twoje czy Jego? 29.07.05, 12:54
      Zdecydowałam, że pozostanę przy swoim nazwisku i przejmę nazwisko męża.... z
      kilku powodów:
      - z Jego nazwiskiem trochę mi dziwnie smile, tak krótko sadmoje jest dłuższe...),
      - poza tym moje nazwisko jest ładne, polskie i jest ze mną dwadzieścia pare lat,
      wiele znaczy dla mnie i coś dla społeczeństwa....
      Pozdrawiamsmile
      Mam nadzieję, że swojej decyzji nie pożałuję....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka