alfa156 16.05.05, 12:35 Macie jakis pomysł na muzykę na wejście do kościoł. Myślałam o arii na strunie G Bacha, piekne ale smutne. Płakać się chce natychmiast. Może macie inny pomysł? Będę miała skrzypka i organy. Pozdrawiam wszystkie, a szczególnie czerwcowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysz1978 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 16.05.05, 12:40 Wiekszosc osob ma marsz Wagnera - ten taki ktory zawsze jest na filamch amerykanskich ta, ta tadam, ta, ta, tadam... Bardzo mi sie tez podoba kanon Pachelbela - jest wersja tylko na organy, ale ta w polaczneiu ze skrzypcami jest lepsza - po prostu przesliczna... Sama jeszcze sie waham. A na zakonczenie to chyba Mendelson?? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 16.05.05, 12:47 No Mendelsona i to tak z calej sily. Pachabel tez cudny, ale tez wyciskacz lez. ja sie juz wzruszylam jak odebralismy obraczki, wiec moze byc lazawo. A TY kiedy? i gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 16.05.05, 14:26 jeszcze jakies pomysly dziewczyny? Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 16.05.05, 14:40 Ja w lipcu w Trojmiescie Nie mam szczerze mowiac innych pomyslow. Bardzo mi sie podoba ten Pachelbel, ale nie wiem jeszcze czy bedzie sie dalo ten utwor przeforsowac No, a jak nie to tradycyjnie Wagner. Chyba ze ktos jakis inny pomysl na forum rzuci Odpowiedz Link Zgłoś
sumnienie Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 20.05.05, 13:59 a chlopaki to nie?? Mendelhsson jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_111 Vivaldi 16.05.05, 19:53 Witam! KONCERT a-mol Vivaldiego!!! rewelacyjny na wejście! "Aria na strunie G" to raczej w czasie Komunii Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aagatha Re: Vivaldi 16.05.05, 19:56 a ja na wejscie wymarzylam sobie "Barke" Moj Przyszly jeszcze o tym nie wie Kumpela powiedziala ze to ciut kontrowersyjne. Jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_111 czy ja wiem ...? 16.05.05, 20:01 dla mnie to raczej bardziej pasuje na wejście świeżo upieczonego księdza na mszę prymicyjną. Ale to tylko moje prywatne odczucie - Wam się ma podobać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aknee Re: czy ja wiem ...? 18.05.05, 00:41 Moze sonata Patetyczna Beethovena?? poczatek, ten najmelodyjniejszy... Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 08:39 Wlasnie zalozylam nowy watek, gdzie wkleilam fajny link miedzy innymi na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:16 Ja jestem chyba ślepa, gdzie ten wątek. Nadal nie wiem co maja grac. Buziaki panny mlode Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:27 Ok, juz wklejam link i tutaj www.weddingguide.co.uk/articles/wordsmusic/musicwedding/musicforyourwedding.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ekusy Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 20.05.05, 15:02 to podaj jaki to wątek i link....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ekusy Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 20.05.05, 15:02 to podaj jaki to wątek i link....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j.lisowska Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:30 Moje propozycje: Kanon Pachelbela, Aria na Strunie G Bacha Adagio for Strings Barbera Bach Gounod Ave Maria Jules Massent - Medytacja z opery Thais Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:32 Kanon Pachelbela, Aria na Strunie G Bacha piekne, ale takieee smuuutne. Juz mi się chce płakać. Reszty nie znam ide poszukac i posluchac. Zostało 18 dni..... Odpowiedz Link Zgłoś
monika-bab Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:36 na stronie www.merlin.com.pl/frontend/towar/403395 można odsłuchać fragmentów Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 18.05.05, 10:47 świetna sronka. ale jest coraz gorzej, teraz dzieki Wam mam problem co wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_111 Re: MARZENIE SCHUMANA! 18.05.05, 22:49 moim skromnym zdaniem utwór na wejście powinien być podniosły i radosny niczym fanfary! Taki żeby wszystkim ciarki przeszły nastrojowe "kawałki" jak "Ave Maria" czy "Marzenie" jakoś mi nie pasują (nie mówiąc juz o "Adagio" Albinioniego!) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
raszefka Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 19.05.05, 08:45 Poprosiliśmy o 'Te Deum' Charpentiera, pierwotnie na organy, ksiądz zaproponawał nam do tego trąbkę. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya TE DEUM 25.05.05, 21:25 fajny kawalek. przy okazji grand prix eurowizji skojarzylam sobie ten kawalek. przeciez to ten sam co w emblemacie EUROWIZJI!!! odpadl z kandydatury odrazu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
strach_na_wroble Scooter Hardcore 19.05.05, 08:53 przepraszam, to nie jest złośliwy żart, tak mi sie skojarzyło. Ale wyobraźcie sobie w kościele taką muzykę, to napewno każdy by zapamiętał na zawsze . Dobry pomysł, żeby pozbyć się bab-gapiów, co przychodzą poplotkować, chyba by wszystkie pomdlały . Odpowiedz Link Zgłoś
arjadna Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 19.05.05, 14:42 A ja bardzo bym chciala "Pod Twa obrone" - niekoniecznie na wejscie, ale ta piesn musi byc na moim slubie. Bo jej slowa idealnie pasuja: 1. Pod Twą obronę, Ojcze na niebie – grono Twych dzieci swój powierza los: – Ty nam błogosław, ratuj w potrzebie, – i broń od zguby, gdy zagraża cios. 2. Czy toń spokojna, czy huczą fale, – gdy Ty Twe dzieci w Swej opiece masz, – wznosimy modły dziś ku Twej chwale, – boś Ty nam tarczą, Boże, Ojcze nasz! . Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 19.05.05, 14:54 "te Deum" Charpentiera - swietny pomysł, zresztą najczęściej obok "Marsza" Wagnera (z opery "Lohengrin") wykorzystywany jako czysto instrumentalny utwór na wejście. Sugestia jest zreszta taka jak u jednego z przedmówców - utwory w typie "Ave Maria", "Arii" (nazywanej "na strunie G" - bo nie jest to tytuł oryginalny!) czy "Medytacji" pasują bardziej do chwil modlitewnej kontemplacji. Takimi są np. Komunia, modlitwa w klęcznikach przed wyjściem z kościoła. Natomiast do radosnego zmierzania Młodej Pary do ołtarza pasują utwory tyleż uroczyste, co tryumfalne i tryskające optymizmem! Polecam arie barokowe, koncertujące, można znaleźć je w necie (pochodzą z płyty Kathleen Battle i Wyntona Marsalisa), oto przykładowa lista: G. F. Haendel - "Let the bright Seraphim" z oratorium "Samson", "Alle voci del bronzo guerriero", "Eternal source of light divine" z "Ody na cześć królowej Anny" J. S. Bach - kantata "Jauchzet Gott in allen Landen", "Gloria" i "Osanna" z "Wielkiej mszy h-moll" A. Scarlatti - "Si suoni la tromba" i "Con voce festiva" za zbioru "7 arie con tromba sola" Sporo tego, ale może ktoś znajdzie w tych propozycjach opcję dla siebie? W razie czego służę radą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 19.05.05, 16:33 oooo fachowiec? musze poszukac w sieci tych utworow. bardzo podoba mi sie Louis James Alfred nefebure-Wely chodzi mi o marsza. bede miala oczywiscie organy i skrzypka. musze szukac pod tym katem. dziekuje za rady Odpowiedz Link Zgłoś
alfa156 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 19.05.05, 17:35 Jesli to nie klopot, to mozna prosiec o namiary stron gdzie mozna posluchac tych utworow? Te deum-bardzo mi sie podoba. jeszcze raz dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
meeg LINK do stronki :) sorki 19.05.05, 22:26 oprawa-slubow.republika.pl/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
wjoanna1 Plik Pachelbel`a ! 20.05.05, 09:56 Czesc dziewczyny! Dysponuję wersją wave Kanonu in D Major Pelchelbel`a, zarówno w wersji instrumentalnej (orkiestra filharmonii) jak i piękną wersją graną na pianinie przez G. Winstona (to nasz pierwszy taniec(-: ) Jeśli jesteście zainteresowane - mogę Wam przesłać na maila, każdy plik ma ok 5 MB więc idzie dość wolno, ja mam szybkie złącze.. Odpowiedz Link Zgłoś
martusia81 Re: Plik Pachelbel`a ! 20.05.05, 13:06 prosze rwoniez martusia81@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ekusy Re: Plik Pachelbel`a ! 20.05.05, 14:37 bardzo proszę o pliczek! mam ogromny problem na melodię, bo nie znam nic.... Odpowiedz Link Zgłoś
asia19815 Re: Plik Pachelbel`a ! 20.05.05, 18:06 ja też poproszę . asia19815@gazeta.pl dzięki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: Plik Pachelbel`a ! 20.05.05, 21:51 blagam blagam przeslij i mnie....na gazetowy Odpowiedz Link Zgłoś
annasi23 Re: Plik Pachelbel`a ! 27.05.05, 11:09 Czy ja też mogę prosić o Kanon in D Major Pelchelbel`a? annasi23@gazeta.pl. I jeszcze jedno pytanie - gdzie można w sieci znaleźć Te Deum Charpentiera? Czy o tym, jaka być muzyka na ślubie rozmawiać z organistą? Czy jeżeli chcę do organów trąbkę lub skrzypce - to skąd wziąć kogoś takiego? Może organista zna kogoś takiego? Czy może poszukać na własą rękę? Jak Wy sobie z tym radzicie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: Plik Pachelbel`a ! 27.05.05, 12:16 >Czy o tym, jaka być muzyka na ślubie rozmawiać z organistą? No pewnie, jeśli on ma grać na ślubie. Inaczej sama wymyślisz repertuar, a potem on ci powie, że np. nie zna połowy programu. >Czy jeżeli chcę do organów trąbkę lub skrzypce - to skąd wziąć kogoś takiego? Może organista zna kogoś takiego? Możesz sama szukać, możesz zapytać organistę. Wolna wola. Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 20.05.05, 21:16 Jeśli gram sam, to najczęściej na początku grywam jeden z poniższych utworów: R.Wagner: Marsz weselny z opery "Lohengrin" H.Purcell: Trumpet Tune H.Purcell: Trumpet Voluntary M.A.Charpentier: Preludium do Te Deum laudamus J.Pachelbel: Toccata (jedna z wielu; nie napisał jedynie Kanonu, za to Kanon jako jedyny jego utwór trafił do komórek; w zeszłym roku jeszcze nie był modny) Jeśli ma być spokojniej, to G.F.Haendel: Aria z Muzyki na wodzie R. Schumann: Marzenie (bardziej sztampowo, jeśli ktoś sobie życzy) A po za tym to, czego sobie zapragnie para młoda (jeśli da mi trochę czasu na nauczenie się czegoś, czego nie znam). Literatura organowa jest bogata. Dobrze jest dobierać utwory do konkretnego instrumentu i wnętrza, ponieważ nie wszystko na każdym instrumencie da się zagrać, a czasem się nawet da, ale nie warto, bo źle brzmi. Nie gram sonat skrzypcowych, fortepianowych, symfonii, etc., czyli tego wszystkiego, co zostało jednoznacznie napisane na inny aparat wykonawczy i nie zaistniała tradycja dokonywania transkrypcji organowych, a do kościelnego wnętrza kompletnie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya co ja znalazlam!! 20.05.05, 22:43 www.weddingmusic101.com/Wedding_Music_Overview.html#bridesmaids Odpowiedz Link Zgłoś
ida_marcowa1 Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 20.05.05, 23:33 a ja mam ślub cywilny. ale nie chę, by oprawą muzyczna były utwory z cd. umówiłam sie z dziewczyną, ktora gra na skrzypcach. i macie może pomysły, co to by mogło być? bo przyznam szczerze, że większość tu polecanych utworów jest dość... hmmm... "koscielna' Odpowiedz Link Zgłoś
arpschnitger Re: melodia na wejście-pomysły!!!!! 21.05.05, 00:17 Pomyślałem, że można do tego dodać klawesyn i wtedy dysponujesz rozległym repertuarem okresu baroku. Masa sonat Bacha, Haendla, Scarlattiego, Vivaldiego, Corellego, etc. To może być jednak trudne do zrealizowania. Dla USC tylko kłopot. Jeśli mają tam fortepian, to także można go wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
lama69 J.S.Bach-Aria na strunie G 02.06.05, 17:11 możecie mi wysłać wersję tylko na organy. Błagam zaraz mam spotkanie z organistą Lama69@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś