mimiczka1 12.07.05, 13:42 witajcie, powiedzcie mi czego symbolem sa migdaly? bo spotykam sie tu na forum ze nowożency rozdaja po weselu gościum woreczki z migdałam, w takim razie co one symbolizuja? szczęście? dzieki,pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 13:57 dokladnie - daje sie je na szczescie, ten zwyczaj pochodzi z wloch. zazwyczaj rozdaje sie gosciom wlasnie migdalki badz jakies male gadzety na SZCZESCIE szkoda ze w krakowie nie mozna ich nigdzie dostac wiec trzeba sie troche natrudzic Odpowiedz Link Zgłoś
jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:06 Znalazłam takie w delikatesach Piotr i Paweł (może w Krakowie też jest, w W-wie np. w Jankach), niestety cena zawrotna. Mi zaprzyjaźniona firma cukiernicza robi migdały w białej czekoladzie, bo takich migdałów w pastelowym lukrze nie zrobia mi niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mimiczka1 Re: migdały:) 12.07.05, 14:06 dzieki za odpowiedz ale naprawde nie mozna kupic migdałów (bialych) w krakowie? pa udanego popoludnia Odpowiedz Link Zgłoś
szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 14:10 migdaly w bialej czekoladzie ups w lecie to moze byc problem - zeby sie nie rozpuscily apropo krakowa to szukalam wszedzie i w cukierniach i w restauracjach wloskich itd - nigdzie ni dostalam migdalkow w bialym lukrze, na szczescie mam znajoma ktora mi je przywiezie Odpowiedz Link Zgłoś
jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:24 ja też rozważam opcję przywiezienia ich przez ciocię z Francji, bo te migdały w kolorowym lukrze wyglądaja super!! Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka79 Re: migdały:) 12.07.05, 14:31 no dobrze, rozdaje sie je na szczęscie, ale w ktorym momencie? co trzeba wtedy powiedzieć? Nigdy o czyms takim nei słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:46 np. na sam koniec jak żegnasz się z danym gościem. Ja tak będę robić. Odpowiedz Link Zgłoś
szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 14:50 Ja jak mialam wesele po slubie cywilnym to rozdawalismy te "szczesliwe migdalowe upominko-podzierkowania" po takiej oficjalnej czesci jedzeniowej czyli juz w tej czesci wodkowo tanecznej a i po torcie czyli w tym momencie mniej wiecej z tego co pamietam jak dostalismy sygnal ze pierwsze osoby pouszczaja impreze; tak trzeba wymierzyc zebby wreczyc im zanim wyjda Odpowiedz Link Zgłoś
szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 15:16 cywilny mielismy za granica wiec nie bylo problemu Odpowiedz Link Zgłoś
dorcik_wk Re: migdały:) 12.07.05, 15:38 dziewczyny po co tyle kasy wydawać? ja kupiłam czekoladki w takiej polewie jak m&m'sy (polewa w kolorze białym i różowym). Paczka kosztowała 4 zł a tam byo około 60 cukierków. Kupiłam tiul i wstążeczkę i sama zapakowałam po 8 szt. cukiereczków i przewiązałam torebezki kokardkami. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 15:53 To tez super pomysł, tylko napisz jakie to były cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaola Re: migdały:) 12.07.05, 16:24 Hej przyszłe zonki pomysł z cukierkami jest bardzo fajny. Ja widziałam takie w sklepie Plus. Sa to takie drażetki czekoladowe pokryte lukrem różowym i białym. Jako specjalistka od migdałów powiem Wam jeszcze, że dość ważna jest ich liczba, a mianowicie musi byc koniecznie 5, a każdy z nich symbolizuje coś innego tzn. zdrowie, szczęście, miłość, płodność i pieniądze. Zwyczaj bardzo miły, u mnie na weselu też były. Moje migdały przywiozłam z zagranicy. Podpoiwem, tym najbardziej zdesperowanym, że mozna je kupić przez internet. Kupuje sie je w dużych opakowaniach, w róznych kolorowych lukrach (np. złotym), wystarczy wejść na jakąć weselna stronke internetową i tam w sklepiku mozna takie cudeńka sobie zamówić. Pozdrawiam i życzę Wam wszytkim tego co symbolizują migdały! Odpowiedz Link Zgłoś
bagatricks Re: migdały:) 12.07.05, 20:05 ja ostatni raz na weselu w Polsce bylam ponad 10 lat temu i wtedy jeszcze nie bylo mowy o zadnych cukierkach czy migdalach.W stanach natomiast jest to zwyczaj od dawien dawna i tutaj nikt sie nie bawi w ich rozdawanie,kladzie sie je po prostu przy kazdym nakryciu tak zeby kazdy gosc mogl zauwazyc.Wyglada to calkiem fajnie i te male tiulowe woreczeki sluza jednoczesnie jako dodatkowa dekoracja stolu.Czesto sa do nich dolaczane lisciki z podziekowaniem tudziez nazwiskiem goscia (zeby mogli sobie zatrzymac na pamiatke).Z doswiadczenia jedka wiem ze wiekszosc tych woreczkow zostaje na stolach lub pod stolami i malo kto przywiazuje do tego wage)) pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
water_lilly Re: migdały:) 13.07.05, 01:40 Czy gdzieś w Polsce(w W-wie),można kupić migdały lub podobne cukierki? najchętniej w rozsądnej cenieKiedy szukam "jordan almonds",to wywala mi sklepy,które albo nie przysyłają do Pl,albo cena... Odpowiedz Link Zgłoś