Dodaj do ulubionych

migdały:)

12.07.05, 13:42
witajcie, powiedzcie mi czego symbolem sa migdaly? bo spotykam sie tu na
forum ze nowożency rozdaja po weselu gościum woreczki z migdałam, w takim
razie co one symbolizuja? szczęście? dzieki,pa
Obserwuj wątek
    • szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 13:57
      dokladnie - daje sie je na szczescie, ten zwyczaj pochodzi z wloch. zazwyczaj
      rozdaje sie gosciom wlasnie migdalki badz jakies male gadzety na SZCZESCIE smile
      szkoda ze w krakowie nie mozna ich nigdzie dostac wiec trzeba sie troche
      natrudzic
      • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:06
        Znalazłam takie w delikatesach Piotr i Paweł (może w Krakowie też jest, w W-wie
        np. w Jankach), niestety cena zawrotna. Mi zaprzyjaźniona firma cukiernicza
        robi migdały w białej czekoladzie, bo takich migdałów w pastelowym lukrze nie
        zrobia mi niestety.
        • mimiczka1 Re: migdały:) 12.07.05, 14:08
          ile kosztowały???
          • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:23
            20 zł za ok 10 migdałów!!
      • mimiczka1 Re: migdały:) 12.07.05, 14:06
        dzieki za odpowiedz smile ale naprawde nie mozna kupic migdałów (bialych) w
        krakowie? pa udanego popoludnia
        • szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 14:10
          migdaly w bialej czekoladzie ups w lecie to moze byc problem - zeby sie nie
          rozpuscilywink
          apropo krakowa to szukalam wszedzie i w cukierniach i w restauracjach wloskich
          itd - nigdzie ni dostalam migdalkow w bialym lukrze, na szczescie mam znajoma
          ktora mi je przywiezie
          • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:24
            ja też rozważam opcję przywiezienia ich przez ciocię z Francji, bo te migdały w
            kolorowym lukrze wyglądaja super!!
            • poziomka79 Re: migdały:) 12.07.05, 14:31
              no dobrze, rozdaje sie je na szczęscie, ale w ktorym momencie? co trzeba wtedy
              powiedzieć? Nigdy o czyms takim nei słyszałam
              • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:46
                np. na sam koniec jak żegnasz się z danym gościem. Ja tak będę robić.
                • szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 14:50
                  Ja jak mialam wesele po slubie cywilnym to rozdawalismy te "szczesliwe
                  migdalowe upominko-podzierkowania" po takiej oficjalnej czesci jedzeniowej
                  czyli juz w tej czesci wodkowo tanecznej a i po torcie czyli w tym momencie
                  mniej wiecej z tego co pamietam jak dostalismy sygnal ze pierwsze osoby
                  pouszczaja impreze; tak trzeba wymierzyc zebby wreczyc im zanim wyjdasmile
                  • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 14:51
                    a wy gdzie kupiliscie te migdały??
                    • szeltika Re: migdały:) 12.07.05, 15:16
                      cywilny mielismy za granica wiec nie bylo problemu
    • dorcik_wk Re: migdały:) 12.07.05, 15:38
      dziewczyny po co tyle kasy wydawać? ja kupiłam czekoladki w takiej polewie jak
      m&m'sy (polewa w kolorze białym i różowym). Paczka kosztowała 4 zł a tam byo
      około 60 cukierków. Kupiłam tiul i wstążeczkę i sama zapakowałam po 8 szt.
      cukiereczków i przewiązałam torebezki kokardkami.
      • jaga112 Re: migdały:) 12.07.05, 15:53
        To tez super pomysł, tylko napisz jakie to były cukierki.
        • zonaola Re: migdały:) 12.07.05, 16:24
          Hej przyszłe zonki
          pomysł z cukierkami jest bardzo fajny. Ja widziałam takie w sklepie Plus. Sa to
          takie drażetki czekoladowe pokryte lukrem różowym i białym.
          Jako specjalistka wink od migdałów powiem Wam jeszcze, że dość ważna jest ich
          liczba, a mianowicie musi byc koniecznie 5, a każdy z nich symbolizuje coś
          innego tzn. zdrowie, szczęście, miłość, płodność i pieniądze.
          Zwyczaj bardzo miły, u mnie na weselu też były. Moje migdały przywiozłam z
          zagranicy. Podpoiwem, tym najbardziej zdesperowanym, że mozna je kupić przez
          internet. Kupuje sie je w dużych opakowaniach, w róznych kolorowych lukrach
          (np. złotym), wystarczy wejść na jakąć weselna stronke internetową i tam w
          sklepiku mozna takie cudeńka sobie zamówić.
          Pozdrawiam i życzę Wam wszytkim tego co symbolizują migdały!
    • bagatricks Re: migdały:) 12.07.05, 20:05
      ja ostatni raz na weselu w Polsce bylam ponad 10 lat temu i wtedy jeszcze nie
      bylo mowy o zadnych cukierkach czy migdalach.W stanach natomiast jest to
      zwyczaj od dawien dawna i tutaj nikt sie nie bawi w ich rozdawanie,kladzie sie
      je po prostu przy kazdym nakryciu tak zeby kazdy gosc mogl zauwazyc.Wyglada to
      calkiem fajnie i te male tiulowe woreczeki sluza jednoczesnie jako dodatkowa
      dekoracja stolu.Czesto sa do nich dolaczane lisciki z podziekowaniem tudziez
      nazwiskiem goscia (zeby mogli sobie zatrzymac na pamiatke).Z doswiadczenia
      jedka wiem ze wiekszosc tych woreczkow zostaje na stolach lub pod stolami i
      malo kto przywiazuje do tego wagesmile))
      pozdrowki
    • water_lilly Re: migdały:) 13.07.05, 01:40
      Czy gdzieś w Polsce(w W-wie),można kupić migdały lub podobne cukierki?
      najchętniej w rozsądnej ceniesmileKiedy szukam "jordan almonds",to wywala mi
      sklepy,które albo nie przysyłają do Pl,albo cena...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka