Dodaj do ulubionych

ślub mieszany

19.07.05, 13:37
czy ktoś wie jak wygląda ślub w kościele kiedy jedna ze stron jest
katolikiem, a druga ateistą??
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:38
      Poszukaj w archiwum, bylo juz kilka (o ile nie kilkanascie) watkow na ten temat!
      • koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:48
        szukalam i nic. Jeżeli możesz to prosze o linka
        • annajustyna Re: ślub mieszany 19.07.05, 14:03
          Np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=25031510&v=2&s=0
          Jak sie dokladnie wczytasz, to jest tam mowa o opuszczaniu w przysiedze "tak mi
          dopomoz Bog...": Ponadto mozna zrezygnowac z komunii, zeby nie bylo, ze polowa
          rodziny poszla, a polowa stala jak kolki... Pozdrawiam!
          • koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 15:44
            dziękuje i pozdrawiam
    • kasienka80 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:38
      Ja wiem wink)
      Chodzi Ci o sama ceremonie czy o dokumenty?
    • koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:44
      chodzi mi o to jak wygląda ceremonia w kościele
      • kasienka80 Re: ślub mieszany 19.07.05, 15:10
        Opuszcze sie w przysiedze koscielne wstawki typu "tak mi dopomoz Bog" itd
        oraz strona niewierzaca nie bierze komunii.
        To wszystko
        • koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 15:44
          dzięki, już znalazlam kilka wątków na ten temat na forum.
          Pozdrawiam
          • szaruga Re: ślub mieszany 19.07.05, 16:11
            ja taki ślub mam w przyszła sobotę...
            trzymajcie kciuki smile
            • celyna2 Re: ślub mieszany 19.07.05, 22:02
              Ja taki planuje w przyszlym roku. Bede trzymac mocno kciuki i napisz jak
              bedziesz juz po jak byłosmileAha powiedz mi czy musieliscie miec zapowiedzi?
              • leeloo26 Re: ślub mieszany 19.07.05, 22:21
                Powiem Ci wszystko, co wiem na razie, a po 20 sierpnia- jak bylo.

Wszystkie formalnosci zarowno w USC, jak i koscielne obowiazuja Cie jak przy
                tradycyjnym slubie (zapowiedzi rowniez)- natomiast najwyrazniej nie obowiazuja
                nauki przedmalzenskie, bo kiedy przy spisywaniu protokolu ksiadz spytal jakie
                katechezy odbylam i powiedzialam, ze w tylko te w szkole podstawowej i
                przedmalzenskie, to byl mile zaskoczony. (Ale te nauki milo wspominamy tak
                naprawde. Podeszlismy do nich na luzie i to chyba bardzo nam pomoglo.)

No i strona niewierzaca ma "skrocony" protokol. smile

Jedyna komplikacja jest to, ze dwie DLUGO (nie wiem co to znaczy) znajace
                niewierzaca strone osoby (u mnie byli to Rodzice) musza z narzeczonymi pojsc
                przed slubem (najpozniej tak ze 2-3 tygodnie wczesniej) do kancelarii
                parafialnej i spisac tzw. "Akt znania", w ktorym wszyscy w 3 pod przysiega
                zeznajecie, ze niekatolicka strona nie zawarla nigdy wczesniej malzenstwa,
                natomiast narzeczeni podpisuja dokument o wychowaniu potomstwa po katolicku.
                Strona katolicka sie zobowiazuje, a niekatolicka, obiecuje, ze nie bedzie utrudniac.

I doplacasz 40zl za dokumenty z Kurii, ze nie ma sprawy, bo dostajecie dyspense.

To tyle co na razie wiem.

• kasienka80 Re: ślub mieszany 20.07.05, 08:11
                  Dlugo- czyli od 12 rż., bo wtedy wg Kosciola moglby juz wziac slub.
                  Niezla paranoja, nie? wink))

Ja przez te wszystkie formalnosci (u mnie doszly jeszcze problemy z
                  tlumaczeniami i spisywanie protokolu w obcym jezyku) juz myslalam, ze
                  odechciewa mi sie slubu i ze przestane ubic wszystkich ksiezy wink
                • celyna2 Re: ślub mieszany 20.07.05, 20:50
                  No a u strony katolickiej tez byly zapowiedzi? No bo w sumie jak mozna mowic o
                  parafi strony niewierzacej skoro on do zadnego kosciola nie uczeszcza wiec
                  ksiadz go nie ma w swoich ksiegach jako parafianina? Nie rozumiem wlasnie tego.
                  • leeloo26 Re: ślub mieszany 20.07.05, 21:12
                    hmm
                    to nowinka jest!

bo my to wiemy, ze mamy dac na zapowiedzi oboje, co wydaje nam sie sporym
                    absurdem, no bo jak strona niewierzaca ma byc rownoczesnie parafianka/parafianinem?

to znaczy, ze jak to w koncu jest?
                    • celyna2 Re: ślub mieszany 22.07.05, 21:37
                      No właśnie, to jakaś troche paranoja. Słyszałam też o przypadkach gdzie
                      zapowiedzi były tylko u strony wierzacej.
                      • leeloo26 Re: ślub mieszany 22.07.05, 22:36
                        U nas ksiadz w naszej parafii daje zapowiedzi nas obojga. Paranoja. Ale liczy za
                        jedna osobe..
                • szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:04
                  ja ze swojej strony dopiszę jak było u nas:
                  zeznania do protokołu składał proboszcz i wikariusz... nie było potrzeby prosić
                  kogoś z rodziny.
                  40 zł do kurii dodatkowo nie płaciłam - poszło z ofiary za ślub...
                  zapowiedzi nas nie obowiązywały - Ojciewc stwierdził że nie są potrzebne, a
                  poza tym dziwnie by wyglądały...

Wszystkim polecam brać ślub w kościołach u zakonników. my bierzemy juz w sobotę
                  w kościele u Karmelitów Bosych i wszystko odbywa się bez zarzutu... nawet nie
                  prosili o ofiarę...
              • szaruga Re: ślub mieszany 20.07.05, 11:34
                nie - nie mamy zapowiedzi...
                ale razem bylismy na naukach... (40 minut ze wszystkim smile )
                • celyna2 Re: ślub mieszany 20.07.05, 20:48
                  Jak to nauki w 40 minut??? A dostaliscie dyspense zebyscie nie mieli
                  zapowiedzi? bo z tego co sie dowiedzialam to chyba tak jest.
                  • szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:14
                    w 40 minut porozmawialiśmy z Ojcem o podstawowych prawach moralnych i
                    etycznych... Zapamietam ją do końca zycia, bo jest tego warta. Ojciec
                    stwierdził że jesteśmy wykształceni i dorośli (po 29 lat) i nie będzie nas
                    szkolił jak przedszkolaków. Jeśli chodzi o poradnię - dostalismy tylko ulotkę
                    abyśmy wiedzieli gdzie zastukać jeśli bedzie taka potrzeba.
                    dyspensa będzie... ale nie jest potrzebna do odstapienia od zapowiedzi, ale do
                    udzielenia stronie wierzącej sakramentu małżeństwa.
                    Ojciec stwierdził jednak że za późno zabralismy się za jej załatwianie (to
                    pierwsza taka historia w parafii sic!) i dyspensa przed slubem bedzie ale....
                    biskup udzieli jej telefonicznie, a wszystkie papiery przyjdą później...
                    taki mamy postępowy Kościół!
    • dakota77 Re: ślub mieszany 19.07.05, 17:27
      Aha, coś jeszcze- o ile dobrze się orientuję, ślub mieszany może być zawarty
      tylko w parafii któregoś z młodych, to raz, a dwa, żetylko w czasie ceremonii
      ślubnej, nie na mszy.
      • byhanya Re: ślub mieszany 19.07.05, 17:32
        moze byc w jakiejkolwiek parafii i ze msza! jestem pewna na bank!!!!
        • dakota77 Re: ślub mieszany 19.07.05, 19:15
          No nie wiem,nie bede sie upierac,ale wydaje mi sie, ze tak bylo w Kodeksie
          prawa kanonicznego.
          • leeloo26 Re: ślub mieszany 19.07.05, 21:36
            musze poprzec poprzedniczke- jestes w bledzie.

my bierzemy slub mieszany w nienaszej parafii, w czasie mszy.
            • byhanya Re: ślub mieszany 20.07.05, 07:59
              my tez w innej parafii i mieszany ze msza! 18 sierpnia!
              • kasienka80 Re: ślub mieszany 20.07.05, 08:12
                Ja mam taki slub w swojej parafii w Warszawie 30 lipca
    • dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:16

Oto skąd zaczerpnęłam informację, żenie powinno to sie odbywaćpodczas mszy.
      jakwidać,wszytskow praktyce zależy odposzczególnych księzy...

II Instrukcja Episkopatu Polski dotycząca przygotowania do małżeństwa i życia
      rodzinnego oraz wprowadzenia nowego obrzędu sakramentu małżeństwa
      - (11 III 1975)
      "II -

24. Kiedy nupturienci są katolikami, "liturgię małżeństwa należy zwykle
      sprawować podczas Mszy św." (KL nr 76; OSM nr 6). Między Eucharystią, która
      realizuje "nowe i wieczne przymierze" Boga ze swoim ludem a
      małżeństwem, "objawiającym tajemnicę zaślubin Chrystusa z Kościołem", istnieją
      głębokie powiązania (por. OSM nr 84 89).
      Sprawowanie małżeństwa podczas Mszy św. jest niewskazane w przypadku nowożeńców
      religijnie obojętnych.|

"27. Nie wyklucza się jednak sprawowania sakramentu małżeństwa poza Mszą św.
      (KL nr 78). Forma ta obowiązuje, kiedy jedna ze stron jest niekatolicką,
      nieochrzczoną, lub niewierzącą (OSM nr 8). Katolikom zawierającym związek
      małżeński poza Mszą św. można w ramach obrzędu udzielić Komunii św.., zgodnie z
      nr 60 Obrzędów Sakramentu Małżeństwa."

Instrukcja Episkopatu Polski w sprawie duszpasterstwa małżeństw o różnej
      przynależności kościelnej - (14 III 1987)

"jeśli druga strona jest wyznania prawosławnego, ślub może się odbyć podczas
      Mszy św. i oboje nupturienci o ile są w stanie łaski uświęcającej mogą
      przystąpić do Komunii św. bez specjalnego pozwolenia ordynariusza jeśli druga
      strona należy do innego wyznania, konieczny jest pozwolenie ordynariusza, by
      ślub mógł się odbyć podczas Mszy św."

Może wy,którzy bierzecie taki slub podczas mszy,dostaliście jednak dyspensę?
      • leeloo26 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:24
        tak, dostalismy dyspense. dostaniemy, znaczy.

ale ja to chyba bym bardziej interpretowala przepis o mszy i "niemszy", ze nie
        mozna byc dwojka katolikow i brac slub poza masza, ale moze sie myle. (nie czuje
        sie najmocniejsza w sprawach koscielnych. No, poza formalnosciami przedslubnymi.)
        • dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:29
          Tak na pewno nie jest, bo przecieżnie każdy bierze ślub na mszy. Para katolików
          też może wziąc ślub w czasie skróconej ceremonii, pozamszą, i sporo ludzi tak
          robi.
      • byhanya Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:31
        odzczytuje to tak
        normalny slub dwoch katolikow powinien byc podczas mszy i od tej zasady mozna
        odbiec, jezeli jest to slub mieszany z wyjatkiem slubu z prawoslawnym, gdzie
        trzeba prosic o dyspenze zeby slub byl ze msza.
        • dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:45
          Dla mnie właśnie ślub z osobą prawosławną możę odbyć się podczas mszy,a jeżeli
          oboje państwo młodzi są po spowiedzi mogą przystąpić do pkomunii bez dyspensy.
          Przedstawicielei nnych wyznań muszą na ślub z mszą otrzymać dyspensę.
          • byhanya Re: ślub mieszany 20.07.05, 14:58
            masz racje! doczytalam sie!
            • salvato Re: ślub mieszany 25.07.05, 12:02
              hej. reprezentuję firmę robiącą program dla TVP o małżeństwach mieszanych, może
              macie ochotę wystąpić przed kamerą? przyznam, że szczytem szczęścia było
              zfilmowanie slubu takiej pary, ale jak parka już jest z sobą jakiś czas, to też
              świetnie. fajnie byłoby jak najszybciej. plizzz... (obiecuję obiektywizm i
              fajną przygodę)
              • leeloo26 Re: ślub mieszany 25.07.05, 12:57
                ale w nas nie ma nic fascynującego... nie jesteśmy różnowyznaniowi. ja po prostu
                nie wierze, ot co.
                • byhanya Re: ślub mieszany 25.07.05, 13:09
                  moj przyszly jest protestantem. ale nie protestowal za bardzo wiec go wzielam.
                  =)
              • szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:17
                nie ma w tym nic ekstrawaganckiego...
                zapytam narzeczonego smile
    • mimi764 Re: ślub mieszany 26.07.05, 15:59
      My mamy slub mieszany. Czekamy na dyspense od biskupa, sama widzialam dyspense
      innej pary (ksiadz nam pokazal) i tam jest napisane jak ma sie odbywac zawarcie
      zwiazku malzenskiego tzn. czy to ma byc na mszy czy tez nie. Co do zapowiedzi
      zostaly ogoszone tylko w mojej parafii. Dodam jeszcze iz bierzemy slub poza
      moja parafia i na to potrzebujemy pozwolenie od "mojego" proboszcza tzw.
      licencje.
      Jestem lekko zmeczona zalatwianiem tych wszystkich formalnosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka