koko25 19.07.05, 13:37 czy ktoś wie jak wygląda ślub w kościele kiedy jedna ze stron jest katolikiem, a druga ateistą?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:38 Poszukaj w archiwum, bylo juz kilka (o ile nie kilkanascie) watkow na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:48 szukalam i nic. Jeżeli możesz to prosze o linka Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ślub mieszany 19.07.05, 14:03 Np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=25031510&v=2&s=0 Jak sie dokladnie wczytasz, to jest tam mowa o opuszczaniu w przysiedze "tak mi dopomoz Bog...": Ponadto mozna zrezygnowac z komunii, zeby nie bylo, ze polowa rodziny poszla, a polowa stala jak kolki... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:38 Ja wiem ) Chodzi Ci o sama ceremonie czy o dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 13:44 chodzi mi o to jak wygląda ceremonia w kościele Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: ślub mieszany 19.07.05, 15:10 Opuszcze sie w przysiedze koscielne wstawki typu "tak mi dopomoz Bog" itd oraz strona niewierzaca nie bierze komunii. To wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
koko25 Re: ślub mieszany 19.07.05, 15:44 dzięki, już znalazlam kilka wątków na ten temat na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: ślub mieszany 19.07.05, 16:11 ja taki ślub mam w przyszła sobotę... trzymajcie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
celyna2 Re: ślub mieszany 19.07.05, 22:02 Ja taki planuje w przyszlym roku. Bede trzymac mocno kciuki i napisz jak bedziesz juz po jak byłoAha powiedz mi czy musieliscie miec zapowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 19.07.05, 22:21 Powiem Ci wszystko, co wiem na razie, a po 20 sierpnia- jak bylo. Wszystkie formalnosci zarowno w USC, jak i koscielne obowiazuja Cie jak przy tradycyjnym slubie (zapowiedzi rowniez)- natomiast najwyrazniej nie obowiazuja nauki przedmalzenskie, bo kiedy przy spisywaniu protokolu ksiadz spytal jakie katechezy odbylam i powiedzialam, ze w tylko te w szkole podstawowej i przedmalzenskie, to byl mile zaskoczony. (Ale te nauki milo wspominamy tak naprawde. Podeszlismy do nich na luzie i to chyba bardzo nam pomoglo.) No i strona niewierzaca ma "skrocony" protokol. Jedyna komplikacja jest to, ze dwie DLUGO (nie wiem co to znaczy) znajace niewierzaca strone osoby (u mnie byli to Rodzice) musza z narzeczonymi pojsc przed slubem (najpozniej tak ze 2-3 tygodnie wczesniej) do kancelarii parafialnej i spisac tzw. "Akt znania", w ktorym wszyscy w 3 pod przysiega zeznajecie, ze niekatolicka strona nie zawarla nigdy wczesniej malzenstwa, natomiast narzeczeni podpisuja dokument o wychowaniu potomstwa po katolicku. Strona katolicka sie zobowiazuje, a niekatolicka, obiecuje, ze nie bedzie utrudniac. I doplacasz 40zl za dokumenty z Kurii, ze nie ma sprawy, bo dostajecie dyspense. To tyle co na razie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: ślub mieszany 20.07.05, 08:11 Dlugo- czyli od 12 rż., bo wtedy wg Kosciola moglby juz wziac slub. Niezla paranoja, nie? )) Ja przez te wszystkie formalnosci (u mnie doszly jeszcze problemy z tlumaczeniami i spisywanie protokolu w obcym jezyku) juz myslalam, ze odechciewa mi sie slubu i ze przestane ubic wszystkich ksiezy Odpowiedz Link Zgłoś
celyna2 Re: ślub mieszany 20.07.05, 20:50 No a u strony katolickiej tez byly zapowiedzi? No bo w sumie jak mozna mowic o parafi strony niewierzacej skoro on do zadnego kosciola nie uczeszcza wiec ksiadz go nie ma w swoich ksiegach jako parafianina? Nie rozumiem wlasnie tego. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 20.07.05, 21:12 hmm to nowinka jest! bo my to wiemy, ze mamy dac na zapowiedzi oboje, co wydaje nam sie sporym absurdem, no bo jak strona niewierzaca ma byc rownoczesnie parafianka/parafianinem? to znaczy, ze jak to w koncu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
celyna2 Re: ślub mieszany 22.07.05, 21:37 No właśnie, to jakaś troche paranoja. Słyszałam też o przypadkach gdzie zapowiedzi były tylko u strony wierzacej. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 22.07.05, 22:36 U nas ksiadz w naszej parafii daje zapowiedzi nas obojga. Paranoja. Ale liczy za jedna osobe.. Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:04 ja ze swojej strony dopiszę jak było u nas: zeznania do protokołu składał proboszcz i wikariusz... nie było potrzeby prosić kogoś z rodziny. 40 zł do kurii dodatkowo nie płaciłam - poszło z ofiary za ślub... zapowiedzi nas nie obowiązywały - Ojciewc stwierdził że nie są potrzebne, a poza tym dziwnie by wyglądały... Wszystkim polecam brać ślub w kościołach u zakonników. my bierzemy juz w sobotę w kościele u Karmelitów Bosych i wszystko odbywa się bez zarzutu... nawet nie prosili o ofiarę... Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: ślub mieszany 20.07.05, 11:34 nie - nie mamy zapowiedzi... ale razem bylismy na naukach... (40 minut ze wszystkim ) Odpowiedz Link Zgłoś
celyna2 Re: ślub mieszany 20.07.05, 20:48 Jak to nauki w 40 minut??? A dostaliscie dyspense zebyscie nie mieli zapowiedzi? bo z tego co sie dowiedzialam to chyba tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:14 w 40 minut porozmawialiśmy z Ojcem o podstawowych prawach moralnych i etycznych... Zapamietam ją do końca zycia, bo jest tego warta. Ojciec stwierdził że jesteśmy wykształceni i dorośli (po 29 lat) i nie będzie nas szkolił jak przedszkolaków. Jeśli chodzi o poradnię - dostalismy tylko ulotkę abyśmy wiedzieli gdzie zastukać jeśli bedzie taka potrzeba. dyspensa będzie... ale nie jest potrzebna do odstapienia od zapowiedzi, ale do udzielenia stronie wierzącej sakramentu małżeństwa. Ojciec stwierdził jednak że za późno zabralismy się za jej załatwianie (to pierwsza taka historia w parafii sic!) i dyspensa przed slubem bedzie ale.... biskup udzieli jej telefonicznie, a wszystkie papiery przyjdą później... taki mamy postępowy Kościół! Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: ślub mieszany 19.07.05, 17:27 Aha, coś jeszcze- o ile dobrze się orientuję, ślub mieszany może być zawarty tylko w parafii któregoś z młodych, to raz, a dwa, żetylko w czasie ceremonii ślubnej, nie na mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ślub mieszany 19.07.05, 17:32 moze byc w jakiejkolwiek parafii i ze msza! jestem pewna na bank!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: ślub mieszany 19.07.05, 19:15 No nie wiem,nie bede sie upierac,ale wydaje mi sie, ze tak bylo w Kodeksie prawa kanonicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 19.07.05, 21:36 musze poprzec poprzedniczke- jestes w bledzie. my bierzemy slub mieszany w nienaszej parafii, w czasie mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ślub mieszany 20.07.05, 07:59 my tez w innej parafii i mieszany ze msza! 18 sierpnia! Odpowiedz Link Zgłoś
kasienka80 Re: ślub mieszany 20.07.05, 08:12 Ja mam taki slub w swojej parafii w Warszawie 30 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:16 Oto skąd zaczerpnęłam informację, żenie powinno to sie odbywaćpodczas mszy. jakwidać,wszytskow praktyce zależy odposzczególnych księzy... II Instrukcja Episkopatu Polski dotycząca przygotowania do małżeństwa i życia rodzinnego oraz wprowadzenia nowego obrzędu sakramentu małżeństwa - (11 III 1975) "II - 24. Kiedy nupturienci są katolikami, "liturgię małżeństwa należy zwykle sprawować podczas Mszy św." (KL nr 76; OSM nr 6). Między Eucharystią, która realizuje "nowe i wieczne przymierze" Boga ze swoim ludem a małżeństwem, "objawiającym tajemnicę zaślubin Chrystusa z Kościołem", istnieją głębokie powiązania (por. OSM nr 84 89). Sprawowanie małżeństwa podczas Mszy św. jest niewskazane w przypadku nowożeńców religijnie obojętnych.| "27. Nie wyklucza się jednak sprawowania sakramentu małżeństwa poza Mszą św. (KL nr 78). Forma ta obowiązuje, kiedy jedna ze stron jest niekatolicką, nieochrzczoną, lub niewierzącą (OSM nr 8). Katolikom zawierającym związek małżeński poza Mszą św. można w ramach obrzędu udzielić Komunii św.., zgodnie z nr 60 Obrzędów Sakramentu Małżeństwa." Instrukcja Episkopatu Polski w sprawie duszpasterstwa małżeństw o różnej przynależności kościelnej - (14 III 1987) "jeśli druga strona jest wyznania prawosławnego, ślub może się odbyć podczas Mszy św. i oboje nupturienci o ile są w stanie łaski uświęcającej mogą przystąpić do Komunii św. bez specjalnego pozwolenia ordynariusza jeśli druga strona należy do innego wyznania, konieczny jest pozwolenie ordynariusza, by ślub mógł się odbyć podczas Mszy św." Może wy,którzy bierzecie taki slub podczas mszy,dostaliście jednak dyspensę? Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:24 tak, dostalismy dyspense. dostaniemy, znaczy. ale ja to chyba bym bardziej interpretowala przepis o mszy i "niemszy", ze nie mozna byc dwojka katolikow i brac slub poza masza, ale moze sie myle. (nie czuje sie najmocniejsza w sprawach koscielnych. No, poza formalnosciami przedslubnymi.) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:29 Tak na pewno nie jest, bo przecieżnie każdy bierze ślub na mszy. Para katolików też może wziąc ślub w czasie skróconej ceremonii, pozamszą, i sporo ludzi tak robi. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:31 odzczytuje to tak normalny slub dwoch katolikow powinien byc podczas mszy i od tej zasady mozna odbiec, jezeli jest to slub mieszany z wyjatkiem slubu z prawoslawnym, gdzie trzeba prosic o dyspenze zeby slub byl ze msza. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: ślub mieszany 20.07.05, 09:45 Dla mnie właśnie ślub z osobą prawosławną możę odbyć się podczas mszy,a jeżeli oboje państwo młodzi są po spowiedzi mogą przystąpić do pkomunii bez dyspensy. Przedstawicielei nnych wyznań muszą na ślub z mszą otrzymać dyspensę. Odpowiedz Link Zgłoś
salvato Re: ślub mieszany 25.07.05, 12:02 hej. reprezentuję firmę robiącą program dla TVP o małżeństwach mieszanych, może macie ochotę wystąpić przed kamerą? przyznam, że szczytem szczęścia było zfilmowanie slubu takiej pary, ale jak parka już jest z sobą jakiś czas, to też świetnie. fajnie byłoby jak najszybciej. plizzz... (obiecuję obiektywizm i fajną przygodę) Odpowiedz Link Zgłoś
leeloo26 Re: ślub mieszany 25.07.05, 12:57 ale w nas nie ma nic fascynującego... nie jesteśmy różnowyznaniowi. ja po prostu nie wierze, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya Re: ślub mieszany 25.07.05, 13:09 moj przyszly jest protestantem. ale nie protestowal za bardzo wiec go wzielam. =) Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: ślub mieszany 26.07.05, 16:17 nie ma w tym nic ekstrawaganckiego... zapytam narzeczonego Odpowiedz Link Zgłoś
mimi764 Re: ślub mieszany 26.07.05, 15:59 My mamy slub mieszany. Czekamy na dyspense od biskupa, sama widzialam dyspense innej pary (ksiadz nam pokazal) i tam jest napisane jak ma sie odbywac zawarcie zwiazku malzenskiego tzn. czy to ma byc na mszy czy tez nie. Co do zapowiedzi zostaly ogoszone tylko w mojej parafii. Dodam jeszcze iz bierzemy slub poza moja parafia i na to potrzebujemy pozwolenie od "mojego" proboszcza tzw. licencje. Jestem lekko zmeczona zalatwianiem tych wszystkich formalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś