Dodaj do ulubionych

kiedy dziecko

20.07.05, 22:41
mam 25 we wrzesniu slub
nie wiem kiedy zdecydowac sie na dziecko
z jednej strony wydaje mi sie ze za wczesnie a z drugiej boje sie ze bedzie za
pozno
wiecie rozne powiklania choroby
Obserwuj wątek
    • 77.b Re: kiedy dziecko 20.07.05, 23:08
      ja mam 28 lat, ślub we wrześniu
      Odstawiłam już tabletki, planujemy już w sierpniu zacząć starania o
      dzidziusia.
    • esmerallda Re: kiedy dziecko 20.07.05, 23:21
      A ile masz lat i jak długo się nacie?
      Ja już mam 30. Jesteśmy ze sobą 10 lat, od 5-ciu razem mieszkamy, więc dzidziuś
      zaraz po ślubie smile).
      Ale jeśli ze sobą nie mieszkacie, to może lepiej, żebyście się rok albo
      dwa "docierali". Pozdrawiam!
    • annajustyna Re: kiedy dziecko 21.07.05, 07:59
      Mam ten sam problem, ze wzgledow zdrowotnych nie powinnam juz czekac z
      dzidziusiem (slub 3 wrzesnia), ale umowe o prace mam do konca roku, decydowac
      sie na dziecko, nie majac pracy to lekkie szalenstwo... Ech, moze natura sama
      zdecyduje?smile)) Aha, mam 29 lat.
      • nutencja1 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 08:07
        ja mam 26 lat ślub w sierpniu i od razu staramy sie o dziecko niemam pracy
        stałej ale mój mąż przyszłysmilepracuje i chyba nas utrzyma a ja zajme sie
        dzieckiem i zrobie podyplomówke. On ma 33 lata i juz bardzo chce miec dziecko
        ja tez zreszta. Zanmy sie długo i sporo ze soba mieszkamy.
    • marmar1906 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 09:44
      Gdyby nie sytuacja zawodowa (zadne nie ma stalej pracy) zdecydowalabym sie juz.
      • cheri-bibi Re: kiedy dziecko 21.07.05, 09:50
        mam 23 lata slub za rok w maju, potem chcemy sie troche urzadzic i za jakies 2-
        3 latka dzidzia, nie pozniej. Rozmawialam z kolezanka, ktora lezala w szpitalu
        podczas ciazy i slyszalam jakie dzisiaj kobiety maja problemy z donoszeniem
        ciazy wiec nie bede czekac do 30-stki, sorry dziewczyny, bo wcale nie uwazam ze
        jestescie stare czy cos, tylko skoro u nas tak sie zlozylo, ze slub wczesniej
        itp... to tez do 30 roku zycia nie bede czekac... gdybym czekamla to moj maz, a
        ojciec noworodka mialby 37 lat :o)
        • annajustyna Re: kiedy dziecko 21.07.05, 10:42
          Masz w zupelnosci racje. Tez nigdy nie chcialam tak dlugo czekac, ale poznalam
          mojego przyszlego dopiero w wieku 26 lat. Problemy z donoszeniem ciazy to
          jeszcze nic: szacuje sie, ze za pare lat co 3. para w Polsce bedzie miala
          problemy z poczeciem. Och zycie, stres, lek przed bezrobociem etc...
    • rp4 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 10:13
      25 lat to niedużo. Możecie poczekać. Spokojnie, wszystkie pary, które znam są
      koło 30 i dopiero planują.
    • greta18 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 10:29
      Oboje mamy po 28, od 5, 5 roku jesteśmy razem i mieszkamy od początku.
      Własne mieszkanie mamy od roku smile

Więc "do roboty" pewnie weźmiemy się koło grudnia.

Jedyne co stoi nam na przeszkodzie to to, ze 15 miesięcy temu mÓj Narzeczony
      przeszedł powazna chorobę i w związku z tym jesczze jest rehabilitowany. Ale
      wrócił do pracy i jest coraz lepiej.
      Mnie powstrzymują moje papierosy, ale mam plan rzucic w dniu slubu.

Wiec tak naparwdę... zibaczymy co i jak. W kazdym razie nie później niz 1 rok
      od ślubu będziemy czekac.

• jkorszen Re: kiedy dziecko 21.07.05, 11:27
      Twoja decyzja smile
      w naszym przypadku staralismy sie juz kilka miesicy przed slubem. 25.06 byl
      slub i nadal sie staamy bo nie jest tak latwo trafic sad(( jestesmy ze soba juz
      8 lat i nie mamy na co czekac smile pomimo ze od pazdzienrika zaczynam studia.
      ale wierze ze sobie poradze smile
      ja 24 lata on 26.
      poza tym chcemy miec dwojke wiec musimy sie jakos wyrobic przed moja 30-tka smile))
      • jkorszen Re: kiedy dziecko 21.07.05, 11:28
        aha zapomnialam dodac ze 5 lat mieszkamy ze sba smile)) a to tez wazne
    • pepperann Re: kiedy dziecko 21.07.05, 11:33
      My chcemy rok po ślubie jeszcze poszaleć jako młode bezdzietne małżeństwo, a
      potem zacząć starania. Mamy 27 i 28 lat, znamy się 5 lat, razem mieszkamy od 2 lat.
    • leeloo26 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 11:38
      My mamy ślub za miesiac, planujemy urodzic w lutym/marcu 2007. Czyli jak ja bede
      miala prawie 27, a maz prawie 32.
    • agne1 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 12:54
      ja mam niespełna 24 lata - w tym roku skończyłam studia.Jesteśmy razem od 3,5
      roku, a mieszkamy razem ponad 2 lata. Ślub w sierpniu, ale jeszcze w tym roku
      planujemy przeprowadzkę. Ja skończyłam prawo - od 2 lat pracuje w kancy i chce
      dostać się na aplikacje. chciałabym żebyśmy zdecydowali się na dziecko jak
      najszybciej , ale jesli teraz nie zacznę działać wkierunku przyszłego życia
      zawodowego, to co???????? zawsze chciałam byc mloda mamą - ok 25 lat!!!! i
      co??? co byście zrobili na moim miejscu??????????
    • jaga112 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 12:59
      My mamy po 26 lat a starania raczej podejmiemy za jakis rok-dwa, tzn zaraz po
      ślubie odstawiamy tabletki zeby wszystkow wrocilo do normy, bedziemy sie
      zabezpieczac az oboje zdecydujemy ze to juz. A chcemy raczej 1 dziecko wiec
      przed 30-tka raczej zdazymy. Sytuacja zawodowa ustabilizowana wiec nic nie stoi
      na przeszkodzie zeby za rok rozpocząć próby, a jeszcze poza tym chcemy odbyc
      kilka wymarzonych podrozy!!
      • kasienka80 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 13:07
        Ja mam 25 lat, maz 32.
        Z racji sytuacji, ze mieszkamy na razie oddzielnie (mimo 1.5 rocznego
        mieszkania ze soba wczesniej) dziecka nie planujemy na razie.
        Mysle, ze ok 30.
        • semena Re: kiedy dziecko 21.07.05, 16:45
          a ja mam 29, ślub za rok, a dziecko? hmmm wink stwierdzam, że do 35 mam czas wink
          Poza tym znamy sie 2 lata, jeszcze mamy czas smile Najpierw się sobą musimy nacieszyc .
          • amalita Re: kiedy dziecko 21.07.05, 17:03
            Mam 28 lat, 3 lata po slubie. Wlasnie zaczelismy sie starac!!!!smile zobaczymy jak
            bedzie. Trzymajcie kciukismile)
    • annasi23 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 17:49
      My mamy po 25 lat, oboje pracujemy. Ja chcialabym dziecko jak najszybciej, ale
      są prozaiczne powody żeby poczekać - przede wszystkim praca. Nie jestem
      zadowolona ze swojej aktualnej pracy i chyba będę zmieniać a to się wiąże z
      brakiem umowy na stałe i brakiem urlopu macierzyńskiego i świadczeń finansowych
      z tym związanych. Poza tym... wstyd się przyznać, ale bardzo chciałabym
      pojechać zimą na narty bo nie bylam już dwa lata.
      Ale myślę że wyjdziemy z założenia "co będzie to będzie" i nie będziemy sie
      specjalnie bronić przed dzieckiem. Tym bardziej że przeraża mnie statystyka -
      naprawdę dużo ludzi ma problem z poczęciem. A ja BARDZO chcę mieć dzieci.
      Ślub 20 sierpnia.
      • potempka Re: kiedy dziecko 21.07.05, 17:55
        ja mam 27 lat, slub za 9 dni, dziecko za rok lub 2, jak Bozia da, bo tyle sie
        juz nasluchalam o problemach z zajsciem lub w czasie ciazy...
    • mike2005 Re: kiedy dziecko 21.07.05, 18:18
      Wiek wiekiem, ale pamiętajcie, że osiągnięcie pewnej stabilizacji finansowej
      stanowi warunek sine qua non, żeby można było decydować się na poczęcie dziecka.
      • monkamaj Re: kiedy dziecko 21.07.05, 19:02
        och jak mnie wkurza takie gadanie.... wybacz mike2005 ale już widzę Ciebie w
        jakims porządnym mieszkanku z niezła pensją i autem, piekną żonką ale wciąż
        bez dzieci bo ciągle jesteście za biedni, wybacz ale takie gadanie mnie wkurza,
        bo traktuje o dziecku jak o jakiejś inwestycji - włozymy w ciebie dużo ale ty
        nam to kiedyś oddasz, nie popadajmy też w druga skrajność - bieda az piszczy a
        dzieci co rok to prorok, bo to także nienormalna sytuacja, trzeba umieć
        wypośrodkować, wiadomo, że dziecko to jest wyrzeczenie w pewnym sensie, kwestie
        finasnowe się zmieniają ale i tak samo inne sprawy -wolność, niezaleznośc
        czasowa, szaleństwa.. z dzieckiem trzeba trochę stagnacji, ale jak widzę
        niewielu ludzi do tego dojrzewa, 30-latkowie to teraz goście przesiadujacy w
        barach na piwie i wyrywajacy na wieczór jakies młode panny.. czas szybko
        biegnie i po 30 ani się obejrzysz a zaczna się siwe włosy i inne provblemy
        wieku sredniego, a żeby począć dzieckjo i je wychowac trzeba być móodym i
        sprawnym fizycznie i psychicznie
        moim zdaniem dzieci to błogosławieństwo i pojawiają się w najodpowiedniejszym
        momencie zycia, chyba ze im sie na to nie pozwala lub się je usuwa.. bo za
        wczesnie
        • hanna100 Re: kiedy dziecko 22.07.05, 09:03
          my braliśmy ślub w wieku 24 lat, planowaliśmy poczekać na syneczka tak z 2
          lata, ale jak to różnie bywa z planowaniem - zaszłam w ciążę 4 miesiące po
          ślubie i za 2 miesiące będziemy już w trójkę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka