Dodaj do ulubionych

pomocy!!!!!!!!!!!!

03.08.05, 13:10
hej sluchajcie zostalam zaproszona na wesele...i jestem druhna.......POMOZCIE
PROSZE I NAPISZCIE CO TO ZNACZY...BO JA NIGDY NIEBYLAM NA WESELUsad
kim jest druhna??swiadkiem???
pomocy sos jeszcze rtaz wiem ze to brzmi niewiarygodnie ale tak jakos wyszlo
w moim zyciu....
Obserwuj wątek
    • emiliag Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 13:48
      Druchna /świadek to osoba pomagająca pannie młodej przejść przez okres
      przygotowań i wesele. W różnych stronach należą do tej osoby różne obowiązki.
      Moja druchna będzie mi towarzyszyła przy zapraszaniu części gości (gdy mój
      narzeczony lub rodzice nie będą mogli ze mną pojechać), słucha moich rozterek
      (dziękuję Agatko za Twą cierpliwość), pomagała w wybieraniu sukni. Kupuje także
      kokardki dla gości. Czasem kupuje też stroik na samochód, ale ja nie chcę
      obciążać ją finansowo - chcę żywe kwiaty, więc sama kupuję. W kościele pilnuje,
      żeby panna młoda miała dobrze ułożony welon (sama panna młoda nie powinna go
      poprawiać), w trakcie składania życzeń odbiera kwiaty i prezenty, w trakcie
      całego wesela pomaga z prezentami. W trakcie oczepin bierze udział w większości
      zabaw wink No i pięknie wygląda, tylko trochę gorzej od panny młodej wink
      Trochę mi smutno, że nigdy nie byłam druchną sad
      Udanej zabawy, najważniejsze to porozmawiaj z panną młodą, jak ona wyobraża
      sobie twoja rolę i twój wkład w jej wielki dzień.
      • strach_na_wroble Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 14:32
        Hmmm..u nas druhna to co innego niż swiadek, świadek podpisuje papiery, świadek-
        facet przynosi obrączki księdzu, potem zbiera koperty smile, świadek-kobieta
        odbiera kwiaty, na weselu świadkowie oboje mają prawo wchodzić na zaplecze.

A druhna to dziewczyna niezamężna, która uświetnia sobą uroczystość, wygląda
        uroczo, czasami gdy jest więcej druhen to mają te same stroje, ale to jet u nas
        raczej zbyt drogie. Druhna nosi kosmetyczke pani młodej, pomaga jej odświeżyć
        się, poprawia welon i inne takie drobiazgi.
        • mojave Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 14:39
          chyba dawniej był jeszcze wymog, że druchną mogla byc tylko panna a świadkowa
          mogla być zamężna. Nie zapominajcie jeszcze o "stanowisku" starościny wink
          Ja bede teraz świadkowala u koleżanki - nie mam zadnych obowiazkow
          przedweselnych, za to przy zyczeniach bede odbierala kwiaty i prezenty.
    • viinga Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 15:02
      myslę że skoro kolezanka nie wspomniała że bedziesz jej światkiem to napewno
      nim nie bedziesz. Dróżki to dziewczyny-panny które stoja za młodymi i
      starostami w kościele, później łapia welon itp.
    • domi_mikolka Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 15:11
      najlepiej zapytaj wprost czy koleżanka czegoś od Ciebie oczekuje i jak widzi
      Twoją rolę w tym dniu i przed nim. czytając posty na tym forum, można się
      dowiedzieć, że niektórzy wymagają od swoich świadków / druhen zadziwiająco
      dużo, a jak ktoś się nie zorientuje co ma robić, to są bardzo obrażeni...
      • reszka.ja Re: pomocy!!!!!!!!!!!! 03.08.05, 21:18
        tak, najlepiej sie zapytaj bo co region to obyczaj....
        kiedys rozmawialam ze znajomymi i powiedzialam im,ze u mnie na slubie bedzie
        druhna i swiadkowa- dwie rozne osoby (tak sie przyjelo w moim regionie) a oni
        sie zapytali czy druhna sie nie obrazi,ze nei bedzie swiadkowa....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka