Dodaj do ulubionych

jaki palec?

31.08.05, 23:08
na jakim palcu nosicie pierscionek zareczynowy przed slubem? czy zmieniacie
palec po slubie? i gdzie obraczka? czy wszyscy na prawej rece? skad zwyczaj
prawej reki? na prawej bardziej sie niszczy... lewa jest od serca. hmmm?
Obserwuj wątek
    • leeloo26 Re: jaki palec? 01.09.05, 00:09
      wrzuć w wyszukiwarkę było już kiedyś jak to po Powstaniu Styczniowym kobiety
      przełożyły obrączki.
      Ja nosiłam i noszę pierścionek na prawym serdecznym, a obrączke na lewym
      serdecznym- mąz (obraczke) tak samo.
    • laniusia1 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:17
      JA wprawdzie dopiero 08.10,ale zamierzam nosić pierścionek i obrączkę
      jednocześńie na serdecznym palcu prawej ręki.
      • dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:29
        Względy patriotyczne mnie tu niespecjalnie interesuja, poza tym noszenie
        obraczki na prawej rece to zwyczaj rozpowszechniony raczej tylko w Euriopie
        Wschodniej. Z tego co kiedys czytalam, od Sredniowiecza nosilo sie obraczki na
        lewej rece, od serca. ja zdecydowalam sie nosic obraczke na lewej rece, moj maz
        takze. Pierscionek zareczynowy nosilam wczesniej na serdecznym palcu lewek
        reki, potem przed slubem przelozylam go na prawa, a na jego miejscu nosze
        obraczke.
        • magdaliena1 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:43
          Nie w Europie Wschodniej tylko w Polsce. Kiedyś też się nosiło u nas na lewej
          ręce (bo bliżej serca), ale po Powstaniu Styczniowym, kiedy było wiele wdów po
          zabitych powstańcach (które jako wdowy nosiły obrączki na prawej ręce) wszystkie
          Polki przełożyły solidarnie obrączki na prawą - i w geście solidarności, i w
          żałobie po Ojczyźnie.
          Według mnie to piękny zwyczaj i cecha dystynktywna polskiego narodu, tak samo
          jak salutowanie dwoma palcami, a nie jak na całym świecie jedną ręką.
          No, ale skoro względy patriotyczne niespecjalnie Cię interesują...
          Pamiętaj też, że w polskiej tradycji na lewej ręce obrączki noszą wdowy, więc
          nie unikniesz litościwych spojrzeń starszych pań w autobusach: patrzcie no, taka
          młoda, a już męża pochowała.
          • dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:51
            A mozesz mi wyjasnic, jaki zwiazek maja Powstanie i patriotyczne uniesienia z
            moim malzenstwem tu i teraz?ja zadnego nie widze. piekna tradycja, ale czy
            kazdy musi sie do niej stosowac? tradycja lewej reki jest jeszcze starsza i
            rownie piekna. poza tym, nawet ksiadz nie mowi, na ktora reke nalezy zalozyc
            oraczke. mowi"podajcie sobie prawe dlonie", ale potem tylko "zaloz obraczke"...
            wiesz, ludzkie spojrzenia malo nie obchodza, nie zyje dla innych, i nie
            zamierzam pewnych rzeczy robic tylko dlatego, ze wiekszosc owczym pedem tak
            robi. poza tym nigdy jeszcze nie zauwazylam litosciwych spojrzen zadnych
            staruzek. nie jestem zreszta jedyna osoba, noszaca obraczke na lewej rece.
            ty sie wytrzasasz nd moim brakiem patriotyzmu w kestii nozenia obraczki, ja ci
            moge wspolczuc uzaleznienia od cudzych opinii.
            • dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 09:56
              Wiesz to ja w takim razie nic nie rozumiem. Po co zakładasz w takim razie wątek
              i wypytujesz się o palce, a później jesteś agresywna i oświadczasz, że nic nie
              obchodzą Cię opinie innych? Zamiast komukolwiek współczuć zastanów się może
              lepiej o co Ci chodzi.
            • magdaliena1 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:44
              Niezbyt jesteś miła. Kiedyś na tym forum było kulturalniej. Ktoś się pytał, inny
              odpowiadał, wymieniano opinie, a nie obrażano się nawzajem.
              Nie "wytrząsam się" (chyba natrząsam się) z Twojego patriotyzmu czy jego braku.
              I wypraszam sobie teorie, że noszenie obrączek na prawej dłoni to owczy pęd.
              Snadź jest na odwrót. Napisałam ze szczerego serca o reakcjach babć pod adresem
              mężatek z obrączką na lewej ręce, bo kilkakrotnie byłam świadkiem takich
              sytuacji - i tyle.
              A skoro Ty wcale się nie przejmujesz opiniami inych (w odróznieniu ode mnie -
              ponoć) - to coś się tak na mnie wkurzyła?

• kafe_ole Re: jaki palec? 01.09.05, 10:02
            Pierścionek noszę na lewej, na serdeczny palec prawej ręki nie dałabym rady go
            wcisnąć, zresztą nie podoba mi się noszenie jednocześnie obrączki i pierścionka
            (jedno nad drugim) na jednym palcu. Obrączki już są wymierzone na prawe ręce.
            Będziemy więc podtrzymywać chlubną polską tradycję powstańcząsmileZastanawiam
            się, czy w ogóle będę nosić pierścionek po ślubie...
            • dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:04
              Nie zakladalam watku, prosze, czytajcie uwaznie. watek zalozyla dzemowka, wiec
              prztpuszczam,ze naprawde ja interesuja opinie innych. jak tylko wykazalam,ze
              nie uwazam zwiazku patriotyzmu z palcem, na ktorym nosi sie obraczke za
              istotny. tak samo jak czyjejs opinii, czy jestem patriotka, czy nie, za liczaca
              sie. i tyle.
              • dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 10:08
                Sorki, nie zauważyłam, że to wątek dzemówkismile

• dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:10
                  A ja przepraszam,ze wczesniej napisalam ostrego posta, ale kazdy ma prawo do
                  noszenia obraczki na tej rece, ktora mu pasujesmile. ja wybralam lewa, i nie ma to
                  zadnego zwiazku z tym, czy jestem patriotka, czy nie...
                  • dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 10:19
                    Ja też wybrałam tak jak mi było wygodniej. Pierścionek zaręczynowy w ogóle
                    noszę mało tradycyjnie, bo na środkowym palcu lewej rękismile
          • fasolka_70 Re: jaki palec? 02.09.05, 10:22
            A ja się bardzo cieszę, że dzieki forum poznałam historię noszenia obraczki na
            prawej dłoni w Polsce smile I z ulgą załozyłam obraczkę na serdeczny palec lewej
            dłoni, nie tylko dlatego, że jest od serca ale także dlatego, że na szczęście
            nie musimy juz nosić żałoby po wolnej Polsce i jej obrońcach!!! Polska jest
            wolna i możemy swobodnie nosić obraczkę tam gdzie reszta wolnego świata i tam
            gdzie serce nam dyktuje...
            pozdrawiam,
            F.
            • dakota77 Re: jaki palec? 03.09.05, 08:30
              I dokladnie o to chodzi, Fasolkosmile.
    • deczko Re: jaki palec? 01.09.05, 10:40
      A co powiecie na faceta, ktory ma obraczke na kciuku?! Tak sobie zazyczyl i tak
      nosi.
      • dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 11:10
        Ja widziałam takiego, co nosi na małym palcu.
        • k.mat Re: jaki palec? 01.09.05, 11:40
          Słyszałam, że katolicy noszą na prawej. Przyjrzałam się ostatnio i Włoszki
          noszą obrączki głównie na prawej dłoni, więc to nie tylko polski zwyczaj.
    • marmar1906 Re: jaki palec? 01.09.05, 11:40
      Pierscionek zareczynowy przed slubem nosilam na srodkowym palcu prawej reki
      (taki rozmiar kupil narzeczony wiec po prostu tak wyszlo). Od slubu nie nosze
      pierscionka. Obraczke nosze na serdecznym palcu prawej reki.
    • chosia Re: jaki palec? 01.09.05, 11:45
      ja obraczke nosze na lewej, bo tak mi wygodniej a maz na prawej, bo tak mu
      wygodniej. kiedy trzymamy sie za rece, to nasze obraczki sie stykaja smile. moja
      mama marudzila, ze ludzie pomysla, ze jestem wdowa. przy ceremonii zakladania
      slyszalam jej szept: 'na druga reke', hi, hi. ale sie nie przejmuje. moja
      obraczka jest z bialego zlota i z brylantem, wiec te babcie w autobusach pewnie
      sie nawet nie polapia, ze to obraczka wink

a tak gwoli informacji: w holandii (gdzie mieszkam) protestanci nosza obraczki
      na prawej rece a katolicy na lewej
      • minerwamcg Re: jaki palec? 01.09.05, 15:49
        > a tak gwoli informacji: w holandii (gdzie mieszkam) protestanci nosza obraczki
        > na prawej rece a katolicy na lewej

O, proszę. To mój naraziecywilny mąż nosiłby na prawej, ja na lewej? Potem
        byłaby heca, bobyśmy przyjechali do Polski i wszyscy by powiedzieli, że wdowa
        podrywa żonatego smile))
        Po cywilnym założyliśmy obrączki i tak już nosimy - zgodnie z polską tradycją
        oboje na prawej. Przy kościelnym będzie trochę śmiechu, bo nam się przez lato
        opaliły ręce i będziemy przed ołtarzem świecić białym paskiem na palcu smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka