dzemowka 31.08.05, 23:08 na jakim palcu nosicie pierscionek zareczynowy przed slubem? czy zmieniacie palec po slubie? i gdzie obraczka? czy wszyscy na prawej rece? skad zwyczaj prawej reki? na prawej bardziej sie niszczy... lewa jest od serca. hmmm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leeloo26 Re: jaki palec? 01.09.05, 00:09 wrzuć w wyszukiwarkę było już kiedyś jak to po Powstaniu Styczniowym kobiety przełożyły obrączki. Ja nosiłam i noszę pierścionek na prawym serdecznym, a obrączke na lewym serdecznym- mąz (obraczke) tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
laniusia1 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:17 JA wprawdzie dopiero 08.10,ale zamierzam nosić pierścionek i obrączkę jednocześńie na serdecznym palcu prawej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:29 Względy patriotyczne mnie tu niespecjalnie interesuja, poza tym noszenie obraczki na prawej rece to zwyczaj rozpowszechniony raczej tylko w Euriopie Wschodniej. Z tego co kiedys czytalam, od Sredniowiecza nosilo sie obraczki na lewej rece, od serca. ja zdecydowalam sie nosic obraczke na lewej rece, moj maz takze. Pierscionek zareczynowy nosilam wczesniej na serdecznym palcu lewek reki, potem przed slubem przelozylam go na prawa, a na jego miejscu nosze obraczke. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaliena1 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:43 Nie w Europie Wschodniej tylko w Polsce. Kiedyś też się nosiło u nas na lewej ręce (bo bliżej serca), ale po Powstaniu Styczniowym, kiedy było wiele wdów po zabitych powstańcach (które jako wdowy nosiły obrączki na prawej ręce) wszystkie Polki przełożyły solidarnie obrączki na prawą - i w geście solidarności, i w żałobie po Ojczyźnie. Według mnie to piękny zwyczaj i cecha dystynktywna polskiego narodu, tak samo jak salutowanie dwoma palcami, a nie jak na całym świecie jedną ręką. No, ale skoro względy patriotyczne niespecjalnie Cię interesują... Pamiętaj też, że w polskiej tradycji na lewej ręce obrączki noszą wdowy, więc nie unikniesz litościwych spojrzeń starszych pań w autobusach: patrzcie no, taka młoda, a już męża pochowała. Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 09:51 A mozesz mi wyjasnic, jaki zwiazek maja Powstanie i patriotyczne uniesienia z moim malzenstwem tu i teraz?ja zadnego nie widze. piekna tradycja, ale czy kazdy musi sie do niej stosowac? tradycja lewej reki jest jeszcze starsza i rownie piekna. poza tym, nawet ksiadz nie mowi, na ktora reke nalezy zalozyc oraczke. mowi"podajcie sobie prawe dlonie", ale potem tylko "zaloz obraczke"... wiesz, ludzkie spojrzenia malo nie obchodza, nie zyje dla innych, i nie zamierzam pewnych rzeczy robic tylko dlatego, ze wiekszosc owczym pedem tak robi. poza tym nigdy jeszcze nie zauwazylam litosciwych spojrzen zadnych staruzek. nie jestem zreszta jedyna osoba, noszaca obraczke na lewej rece. ty sie wytrzasasz nd moim brakiem patriotyzmu w kestii nozenia obraczki, ja ci moge wspolczuc uzaleznienia od cudzych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 09:56 Wiesz to ja w takim razie nic nie rozumiem. Po co zakładasz w takim razie wątek i wypytujesz się o palce, a później jesteś agresywna i oświadczasz, że nic nie obchodzą Cię opinie innych? Zamiast komukolwiek współczuć zastanów się może lepiej o co Ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaliena1 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:44 Niezbyt jesteś miła. Kiedyś na tym forum było kulturalniej. Ktoś się pytał, inny odpowiadał, wymieniano opinie, a nie obrażano się nawzajem. Nie "wytrząsam się" (chyba natrząsam się) z Twojego patriotyzmu czy jego braku. I wypraszam sobie teorie, że noszenie obrączek na prawej dłoni to owczy pęd. Snadź jest na odwrót. Napisałam ze szczerego serca o reakcjach babć pod adresem mężatek z obrączką na lewej ręce, bo kilkakrotnie byłam świadkiem takich sytuacji - i tyle. A skoro Ty wcale się nie przejmujesz opiniami inych (w odróznieniu ode mnie - ponoć) - to coś się tak na mnie wkurzyła? Odpowiedz Link Zgłoś
kafe_ole Re: jaki palec? 01.09.05, 10:02 Pierścionek noszę na lewej, na serdeczny palec prawej ręki nie dałabym rady go wcisnąć, zresztą nie podoba mi się noszenie jednocześnie obrączki i pierścionka (jedno nad drugim) na jednym palcu. Obrączki już są wymierzone na prawe ręce. Będziemy więc podtrzymywać chlubną polską tradycję powstańcząZastanawiam się, czy w ogóle będę nosić pierścionek po ślubie... Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:04 Nie zakladalam watku, prosze, czytajcie uwaznie. watek zalozyla dzemowka, wiec prztpuszczam,ze naprawde ja interesuja opinie innych. jak tylko wykazalam,ze nie uwazam zwiazku patriotyzmu z palcem, na ktorym nosi sie obraczke za istotny. tak samo jak czyjejs opinii, czy jestem patriotka, czy nie, za liczaca sie. i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 10:08 Sorki, nie zauważyłam, że to wątek dzemówki Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: jaki palec? 01.09.05, 10:10 A ja przepraszam,ze wczesniej napisalam ostrego posta, ale kazdy ma prawo do noszenia obraczki na tej rece, ktora mu pasuje. ja wybralam lewa, i nie ma to zadnego zwiazku z tym, czy jestem patriotka, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 10:19 Ja też wybrałam tak jak mi było wygodniej. Pierścionek zaręczynowy w ogóle noszę mało tradycyjnie, bo na środkowym palcu lewej ręki Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka_70 Re: jaki palec? 02.09.05, 10:22 A ja się bardzo cieszę, że dzieki forum poznałam historię noszenia obraczki na prawej dłoni w Polsce I z ulgą załozyłam obraczkę na serdeczny palec lewej dłoni, nie tylko dlatego, że jest od serca ale także dlatego, że na szczęście nie musimy juz nosić żałoby po wolnej Polsce i jej obrońcach!!! Polska jest wolna i możemy swobodnie nosić obraczkę tam gdzie reszta wolnego świata i tam gdzie serce nam dyktuje... pozdrawiam, F. Odpowiedz Link Zgłoś
deczko Re: jaki palec? 01.09.05, 10:40 A co powiecie na faceta, ktory ma obraczke na kciuku?! Tak sobie zazyczyl i tak nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: jaki palec? 01.09.05, 11:10 Ja widziałam takiego, co nosi na małym palcu. Odpowiedz Link Zgłoś
k.mat Re: jaki palec? 01.09.05, 11:40 Słyszałam, że katolicy noszą na prawej. Przyjrzałam się ostatnio i Włoszki noszą obrączki głównie na prawej dłoni, więc to nie tylko polski zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marmar1906 Re: jaki palec? 01.09.05, 11:40 Pierscionek zareczynowy przed slubem nosilam na srodkowym palcu prawej reki (taki rozmiar kupil narzeczony wiec po prostu tak wyszlo). Od slubu nie nosze pierscionka. Obraczke nosze na serdecznym palcu prawej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
chosia Re: jaki palec? 01.09.05, 11:45 ja obraczke nosze na lewej, bo tak mi wygodniej a maz na prawej, bo tak mu wygodniej. kiedy trzymamy sie za rece, to nasze obraczki sie stykaja . moja mama marudzila, ze ludzie pomysla, ze jestem wdowa. przy ceremonii zakladania slyszalam jej szept: 'na druga reke', hi, hi. ale sie nie przejmuje. moja obraczka jest z bialego zlota i z brylantem, wiec te babcie w autobusach pewnie sie nawet nie polapia, ze to obraczka a tak gwoli informacji: w holandii (gdzie mieszkam) protestanci nosza obraczki na prawej rece a katolicy na lewej Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: jaki palec? 01.09.05, 15:49 > a tak gwoli informacji: w holandii (gdzie mieszkam) protestanci nosza obraczki > na prawej rece a katolicy na lewej O, proszę. To mój naraziecywilny mąż nosiłby na prawej, ja na lewej? Potem byłaby heca, bobyśmy przyjechali do Polski i wszyscy by powiedzieli, że wdowa podrywa żonatego )) Po cywilnym założyliśmy obrączki i tak już nosimy - zgodnie z polską tradycją oboje na prawej. Przy kościelnym będzie trochę śmiechu, bo nam się przez lato opaliły ręce i będziemy przed ołtarzem świecić białym paskiem na palcu )) Odpowiedz Link Zgłoś