Dodaj do ulubionych

drugi ślub

06.09.05, 15:36
Dwa miesiące temu wziełam ślub cywilny. Zrezygnowalismy z koscielnego z wielu
pwoodow - przede wszystkim koszty, nie urządzlismy wesela, tylko skromne
przyjęcie dla najbliższych. Zdecydowalismy sie na slubie cywilnym poprzestac.
Teraz jednak troche mi zal, tracdycyjnej ceremonii, białej
sukni...Zastanawiamy sie czy nie wziac ślubu koscielnego. Czy ktoras z was
brała najpierw slub cywilny a rok albo dwa lata póxniej kościelny?
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: drugi ślub 06.09.05, 15:45
      Ślub kościelny to nie biała suknia i tradycja, tylko sakrament. Weźcie ślub
      kościelny, jeśli jesteście wierzący (w co zresztą wątpię - nie gniewaj się, to
      nie zarzut - skoro zrezygnowaliście ze ślubu kościelnego na rzecz cywilnego).
      Jeśli nie, darujcie to sobie, to by była hipokryzja.
      • kiwigirl Re: drugi ślub 06.09.05, 16:10
        hipokryzja nie wieksza niż te piękne śluby kościelne osób "wierzących" które
        sypiają ze sobą przed slubem, robią bierzmowanie w expresowym tempie tuż przed,
        w ramach przygotowania sie do sakramentu robią nauki w weekend i ukrywają fakt
        używania np. pigułki bo kościół tego nie pochwala.

Taka sama hipokryzja jak fakt, że wiele osób przystępując do kościelnego ślubu
        idzie się wyspowiadać pierwszy raz od 20 lat i jeszcze szuka księdza, który "na
        pewno rozgrzeszy" bo jak było tu już na tym forum - nie wszyscy sa ugodowi...

przecież wiekszość młodych ludzi w tym kraju nie bierze ślubu kościelnego z
        "głębokiej wiary" tylko dla tradycji, właśnie białej suknii i dzwonów które
        wybiją gdy będziecie wychodzić a mała dziewczynka sypnie kwiatkami... Wszystkie
        te piękne panny młode dla których najważniejsza jest modna suknia z najnowszej
        kolekcji i dobry fotograf, odpowiedni kolor wstążek przy ławkach, które od wielu
        lat sypiają z facetem (i nie tylko z tym jedynym) ale zakładają białą suknię i
        welon które jak gdzięs wyczytałam - na znak niewinności...

Osobiście uważam ze niewiele młodych osób bierze ślub w kościele jak prawdziwy
        sakrament. Większość (nie mówię ze wszyscy, bo znam takich co faktycznie
        podeszil do tego bardzo poważnie, włacznie z czystością do ślubu, modlitwą przed
        itp itd) jednak decyduje sie na to bo ślub trwa godzinę a nie 15 minut, i jest
        piękną ceremonią. I każda dziewczyna potajemnie marzy o białej sukience i nie
        wolno jej realizacji tego marzenia tego zabraniać.

W naszym kraju jest tyle hipokryzji - w kościele też! - ze akurat tutaj nie
        czepiałabym sie dziewczyny i osobiście powiem - jeśli tylko chcesz pójść przed
        ołtarz w białej sukni to idź. Na różnych forach ludzie pisali ze tak robią -
        często z przyczyn losowych czy matrialnych jest szybki ślub (na papierze) a
        dopiero potem slub kościelny z całą tą bajkową oprawą i weselem. np. w pierwsza
        rocznicę.
        • karol_ka66 Re: drugi ślub 07.09.05, 12:48
          drugi ślub - koscielny, dla tradycji i białej sukni TO JEST HIPOKRYZJA!!!!jeżeli
          nie stoją za tym przesłanki religijne to nie ma sensu. ja jestem grzeszną
          chrześcijanką, mieszkałam z lubym przed slubem, miałam burzliwą młodość (choć
          właściwie taka stara to nie jestem), ale przyszedł dla mnie czas na refleksje i
          nawrócenie. dla tradycji to ja mam wesele; suknia moja biała nie będzie, welonu
          tez sobie oszczędzę, najważniejszy jest dla mnie sakrament przed Bogiem i innymi
          ludźmi. dla mnie ślub to takie chrześcijańskie zoobowiązanie do wierności,
          miłosci i szacunku. Sama takie zobowiązanie podjęłam wiążąc sie z moim
          ukochanym, a teraz je powtórzę przed innymi. jestem przeciwniczka ślubów
          kościelnych ludzi, którzy sa niewierzący.
          • karol_ka66 Re: drugi ślub 07.09.05, 12:54
            ale jeżeli jestes osobą wierzaca i chcesz żyć w związku sakramentalnym to
            oczywiscie popieram pomysł ślubu kościelnego całym sercem (skromny albo bardzo
            huczny - nie ma znaczenia)W mojej rodzinie był taki przypadek, młodzi wzięli
            najpierw slub cywilny z wielu bardzo skomplikowanych przyczyn, a rok później
            ślub kościelny- ich przysiega była pieknym wyznaniem miłosci, ale dla nich był
            ważny aspekt religijny. nie ma znaczenia, że na slubie była ich maleńka
            córeczka, przecież kościół nikogo nie potępia
    • azanna Re: drugi ślub 06.09.05, 16:01
      Moja kolezanka tak zrobila - cywilny z malym przyjeciem dla przyjaciol i
      koscielny dwa lata pozniej z przyjeciem bardziej hucznym dla rodziny. Na
      koscielnym miala piekna kremowa suknie i w ogole odbyl sie z cala pompa i
      mnostwem gosci.
      • bulbulina Re: drugi ślub 06.09.05, 16:25
        witam!
        ja mialam najpierw slub cywilny( w pazdzierniku 2003)a w sierpniu nastepnego
        roku slub koscielny.oboje z mezem jestesmy bardzo zadowoleni z takiego
        rozwiazania.co prawda mielismy male przejscie z rodzicami, ktorzy tego nie
        rozumieli, ale wyjasnilismy i wszystko skonczylo sie ok.powodzenia
    • akasha78 Re: drugi ślub 06.09.05, 19:13
      Moja kumpela tak właśnie zrobiła najpierw cywilny z przyjęciem dla niewielkiego
      grona przyjaciół było to połączone z obchodami 25-lecia pożycia małżeńskiego
      rodziców pana młodego, ślub kościelny ostatecznie 2 lata po( miał być rok po
      ale był to rok obfitujący niestety w pogrzeby).Acha kumpela miał na ślubie
      koscielnym białą sukienkę, welon, 3 druhny, które zachwyciły proboszcza!Kumpela
      od początku tak planowała najpierw cywliny potem kościelny właśnie ze względu
      na koszty.Pzdr
    • kol.3 Re: drugi ślub 06.09.05, 20:43
      Moja koleżanka miała ślub kościelny połączony z chrzcinami swojego dziecka i
      była to piękna kameralna stonowana uroczystość. Jej teściowa zrobiła wspaniałe
      przyjęcie we własnym domu. Wiele zależy od okoliczności, od podejścia rodziny,
      od księdza.
      • selissa Re: drugi ślub 06.09.05, 21:58
        Ja wzielam slub cywilny w maju tego roku za granica i jak tylko bede mogla
        pojechac do Polski zaczne przygotowywac moj slub koscielny.....wiec nie widze
        zadnego problemu jezeli para najpierw chce wziac slub cywilny a za jakis czas
        koscielny, bez wzgledu na powody
        Pozdrawiam
    • kasia2105 Re: drugi ślub 07.09.05, 08:23
      my z narzeczonym tak właśnie planujemy, w grudniu tego roku ślub cywilny z
      małym przyjęciem tylko dla najbliższej rodziny, później planujemy kościelny ale
      to dopiero po wybudowaniu naszego domku - wielkie, huczne wesele smile Rodzina
      jest jak najbardziej za.
    • paula.anna a ja jednak nie rozumiem 08.09.05, 08:31
      nie chcę nikogo osądzać, ale jednak wydaje mi się, że dla osoby, która nie
      bierze ślubu kościelnego tylko cywilny ze względu na koszty, sakrament nie jest
      specjalnie ważny. przecież po ślubie kościelnym może nie być wesela! a opłaty w
      kościele, wbrew temu co się pisze na tym forum, nie są jakieś straszne. wiem,
      bo za 2 tygodnie wychodzę za mąż w kościele, i to nie moim parafialnym.
      a jeśli ktoś czeka z sakramentem, aż będzie go stać na wesele, aż wybuduje dom
      itp, to ja nie wiem po co ten ślub w kościele. przecież papierek już jest z
      USC. wtedy chodzi chyba tylko o suknię, dłuższą ceremonię i tradycję.
      oczywiście mogą być inne przyczyny odkładania ślubu kościelnego, chociaż nie
      wiem jakie, ja piszę o tych konkretnych, które wymieniłam.
      każdy ma własne sumienie, albo coś innego, można brać ślub w kościele "dla
      sukni i tradycji" jednak ja nie rozumiem takiego postępowania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka