Dodaj do ulubionych

Wesele w piątek??

06.11.05, 15:06
Dziewuszki, która z Was bierze lub brała ślub w piątek?? Ja sie za pozno
obudzilam i niestety interesujace mnie lokale nie mialy juz wolnych terminow
ani na sierpien ani na wrzesien, wiec zdecydowalismy sie na piatek 25
sierpniac. Rozmawialm ze znajomymi, ponoc tez bez problemu ozna brac slub
tego dnia, to zadne zly omen...ale ja kurcze jakos nastawilam sie na sobote!!
Co wy o ty mysliscie?? Swoja droga 25 sierpien to swietna data, a lokal byl
wart zmiany terminubig_grin Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 15:23
      Mieliśmy analogiczną sytuację, też z powodu niechęci do zmiany lokalu robiliśmy
      wesele w piątek. I było super. Trzeba tylko pamiętać, żeby wszystko nie
      zazynało się zbyt wcześnie - ludzie pracują...
      • slonko12345 Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 15:52
        Moja kuzynka miała wesele w piątek, było to już chyba z 10 lat temu.
        Dużym plusem takiego wesela jest to, że goście mają później dużo czasu na
        dotarcie do domu, odespanie itd. zanim trzeba będzie pójść do pracy.
        Tyle że musisz się zorientować w rodzinie, czy ktoś z daleka będzie mógł wziąć
        urlop na piątek, żeby móc dojechać na Wasz ślub.
        Kolejne plusy to fakt, że nie będziesz miała problemu ze znalezieniem wolnego
        zespołu, dja, czy kamerzysty. A minus- nie będziesz mogła zorganizować poprawin
        w lokalu.
        A 25.08- bardzo ładna datasmile))
        Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wyborówsmile

Marta Tyniec.
        • dziubasek19 Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 17:40
          Hihi a jednak będę mogła zorganizować poprawinybig_grin Poprawiny w tym pięknym
          miejsu odbywają się w lecie na świeżym powietrzu pod namiotami na terenie
          tegoż lokalu (piękna przystań żeglarska wśród zielnibig_grin) Kierownik powiedział,
          że nie będzie problemubig_grin Jejkuś ależ ja jestem szczęsliwa!!! hihi...Mam tylko
          nadzieje, że ksiądz nie będzie robił problemu- w tym tygodniu idziemy do
          Kościoła rozeznać się w sytuacji!
          Buziaki!!
    • iza3108 Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 21:07
      Ja biore w poniedzialek 26 grudnia i nie widze w tym nic zlego
    • nallega_m Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 21:32
      jesli to slub katolicki, to wesele w piatek jest zlamaniem prawa koscielnego
      • dziubasek19 Re: Wesele w piątek?? 06.11.05, 22:01
        tu sie nie zgodze- ksieza maja prawo do dania dyspensy (nie wiem czy dobrze to
        napisalam?), czyli ze wzgledu na wyjatkowe okolicznosci moga pozwolic(i
        zazwyczaj pozwalaja) parze mlodej i weselnikom hucznie obchodzic zaslubiy (co
        generalnie w piatki nie powinno miec miejsca).
        • nallega_m Re: Wesele w piątek?? 07.11.05, 08:16
          no ok. zreszta ksieza udzielaja slubow tez ludziom, o ktorych wie, ze pobieraja
          sie tylko ze wzgledu na "wpadke", albo takim, ktorzy nie maja zamiaru rezygnowac
          z antykoncepcji, takim ktorzy kosciol przez wiekszosc zycia maja gdzies i tylko
          do uswietnienia uroczystosci im jest potrzebny(i to raczej jako budynek). ksiadz
          na pewno udzieli dyspensy. sa tez tacy, ktorzy przygotowuja do bierzmowania w 2
          tygodnie, bo juz narzeczeni orkiestrze zaplacili i kucharce i absolutnie terminu
          nie mozna zmienic... zreszta powod jest bardzo wazny: chcesz zlamac prawo
          koscielne, bo Twoja wymarzona restauracja akurat ma soboty pozajmowane...
          • minerwamcg Re: Wesele w piątek?? 13.11.05, 00:21
            zreszta powod jest bardzo wazny: chcesz zlamac prawo
            > koscielne, bo Twoja wymarzona restauracja akurat ma soboty pozajmowane...

Nie "złamać prawo" tylko poprosić, żeby w tym wypadku wolno było od niego
            odstąpić. Przygotowania weselne są ważną okolicznością - wesele to nie urodziny
            dla pięciu koleżanek z pracy.
    • evelina2000 Re: Wesele w piątek?? 07.11.05, 09:58
      piatek do swietny termin.Goscie zdążą wypocząć w sobote i niedziele.Uważam,ze
      piatek jest o wiele lepszym pomysłem niz sobota,po której niewiele czasu jest
      na wypoczynek dla gosci,którzy juz w poniedzialek musza isc do pracy a czesto
      dojeżdżaja na wesele z odległych miejscowosci.
    • klerken Re: Wesele w piątek?? 07.11.05, 10:07
      No nie wiem czy to taki dobry pomysł...
      Dla mnie ważniejsze jest przygotowanie sie do wesela, a nie odsypianie po nim.
      Nie wyobrażam sobie, że wracam z pracy o 18 i nie mam czasu na odpoczynek,
      uczesanie sie, umalowanie itd.

Nie można wymagać od gości, aby wzięli sobie dzień wolny (tym bardziej, że nie
      każdy ma taką możliwość).
      • fuczka Re: Wesele w piątek?? 07.11.05, 10:31
        U nas też pojawiła się kwestia zorganizowania wesela w piątek (w wymarzonym
        przez nas miejscu to była jedyna możliwość), jednak ostatecznie zdecydowaliśmy
        się na zmianę miejsca na troche mniej efektowne i zrobienie wesela w sobotę.
        Zadecydował przede wszystkim wzgląd na gości, którzy przyjeżdżając z innych
        miast musieliby wziąć wolne (ci na miejscu też chyba nie byliby zadowoleni,
        gdyby po pracy często do późnych godzin wieczornych musieli lecieć na ślub i
        wytrwać do rana na weselu) , a do tego nie chceliśmy nikogo zmuszać. Dla nas
        wesele w piątek nie byłoby problemem, z racji ślubu i tak przysługują nam 2 dni
        zwolnienia z pracy, ale w tym dniu postanowiliśmy pomyśleć nie tylko o sobie,
        lecz przede wszystkim o naszych gościach. Niemniej, nie potępam nikogo, kto za
        cenę wesela w wymarzonym miejscu decyduje się zorganizować je w jedynie
        dostępnym piątkowym terminie.
    • erpas Re: Wesele w piątek?? 08.11.05, 09:53
      Ja miałam ślub i wesele w piąteksmile termin jak każdy inny.Większość gości była
      zachwycona, gdyz jeszcze przez dwa dni sobie odpoczywała, bo miałam wesele na
      mazurach nad jeziorem. I w sumie wesele trwało 3 dnismileJednakże pare osób w
      ogóle nie przyjechało, bo nie dostało na piątek urlopu, a częśc osób
      przyjechało ok 22, gdyż z tych samych przyczyn wyjechali z warszawy dopiero po
      pracy. także jak widac sa plusy i minusy.
    • agahojan Re: Wesele w piątek?? 08.11.05, 18:53
      Ja miałam ślub 22.04. w piątek. wszyscy goście dotarli i bawili się wspaniale.
      Dzięki temu że to był piątek nie miałąm żadnego problemu z załatwieniem
      fotografa, sali. Ceny też były niższe ze względu na to że nie był to zbyt
      oblegany dzień na ślub.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka